"Svako ko danas koristi mobilni odaje počast Tesli, Milankoviću i Srbiji" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svako ko danas koristi mobilni odaje počast Tesli, Milankoviću i Srbiji"

Srbija je nekako prespavala prve tri, ali u četvrtoj industrijskoj revoluciji želi da zauzme mesto koje joj s pravom pripada i zato će se truditi da uslovi za razvoj inovacija i tehnologije budu bolji, nego bilo gde drugo.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorili su 8. oktobra u Beogradu četvrtu konferenciju Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) o saradnji u oblasti inovacija.

Jedna od zanimljivosti sa konferencije:

Konferencija na Beogradskom sajmu, kojoj prisustvuje i ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang, počela je performansom "Tehnologija menja budućnost". Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Paralelno se održava i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više do 200 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike i nauke.

Na konferenciji je usvojena i Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja na inovacijama zemalja u okviru mehanizama Kina CIEZ 17+1.

Veza Srbije i Kine neraskidiva, Srbija partner Kine

Kina vidi Srbiju kao jednog od ključnih partnera u razvoju zasnovanom na inovacijama i tehnološkim promenama, izjavila je na ovoj konferenciji premijerka Srbije Ana Brnabić. "Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas", poručila je.

Premijerka je na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija istakla da su inovacije, tehnologija i digitalizacija tema, koja je posebno važna za Srbiju. Prema njenim rečima Vlada gleda na to kao na "ogromnu šansu" za promenu ekonomije kako bi nadoknadili "propušteno vreme i brzo sustigli bogatija društva".

"Najveći rezultat ove konferencije je Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama. Njom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope", poručila je Brnabić na otvaranju konferencije Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji Brnabić je kazala i da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći "veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera". "Kineski programeri praktično nemaju premca. WeChat aplikacija je danas najpouzdanija aplikacija, koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato danas WeChat može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija u "fantastičnoj sinergiji" sa WeChat platformom u "ogromnoj meri" doprinela ekonomskoj saradnji dve zemlje, a pre svega razvoju turizma kroz zajedničku promotivnu kampanju.

Istakla je da Vlada Srbije gleda kao da iskoristi ogromnu šansu četvrte industrijske revolucije za razvoj ekonomije i društva i nadoknadili propušteno vreme i sustigli razvijene zemlje.

Srbija: Startap i inovativna prestonica Evrope

Premijerka je rekla da je Srbija od 1. januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi, kad je reč o uslovima za investicije u oblasti istraživanja i razvoja.

Navela je da su za našu zemlju veoma važne teme kao što su inovacije, istraživanja i razvoj, ali i obrazovanje, nove tehnologije, digitalizacija, veštačka inteligencija, robotika... Kako je rekla, Srbija ima istorijsku privilegiju, pošto nama pripadaju dva gorostasa naučne misli - Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, ali i Milutin Milanković i Mileva Ajnštajn. "Svako ko koristi mobilni i internet tim gestom odaje počast njima", rekla je ona i dodala da su ti pronalasci smanjili razdaljinu i poboljšali komunikaciju među ljudima.

Branbić je rekla da su oni trajno zadužili čovečanstvo i bili u zamahu prve industrijske revolucije, kao i da se njihovi patenti koriste kao bitan element četvrte industrijske revolucije. "Iako su Srbi bili pokretački prve industrijske revolucije i tehnološkog napretka, naša zemalja je propustila prethodne tri industrijske revolucije. Danas svi radimo na tome da nam se to ne desi i sa četvrtom industrijskom revolucijom. Zato je naš prioritet da iskoristimo kapacitete, znanje i talente, kojih Srbija ima mnogo", podvukla je srpska premijerka.

Naglasila je da je Srbija po najnovijem izveštaju "Startap džinoma" jedna od pet najboljih zemalja, kad je reč o startap preduzećima, kao i među prvih pet po blockchain tehnologijama, a među prvih 10 u gejming industriji. "Ako hoćete da stvarate intelektualnu svojinu porez na dobit je samo tri odsto", rekla je Brnabić i dodala da taj porez na kraju bude još manji.

Naglasila je da Kina razume promene koje će se desiti na globalnom nivou i da je direktor Apple kompanije objasnio zašto taj tehnološki džin i dalje favorizuje Kinu u proizvodnji iPhone uređaja - zato što Kina ima dobru radnu snagu, vešte majstore i programere.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte još vesti na slične teme:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA