U senci?

TESTIRALI SMO SAMSUNG GALAXY S23+: Da li Plus ima smisla pored Ultra modela

Može li Galaxy S23+ da se istakne u Samsung ponudi ili je osuđen da živi u senci Ultra modela? Saznajte u nastavku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Davno je prošlo vreme kada je Samsung lansirao samo jedan flagship Galaxy S uređaj godišnje, zapravo, prošle je vreme i kada je kompanija u istom danu lansira dva takva telefona, a Note seriju mesecima kasnije. Sada, kada Note serije više nema, premijera je rezervisana za tri nova uređaja, koja nesumnjivo bacaju kupce u dilemu - koji odabrati.

Imali ste priliku da pročitate našu recenziju Galaxy S23 Ultra telefona, a sada vam donosimo test Galaxy S22+ modela, namenjenog onima kojima je regularan uređaj premalo, a Ultra previše.

Međutim, ta pozicija Plus modela je vrlo rizična - izbegavamo da je nazovemo "limbo" - a ukoliko su glasine koje kruže tačne, ovo je možda poslednji Galaxy S+ koji ćemo videti. Nažalost, takva odluka bi imala smisla, jer je početna cena Galaxy S23 modela oko 1.000 evra, Ultra modela 1.470 evra, a za Plus je potrebno izdvojiti 200 evra manje. Vrlo nam je jasno kako će se neko pre odlučiti da uštedi 270 evra ili se voditi logikom "kad već dajem 1.270, daću i 200 više", mada sumnjamo da Samsung to ne zna.

Upravo zbog toga smo imali prilično težak zadatak ne bi li utvrdili da li Galaxy S23+ može da stoji na sopstvenim nogama, odnosno da li je kupcima bolje da izaberu neki od druga dva modela. Pa, hajde da sumiramo utiske nakon testa.

Galaxy S23+ DIZAJN

Iako smo konačno imali priliku da ga vidimo uživo, Samsung je, kada je S23 serija u pitanju, prilično loše čuvao svoje tajne, te smo još u SEPTEMBRU imali priliku da prvi put vidimo novi dizajn koji neodoljivo podseća na Ultra model. Zapravo, ovaj dizajn se sada nalazi na svim Galaxy telefonima koje smo videli ove godine, pa čak i na onim jeftinim.

Ovo znači da Galaxy S23+ više ne dolazi sa jednim ostrvom u kojem su skladištene sve kamere, već je svaki modul kamere jasno istaknut, što je i najveća promena u dizajnu - kontura telefona i dalje jasno daje do znanja da je u pitanju Samsung telefon, a južnokorejska kompanija nije podlegla "ajfonizaciji", već je zadržala zakrivljene aluminijumske ivice.

Kako nismo neki ljubitelji zakrivljenih ekrana zbog njihove izloženosti tokom padova i težeg lepljenja zaštitnih folija, posebno nas je obradovalo što ovaj uređaj poseduje ravan ekran, ali i to što su obe strane telefona zaštićene Gorilla Glass Victus 2 staklom, koje je ne samo veoma otporno na ogrebotine, već može da preživi čak i pad na beton sa visine od 1 metra.

Tasteri za kontrolu zvuka i paljenje i gašenje uređaja se nalaze na desnom boku - tokom rada nismo imali problema sa njihovom pozicijom - gornja i leva strana su gotovo prazne, dok se na dnu nalazi "fiokica" za SIM, rupice mikrofona, USB-C port za punjenje i prenos podataka, kao i jedan od dva stereo zvučnika.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23+ EKRAN

Očekivano, Dynamic AMOLED 2X ekran, dužine dijagonale od 6,6 inča, na prednjoj strani uređaja nudi odličan prikaz baš svega što želite da gledate, čak i na direktnoj sunčevoj svetlosti, jer osvetljenje panela dostiže maksimalno 1.750 nita, baš kao i Ultra model.

Iako nismo dobili 1440p rezoluciju, kao na najskupljem uređaju u seriji, 1.080 x 2.340 piksela i dalje nudi dovoljno detaljnu sliku, a o bojama i uglovima gledanja možemo samo reći da su izvanredni, što se posebno ističe pri konzumiranju HDR10+ sadržaja.

Nažalost, iako brzina osvežavanja može da dosegne 120 Hz, ekran ne koristi LTPO, već LTPS tehnologiju, što znači da je najmanja brzina osvežavanja na ovom uređaju 10 Hz - solidno, ali ne i idealno kada je ušteda baterije u pitanju.

Galaxy S23+ PERFORMANSE

Samsung je ove godine rešio da malo odmori od svojih Exynos čipova dok ne pronađe način da ponovo bude konkurentan, a to znači da Galaxy S23+ koristi posebnu verziju najnovijeg Qualcomm čipseta, posebno prilagođen za Samsung telefone, nazvan Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Po svojoj konfiguraciji, ovaj čipset se ne razlikuje od "običnog" modela - tu su i dalje ista jezgra (1 x Cortex-X3, 2 x Cortex-A715, 2 x Cortex-A710, 3 x Cortex-A510), s tim da je njihova brzina takta povećana za 5,4 odsto, a brzina takta Adreno 740 grafike za 5,7 odsto. Ovo se, naravno, ne primeti u navigaciji kroz interfejs i u lakšim aplikacijama, ali će pružiti koji kadar više u igrama, odnosno skratiti par sekundi prilikom obrade slika i videa.

Kada je gejming u pitanju, nema razloga da brinete - svi naslovi koji su trenutno dostupni na Google Play prodavnici nisi dorasli ovom čipu, te sa lakoćom može da pokrene čak i najzahtevnije igre na "odvrnutim" detaljima. Interesantno, Galaxy S23+ se u sintetičkim testovima pokazao marginalno bolje u odnosu na Ultra model, ali deluje da je razlog tome nešto bolje hlađenje, jer je pad performansi u najekstremnijim testovima bio manji.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23+ KAMERE

Nažalost, neverovatni senzor od 200 MP, koji smo videli na Ultra modelu, nije našao svoj put do ovog telefona, već je senzor glavne kamere, ISOCELL GN3, ostao isti kao i na prošlogodišnjem modelu, a isti su i ostali senzori na poleđini, što je pomalo neshvatljivo ako uzmem u obzir povećanje cene. Mislimo da bi bolji izbor bio da je kompanija iskoristila senzor od 108 MP sa prošlogodišnjeg Ultra modela, ali šta je tu je - bar je selfi kamera unapređena sa 10 na 12 MP.

Kamere na Galaxy S23+ telefonu:

  • Glavna kamera: ISOCELL GN3- 50 MP, OIS, f/1.8, 1,0 µm, 1/1,56 inča, autofokus
  • Telephoto kamera: ISOCELL S5K3K1 - 10 MP, 3x zum, OIS, f/2.4, 1,00 µm, 1/3,94 inča, autofokus
  • Ultraširokougaona kamera: IMX564 - 12 MP, 120°, f/2.55, 1,4 µm
  • Selfi kamera: ISOCELL S5K3LU - 12 MP, f/2.2, autofokus

Uprkos istim modulima, slike koje S23+ proizvodi danju su odlične. Boje su jarke - kao stvorene za društvene mreže - detalja ima dosta, a dinamički raspon je na izuzetno visokom nivou. Jasno je da podešavanje kamere i novi čipset unose dodatnu svežinu u odnosu na prošlu godinu, pa sumnjamo da će iko biti nezadovoljan dobijenim fotografijama. Međutim, teško je ostati objektivan nakon testiranja najskupljeg modela, te su nas nedostatak periskopske kamere, slabiji telephoto senzor i 30x digitalni zum ostavili da želimo više.

Slična je priča i u noćnim uslovima. Poredeći slike sa Ultra modelom, na ekranu telefona je bilo teško uočiti razliku, iako su jaka svetla umela da isperu boje fotografije. Ipak, u svim drugim situacijama, Galaxy S23+ se pokazao vrlo sposobno, a rezultati su bili detalji, približni onome što smo videli u stvarnosti, sa puno kontrasta i dobrim dinamičkim rasponom. Artefakti su bili minimalni koristeći glavni senzor, dok je ultraširokougaona kamera davala, razumljivo, gore rezultate.

Kada je video u pitanju, Samsung je omogućio kupcima i ovog modela da snimaju u 8K 30 fps - mada još uvek ne znamo osobu kojoj to treba - ali smo naginjali ka 4K 60 fps. Snimci su detaljni, oštri, sa prirodnim bojama, a i optička stabilizacija je odlično odradila svoj posao. Pohvalno je da i selfi kamera ima mogućnost 4K 60 fps snimanja, što će biti vrlo korisno za one koji vole da vloguju.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23+ BATERIJA

Punjača u kutiji nema, ali to smo i očekivali, te su kupci prinuđeni da koriste stari ili kupe novi. Ukoliko ste i vi među onima koji će kupiti Galaxy S23+, preporučujemo vam da to bude snažan Samsung punjač kako biste osigurali kompatibilnost i brzo punili svoj uređaj maksimalnom snagom od 45 W.

Kapacitet baterije je 4.700 mAh, što je dovoljno za dan i po komfornog korišćenja, dva ako se baš potrudite. Ipak, iako je Samsung iz dobro poznatih razloga konzervativan kada su baterije i brzine punjenja u pitanju, uređaj ove veličine je zaslužio da u sebi ima bateriju od bar 5.000 mAh.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Pored žičnog punjenja, na raspolaganju je i bežično, snagom od 15 W, kao i obrnuto bežično od 4,5 W, koje će vam omogućiti da dopunite slušalice, sat ili slične gedžete u pokretu.

Galaxy S23+ ZVUK

U konfiguraciji koja je vrlo česta na današnjim pametnim telefonima, hibridni sistemi stereo zvučnika su se našli i u Galaxy S23+ modelu. Zvuk koji proizvode je veoma zadovoljavajući, iako nije na nivou Ultra-e, ali teško da će ikome to zasmetati prilikom gledanja filmova i serija.

Samsung je odradio dobar posao kada je balansiranje zvuka u pitanju, ali je na ovom modelu jasno da je donji zvučnik taj koji nosi reprodukciju na svojim leđima.

Galaxy S23+ SOFTVER i NADOGRADNJE

Iako možemo nadugačko pisati o One UI 5.1 korisničkom interfejsu, nema potrebe da to činimo u ovoj recenziji. Ukoliko ste koristili Samsung telefone, osećaćete se kao kod kuće u svakodnevnom radu, a softver zasnovan na Android 13 operativnom sistemu će biti pogodan i onima koji ga prvi put uzimaju u ruke.

Dex režim nije izostao, pa ukoliko ikada poželite da koristite svoj telefon kao svojevrstan desktop računar, imate tu mogućnost - miš i tastatura, iako nisu neophodni, su poželjni za maksimalan ugođaj pri radu.

Ipak, ono što je najimpresivnije i što će osigurati dugovečnost uređaja jeste četiri godine ažuriranja operativnog sistema, kao i pet godina sigurnosnih zakrpa. Zahvaljujući ovoj politici održavanja, telefon će redovno dobijati nove funkcije, a korisnici će biti sigurni od propusta u softveru koji mogu omogućiti hakerima da se domognu privatnih podataka.

Galaxy S23+ CENA

Galaxy S23+ je u Srbiji dostupan u konfiguracijama od 8/256 GB i 8/512 GB - telefon koristi LPDDR5X RAM i UFS 4.0 internu memoriju, što je trenutno najbolje rešenje na tržištu. Moguće ga je pronaći u Fantomski crnoj, krem, zelenoj i lavanda boji, a početna preporučena maloprodajna cena je 147.999 dinara, što je oko 1.270 evra.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Zaključak

U poređenju sa Ultra modelom, Galaxy S23+ nije bez nedostataka. Ipak, u pitanju je zaista izvrstan uređaj, vrhunskih performansi i ekrana, odličnih kamera, sa solidnom baterijom, a godine ažuriranja će osigurati da tako i ostane u budućnosti, odnosno da ne zastari prebrzo nego što bi kupci voleli.

Da li se isplati kupiti Galaxy S23+? Ukoliko novac nije problem, teško je ne preporučiti da se dodatno isprsite dodatno za Ultra model, jer je po većini parametara u pitanju bolji uređaj. Ipak, ovaj telefon ima svoje mesto na tržištu i ubeđeni smo da kupci neće biti razočarani onim što dobijaju za svoj novac.

Galaxy S23+ ZA

  • Vrhunske performanse
  • Odlične kamere
  • Izvanredan ekran
  • Fenomenalan dizajn i zaštita
  • Dugogodišnje nadogradnje softvera

Galaxy S23+ PROTIV

  • Cena
  • Poskupljenje nije u potpunosti opravdano unapređenjima
  • Brzina punjenja nije na nivou konkurencije

Galaxy S23+ SPECIFIKACIJE

  • Dimenzije i materijali: 157,8 x 76,2 x 7,6 mm, Gorilla Glass Victus 2 (ekran i poleđina), Armor Aluminium okvir sa većom otpornošću na padove i ogrebotine
  • Ekran: Dynamic AMOLED 2X ekran od 6,6 inča, 1.080 x 2.340 piksela rezolucija, dinamičko osvežavanje ekrana od 10 do 120 Hz, osvetljenje do 1.750 nita, Always-on displej
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (4 nm), osmojezgarni, Adreno 740
  • Memorija: 8 GB RAM, 256/512 GB interne memorije, UFS 4.0
  • Softver: Android 13, One UI 5.1 korisničko okruženje
  • Kamere na poleđini: Glavna kamera: ISOCELL GN3- 50 MP, OIS, f/1.8, 1,0 µm, 1/1,56 inča, PDAF; Telephoto kamera: ISOCELL S5K3K1 - 10 MP, 3x zum, OIS, f/2.4, 1,00 µm, 1/3,94 inča, PDAF; Ultraširokougaona kamera: IMX564 - 12 MP, 120°, f/2.55, 1,4 µm
  • Selfi kamera: ISOCELL S5K3LU - 12 MP, f/2.2, autofokus
  • Video snimanje: Zadnja kamera: 8K@24/30 fps, 4K@30/60 fps, 1080p@30/60/240 fps, 720p@960 fps, HDR10+; Prednja kamera: 4K@30/60 fps
  • Baterija: Litijum-jonska od 4.700 mAh, brzo punjenje 45W, bežično punjenje 15 W, obrnuto bežično punjenje od 4.5 W
  • Dodatno: IP68, 5G, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3, senzor otiska prsta, brzinometar, barometar, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor blizine, senzor osvetljenja, Samsung Knox, Samsung Knox Vault, Dual-SIM, eSIM
  • Težina: 196 g
  • Boje: Fantomski crna, krem, zelena, lavanda
  • Cena u Srbiji: Od 147.999 dinara (oko 1.270 evra)