Uređaji

Vraćaju se oprobanim modelima: Xperia 5 je kompaktna Xperia 1 verzija

Kompanija iz Japana predstavila je samo jedan uređaj u segmentu mobilnih telefona na IFA 2019 sajmu u Berlinu - Xperia 5 - koji označava povratak Compact serije, ali drugačijeg imena.

Kompanija Sony ne odustaje od pametnih telefona i novu sezonu dočekuje sa kompaktnom verzijom Xperia X1 modela, koji je nazvala Xperia 5. Otkud ta logika - teško je zaključiti, ali Xperia 5 ima nešto drugačije specifikacije, nego Xperia 1 i sasvim drugačije boje kućišta, uz manje dimenzije, naravno! Ovo je, praktično, povratak Compact serije telefona, koja zadržava najveći broj premijum karakteristika, ali donosi manje dimenzije.

Xperia 5 je na IFA 2019 sajam u Berlin ušetala sa 6,1 inča velikim OLED ekranom, uz visoku CinemaWide opciju, preuzetu sa Xperia 1 uređaja.

S obzirom na to da je telefon manj, pa je i ekran manji, Sony je odlučio da i rezolucija bude manja - Full HD+, odnosno 2.520 x 1.080 piksela. Snapdragon 855 je tu, ali ime nema veze sa 5G mrežom, na šta smo svi prvo “posumnjali“, unutra je i dalje Qualcomm X24 LTE modem za najbrži pristup internetu i slanje podataka trenutno dostupno na 4G mrežama.

Pozajmljen je i trio kamera, iako im je mesto pomereno na levi deo telefona sa zadnje strane - 12 MPx glavna kamera, 12 MPx ultraširoka i još jedna 12 MPx telefoto kamera čine ovaj trio. Srećom po sve nas, kompanija je odlučila da zadrži i stereo zvuk, uz Dolby Atmos unapređenje. Jedan zvučnik je spakovan na samom dnu telefona, a drugi se nalazi u zvučniku uveta.

Ugledajući se na Xperia 1 telefon i Xperia 5 donosi Creator Mode. To znači da na Xperia 5 telefonu imate priliku da vidite preciznost boja bez konkurencije, koja oživljava sadržaj tačno onako kako je kreator to zamislio, a inspirisana je Master Monitor reprodukcijom boja Sony profesionalne tehnologije, koja se koristi u produkcijama vodećih holivudskih studija.

Sony Xperia 5 prvi utisci otpakivanje IFA 2019
Izvor: Sony Xperia

Jedna opcija, koju Xperia 5 ima, a Xperia 1 nema je Smart connectivity, odnosno mogućnost telefona da pametno predvidi zakrčenja na Wi-Fi mreži i prebaci se na LTE mrežu, odnosno obrnuto, kako se ne bi desilo da korisnik izgubi internet. Ova opcija zasnovana je na mašinskom učenju i relacijama, na kojima korisnik upotrebljava telefon, pa na osnovu naučenih podataka iz okoline koristi prebacivanje s jednog internet izvora na drugi.

Nažalost, smanjivanjem dimenzija i ekrana nije bilo mesta za istu bateriju, pa Xperia 5 ima jednu kapaciteta svega 3.140 mAh, ali i dalje podržava sa Xperia 1 predstavljenu Power Delivery opciju, brzo punjenje do 18 W (vati).

U SAD je cena za rano naručene Xperia 5 uređaje ravno 800 dolara. Da li će to biti dovoljno nisko da korisnici uzmu u obzir ovaj model - videćemo! Ono što možemo da kažemo o Xperia 5 na osnovu prvog susreta na štandu sa njom jeste da izgleda odlično i da ekran izgleda “brutalno“! Morate to da vidite, da biste nam verovali, pa se nadamo da će Xperia 5 pronaći put i do Srbije i regiona.

Pratite sve MONDO MobIT vesti sa IFA 2019 sajma na OVOM LINKU!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Sony Xperia 5 IFA 2019 Berlin premijera
Izvor: Sony Xperia