Unikat

TESTIRALI SMO SAMSUNG THE FREESTYLE: Prenosivi projektor sputan manama prve generacije

Autor Ilija Baošić

Kompaktan, lagan, prenosiv, jedinstven, nesavršen - Samsung The Freestyle ukratko.

Kako doneti sud o projektoru koji se u moru sličnih uređaja izdvaja kao unikat? Ne zvuči kao težak zadatak, dovoljno je razložiti ga na uporedive jedinice i napraviti prostu komparaciju sa onim što konkurencija nudi, zar ne? Nažalost, nekada je zadatak samo na prvi pogled jednostavan - nekada je problem takav da samo razlaganje, kao približavanje monitoru do piksela, dovodi do toga da se šira slika izgubi. Takav uređaj je, smatramo, najbolje posmatrati u svojevrsnom vakuumu, kao celinu, upravo onakvog kakvog ga proizvođač reklamira.

Lako je sa ove distance ozbiljno shvatiti pokojnog Stiva Džobsa i njegovo čuveno "s vremena na vreme se pojavi revolucionarni proizvod koji menja sve", reči kojima je najavio prvi iPhone započeo modernu eru pametnih telefona.

Zapravo, prvi iPhone je taj koji nas je i naveo na dilemu pristupa ovom nesvakidašnjem projektoru. Gledali smo filmove, slušali muziku, surfovali internetom, dopisivali se, odgovarali na mejlove i vodili razgovore na svojim jeftinijim "glupim" telefonima i pre Stiva Džobsa. Kamera njegovog revolucionarnog proizvoda je delovala kao dečija igračka u poređenju sa fotografijama koje smo uspevali da uslikamo tadašnjim uređajima. Na njemu nije bilo moguće ni instalirati aplikacije, što smo svi godinama unazad radili, a treba li uopšte da pominjemo da nije imao mogućnost kopiranja teksta? Gledajući tako, moglo bi se samo zaključiti da je imao dobar ekran na dodir i interesantan operativni sistem, ali to je sve.

Hteli smo samo da vam dočaramo kako se lako gubi celina, a poenta potpuno promaši kada neke uređaje pogrešno posmatramo. Samsung The Freestyle prenosivi projektor, koji nam se našao na testu, smatramo kao jedan od takvih proizvoda.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, ne pokušavamo u samom startu da kažemo da je The Freestyle uređaj kog ćemo se za 15 godina sećati kao što se sećamo prvog pametnog telefona kompanije Apple - ne možemo znati šta nosi sutra - ali baš kao i prvi iPhone, prenosivi projektor kompanije Samsung ima puno mana i vrlina, a na nas je ostavio utisak da smo koristili nešto zaista posebno.

Dizajn

Samsung već u samom imenu navodi kupce na ono što mogu da očekuju od ovog prenosivog projektora - uređaj koji nije rađen po istom kalupu, koji nudi više mogućnosti i načina korišćenja o kojima možda i niste razmišljali, koji treba da pruži osećaj slobode kakav se ne viđa na današnjem tržištu.

The Freestyle izgleda sasvim drugačije od konvencionalnih malih projektora. Telo uređaja je cilindričnog oblika, bele boje, opasano sitnim otvorima za ventilaciju pri vrhu i dnu. Izrađeno je od plastike, a gumirani sloj na samoj površini služi da se projektor nosi jednom rukom bez bojazni da može iskliznuti. Naravno, ne verujemo da bi gumirani sloj previše pomogao pri rukovanju da sam uređaj nije tako kompaktan i lagan (0,8 kg). Tačnije, prečnik cilindra je samo 95,2 mm, dok je ukupna visina, kada se projektor usmeri ka gore, 172,8 mm.

Kako je moguće projektor usmeriti ka gore? Telo se nalazi na metalnom postolju, što kupcima daje mogućnost da projektor naginju reklamiranih 180°. U praksi je ovaj ugao još veći, jer je uređaj moguće nagnuti ispod horizontale, što može biti veoma korisno ukoliko se postavi na višu poziciju od slike koju želite da projektujete. Upravo je ovo postolje jedna od najboljih karakteristika The Freestyle projektora, jer je direktno odgovorno za slobodu koju Samsung pokušava da dočara kupcima i ono što ga čini drugačijim od drugih.

Na dnu uređaja se nalaze plastična crna mreža iza koje se krije zvučnik od 5 W, kao i dve rupice za montažu projektora na zid. Vrh samog uređaja je ono što će većinu interesovati - plastična sjajno crna površina na sebi poseduje četiri tastera na dodir, dva senzora udaljenosti, senzor za daljinski upravljač, LED indikator i, naravno, objektiv. Vrh uređaja se prekriva plastičnim poklopcem, koji, osim što služi da zaštiti objektiv, takođe ima i svoju praktičnu primenu. Na boku se nalaze dva porta - micro HDMI i USB-C - kao i prekidač za uključivanje/isključivanje mikrofona.

Kupci će u kutiji pronaći i Samsung pametni daljinski. Daljinski je lagan, lepo leži u ruci, svi dugmići su prijatno "kliktavi", i njihovo pozicioniranje je zadovoljavajuće. Kada se baterija isprazni, na dnu se nalazi USB-C port preko kog se može iznova napuniti.

Izvor: Smartlife

Malo šta se može zameriti dizajnu samog Samsung The Freestyle projektora. Ipak, smatramo da je izbor materijala sa samom vrhu pogrešan. Sjajno crna površina, na kojoj je prelako ostaviti otiske prste, se i prelako grebe, te bismo više voleli da je Samsung odabrao staklo ili bar izdržljiviju završnicu. Dodatno, nismo oduševljeni portovima koje je kompanija upotrebila na ovom uređaju. USB-C port služi samo za napajanje, a za micro HDMI ne možemo reći da je široko rasprostranjen, što može da napravi problem, jer Samsung u kutiji nije obezbedio ni odgovarajući kabl ni adapter kako bi korisnicima olakšao inicijalno korišćenje. Ne možemo reći da nam je to predstavljalo veliki problem, adapter je relativno jeftin, ali utoliko je odluka da ga ne obezbede čudnija.

Ono što je još čudnija odluka jeste izostanak integrisane baterije. Razumemo da to trenutno nije bilo moguće u kućištu ovih dimenzija, ali nedostatak baterije sprečava ovaj uređaj da bude istinski prenosiv. Kupci uvek mogu da ponesu Power Bank, ali takva prenosiva baterija, kaže Samsung, mora biti od minimalno 50 W, što je dodatan teret koji je potrebno poneti.

Kvalitet slike i performanse

Samsung se oslanja na LED tehnologiju za projektovanje slike. U startu ćemo vam reći da upotreba ovog projektora nije prijatno iskustvo ukoliko ne zamračite prostoriju u kojoj ga koristite - 550 LED lumena jednostavno nije dovoljno. Ipak, kada su uslovi pogodni, Freestyle može da projektuje sliku veličine od 30 do 100 inča, u zavisnosti od udaljenosti projektora od površine na koju projektuje. Nezavisno od toga koja vam veličina odgovara, projektovana slika će biti oštra i živahnih boja, što doprinosi da iskustvo gledanja sadržaja bude više nego zadovoljavajuće. Podrška za HDR10 je samo šlag na torti.

Jedan od razloga odličnog kvaliteta prikaza ovog projektora jesu Auto Focus i Auto Keystone funkcije. Kaže se da nešto najbolje radi kada se ni ne primeti da radi - Auto Focus definitivno spada u tu kategoriju. Za vreme našeg testiranja, inicijalno fokusiranje slike je bilo neprimetno. Setili bismo se da ova funkcija postoji samo kada bi premeštali projektor sa jednog mesta na drugo, a projektor bi u maksimalno dve sekunde nepogrešivo obavio posao za nas.

Ipak, ne možemo reći isto za Auto Keystone. Daleko od toga da je loš, nekada nam je ova funkcija stvarno umela da deluje kao magija, ali ne smemo ignorisati momente kada baš i nije idealno poravnala sliku, zbog čega smo morali da je ručno podešavamo. Tu su i momenti kada uopšte nije htela da radi, a jedino što bi je vratilo je u život je odlazak u podešavanja i njeno isključivanje i ponovno uključivanje. Ovi momenti nisu bili tako česti, ali su se dešavali dovoljno da nismo mogli s punim poverenjem da se oslonimo na nju.

Izvor: Smartlife

Uređaj pokreće Tizen operativni sistem. Da li bismo voleli da smo videli Android? Naravno, ali sve dok nas OS ne limitira u našoj nameri da koristimo sam uređaj, ne možemo se požaliti, a i ne žalimo se. Bile su nam dostupne sve najveće striming aplikacije, interfejs je bio veoma razumljiv i intuitivan, a projektor nas je prijatno iznenadio podrškom za AirPlay, odnosno činjenicom da je deljenje ekrana MacBook laptopa i iPhone telefona funkcionisalo fantastično. Ipak, ono na šta se hoćemo požaliti jeste odabir čipseta ovog uređaja. Ne znamo šta je tačno Samsung upotrebio, ali kada bi ušli u meni dok je u pozadini pušten video, performanse uređaja bi drastično opale, a kretanje kroz interfejs bi postalo skoro nepodnošljivo.

The Freestyle takođe donosi veoma interesantnu funkciju u Ambient Mode obliku. Mogli smo da biramo između tema koje smo želeli da se projektuju kako bi podigli atmosferu u prostoriji - od prizmatičnih apstraktnih animacija do lažnih prozora i pejsaža koji služe za opuštanje, izbor nam se zaista svideo. Praktična primena poklopca koju smo spominjali služi upravo u ove svrhe. Kada nismo želeli da projektujemo sliku, već da nam ambijent pravi, recimo, ćošak sobe, stavili bismo zamagljeni poklopac na projektor, a svetlost se rasipala i obasjavala zid. Iako nemamo šta da zamerimo na ovom polju, nismo sigurni da bismo ikad upotrebljavali ovu funkciju van testiranja. Da je efektna, u to nema sumnje, ali nismo mogli da se otresemo utiska da uzalud trošimo ograničene sate života lampe (Samsung obećava 20.000 sati rada).

Zvučnik u projektoru je još jedan njegov aspekt koji nas je iznenadio. Iako je snage samo 5 W, zvuk je bio glasan, jasan i ispunjavao je prostoriju. Čak i kada je dete izvodilo svoj "pećinski ples" dok je trajala serija, nije uspevalo da nadjača The Freestyle. Da li to znači da nikada nećete morati da ponesete posebne zvučnike sa sobom? Ne, ali ćete biti sigurni da uz sebe u velikoj većini slučajeva imate veoma sposoban integrisan zvučnik.

Jedno je testirati projektor u kontrolisanim uslovima, a sasvim je drugo to učiniti negde gde mnogo stvari može poći po zlu. Zato smo se odlučili da za decu iz stambene zajednice organizujemo bioskopsko veče u dvorištu zgrade. Sve što nam je bilo potrebno jeste struja, dobar film i kokice. Struju nam je obezbedila komšinica iz prizemlja, deca su demokratski izglasala da gledamo njihov omiljeni crtani film, a za kokice su bili zaduženi ostali roditelji. Koristili smo laptop da delimo ekran preko projektora, a učinili smo i ono što kompanija ne preporučuje - udaljili smo se od površine projektovanja na 5 metara, što je skoro duplo više od preporučene distance za dijagonalu prikaza od 100 inča. Začuđujuće, za vreme trajanja filma, niko nije prosuo svoje kokice, slika je i dalje bila dovoljno oštra za uživanje u filmu, a boje su i dalje bile živopisne. Svetlost iz prostorija čiji prozori su gledali na projekciju nisu narušili osvetljenost prikaza, konekcija je sve vreme ostala stabilna, a zvuk je bio savršeno sinhronizovan, uprkos bežičnoj vezi. Deca su otišla zadovoljna, a spakovati projektor nakon filma je bilo isto kao i kada smo postavljali opremu - nikad lakše.

Cena i zaključak

Kao što smo već rekli, Samsung The Freestyle je jedinstven na tržištu. Teško ga je uporediti sa drugim projektorima slične namene. Daleko je od savršenog, ali mu se mnoge stvari mogu oprostiti kao uređaju prve generacije. Potencijal je prisutan, a nakon testiranja smo sigurni da će nas utisak o njemu kao senka pratiti dok u budućnosti budemo testirali druge projektore.

Ako mu nešto ne možemo oprostiti, onda je to neadekvatan čipset i nedostatak integrisane baterije, a bojimo se da mu drugi neće oprostiti cenu. Preporučena cena u Srbiji je 139.990 dinara, odnosno 1.190 evra. Samsung je ovim potezom sam sebe ogradio od velikog dela tržišta. Ne sumnjamo da će naći svoje kupce i kod nas - biće to ljudi koji znaju tačno šta žele, a ovo je projektor koji u potpunosti ispunjava njihove potrebe. Ipak, ne vidimo da će, bar u ovoj generaciji, naći širu upotrebu od toga.

Samsung The Freestyle ZA:

  • Odlična oštrina slike
  • Odlične boje
  • Zavidan kvalitet zvuka
  • Inovativan dizajn
  • Funkcionalno postolje
  • Male dimenzije
  • Lagan
  • Podrška svih većih striming aplikacija
  • Podrška za AirPlay

Samsung The Freestyle PROTIV:

  • Slab čipset
  • Nedostatak integrisane baterije
  • Visoka cena
  • Vrh uređaja se lako grebe
  • Nepouzdan Auto Keystone
  • Nedovoljno osvetljene

Samsung The Freestyle KONKURENTI:

  • Anker Nebula Mars II Pro
  • BenQ GS50
  • Anker Nebula Capsule
  • LG CineBeam PH30N
  • Xiaomi Mi Smart Projector 2

Samsung The Freestyle SPECIFIKACIJE:

  • Tip izvora svetlosti: LED
  • Životni vek lampe: 20.000 sati
  • Rezolucija: 1920 x 1080
  • Osvetljenje: 550 LED lumena
  • Veličina prikaza: 30 do 100 inča
  • Buka: 30 dB
  • Grafički procesor: Crystal Engine
  • HDR: HDR10
  • Kontrast: 100.000:1
  • Izlaz za zvuk (RMS): 5 W
  • Tip zvučnika: 360 stepeni
  • Operativni sistem: Tizen
  • HDMI: 1 (Micro)
  • USB: USB-C
  • eARC: Da (HDMI 1.4)
  • Wireless LAN: Da (Wi-Fi 5)
  • Anynet+ (HDMI-CEC): Da
  • Freesync: Ne
  • G-SYNC: Ne
  • Napajanje: AC100-240 V 50/60 Hz
  • Potrošnja struje: 50 W
  • Potrošnja u stanju mirovanja: 0,5 W
  • Dimenzije: 102,4 x 172,8 x 95,2 mm
  • Težina: 0,8 kg
  • Model daljinskog upravljača: TM2261S
Samsung The Freestyle
Izvor: Samsung