Prva srpska kriptovaluta - xCEEdium | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva srpska kriptovaluta - xCEEdium

Promocijom internog korišćenja prve srpske kriptovalute "xCEEdium", u Beogradu je počela Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i inovacijama u finansijskom sektoru "xCEEd 2018".

  Izvor: Promo / Kaspersky Lab

Srbija je zbog potencijala za tranziciju u finansijskoj tehnologiji drugi put domaćin najuticajnijim ljudima iz ove oblasti na globalnom nivou. Konferencija “xCEEd 2018“ je prvi događaj u svetu sa sopstvenom kriptovalutom xCEEdium, čija je praktična primena počela na samoj konferenciji.

Kriptovalute su menjale konvencionalan novac u posebno dizajniranom “Gift Shop“-u konferencije, u kome su učesnici trošili svoje xCEEdiume. Konferenciju je podržala Vlada Srbije, a prisustvuju predstavnici kompanija, koje do sada nisu poslovale u ovom delu Evrope. To su ključni inovatori i lideri u FinTech industriji iz 11 zemalja, koji smatraju da Srbija može biti FinTech lider u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Čuva 10 milijardi dolara u Bitcoin bunkerima

Direktor kompanije Paneleven i osnivač “xCEEd" Pavle Ljujić je rekao Tanjugu da je ovo "prva na planeti konferencija koja je napravila svoju kriptovaluta na otvorenom blokčejnu". "xCEEdium" je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehnologiji, koja omogućava učesnicima konferencije da nauče nešto više o blockchain-u i nagrađuje ih za to učenje.

Kako je rekao, delegati konferencije mogu da zarađuju i onda da troše kriptovalutu u prodavnici.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao Tanjugu da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije i da Kancelarija prati sva nova zbivanja u svetu po pitanju "blokčejn" tehnologije i kriptovaluta. Naglasio je da moramo, kao zemlja, da budemo oprezni i vodimo računa da se odgovarajućom regulativom zaštiti domaće finansijsko tržište, što i radi NBS.  "Želimo da budemo lider u inovativnosti i znanju, ali sve mora biti u okviru zakona", poručio je Jovanović.

Bil Gejts: Bitcoin je glupost

Govoreći o inovacijama u finansijskom sistemu Srbije, Jovanović je podsetio da već u oktobru treba da zaživi novi “instant“ platni sistem NBS, koji će omogućiti da se zarade isplate i neradnim danima, kao i niže provizije u platnom sistemu. “Biće puštena instant plaćanja, koja treba da budu alternativa plaćanju platnim karticama i samim time taj sistem bi trebalo da bude jeftiniji i dostupniji građanima, kojima će omogućiti “24 puta sedam“ plaćanja i manje provizije u sistemu plaćanja“.

Još jedna zabrana za Bitcoin i kriptovalute

Jovanović je istakao da Kancelarija za IT zato podržava tu inicijativu NBS i da se raduju da se ta vrsta plaćanja što pre pokrene. “Značajan korak je uradila sama Kancelarija za IT omogućivši plaćanje platnim karticama na portalu eUprave, zatim i elektronskim novcem, ali i plaćanje integrisanim elektronskim bankarstvom. Značajne stvari radi NBS u ovom segmentu: donet je novi Zakon o deviznom poslovanju, koji mnogo olakšava onima koji rade sa inostranstvom i pokrenute su inicijative za izmene i dopune Zakona o elektornskoj trgovini“.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA