Potvrđeno: Telefoni s kamerama od 100 MPx dolaze 2019! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: Telefoni s kamerama od 100 MPx dolaze 2019!

Jedan od najvećih proizvođača čipova za mobilnu industriju potvrdio je za medije da će telefoni s kamerama rezolucije 64 i 100 megapiksela stižu već ove godine.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Qualcomm je, odnosno jedan od njegovih izvršnih direktora, potvrdio da će telefoni s kamerama rezolucije 64 i 100 megapiksela stići već do kraja ove godine, ali i da to nije put, kojim ta kompanija želi da mobilni telefoni idu.

Pročitajte i ovo: Prva mobilna četvrtasta periskop kamera + 10x zum

Trenutna generacija Qualcomm Snapdragon čipsetova - 660, 670, 675, 710, 845 i 855 - podržavaju, zapravo rezolucije do čak 192 megapiksela, ali nemaju mogućnost snimanja više slika kombinujući ih u jednu za uklanjanje šuma niti nultu toleranciju na brzinu okidanja. Te dve opcije su važne za kvalitet fotografije, jer bez njih mora da se pribegne drugačijim, uglavnom softverskim metodama rešavanja šuma, a to je kombinacija više piksela u jedan. To znači da fotoaparat pravi jednu fotku visoke rezolucije, pa je združivanjem piksela smanjuje po rezoluciji.

Na ovaj način radi aktuelna generacija kamera sa Quad Bayer tehnologijom fotografisanja, na kamerama rezolucije 48 megapiksela, čijim smo kvalitetom, iskreno vrlo zadovoljni. Recimo, nedavno smo imali priliku da u Parizu testiramo baš takvu kameru na Honor View 20 telefonu i rezultati su nas impresionirali u svim uslovima fotkanja - šum minimalan, boje prirodne i dobro reprodukovane, bez zamućenja na ivicama i sa odličnim rezultatima u noćnim uslovima. Svakako pročitajte naše utiske detaljno o takvoj jednoj kameri.

Bez obziran na dobre rezultate pomenutih kamera Qualcomm veruje da su budućnost kamere sa tzv. “multi-frame“ tehnologijom uklanjanja šuma i podizanja visine detalja, uz manji broj megapiksela i nižu rezoluciju fotografije. Po ovom sistemu rade Galaxy S10 telefoni, iPhone XS modeli ili Google Pixel 3 serija. Takođe, sledeći Qualcomm Snapdragon čipset, za koji se veruje da će biti nazvan Snapdragon 865 podržavaće i HDR10 snimanje video materijala.

Ostaje nam samo da vidimo koji će to proizvođač i koji telefon biti prvi da probije magičnu brojku od 48 MPx, koliko sad imaju neki od telefona - Honor, Vivo, Xiaomi… 

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA