Više za manje

Testirali smo Xiaomi 14T seriju: Bolje performanse za manje novca, ali koji model odabrati?

Autor Ilija Baošić

Kako su se Xiaomi 14T i Xiaomi 14T Pro pokazali na našem testu - saznajte u nastavku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi je krajem septembra na događaju u Berlinu predstavio svoje najnovije pametne telefone - Xiaomi 14T seriju. Za razliku od flagship modela koji su u Evropu stigli početkom godine, T serija tradicionalno donosi uređaje koji nude vrhunske performanse, a koje je moguće kupiti po nižoj ceni.

Na koji način Xiaomi uspeva da snizi krajnju cenu? Kroz određene uštede, naravno. Ovo je za mnoge kupce idealna kombinacija, jer ne želi svako telefon koji se trudi da bude najbolji na svim poljima. Nekima je sasvim dovoljno da ono osnovo odradi na vrhunskom nivou, a to da li su materijali premijum ili kvalitet kamera pripada samom vrhu ponude - i nije tako važno.

Modeli nove serije, Xiaomi 14T i Xiaomi 14T Pro, već neko vreme nalaze se na našem testu i dobro smo ih namučili. Šta nude, gde su uštede, kako su se pokazali i koji od ova dva modela je pravi za vas - saznajte u nastavku.

Xiaomi 14T serija DIZAJN

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Dimenzije: 160,5 x 75,1 x 7,8 mm (14T) / 160,4 x 75,1 x 8,4 mm
  • Težina: 195 g (14T) / 209 g (14T Pro)
  • Materijal: aluminijum (14T Pro), plastika (14T), staklo
  • Zaštita: IP68, Panda-X, Gorilla Glass 5 (14T) / neimenovano zaštitno staklo (14T Pro)
  • Zvučnici: Stereo (hibridni)
  • SIM: Dual Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C (USB 2.0), NFC, IR

Xiaomi 14T serija donosi minimalistički, ali unapređen dizajn u odnosu na prošlu godinu, koji je dovoljno različit da bude prepoznatljiv već na prvi pogled. Oba modela su "stakleni sendviči", opasani ravnim ramom uniformne debljine. Na poleđini se nalazi kvadratno "ostrvo" sa četiri kružna elementa, od kojih tri skladište senzore kamera, a jedno je rezervisano za blic. Koji je regularan, a koji Pro model se raspoznaje po ravnoj, odnosno blago izdignutoj poleđini sa zakrivljenim ivicama.

Izdignuta poleđina nije jedina stvar koja diferencira dizajn Xiaomi 14T i Xiaomi 14T Pro uređaja. Njihova kontura jeste iste širine, ali čak ni najveštije oko neće primetiti da je Pro model niži za 0,1 mm. Zanemarljiva razlika, ali razlika koja otkriva bitan detalj - ram nije izrađen od istog materijala, a upravo ovde vidimo prve uštede.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ram Xiaomi 14T telefona izrađen je od plastike, dok je aluminijum (serija 6000) rezervisan isključivo za Pro model. Srećom, kvalitet i završna obrada upotrebljene plastike je na visokom nivou, pa danima nismo primetili da razlika u izboru materijala uopšte postoji.

Razlike postoje i na prednjoj strani uređaja. Ekran 14T modela štiti dobro oproban Gorilla Glass 5, a interesantno je da Xiaomi nije naveo koje zaštitno staklo koristi 14T Pro. Da li je sopstveni Shield Glass ili nije - ne znamo. Ono što znamo je da za potrebe poleđine na oba telefona upotrebljen Panda-X Glass, kao i da IP68 oznaka otpornosti na vodu i prašinu nije izostala.

Oba uređaja su veoma udobna za držanje u ruci, s tim da blagu prednost dajemo Pro modelu zbog zakrivljenih ivica poleđine. Klasična postavka tastera na desnom boku je pozicionirana u idealnoj visini, pa nije bilo potrebe da naprežemo palac kako bi ih dosegli. Levi bok je potpuno prazan, na gornjem delu uređaja se nalazi IR dioda i otvor mikrofona, dok smo na donjem pronašli USB-C port, fiokicu za SIM i otvore jednog od dva dostupna zvučnika.

Xiaomi 14T serija poseduje hibridni stereo sistem, sa drugim zvučnikom u otvoru slušalice. Zvuk koji ovaj sistem proizvodi je prilično glasan, kvalitetan, u velikoj meri dobro izbalansiran i više nego adekatan za uživanje u muzici, gledanje snimaka ili najobičnije telefonske razgovore. Glasovi su razgovetni, basa ima sasvim dovoljno, a separacija tonova je na visokom nivou.

Ono što nije vidljivo je da Xiaomi 14T serija podržava eSIM, a tu je i NFC, odnosno podrška za beskontaktno plaćanje.

VIŠE O EKRANIMA I PERFORMANSAMA XIAOMI 14T SERIJE PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI.

Xiaomi 14T serija EKRAN

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Ekran: OLED
  • Dijagonala: 6,57 inča
  • Rezolucija: 1.220 x 2.712 piksela
  • Brzina osvežavanja: 144 Hz
  • Osvetljenje: Do 4.000 nita
  • Prikaz: Dolby Vision, HDR10+

Ono oko čega kupci jednog ili drugog modela ne treba da "lome glavu" je ekran, koji je identičnih specifikacija.

U pitanju je OLED panel, što u samom startu znači da je crna zaista crna, kao i da je sasvim razumljivo očekivati dobar kontrast, tačne boje i odlične uglove gledanja. I zaista, sve od navedenog smo imali priliku da vidimo.

Međutim, panel koji je Xiaomi upotrebio nudi čak i više od nekih modela iz samog vrha ponude. Pre svega, 1.5K rezolucija i gustina piksela od 446 ppi znače da je prikaz veoma oštar, a sadržaj prepun detalja. Tu je i munjevita brzina osvežavanja do 144 Hz, koja nikako da se odomaći među konkurencijom, a koja omogućava svilenkasto glatko kretanje kroz menije i aplikacije. Nažalost, broj aplikacija koje ne podržavaju ovu brzinu je još uvek veliki, pa nismo uvek mogli da vidimo svu moć hardvera.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Još jedna značajna karakteristika ekrana na telefonima Xiaomi 14T serije je nivo osvetljavanja, koji je u stanju da dosegne izvanrednih 4.000 nita, odnosno 1.600 nita na direktnoj sunčevoj svetlosti. Zahvaljujući ovim brojkama, prikazani sadržaj je uvek bio jasno vidljiv i u velikoj meri zadržavao svoj kvalitet, bez obzira na uslove u kojima smo ga posmatrali.

Za one sa osetljivim očima, prisutno je PWM zatamnjivanje do 2.880 Hz. Detekcija dodira se vrši brzinom od 480 puta u sekundi, a na raspolaganju je i mogućnost prikaza HDR10+ i Dolby Vision sadržaja, što je bilo prepoznato u svim relevantnim aplikacijama.

Xiaomi 14T serija PERFORMANSE I SOFTVER

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Čipset: Dimensity 8300 Ultra (14T) / Dimensity 9300+ (14T Pro)
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Cortex-A715 (3,35 GHz), 3 x Cortex-A715 (3,2 GHz), 4 x Cortex-A510 (2,2 GHz) (14T) / 1 x Cortex-X4 (3,4 GHz), 3 x Cortex-X4 (2,85 GHz), 4 x Cortex-A720 (2,0 GHz) (14T Pro)
  • Grafika: Mali G615-MC6 (14T) / Immortalis-G720 MC12 (14T Pro)
  • RAM: 12 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 256GB (14T) / 512 GB (14T Pro) / UFS 4.0
  • Korisnički interfejs: HyperOS
  • Operativni sistem: Android 14

Kao i prošle godine, Xiaomi 14T seriju pokreću isključivo MediaTek Dimensity čipovi, a po performansama je delimo na dve kategorije - višu srednju i flagship. Ispod "haube" Xiaomi 14T telefona nalazi se Dimensity 8300 Ultra, dok je za Pro model zadužen fenomenalni Dimensity 9300+ čipset.

No, hajde da prvo krenemo od osnovnog modela. Uprkos činjenici da se ne može smestiti u sam krem ponude, Dimensity 8300 Ultra je u svakodnevnom radu impresionirao. Bilo da govorimo o pukom otvaranju aplikacija, reprodukciji različitog sadržaja, surfovanju internetom ili skrolovanju kroz društvene mreže, čip je bio izuzetno "skočan". Ukoliko se u obzir uzme da u sintetičkim testovima može da parira Snapdragon 8+ Gen 1 rešenju koje je pokretalo najmoćnije telefone 2022. godine, nimalo ne čudi činjenica da je zasluženo pobrao naše pohvale i kada je reč o gejmingu i drugim zahtevnim zadacima.

Međutim, istaknuti model i glavna zvezda nove serije su nesumnjivo Xiaomi 14T Pro i Dimensity 9300+ čipset. Nema potrebe trošiti reči na svakodnevne performanse - sve leti. Ono što treba istaći jeste da je oduvao sve što smo stavili pred njega - od grafički najzahtevnijih igara, preko obrade videa, pa do dugotrajnih testova - kao i da je to činio stabilno, bez pregrevanja, ali uz čudan profil obaranja brzine takta nakon određenog vremena. To, srećom, nije nešto što smo primetili izvan sintetičkih testova.

Ova "zverka" kompanije MediaTek je direktni konkurent Snapdragon 8 Gen 3 čipseta i nismo ubeđeni da je pravedno skrajnuta od strane velikog broja proizvođača. Umesto jednog, Dimensity 9300+ koristi čak četiri Cortex-X4 jezgra, a sve kako bi na vrhunskom nivou obavljao procesorski intenzivne zadatke. Immortalis na polju grafike gotovo da u korak prati svog Adreno protivnika, pa sve igre koje smo probali su radile zaista izvrsno.

Oba modela na našem tržištu na raspolaganju imaju12 GB LPDDR5X RAM, dok će oni koji se odluče za Pro model imati 512 umesto 256 GB interne UFS 4.0 memorije.

Zapravo, kupci Pro modela će moći da se pohvale i podrškom za Wi-Fi 7 povezivanje, koje je na regularnom modelu ograničeno na Wi-Fi 6E. S druge strane, Bluetooth 5.4 prisutan je na oba modela, što znači brza i pouzdana veza sa više uređaja istovremeno.

Softver

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi 14T serija pokreće HyperOS korisnički interfejs, koji je ove godine zamenio MIUI.

Ukoliko ste u prošlosti imali priliku da koristite Xiaomi telefon, ne treba da brinete šta donosi novi softver - osećaćete se kao kod kuće. Površinske razlike su minimalne, a kada se zagrebe malo dublje, na raspolaganju su mnogi korisni dodaci, fluidnije animacije i impresivna integracija sa Xiaomi ekosistemom proizvoda.

Korisnički interfejs se zasniva na Android 14 operativnom sistemu, a ono što je posebno bitno da znate je obećanje kompanije o četiri nove verzije OS-a i pet godina sigurnosnih zakrpa.

Kompanija je bila prilično ažurna po pitanju nadogradnje na aktuelnu verziju operativnog sistema. Međutim, Android 15 u momentu pisanja samo što nije stigao na Pixel telefone, pa ne možemo da se otrgnemo utisku da je Xiaomi mogao da 14T seriju ažurira sve do Android 20 verzije.

VIŠE O KAMERAMA, BATERIJI I CENI XIAOMI 14T SERIJE PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI.

Xiaomi 14T serija KAMERE

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Glavna kamera: IMX906, 50 MP, OIS, f/1.7, 1/1,56", 1,0 µm PDAF (14T) / LightFusion 900, 50 MP, OIS, f/1.6, 1/1,3", 1,2 µm, PDAF,
  • Telefoto kamera: ISOCELL JN1, 50 MP, 1/2.76", f/1.9, 0,64 µm, 2x optički zum (14T) / 2,6x optički zum, f/2.0, PDAF (14T Pro)
  • Ultraširokougaona kamera: OmniVision OV13B, 13 MP, 1/3", f/2.2, 1,12 µm
  • Selfi kamera: ISOCELL KD1, 32 MP, 1/3.44", f/2.0, 0,64 µm

Na poleđini Xiaomi 14T serije nalazi se sistem trostrukih kamera sa Summilux sočivima i Leica brendingom. Postavka je identična, pa smo u oba slučaja na raspolaganju imali glavnu, telefoto i ultraširokougaonu kameru.

Xiaomi je za potrebe sekundarnih kamera odabrao iste senzore, ali ono po čemu se ova dva telefona razlikuju je glavna kamera, uz dodatak nešto boljeg 2,6x optičkog zuma na skupljem modelu (14T ima 2x optički zum).

Kako su se ovi sistemi kamera pokazali na našem testu? Veoma dobro, pa čak i odlično, ali imajte na umu da je ovo još jedan aspekt na kojem je Xiaomi štedeo, pa se njihov kvalitet ne može staviti u ravan sa najskupljim i najboljim modelima na tržištu.

Xiaomi 14T se primarno oslanja na IMX906 senzor. U dnevnim uslovima, glavna kamera proizvodi detaljne i oštre fotografije, veoma prijatnih i živopisnih boja. Uticaj kompanije Leica je primetan, pa slike imaju poseban šmek koji se lako može prepoznati. Dobar kvalitet se prenosi i na noćne uslove, pogotovo u kvalitetu boja, ali određeni pad u nivou detalja postoji, što sistem pokušava da nadomesti izoštravanjem koje ponekad ume da izgleda "veštački". Srećom, optička stabilizacija je dobro radila svoj posao, pa čak i oni sa drhtavim rukama mogu da očekuju oštre slike uz minimalnu količinu dostupnog svetla.

Sekundarni moduli Xiaomi 14T telefona danju daju veoma dobre rezultate, a čak je i pad kvaliteta u noćnim uslovima, koji je očekivano primetniji nego u slučaju glavne kamere, značajno manji od nekih drugih uređaja koje smo testirali u prošlosti.

Xiaomi 14T Pro za potrebe glavne kamere koristi veći LightFusion 900 senzor, koji smo već imali priliku da vidimo unutar sistema Xiaomi 14 telefona. Bilo da je reč o oštrini, količini detalja, dinamičkom rasponu ili kvalitetu boja, utisci su više nego pozitivni. Pohvale idu i na račun noćnih fotografija, gde smo videli daleko manje izoštravanja nego na regularnom modelu.

Mišljenje o sekundarnim kamerama 14T Pro telefona je manje-više identično, s tim im dajemo prednost zbog većeg 2,6x optičkog zuma. Međutim, ono što nam se ne sviđa je izostanak optičke stabilizacije telefoto kamere, koju bismo voleli da vidimo bar na Pro uređaju.

Xiaomi 14T serija BATERIJA I PUNJENJE

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Baterija: Litijum-polimerska
  • Kapacitet: 5.000 mAh
  • Punjenje: 67W žično (14T) / 120 W žično, 50 W bežično (14T Pro)

Još jedno od polja na kojem Xiaomi 14T serija briljira je brzo punjenje. Osnovni model je pomalo ograničen nedostatkom bežičnog punjenja, ali podrška za žično punjenje snagom do 67 W nije na odmet. Suprotno, oni kojima se više sviđa Pro uređaj ne samo da dobijaju bežično punjenje do 50 W, već i još brže žično punjenje, snagom do čak 120 W.

Nažalost, ako planirate da Xiaomi 14T napunite za oko 50 minuta, a Xiaomi 14T Pro model za upola manje vremena, moraćete da kupite odgovarajući punjač. Ove godine ga nismo pronašli u kutiji - baš šteta.

Kada je reč o samoj bateriji, njen kapacitet je istih 5.000 mAh u oba slučaja. Bez obzira na model, mi smo tokom testiranja uspevali da izvučeno dva dana upotrebe, ali da li ćete slično videti i vi - to zavisi od načina na koji koristite svoj uređaj.

Xiaomi 14T serija CENA

  • Cena: oko 660 / 900 evra

Xiaomi 14T serija je već dostupna kupcima u Srbiji. Xiaomi 14T model se može pronaći u četiri boje (crna, plava, siva, zelena), u konfiguraciji sa 12 GB RAM i 256 GB interne memorije, a njegova preporučena maloprodajna cena iznosi 76.999 dinara, odnosno oko 660 evra.

Xiaomi 14T Pro je, naravno, skuplji izbor. Njegova preporučena maloprodajna cena iznosi 104.999 dinara, što je oko 900 evra. Od boja su na raspolaganju crna, siva i plava, a konfiguracija u kojoj se može pronaći je 12/512 GB.

Xiaomi 14T serija UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi je napravio prave uštede kako bi napravio uređaje koji će korisnicima ponuditi mnogo, ali po nižoj ceni. Jesmo zamerili izostanak punjača i optičke stabilizacije telefoto kamere, ali to nije previše uticalo na krajni utisak, koji je veoma pozitivan.

Kompanija je odlično pozicionirala 14T seriju u svojoj ponudi. Xiaomi 14T predstavlja osetan skok u odnosu na najbolji Redmi Note 13 Pro model, dok Xiaomi 14T Pro nudi još više, ali ne i previše da ugrozi prodaju Xiaomi 14 telefona. I upravo na taj način treba da razmišljate o ovim uređajima kada svoje potrebe stavite na tas.

Ako želite najbolje moguće performanse, odličan ekran, odličnu autonomiju, izuzetno brzo punjenje, a istovremeno nemate problem da prihvatite da vaš telefon nije u samom vrhu ponude po kvalitetu kamera i upotrebljenim materijalima - Xiaomi 14T Pro je za vas. Ukoliko vam trebaju odlične, ali ne i najbolje performanse, ukoliko ne fotografišete često, ali u tim retkim prilikama želite da rezultat bude više nego adekvatan - uštedite i ugrabite regularni Xiaomi 14T.