Srpski Startit u TOP 3 primera iz celog sveta po izboru kompanije Google! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski Startit u TOP 3 primera iz celog sveta po izboru kompanije Google!

Srpska organizacija Startit našla se u fokusu kompanije Google, kad je na zvaničnom blogu objavljen članak u kome je Google izdvaja u tri od svojih mnogobrojnih Launchpad partnera.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nešto više od godinu dana nakon što se Startit udružio sa Google-om u cilju razvijanja srpske startap scene, na zvaničnom blogu tehnološkog giganta srpska organizacija se pojavljuje kao primer, koji pomaže napredak lokalnih biznisa. Domaći Startit, prepoznat je kao organizacija, koja ima za cilj da ulije novi život u srpsku ekonomiju nakon stagnacije u prethodnim decenijama uslovljenim odlivom mozgova, navodi se u tekstu.

Ovako je sve počelo:

Naime, 2017. godine organizacija srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs organizovala je posetu predstavnika Google kompanije Beogradu, a kao rezultat jednog od tih sastanaka Srbija je prošlog aprila postala prva zemlja u Evropi čiji je akcelerator, Startap akademija, podržan od strane Google Developers Launchpad programa.

Od tada su se u Novom Sadu i Beogradu održali Google Launchpad događaji namenjeni domaćim startapovima, koji su tada dobili priliku da rade na razvoju svojih proizvoda zajedno sa mentorima iz Google-ove i Startit-ove mreže. “Zatim je i Računarski fakultet u Beogradu uveo kurs Tehnološkog preduzetništva, koji je baziran na programu Startap akademije. Ovaj kurs se sad širi i na druge fakultete, pa će tako u ovom semestru biti organizovan i na Matematičkom fakultetu“, kaže osnivač Startit-a Vukašin Stojkov.

Pored Startit-a iz Srbije, svetli primeri su i akcelerator Digitaraya iz Džakarte, koji se takođe prošle godine pridružio Google-ovom programu, a od tada je kroz njega prošlo više od 30 startapova. Još jedan od partnera, koji je prošle godine postao deo Launchpad-a, kako bi zajedničkim snagama doneli društveni, ekonomski i uopšte životni napredak u Latinskoj Americi je i ekvadorski IMPAQTO.

Google Developers Launchpad je grana Google-a, koja upravlja globalnim akceleratorskim programom, koji pomaže startapovima da ostvare rast. Postoji sa ciljem da podeli i raširi najbolje prakse kroz globalnu zajednicu osnivača i startapa. "Globalni trend je da tehnologija postaje deo svih privrednih grana i s tim u vezi Google je prepoznao naš rad u Startit-u i u razvoju tehnologije u Srbiji. Važno je da se da podrška onima koji pokreću tehnološke firme", kaže Stojkov.

Ističe da je značajno to što studenti tehnolosksih nauka sada uče kako da pokrenu biznis. "Sa stručnjacima iz Google-a radimo godinu i po dana na razvoju preduzetništva i organizovaćemo dodatne kurseve za studente i odrasle. Studente računarskih nauka niko ne uči marketingu, a to je veoma važno, kako bi znali kako mogu da ono što programiraju, prodaju kao proizvod", objašnjava.

Kako kaže Stojkov, rezultate koji su na tom planu ostvareni u Srbiji Google je prepoznao kao primer dobre prakse.

Govoreći o početku pružanja usluge Google Merchant Account u Srbiji, koji omogućava da krene prodaja digitalnih proizvoda domaćih programera u prodavnici Google Play Store, Stojkov kaže da je to odlična vest za naše kompanije pogotovo one koje se bave proizvodnjom video igara. “To je još jedan pokazatelj da nas vodeće tehnološke kompanije prepoznaju kao značajnu lokaciju, odakle će ubuduće dolaziti tehnološke inovacije“, zaključio je.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pogledajte šta sve Startit radi za nas:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi