Nezaboravan

TESTIRALI SMO VIVO X90 PRO: Kamera koja će ubiti fotoaparate i čipset koji niko drugi nema

Testirali smo najveći senzor kamere na tržištu, Dimensity 9200 čipset i bateriju koja se puni snagom od 120 W.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada je premijerno predstavljen u Kini krajem novembra, vivo X90 Pro je, kao prvi telefon sa najvećim senzorom kamere u mobilnom uređaju koji je najavljen da će stići u Evropu, podigao mnogo prašine. Obećanja kompanije vivo o kvalitetnim fotografijama, vrhunskim performansama, elegantnom dizajnu i izuzetno brzom punjenju nisu prošla neopaženo, pa smo ovaj flagship telefon sa velikim entuzijazmom čekali da nam stigne na test.

Kako je vivo X90 Pro zvanično dostupan u Srbiji od danas, smatrali smo da je ovo pravi trenutak da vam prenesemo naše utiske i pokažemo kako se najnoviji telefon pokazao na našem testu.

Dizajn

Ukoliko ste upoznati sa ranijim uređajima kompanije vivo, nema sumnje da ćete već na prvu loptu prepoznati ko je proizvođač X90 Pro pametnog telefona. Kompanija je zadržala notu dizajna po kojoj se prošlogodišnji X80 Pro izdvajao, ali je izgled i značajno unapredila, dajući mu najelegantniji izgled do sad.

Poleđina telefona prekrivena veganskom kožom je otporna na habanje, izuzetno prijatna na dodir, i pruža taman toliko otpora pod prstima da ni u jednom momentu nismo pomislili da može da nam isklizne iz ruke. Po svojoj prirodi ne zadržava otiske prstiju, pa uređaj nije potrebno konstantno "lickati" i čistiti.

Detalj koji bez sumnje "upada u oči" jeste horizontalna traka, nazvana Skyline, koja deli poleđinu na dva dela, a na sebi krije natpise "Xtreme Imagination" i "vivo | ZEISS Co-engineered", što je prva naznaka da se na polju fotografija krije nešto veliko.

Naravno, teško je ne primetiti i veliko stakleno ostrvo u koje je smešten sistem trostrukih kamera, ali i detalje poput logoa kompanija ZEISS, kojima vivo želi da nam poruči koliko je ozbiljno shvatio fotografiju.

Kada je u pitanju sam oblik uređaja, ekran i poleđina su simetrično zakrivljeni, a proizvođač je telefon opasao tankim aluminijumskim ivicama koje su spljoštene na vrhu i dnu, što vivo X90 Pro čini prilično udobnim za korišćenje. Pozicija tastera na desnom boku je, kada su naše šake u pitanju, na pravom mestu, dok je leva strana potpuno prazna. Vrh uređaja krije IR diodu pomoću koje se mogu kontrolisati kućni uređaji, a na dnu se nalazi USB-C port, otvori zvučnika i fiokica za SIM karticu, koja nažalost ne dozvoljava i proširivanje interne memorije pomoću microSD kartice.

Ekran

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prednju stranu vivo X90 Pro telefona krasi zakrivljen AMOLED ekran dijagonale 6,78 inča, koji je okružen prilično tankim i simetričim okvirima. Rezolucija displeja je 1.260 x 2.800 piksela, a gustina piksela 453 ppi, pa sumnjamo da će se iko požaliti na nedovoljno detaljan prikaz.

Panel koji je proizvela kompanija BOE nudi brzinu osvežavanja do 120 Hz, koja je podrazumevano podešena da se menja u zavisnosti od korišćenja, ali ukoliko korisnici to žele, mogu ekran na uštrb autonomije baterije podesiti da se uvek osvežava maksimalnom brzinom.

Bilo da smo koristili vivo X90 Pro napolju ili unutra, jasno smo mogli da vidimo šta nam je prikazano na ekranu, što smo i očekivali od osvetljenja koje maksimalno dostiže 1.300 nita. Naravno, bilo bi šteta da se ne iskoristi pun potencijal ovog nivoa osvetljenja na pravi način, pa nam je drago da uređaj poseduje mogućnost prikaza HDR10+ sadržaja.

Podrška za 10-bitni prikaz boja nas nije izneverila čak ni u eksternim uslovima, te smo zadovoljni kako su boje izgledale na dnevnom svetlu, ali i tokom korišćenja u potpunom mraku, a veoma je pohvalno i PWM zatamnjivanje od 2.160 Hz, što je posebno značajno za one koji su osetljivi na treperenje ekrana.

Međutim, ukoliko bi nešto morali da zamerimo, onda je to definitivno nedostatak LTPO tehnologije koja omogućava dinamičko osvežavanja ekrana i predstavlja značajan faktor u uštedi baterije.

Performanse

Izvor: VIVO

U jednom od najrizičnijih izbora čipseta koji ćemo verovatno videti ove godine, vivo je odlučio da ne krene dobro utabanim putem i implementira najnoviji Snapdragon, već je postao jedini proizvođač koji je izabrao čip kompanije MediaTek - Dimensity 9200.

Na papiru, pomalo je začuđujuće da niko drugi nije napravio sličan izbor. Dimensity 9200 je izrađen na najnaprednijem 4-nanometarskom proizvodnom procesu kompanije TSMC, a baš kao i Snapdragon 8 Gen 2 koristi istu ARMv9 arhitekturu i isto Cortex-X3 primarno jezgro, međutim postoje i neke bitne razlike.

Pre svega, umesto nestandardne 1+2+2+3 konfiguracije jezgara koju koristi Qualcomm čip, Dimensity 9200 se drži 1+3+4 tradicije, pa pored primarnog jezgra (3,05 GHz) koristi i 3 x Cortex-A715 (2,85 GHz) i 4 x Cortex-A510 (1,80 GHz). Dodatno, MediaTek nije napravio sopstveni GPU, već koristi ARM Immortalis-G715, sa hardverski baziranim endžinom za praćenje zraka (Ray tracing).

Upravo su gore navedene razlike jedan od najvećih razloga zašto smo sa nestrpljenjem čekali da nam vivo X90 Pro stigne na test, ne bi li se i sami uverili u mogućnosti ovog čipseta. Iako je postojala bojazan da je vivo pogrešio u svom izboru, slobodno možemo reći da to uopšte nije slučaj, ali i da se Dimensity prilično ravnopravno nosio sa čipom kompanije Qualcomm.

Očekivano, svakodnevni zadaci su se pokazali kao mačji kašalj za Dimensity, a kretanje kroz Funtouch OS 13 korisnički interfejs je bilo glatko, bez padova broja kadrova u sekundi. Isto se može reći i za one najzahtevnije zadatke - igre. Šta god da smo isprobali, jednostavno nije bilo problema, a ni performanse na "odvrnutim" detaljima nisu razočarale.

Ipak, nama je svakako bilo najinteresantnije da te performanse kvantifikujemo, te smo vivo X90 Pro izmučili sintetičkim testovima. Prilikom našeg testiranja, uređaj je ostvario rezultat od 1.258.282 poena na Antutu testu, što je u rangu sa Snapdragon konkurentom, a slično se može reći i za Geekbench 6, gde je Single-Core rezultat bio 1.675, a Multi-Core 4.249 poena.

Kamere

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Saradnja sa kompanijom ZEISS znači da vivo X90 Pro, pored softverskih rešenja, koristi ZEISS optiku i poseban T* premaz kako bi slike dodatno dobile na kvalitetu. Ukoliko to samo po sebi nije dovoljan razlog za entuzijazam, vivo je u X90 Pro implementirao 1-inčni IMX989 senzor glavne kamere - najveći na tržištu pametnih telefona - rezolucije 50 megapiskela i f/1.75 otvora blende, sa optičkom stabilizacijom i laserskim autofokusom.

Pored toga, na raspolaganju je optički stabilizovani telephoto senzor (2x zum) od 50 MP, veličine 1/2,4 inča, f/1.6 otvora blende, koji je najkorisniji za fotografisanje portreta, a tu je i ultraširokougaoni senzor rezolucije 12 MP, f/2.0 otvora blende, sa uglom slikanja od 108 stepeni i autofokusom. Za selfije je zadužena kamera od 32 MP u izrezu gornjeg dela ekrana, a za ceo sistem je zadužen V2 ISP čip koji je dizajnirao sam vivo.

O IMX989 senzoru, ali i o implementaciji velikih senzora u pametnim telefonima smo već pisali na portalu, a ono što je bitno da znate jeste da zbog svoje površine nudi bolje efekte zamućenja i može da primi više svetla nego što smo navikli, omogućavajući jasnije detalje u mračnim ili zahtevnim okruženjima. Međutim, više svetla se ne odražava samo na noćne fotografije.

Kako više svetla dopire do senzora, vreme ekspozicije je manje, a to znači da korisnici mogu da "zamrznu" subjekte u pokretu, a da ne dobiju mutnu sliku. Ukoliko ste vlasnik ljubimca ili roditelj malog deteta koji želi da zabeleži svaki momenat, kao što smo mi, onda nema sumnje da će vas ova mogućnost oduševiti - pogotovo kada vidite rezultat.

Sports režim smo testirali u jednom od najzahtevnijih okruženja u kojem roditelj može da se nađe - slabo osvetljenoj dečijoj igraonici. Na fotografiji ispod, dete na zamku na naduvavanje je uhvaćeno u letu dok skače kako bi se spustilo na tobogan. Još nismo naišli na uređaj koji od ovog scenarija ne bi napravio neupotrebljivo mutnu sliku, ali vivo X90 Pro je prevazišao sva očekivanja. Rezultat je kristalno jasan i nesumnjivo donosi novu dimenziju fotografisanja zbog koje će vam zavideti rodbina i prijatelji na društvenim mrežama.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada su fotografije danju, odnosno u uslovima dobrog osvetljenja u pitanju, fotografije uslikane vivo X90 Pro su neke od najboljih koje ćete videti na tržištu. Boje su živopisne, detalji dobri, dinamički raspon odličan, a kada smo želeli da fotografije ne budu baš toliko živopisne, na raspolaganju nam je bio ZEISS režim sa prirodnijim bojama, ali i brojni drugi režimi koji su omogućavali da uslikamo fotografiju baš kakvu želimo.

Ništa manje impresivne nisu ni fotografije uslikane noću. Zaista treba odati priznanje na nivou detalja, ekspoziciji, manjku artefakta i prijatnim bojama, a najbolji primer mogućnosti u zahtevnim uslovima jeste prva fotografija u galeriji ispod - fotografija cveta na drvetu sa plavim svetlom u pozadini, koja je zadržala svoju oštrinu uprkos pomeranju usled vetra.

Baterija

Ispod "haube" vivo X90 Pro telefona krije se dvoćelijska baterija kapaciteta 4.870 mAh. Tokom našeg korišćenja, ukoliko govorimo o danima u kojima nismo gurali telefon do granica njegovih mogućnosti, uspevali smo da izguramo dva dana bez potrebe za dopunom baterije.

Kada je došlo vreme da napunimo uređaj, na raspolaganju nam je bio punjač od 120 W koji je stigao u paketu sa telefonom. vivo tvrdi da se X90 Pro može napuniti do 50% za 8 minuta, i upravo je to ono što smo videli, a do 100% nam je trebalo manje od pola sata, što je izuzetno korisno u momentima kada se telefon mora hitno napuniti.

Napomena: Ukoliko vivo X90 Pro bude vaš sledeći uređaj, imajte na umu da je maksimalna snaga punjenja podrazumevano isključena u podešavanjima i da je potrebno da je uključite ukoliko želite najbolje performanse punjenja.

Zvuk

Vrhunac vivo ponude na našem tržištu nude stereo zvučnike - jedan na dnu, a drugi u slušalici iznad ekrana. Naravno, ovakva postavka nije idealna, pa zvuk koji dopire iz oba zvučnika u ovakvoj konfiguraciji nije identičan, ali to je već nešto na šta smo se navikli, i svakako je bolje od samo jednog zvučnika. Međutim, daleko od toga da nismo zadovoljni zvučnicima vivo telefona. Zvuk je veoma dobar - glasan i jasan, bas nije izostao, a nije ni narušavao odlične vokale. Takođe, mikrofoni ovog telefona su jedni od najboljih koje smo imali priliku da isprobamo.

Cena i dostupnost

Kao što smo već rekli, vivo X90 Pro je od danas, 10. marta 2023. dostupan u Srbiji. Kupcima je na raspolaganju konfiguracija sa 12 GB RAM i 256 GB interne memorije. Nažalost, telefon nije jeftin, a preporučena maloprodajna cena iznosi 139.999 dinara. Ipak, ne sumnjamo da mnogi neće žaliti tog novca ukoliko rešenje svojih potreba prepoznaju u onome što se nudi.

Zaključak

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Uprkos riziku prilikom odabira čipseta, vivo je pokazao da nije pogrešio, te će dobre performanse pratiti korisnike u svakom momentu korišćenja. Zahvaljujući elegantnom dizajnu i obliku uređaja, vivo X90 Pro je ne samo lep, već i izuzetno udoban uređaj za korišćenje.

Kvalitetan ekran i zvuk će osigurati da korisnici sa zadovoljstvom konzumiraju sadržaj na njemu, bilo da su u pitanju omiljeni filmovi i serije ili YouTube, a čak i kada se baterija potroši, izuzetno brzo se dopunjuje, pa zabava ne mora previše da trpi.

Naravno, impresivna kamera je definitivno zvezda večeri, a iako su svakodnevne fotografije fantastične, mogućnost najvećeg senzora na tržištu će najviše ceniti roditelji i vlasnici ljubimaca koji će moći da bezbrižno fotografišu, čak i u pokretu.

vivo X90 Pro ZA

  • Odlične performanse
  • Kvalitetan prikaz ekrana
  • Dobar zvuk
  • Fantastični mikrofoni
  • Neverovatne fotografije

vivo X90 Pro PROTIV

  • Cena
  • Ekran se ne osvežava dinamički