Uvek sigurica

TESTIRALI SMO SAMSUNG GALAXY A53 5G: Zašto menjati ono što valja i tražiti bolje od ovoga?

Autor Marko Čavić

Samsung Galaxy A53 je verovatno najsigurnija kupovina u ovom trenutku u svakom smislu, ako tražite Android telefon na duge staze.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Ako izuzmemo iPhone, jer ma kakav mu Android telefon bio oponent - kad kupac želi iPhone, on će ga i kupiti - u Android svetu Samsung Galaxy A53 5G je verovatno najsigurnija opklada.

Ono što je u flagship domenu Samsung Galaxy S21 FE, kao povoljan premijum uređaj koji će najvećem broju korisnika pružiti baš sve što im treba od pametnog telefona, to je i Samsung Galaxy A53 5G u srednjoj klasi.

Nasleđujući bestselere kakvi su Samsung Galaxy A52 i još uvek odličan Samsung Galaxy A52s 5G novi model ne menja gotovo ništa u pobedničkoj formuli, ali se nekako čini da je kompanija zalutala predaleko u nekim odlukama koje nemaju uporište u realnosti. Ovde posebno mislimo na to što je punjač izbačen iz pratećeg pakovanja, ali i na činjenicu da je nova verzija oko 110 evra skuplja od prošlogodišnjeg modela, od kojeg je hardverski tek nešto moćnija, makar na papiru.

Svakako, to što Samsung Galaxy A53 5G nije savršen telefon ne čini ga nimalo manje vrednim razmatranja i u krajnjem slučaju kupovine, jer stubovi na kojima se zasniva uspeh ovog modela su suviše jaki da bi popustili ne samo pod naletom uspavane konkurencije, nego i uopšte, jer - ovo je i dalje najsigurnija opklada za narednih pola decenije u Android svetu.

Da, dobro ste pročitali - pola decenije, a to ćemo obrazložiti u redovima koji dolaze. Pročitajte naš Samsung Galaxy A53 5G test i ne zaboravite da ostavite svoj komentar kako na sam tekst tj. test, kao i na ovaj smartfon koji izaziva veliku pažnju.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Identičan spolja i to je sasvim OK

Samsung Galaxy A53 5G nemoguće je razlikovati na prvi pogled od Samsung Galaxy A52 i Galaxy A52s telefona - samo onaj koji zna boje u kojima dolazi nova serija može na prvu i da kaže da se radi baš o novom modelu Galaxy A serije. Nove boje su drugačije nijanse uvek aktuelne crne i bele, ali i svetloplava i narandžasta, odnosno boja breskve, kako je Samsung zove.

Kvalitet izrade je isti kao i na prethodniku - isti materijali, ista glastik mat završnica (to je zapravo polimer tj. plastika koja podseća na staklo), gotovo identične dimenzije, ali i ista težina i dizajn. Sve lepo i kvalitetno spakovano, sa laganim spojevima koji ne štrče, imaju fin prelaz i deluju baš na svom mestu.

Ostrvo sa pet kružnih otvora, od kojih su četiri kamere, a iza jednog je Led blic i dalje izgleda sjajno uživo, a držati telefon u ruci ostavlja osećaj premijum uređaja, koji ne klizi iz šake i može vrlo čvrsto da se stegne bez krckanja i ugibanja. Dolazi sa zaštitom od prljanja tj. prašine i vodootporan je po IP67 standardu (klik na link za više podataka o tome, da ne davimo sad opet o istim stvarima iznova i iznova).

Nažalost, sa telefona je, iz ko zna kog razloga, izbačen 3,5 mm audio ulaz, ali su odlični stereo zvučnici i dalje tu, dok je za povezivanje na raspolaganju uobičajeni USB Type-C priključak. Skener otiska prsta je i dalje u ekranu, optički je i dobro reaguje, SIM ulaz je na donjem delu, a na desnom boku su samo Android On/Off i Volume tasteri.

Sve u svemu, kako god okrenete Samsung Galaxy A53 5G, on deluje poznato, ali i kvalitetno i dugotrajno, posebno kad znate da vas sa prednje strane štiti Corning Gorilla Glass 5. generacije, što je u ovoj klasi i dalje egzotika.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Perfektan ekran i 4 Android OS ažuriranja

Ono što Samsung oduvek radi bolje od drugih jeste štelovanje njegovih sopstvenih ekrana, pa Samsung Galaxy A53 5G dolazi sa perfektnim i koloristički preciznim ekranom. Naravno, Super AMOLED displej prikazuje odličnu crnu boju, štedljiv je, ima sjajan kontrast i osvetljenje od makar 800 nita (maksimalno smo dogurali do 835 tokom testa), uz mogućnost ručnog podešavanja tj. kalibracije boja (DCI-P3 za Vivid režim prikaza i sRGB za Natural), kao i ručno ili automatsko osvetljenje u zavisnosti od količine svetla u okruženju.

Dijagonala ekrana je i dalje 6,5 inča, sadržaj se osvežava varijabilno, do 120 herca, a rezolucija je 1.080 x 2.400 piksela (oko 405 ppi). Odnos stranica je sjajan za pun prikaz omiljenih streaming i video materijala snimljenih kamerom (20:9), uz mogućnost podizanja maksimalnog osvetljenja kroz Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime i druge streaming aplikacije.

Zanimljivo je da Samsung nigde ne spominje HDR, ali pomenute aplikacije više nego dobro rade u HDR10 i HLG režimu, što znači da će kupci zaista uživati u vrhunskom filmskom doživljaju, uz kvalitetan audio zapis putem Bluetooth veze ili preko stereo zvučnika, čija je jačina i čistoća za svaku pohvalu.

Ono što Samsung nije odradio bolje od konkurencije su ivice oko ekrana, koje deluju da su stanjene, ali to nije slučaj - u trenutku kad konkurencija nudi ekrane sa ivicama od jednog milimetra Samsung Galaxy A53 5G ima značajno veće i to će se verovatno promeniti sa nekom od narednih iteracija telefona.

Telefon dolazi sa Android 12 operativnim sistemom i One UI 4.1 korisničkim okruženjem, uz izuzetno komforan i pregledan meni sa poznatim načinom korišćenja uz veoma lako snalaženje čak i pri prvom susretu sa njim. Softver i hardver su zaštićeni Knox bezbednosnom platformom, a sigurnost podataka i telefona podižu i mesečne Google nadogradnje i bezbednosne zakrpe koje će uređaj dobijati rekordno dugo - čak pet godina! I podrška za Android OS update je rekordna među svim Android proizvođačima - čak četiri godine, što znači da ćete Samsung Galaxy A53 5G koristiti i 2026. godine, kad bude aktuelan Android 16 ili kako se već tada bude zvao.

Samsung ne pravi razliku po pitanju softverskih mogućnosti svojih telefona u različitim klasama, pa Galaxy A53 5G ima gotovo sve što nude i flagship uređaji, uključujući RAM Plus, odnosno mogućnost dodavanja virtuelne RAM memorije i to od dva do šest gigabajta na postojećih 8 GB u koracima od po dva gigabajta. Prema našim merenjima ovo nema nikakvog uticaja na benchmark rezultate telefona, ali može da pomogne u situacijama kad je potrebno više aplikacija staviti na rad u pozadini.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Potentan hardver i dugotrajna baterija

Prošlogodišnji Snapdragon 778 5G izrađen u tehnologiji od 6 nanometara zamenjen je Samsung Exynos 1280 5G čipsetom izrađenim u tehnologiji od 5 nanometara. Iako je tehnološki novi čip i bolji i moćniji odluka da Snapdragon bude zamenjen Exynos čipsetom i dalje izaziva brojne komentare i kontroverze. Na ovo ne možemo da utičemo i Samsung jednostavno tako želi da radi, pa je bespredmetno da se bunimo, a realnost pokazuje da se Samsung Galaxy A53 5G odlično snalazi u svim situacijama, ne štuca i ne gubi dah tokom rada.

Exynos 1280 sastoji se od dva velika Cortex-A78 jezgra brzine do 2,4 gigaherca i šest manjih Cortex-A55 jezgara, koja su brzine do dva gigaherca. Uz njih je Mali-G68 grafički čip, koji se lepo snalazi ne samo sa sistemskim stvarima, nego i igrama, videom i drugom multimedijom.

Ako vas sirove benchmark brojke zanimaju trebalo bi da znate da je Samsung Galaxy A53 5G oko sredine lestvice i da u pojedinim merenjima iskače unapred, a u pojedinim zaostaje, ali ni u jednom ni u drugom slučaju to nije drastično - tek za jednu, dve stepenice, gotovo ujednačeno s konkurencijom, što je donekle i očekivano.

Evo i merenja koja smo izvršili: GeekBench 5 (multi-core) oko 1.900 bodova, GeekBench 5 (single-core) oko 750 bodova, AnTuTu 8 oko 329.850 bodova, AnTuTu 9 oko 379.400 bodova, GFX Aztek ES 3.1 High (onscreen) 16 bodova, GFX Aztek ES 3.1 High (offscreen 1440p) 11 bodova, GFX Aztek Vulkan High (onscreen) 16 bodova, GFX Aztek Vulkan High (offscreen 1440p) 11 bodova, GFX Car Chase ES 3.1 (onscreen) 20 bodova, GFX Car Chase ES 3.1 (offscreen 1080p) 24 boda, GFX Manhattan ES 3.1 (onscreen) 36 bodova, GFX Manhattan ES 3.1 (offscreen 1080p) 39 bodova, GFX Manhattan ES 3.0 (onscreen) 57 bodova, GFX Manhattan ES 3.0 (offscreen 1080p) 62 boda, 3DMark SSE ES 3.1 (offscreen 1440p) 3.650 bodova, 3DMark SSE Vulkan 1.0 (offscreen 1440p) 3.575 bodova i konačno 3DMark Wild Life Vulkan 1.1 (offscreen 1440p) 2.301 bod.

Kad se posmatra učinak konkurencije Samsung Galaxy A53 5G je na nivou realme 9 Pro+, POCO X4 Pro 5G, Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G i Samsung Galaxy A52, ali je tačno kako smo i rekli, par stepenika iza Samsung Galaxy A52s 5G i POCO X3 Pro telefona.

I dok zaista Samsung Galaxy A53 5G sa novim čipsetom u sirovim merenjima zaostaje za prošlogodišnjim modelom to će retko ko i primetiti tokom rada, ako ikad i primeti.

Što se baterije tiče, dodato je 500 mAh u odnosu na prethodnike, pa je kapacitet baterije novog uređaja okruglo 5.000 mAh. Nažalost, povećanje kapaciteta se ne pretvara u nadmoć novog modela što se autonomije tiče i izgleda da je za to krivac isto Exynos čipset, koji očigledno troši više energije od Snapdragon 775G i 778 5G čipsetova. Ipak, autonomija nije nazadovala i moći ćete u najčešćem scenariju da izgurate lagano čitav dan, pa i dan i po između dva punjenja.

Za punjač ćete morati da se snađete sami, jer ga u kutiji sa telefonom nema, samo kabl sa USB Type-C priključkom sa obe strane. Brzina punjenja je do 25 vati i ako telefon budete punili takvim punjačem za pola sata punjenja dobićete 45% kapaciteta, dok će baterija biti puna za koji minut manje od sat i po. Bežično punjenje nije podržano, a to bi bilo jako zgodno unapređenje za sledeću generaciju.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Poznat i pouzdan sistem kamera

Novajlija ponavlja dobre stvari i sa zadnje strane - sistem od četiri kamere je identičan sistemima na dva pređašnja modela.

Primarna kamera ima 64 MP (f/1,8, 26 mm širokougaona, 1/1,7X" veličina senzora, 0,8 µm veličina piksela, PDAF) i ima OIS. I druge tri kamere su više rezolucije i solidno bolje optike od konkurenata - ultraširokougaona kamera je rezolucije 12 megapiksela (f/2,2, 123˚ stepena ugao slikanja, 1,12 µm veličina piksela), dok su druge dve kamere rezolucije 5 MP svaka sa optikom f/2,4 i služe za makro fotografisanje i proračun kadra tj. bolje portrete i boke efekte.

Video snimanje je moguće u 4K rezoluciji sa do 30 sličica po sekundi, ali bez stabilizacije kadra, dok je pri Full HD rezoluciji i 30 i 60 fps moguće koristiti i stabilizaciju, ali ne OIS, nego gyro-EIS.

Prednja, selfi kamera, smeštena je u kružni isečak na sredini gornjeg dela ekrana i ima f/2,2 optiku sa veličinom piksela 0,8 mikrona (26 mm ultraširokougaona, 1/2.8" veličina senzora). Sve četiri kamere, uključujući i selfi kameru, podržavaju Quad Bayer tehnologiju, koja udruživanjem četiri susedna piksela povećava kvalitet fotografija i omogućava bolje rezultate.

Nažalost, oznake kamera nisu navedene baš nigde u dokumentaciji, pa se za glavnu može pretpostaviti da je ili Samsung s5kgw1p (Samsung GW1) ili Sony IMX682, dok bi selfi kamera mogla da bude ili Samsung s5kgd2 ili Sony IMX616, ako je to nekome baš toliko važno da zna. Ultraširokougaona kamera je najverovatnije Samsung s5k3l6.

Ono što je važnije, kvalitet fotografija je odličan. Glavna kamera korišćenjem Quad Bayer tehnologije pravi slike veličine 16 megapiksela vrlo finih detalja, bez šuma i dobrog dinamičkog opsega, ali prenaglašenih boja, što je oduvek odlika Samsung kamera tj. algoritma za obradu fotografija. Ako se okrenete punoj rezoluciji, u sva 64 megapiksela, dobićete još kvalitetnije slike sa više finih detalja, manje zamućenja i boljih tekstura, ali će njihova veličina drastično porasti i obrada će trajati nešto duže.

Ako se odlučite za portrete očekujte dobre rezultate uz asistenciju dodatne depth kamere, ali će rezolucija iz nekog razloga pasti na 12 megapiksela, umesto na 16. Ako želite da približite kamerom nešto i uključite zumiranje - zadržite se na 2x zumiranje ili maksimalno 4x, iako je podržano zumiranje na digitalni način mnogo veće. Do 2x zum zadržava kvalitet fotografija uz malo šuma, puno finih detalja i dobar kontrast. Slike nastale pri 4x zumu već pokazuju znakove digitalne obrade fotografije i kvalitet dramatično opada i na prvi pogled.

Ultraširokougaona kamera je solidna i uklapa se u profil baš svih telefona ove klase, bez velikog odskakanja u kvalitetu i mogućnostima. Ono što je iznenađujuće dobro je kvalitet makro fotografija, koje mogu da budu odlične i da oduševe čak i pri maksimalnom uvećanju. Selfiji su solidni, čim naučite koliko da odmaknete telefon od lica da sve izgleda oštro i upeglano, a kad padne noć Samsung Galaxy A53 5G pokazuje veliku sposobnost pravljenja kvalitetnih slika sa prirodnim tonovima veštačkog osvetljenja i dobrim koloritom. Važno je samo držati ruku mirnom!

Samsung nudi veliki broj zanimljivih stvari kakvi su stikeri direktno u kameri, 3D i 2D efekti, režimi slike u slici i mnogi drugi, koji svakodnevno slikanje čine drastično zabavnijim i odmah spremnim za deljenje na društvenim mrežama - bez potrebe za dodatim aplikacijama, a u saradnji sa Snapchat kompanijom i sopstvenim rešenjima.

Što se vide snimanja tiče - pokriveni ste odlično, kao i za fotkanje, i verujemo da ćete biti vrlo zadovoljni kako kamera radi u svim režimima, spreda i pozadi.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Čudne odluke koje ne piju vodu

Samsung je ekološki osvešćena kompanija, koja radi na tome da poslovanje bude karbonski neutralno, ali i održivo u domenu zaštite životne sredine i okoline u kojoj se vrše proizvodnja, transport, pa i korišćenje njenih uređaja.

Poštujemo ove odluke i divimo im se uz zdušnu podršku i želju da Samsung što pre postigne sve te ciljeve, jer to znači više sveže vode, više čistog vazduha i manje zagađenog zemljišta za sve nas.

ALI… nije sve tako kako nam Samsung kaže. Pre svega, izbaciti punjač iz najosetljivije kategorije uređaja je vrlo nepromišljeno. Svi drugi proizvođači ga i dalje pakuju u kutiju telefona i smatramo ovo potez Samsung-a čistim populizmom, bez namere da ulazimo u debatu o tome da li kompanija ovim povećava svoju zaradu ili ne - to ostavljamo ekspertima da procene, jer nemamo uvid u sve podatke o tome. Ipak, ono što znamo jeste da se sa telefonom ne dobija ni zaštitna folija na ekranu, što je čak neoprostiv minus!

Da nismo prvi otvorili kutiju i prvi dodirnuli novi, plavi Galaxy A53 5G verovatno se ne bismo ni bavili ovim, ali malo pretrage na internetu i otkrivamo da ovaj telefon zaista ne dolazi sa zaštitnom folijom preko ekrana. Ovo nema veze sa očuvanjem životne sredine, jer se toliko retko menja, a sa druge strane značajno unapređuje sam uređaj, pa ovu odluku smatramo još gorom od odluke da se iz kutije izostavi punjač.

Posebno je iritantno to što Samsung, za razliku od svih ostalih kompanija, iako tvrdi da posluje zelenije, i dalje oblepljuje svoje telefone najlonskim folijama na svim bokovima, pa se pitanje nameće samo po sebi i to s prvom - kako je to prihvatljivo da se folija nalazi svuda oko telefona, a nije da se nalazi na ekranu uređaja, gde joj je i mesto?

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Izaberite Galaxy A53 5G nećete pogrešiti

Jedno je apsolutno jasno na kraju testa Samsung Galaxy A53 5G telefona - ovo je telefon za sve Android fanove, koji će biti vrlo zadovoljni najvećim brojem njegovih funkcija. Naravno, ovo nije savršen telefon, čak je i daleko od toga, ali je kad se sve skupi i proceni i dalje najsigurnija kupovina u svojoj klasi.

Nažalost, kompromisi koje je Samsung napravio čine se nepotrebnim. Recimo, zašto ukinuti Wi-Fi 6 podršku sa prethodnika, FM radio, priključak za slušalice od tri i po milimetra ili izbaciti punjač i još uz sve to podići početnu cenu dramatično? Korona i nestašica komponenti na tržištu verovatno imaju neki udeo u tim odlukama, ali opet, tome su izloženi i drugi proizvođači, koji nisu napravili ovako značajne rezove.

S druge strane stoje fantastičan ekran, stabilan i brz rad, kvalitet izrade, dovoljno memorije i nenadmašna podrška za Android ažuriranje i bezbednosne zakrpe, a to očigledno košta… Na kraju verujemo da će svi koji izaberu Samsung Galaxy A53 5G biti više nego zadovoljni. Trenutno je cena telefona 52.990 RSD, odnosno oko 448 evra, a telefon je dostupan i u ponudi domaćih operatora.

Vlasnici Samsung Galaxy A52 i Galaxy A52s 5G uređaja nemaju razloga za nadogradnju, jer je Samsung Galaxy A53 5G samo evolucija tih uređaja u dobrom smeru, ali ne i revolucija da bi u nju ponovo investirali i to po ceni preko 100 evra višoj u odnosu na početnu cenu njihovog telefona. Svi ostali bi trebalo da razmotre ovaj uređaj, posebno, ako se on uklapa u budžet i ono što od njega očekuju.

Samsung Galaxy A53 5G ZA:

  • Fantastičan ekran
  • Odličan kvalitet izrade i IP67 zaštita
  • Solidna autonomija baterije
  • Rekordna Android update podrška
  • Kvalitetne kamere i za foto i za video snimanje i
  • Pouzdan i stabilan rad sa odličnim One UI okruženjem.

Samsung Galaxy A53 5G PROTIV:

  • Nema punjač u prodajnom paketu
  • Previše plastike tamo gde joj nije mesto i
  • Izbačeni Wi-Fi 6, FM radio i 3,5 mm audio ulaz.

Samsung Galaxy A53 5G KONKURENTI:

  • Samsung Galaxy A52s 5G
  • Xiaomi POCO X4 Pro 5G
  • Telefoni Xiaomi Redmi Note 11 serije
  • realme GT Neo3 i 9 Pro+ i
  • OnePlus Nord CE 2 5G.

Samsung Galaxy A53 5G specifikacije:

  • Telo: 159 x 74 x 8,1 mm, 189 grama, plastično kućište, Gorilla Glass 5 spreda, IP67 zaštita
  • Ekran: 6.5" Super AMOLED, 120 Hz, 800 nita (HBM), 1.080 x 2.400 piksela (405 ppi), 20:9 odnos stranica, HDR10
  • Čipset: Exynos 1280 (5 nm), Octa-core 2 x 2,4 GHz Cortex-A78 & 6 x 2,0 GHz Cortex-A55, Mali-G68 GPU
  • Memorija: 256 GB i 8 GB RAM, microSD slot
  • OS: Android 12, One UI 4.1
  • Zadnja kamera: Glavna 64 MP, f/1,8, 26 mm, 1/1,7X", 0,8 µm, PDAF i OIS. Ultraširokougaona 12 MP, f/2,2, 123 stepena, 1,12 µm. Makro: 5 MP, f/2,4 i Depth 5 MP, f/2,4
  • Selfi kamera: 32 MP, f/2,2, 26mm (širokougaona), ½,8", 0,8 µm
  • Video snimanje: Prednje kamere sve 4K @ 30 fps, 1080p @ 30 / 60 fps; gyro-EIS i selfi kamera 4K @ 30 fps, 1080p @ 30 fps
  • Baterija: 5.000 mAh, brzo punjenje 25 W
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v5,1 (A2DP, LE), GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS), NFC za mobilno plaćanje i tagovanje, USB Type-C 2.0, USB On-The-Go, sve do 5G veze, ne podržava DeX
  • Dodatno: Skener otiska prsta u ekranu (optički), Dual SIM, stereo zvučnici, glastik poleđina
  • Cena: 52.990 RSD (oko 448 evra).