Dva u jednom

TESTIRALI SMO SAMSUNG GALAXY S22 ULTRA: Kako god ga zvali verovatno je najbolji Android telefon, ali i najskuplji…

Autor Marko Čavić

Samsung je uradio ono što ćemo svi znati da će da uradi - pretvorio je Galaxy S Ultra seriju u Note i pritom napravio vrlo malo kompromisa.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Da će Samsung eksperimentisati sa ukinutom Galaxy Note serijom bilo je jasno još tokom testa Galaxy S21 Ultra telefona kad smo imali priliku da testiramo i tri S Pen olovke za taj model, svaka sa drugačijim opcijama.

U međuvremenu je Galaxy Note serija zaista umrla, a o mogućnim razlozima detaljno smo već pisali na linku i Samsung je Note pedigre integrisao u najjači model Galaxy S seriji, koji je trenutno i tokom godine će biti i jedan od najkompletnijih Android telefona na tržištu.

Samsung Galaxy S22 Ultra je veći, drugačije dizajniran i zbog novijeg hardvera moćniji telefon od Samsung Galaxy S21 Ultra, ali su to dva i dalje veoma slična telefona.

Nova Ultra je napravila par koraka unazad, kako bi se cena spustila, ali je napravila dovoljno koraka unapred kako bi je lako poželeo svaki korisnik koji je navikao na Note, ali i oni koji i inače koriste isključivo premijum telefone, što Samsung Galaxy S22 Ultra po ceni od 1.402 evra kod nas, za model sa 8 GB RAM i 128 GB memorije, svakako jeste.

Odmah na prvi pogled Samsung Galaxy S22 Ultra pokazuje svoju pripadnost najvišoj klasi i po izgledu i po kvalitetu izrade, ali o tome ćemo detaljno pisati u poglavlju koje već sledi.

Dobrodošli u Samsung Galaxy S22 Ultra test, tokom kojeg smo odgovorili i na sva vaša pitanja, koja ste nam postavili tokom uvodnog upoznavanja sa ovim telefonom, koji je kod nas stigao u crnoj boji, a u ponudi su i beli, zeleni i u boji lavande. Naručivanje traje sve do 10. marta, a o uslovima promocije, tokom koje dobijate 15.000 popusta i Galaxy Buds Pro slušalice na poklon čitajte u našoj priči posvećenoj upravo tome.

Malo S Ultra, ali malo i Note

Nećemo smarati time kako je ovo novi Note kad je to svima vrlo jasno. Telefon izgleda kao Note, ponaša se kao Note, ali je napravljen drugačije.

Bočna ivica tj. aluminijumski ram napravljen je tako da su zakrivljenje zadnjeg i prednjeg Gorilla Glass Victus+ stakla manja, što znači da će se ivice lakše koristiti za pisanje (to je deo koji nas je na Note seriji uglavnom izluđivao - što za pisanje ne mogu da se koriste zakrivljene ivice, koje ne registruju na S Pen vrh), ali i manju mogućnost da staklo prsne pri prvom susretu sa betonom ili pločicama.

Kvalitet izrade je, očekivano, vanserijski.

Spojevi materijala na telefonu su urađeni besprekorno, težina uređaja, iako poprilično napredovala (S22 Ultra ima čak 230 grama), dobro je izbalansirana, pa gornji deo ne preteže dok se drži, a zahvaljujući ispupčenom ramu na bokovima i manjoj staklenoj površini na njima nova Ultra se lakše i prirodnije drži, nego Galaxy S21 Ultra, recimo.

Ovo nije telefon za ljude sa malim šakama i to je jednostavno tako - biće prevelik za mnoge, ali tolika moć i tako sjajan ekran su morali da dođu sa nekom žrtvom. Korišćenje jednom rukom olakšano je povlačenjem menija nadole (praktično smanjivanjem prikaza na nekih 70% veličine ekrana) i to bi moglo da bude rešenje za one koji baš jako žele S22 Ultra, ali im se čini prevelikim uređajem.

Ulaz za dve SIM kartice bez podrške za microSD nalaze se na donjem delu, gde su i USB Type-C ulaz, jedan od dva zvučnika i, naravno, ulaz za S Pen s olovkom u svom ležištu, koje je s desne pomeren na levu stranu. Tri tastera su na desnom boku, levi je potpuno prazan i presecaju ga samo lajsne za antene, a na vrhu je mesta bilo samo za jedan od mikrofona, ne i za 3,5 mm ulaz za slušalice ili audio opremu, što je prava šteta s obzirom na veličinu uređaja.

Ovog puta nema filozofije o tome kako je nastala najcrnja crna u kojoj smo dobili naš model na test, pa ćemo i mi vama reći da je to klasična matirana crna boja, koja skuplja otiske prstiju i koja deluje kao da će lako da se izbori sa manjim ogrebotinama i oštećenjima. Ova generacija Victus+ stakla ostaje ekskluzivna samo za Samsung Galaxy premijum uređaje, pa korisnici makar mogu da se osećaju posebno što koriste jednu takvu inovaciju.

Telefon deluje čvrsto, robusno i da se može pouzdati u njega čak i ako do nekih padova ili nesrećnih okolnosti dođe. Uostalom, već smo vam pokazali i šta možete da očekujete da se desi, ako ispustite Galaxy S22 Ultra, a Samsung je već i u Srbiju poslao novi tip zaštitnih maski - jednu od njih, koja je vrlo praktična i odlično dizajnirana možete da vidite i u galeriji naših slika.

Samsung Galaxy S22 Ultra je zadovoljstvo koristiti. Donji i gornji deo su u kontrastu sa oblim ivicama, jer su odsečeni ravno i jasno, pa telefon ne deluje dosadno i najveći dizajnerski trik su kamere pozadi, koje izgledaju mnogo dobro u odnosu na sve što danas imamo priliku da vidimo. Ostrvo je nestalo, a kamere su ispupčene tek toliko da telefon lepo stoji leđima na stolu, mada se i dalje klacka.

I ovaj model, kao i većina Samsung flagship telefona ima IP68 zaštitu, čije detalje ćete pogledati u našoj detaljnoj vesti posvećenoj IP oznakama i šta one tačno (ne)znače.

Gornji zvučnik je stavljen uz slušalicu, na samoj ivici iznad ekrana, dok je donji zvučnik na uobičajenom mestu. Kvalitet zvuka je dobar i čini se da je Samsung primenio neko drugo rešenje u odnosu na Galaxy S21 Ultra, jer zvuk nije tako prodoran i jasan kao što je bio.

Ekran i S Pen

Kako god okrenete Samsung je tama-mata svim ostalim telefonima kad je ekran u pitanju - uključujući iPhone, naravno. Jednostavno je božanstven (mrzimo tu reč, ali je ona najpodesnija da se opiše S22 Ultra ekran).

Ogroman, dijagonale 6,80 inča (oko 17,3 centimetra!), rezolucije 1.440 x 3.088 piksela (500 ppi), prikazuje sliku sa brzinom osvežavanja od jednog do 120 herca uz automatsko prilagođavanje sadržaju koji se prikazuje. Kvalitet osvežavanja je bez zamerke, a Dynamic AMOLED 2X panel je praznik za gledanje, posebno kad mu se malo pecnu boje po pitanju izražajnosti u Vivid režimu. Maksimalno osvetljenje je napredovalo u odnosu na Galaxy S21 Ultra, pa je sad ono čak 1.750 nita, što je misaona imenica za sve konkurente, a standardan nivo osvetljenja do 1.500 nita može da se pojača kroz meni telefona, ako se aktivira opcija dodatnog nivoa osvetljenje, što otključava jačinu sve do deklarisanih 1.750 nita.

Iako ekran ima neobičan odnos stranica od 19,3:9 gledanje sadržaja i korišćenje protiču bez problema, a svi streaming servisi mogu već da koriste i HDR10+ opciju koja je dostupna na S22 Ultra.

Pogledajte Samsung Galaxy S22 Ultra iz svih uglova i u svim bojama:

Olovka je praktično preuzeta sa Samsung Galaxy Note20 Ultra modela, ali je umesto sjajne plastike u završnoj obradi izabrana mat opcija. To olakšava držanje, olovka manje klizi, a primenjen je i Note trik da S Pen ne može da se ugura naglavačke u ležište, što je, kao što smo ranije videli, veoma važna odluka.

U odnosu na S Pen od ranije ova ima prirodniji način pisanja i kašnjenje od samo 2,8 milisekundi. Prevedeno na jezik koji svi razumemo to znači da je pisanje prirodnije i da ćete na ekranu odmah videti sve ono što upisujete. Opcije olovke, koja podržava Bluetooth integraciju i puni se preko ležišta, ostaju nepromenjene i podrazumevaju i komande u vazduhu, lako prevođenje, isecanje, pisanje preko slika, dodavanje 3D efekata, pravljenje slika ekrana i sve na šta su Note korisnici navikli. Takođe, Samsung Note aplikacija omogućava pisanje po ekranu dok je on zaključan, sa opcijama pisanja koje korisnik sam podesi - dovoljno je samo izvaditi S Pen i početi pisati po ekranu. Sve rukom napisane dokumente moguće je i na srpskom automatski pretvoriti u Office dokumente, a tu su i napredne opcije Copy/Paste funkcija.

Olovka je idealan alat za sve koji unose veliki broj podataka svakodnevno u tabele ili vole da zapisuju svoje misli i planove, a posebno je koristan umetnicima, jer omogućava neverovatan nivo kontrole crtanja, bojenja i uopšte rada s olovkom kao četkicom ili nekom drugom umetničkom tehnikom.

One UI 4.1 uz Android 12 i performanse

U Srbiju stiže Samsung Exynos 2200 čipset i moramo reći da nam je već odavno muka od poređenja Snapdragon i Exynos varijanti - to je jednostavno tako i mi tu ništa ne možemo, a najveći broj korisnika nikad neće ni primetiti razliku u tome koliko traje baterija ili ne daj bože u performansama uređaja. To što sintetički benchmark rezultati zaista idu u korist Snapdragon 8 Gen 1 čipseta ne sporimo, ali svako ko kaže jasno oseća da Exynos 2200 radi sporije - verovatno izmišlja!

Ako volite brojke, evo, da ne dužimo. Na Geekbench 5 single-core testu Galaxy S22 Ultra postiže oko 1.160 bodova, što je tek za 80-ak bodova više od Galaxy S21 Ultra, ali znatno manje od iPhone 13 Pro Max. U Geekbench 5 multi-core rezultatima Samsung-u se piše oko 3.350 bodova, što je opet na nivou prošlogodišnjeg S21 Ultra i opet manje od Apple konkurenta. 3DMark Wild Life Extreme test otkriva oko 2.250 bodova, dakle iznad S21 Ultra i daleko iza iPhone 13 Pro Max.

S22 Ultra se ne greje, ne postaje vruć ni tokom sat vremena igranja zahtevnih igara kakva je Mortal Kombat Mobile, recimo, a tokom gledanja filmova ili surfovanja internetom i obavljanja dugih poziva neće biti čak ni topao. Za bateriju ne možemo da tvrdimo da nema drastične razlike sa jednim i drugim čipsetom, jer je taško u realnosti ispitati sve jedna na jedan, ali autonomija od dan i po je sasvim očekivana za ovakav tip uređaja, koji vas naprosto tera da ga koristite što više.

Veći problem je to što je Samsung zarad cene spustio količinu RAM u početnom modelu na 8 GB, jer to vremenom može da bude problem zbog sve zahtevnijih igara i programa. Trenutno nismo osetili da nešto nedostaje, a korisnik osim 128 GB memorije, od kojih mu je na raspolaganju ispod 115 GB i Cloud opcije po izboru, neće imati mogućnost nadogradnje UFS 3.1 skladišta, jer S22 Ultra ne podržava microSD kartice. Čudna, vrlo čudna odluka kompanije s obzirom da se radi o telefonu namenjenom produktivnosti i naprednom radu ili umetnosti.

AMD je svoj deo posla u domenu grafike obavio besprekorno, ne sumnjamo, ali ne postoji još uvek igra ili aplikacija koja bi nas ubedila da je to bolje ili brže od konkurencije. Svakodnevni rad otkriva da je telefon sposoban da obavi svaku operaciju munjevito i kvalitetno. Videćemo i taj čuveni AMD GPU čim se pojavi, kako Samsung kaže - igra PC grafike, koju ćemo "terati" na S22 Ultra.

Što se One UI-ja u verziji 4.1 tiče nemamo šta da kažemo, a da se ne ponovimo. Jednom ko je koristio Samsung telefon neće imati nikakvih problema, a ko ga bude video prvi put snaći će se u njemu kao riba u vodi. Ikonice su krupne, moguće je baratati sa fontovima i temama, animacije su neopterećujuće i tečne, a prikaz može da se menja do najsitnijih detalja. Dostupna je i opcija dodele interne memorije kao dopuna za RAM do 8 GB ukupno, o čemu smo već pisali, pa pročitajte o toj opciji dodatno, ako vas zanima.

Najbolja stvar od svega, kad je softver u pitanju, jeste odluka kompanije da Samsung Galaxy S22 Ultra dobije četiri godine Android OS nadogradnji i još godinu dana duže za Google i Samsung zakrpe i sigurnosna ažuriranja. To znači da će kupci dobiti podršku do Android 16 verzije, uključujući i nju i još godinu dana pomenutih ažuriranja. Ovo ne radi nijedan drugi proizvođač telefona i pomoći će Samsung telefonima premijum segmenta da se izdvoje kao posebni i najdugotrajniji.

Samsung je omogućio korišćenje S22 Ultra kao pokretnog računara priključivanjem na monitor, miš i tastaturu putem DeX aplikacije žicom ili čak bežično, a omogućena je i velika integracija sa Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemom, kad se neke od funkcija mogu koristiti na računaru putem Your Phone aplikacije.

Google Duo pozivi, takođe mogu da se obavljaju putem kamere monitora ili kompjutera integracijom sa Google nalogom na latptopu ili desktopu.

Baterija i brzina punjenja

Ne nadajte se previše - punjač i dalje morate da nabavite sami ili da koristite stari, a raspakivanje potanke kutije otkriva samo USB Type-C kabl u njenoj unutrašnjosti. Samsung kaže da je to za naše dobro i da korišćenjem starih punjača čuvamo prirodu. Ko smo mi da kažemo da je to samo floskula koja prikriva smanjenje cene proizvodnje i olakšavanje transporta?

S druge strane, lepa vest je da je brzina punjenja napredovala - uz odgovarajući punjač koji stiže i u Srbiju i aktivaciju opcije Brzo punjenje kroz softver telefona (ona je isključena zbog očuvanja zdravlja i dugotrajnosti baterije). Punjačem jačine 45 vati baterija se do vrha napuni za oko 50 minuta, dok se onim od 25 vati puni za oko sat i 20 minuta ili nešto više.

Baterija kapaciteta 5.000 mAh može da se rastegne na do dva dana upotrebe, a realniji scenario je dan, dan i po autonomije uz vrlo dinamično korišćenje, što će biti odgovarajuće za većinu korisnika. Bateriju možete da podesite na različite scenarije upotrebe i to kroz softver i tako upravljanjem pozadinskim procesima unapredite njeno trajanje tj. autonomiju. Bežično punjenje je snage samo do 15 vati, a povratno bežično punjenje svega 4,5 vati i krajnje je vreme da Samsung to unapredi, jer je bežično punjenje sve popularnije, a konkurencija nudi već godinama 50 vati i jače, pa čak i do 120 vati - verovali ili ne!

Ukoliko je potrebno ovim telefonom putem priloženog USB kabla možete napuniti neki drugi uređaj korišćenjem USB on the Go tj. Power Sharing opcije.

Kamera i kvalitet fotografija i videa

Prošle godine Samsung Galaxy S21 Ultra oduševio nas je svojom vrlo svestranom kamerom i novim periskop 10x zumiranjem. Ovogodišnji model, Galaxy S22 Ultra, drži se dokazane formule i poboljšava je dodatno, kako bismo bili još zadovoljniji rezultatima i u foto i u video režimu.

S tim u vezi važno je da se zna da se hardverski kamere S22 Ultra nisu gotovo ni promenile u odnosu na Galaxy S21 Ultra i da su skoro, pa identične. Veličine senzora i piksela nisu se promenile, osim telefoto kamere, čiji senzor je tek nešto manji, ali Samsung kaže da sve kamere imaju unapređene senzore i optiku, koja pravi razliku u kvalitetu, pored toga što je softver očigledno najviše napredovao.

Evo i tehničkih specifikacija svih kamera:

  • Širokougaona (glavna): 108 MP, f/1.8, 24 mm, 1/1.33", 0.8 µm, Dual Pixel PDAF, Laser AF, OIS
  • Ultraširokougaona: 12 MP, f/2.2, 13 mm, 120˚, 1/2.55", 1.4 µm, Dual Pixel PDAF, Super Steady video
  • Telefoto: 10 MP, f/2.4, 70 mm, 1/3.52", 1.12 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3x optički zum
  • Telefoto #2: 10 MP, f/4.9, 230 mm, 1/3.52", 1.12 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 10x optički zum
  • Selfi kamera: 40 MP, f/2.2, 26 mm (širokougaona), 1/2.8", 0.7 µm, PDAF

Svakodnevna upotreba kamere otkriva da je Samsung Galaxy S22 Ultra zaista bolji što se kamera tiče i boje na slikama jesu lepše, manje vuku u crveni spektar, mada je to i dalje vidljivo u odnosu na hladniji pristup Apple ili Huawei konkurencije, ali svetlosti i detalja je definitivno više na slikama. Zbog širokougaonih senzora moguć je gubitak finih detalja ka krajevima fotografije, ali je to stvar na koju ćete morati da zažmurite. Senke i bogatstvo detaljima u delovima slike gde nema dovoljno svetla su definitivno bolji, ali se primećuje i agresivno softversko poliranje i dalje, što je konkurencija prevazišla - pričamo o takvom povećanju slike na računaru koju će retko ko praktikvoati da proverava kvalitet, ali je realnost kako smo naveli.

Istovremeno, 10x optičko zumiranje telefoto kamerom je neverovatno napredovalo. Impresionirani smo količinom detalja, jasnim i jarkim bojama, stabilizacijom i zaključavanjem kadra, kao i uopšte kvalitetom fotografija nastalih najvećim stepenom optičkog zumiranja. Ovo je najveće i veoma dobrodošlo unapređenje na ovogodišnjem izdanju kamera i jako nam se sviđa. Uporedili smo 10x optički zum Samsung Galaxy S22 Ultra i 5x optički zum Huawei Mate 40 Pro, jer Huawei P40 Pro+ sa adekvatnim zumiranjem nismo imali kod sebe, i rezultati su i na Samsung Galaxy i na Huawei strani. Tokom dana slike su jasnije na Ultra telefonu, ali sumrak i noć definitivno pripadaju Huawei kamerama.

Samsung Expert RAW opcija izaziva veliku pažnju, jer omogućava 16-bitne RAW snimke, koji kasnije mogu detaljno da se obrađuju i ova opcija je od velike koristi profesionalnim fotografima i onima koji telefon zaista koriste u profesionalne svrhe, uz drugu foto opremu.

Što se tiče noćnog režima čini se da je i on napredovao najviše zahvaljujući napretku softverske obrade u svim segmentima, ali i fizičkom unapređenju senzora, koji zaista dopuštaju da prođe više svetlosti, što na kraju i podiže ukupan kvalitet slika i snimaka. Noćni režim je dostupan za sve kamere i tokom snimanja videa, koji može biti rezolucije do 8K. Naš savet je da se zadržite na 4K rezoluciji i snimate video u 60 ili 30 fps, kao i da obavezo uključite novi Super Steady mod koji zaista daje odlične rezultate stabilizovanja kadra, koji prestaje da leluja u svim situacijama, ali bez onog ružnog efekta razvučenih ivica ili sabijanja snimka po vertikalnoj ili horizontalnoj osi.

Kamera je integrisana sa Bixby pametnim opcijama za kupovinu, prevođenje, skeniranje kodova, kao i AR zonom za virtuelnu doradu slika raznim GIF-ovima, crtanjem po snimku ili slici i slično.

Na kraju zaključićemo s tim da je Galaxy S22 Ultra kamera jedna vrlo moćna i svestrana kamera tj. sistem kamera i pravo je zadovoljstvo koristiti ih, a aktiviraju se brzo dvostrukim stiskom na On/Off taster i odabirom odgovarajućeg režima. Još jedna sjajna opcija je plutajući okidač, koji omogućava da se taster za okidanje fotke stavi tačno pod palac, bez obzira na to gde se on na ekranu nalazi. Ovo smanjuje žongliranje palcem i pomaže prilikom umirivanja kadra.

NAPOMENA: U galeriji su slike nastale napolju i u uslovima sa manje svetla unutra ili u sumrak, bez blica i korišćenjem automatskog režima, jer smatramo da će tako kameru da koristi najveći broj budućih korisnika. Većina kadrova uslikana je ovim redosledom: Prvo ultraširokougaona kamera, zatim glavna kamera, a onda i periskop kamera 3,5x zum i periskop kamera 10x zum. Digitalni zum nismo koristili, jer se jasno vidi gubitak detalja u svim uslovima fotografisanja.

Zaključak, prednosti, mane i specifikacije

Samsung Galaxy S22 Ultra je najkompletniji Android uređaj trenutno na tržištu. Ima briljantan ekran, veoma dobre kamere, S Pen koji je odličan i potreban dodatak, sjajnu konstrukciju, dizajn, odličan softver, kao i niz opcija koje će i obaveze i zabavu učiniti lepšim doživljajem.

Možda će vas zanimati

Nije bez mana, naravno, ali su one prilično sitne u odnosu na ono što Samsung Galaxy S22 Ultra u paketu nudi. Jedina ozbiljna mana ovog telefona jeste njegova cena.

Početna cena od 1.402 evra je nešto što stavlja ovaj telefon u kategoriju najskupljih ikad prodavanih telefona kod nas, izuzimamo premijum Galaxy Z Fold seriju, čija je početna cena 1.850 evra. Po toj ceni tj. značajno nižoj može da se kupi i najveći konkurent - iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max čak, a tu su i brojni ostali Android konkurenti, koji možda nisu na nivou Samsung flagship-a, ali su mu blizu (neće baš svako kupiti S22 Ultra samo zato što ima S Pen).

Kad se crta podvuče o Samsung Galaxy S22 Ultra telefonu pamte se dve stvari - odličan doživljaj korišćenja u svakom smislu i cena - to su dva najjača utiska koja imamo nakon testa.

Vlasnici S21 Ultra nemaju razlog da pređu na novi telefon, jer već imaju sve ili će dobiti softverski ono što S22 Ultra nudi, ali svi ostali, posebno Note10 i raniji korisnici imaju dosta razloga da kupe S22 Ultra. Naravno, pod uslovom da im 1.402 evra nije previše...

Samsung Galaxy S22 Ultra ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Neverovatan ekran
  • S Pen u kućištu telefona
  • Kamere su značajno napredovale softverski
  • Dobar softver i 4 godine OS nadogradnje i
  • Brže punjenje i solidna autonomija.

Samsung Galaxy S22 Ultra PROTIV:

  • Izuzetno skup + manje RAM za višu cenu u odnosu na S21 Ultra
  • Nema punjač u paketu i brzo punjenje je i dalje sporije u odnosu na druge telefone
  • Zaštitna folija za ekran mora da se kupi, nije već nalepljena kao ranije
  • Bežično punjenje je, takođe, sporo i
  • Nema microSD.

Samsung Galaxy S22 Ultra konkurenti:

  • iPhone 13 Pro Max
  • Samsung Galaxy S21 Ultra i
  • Google Pixel 6 Pro.

Samsung Galaxy S22 specifikacije:

  • Dimenzije i materijali: 163 x 77 x 8.9 mm, 229 g; Gorilla Glass Victus+ staklo sa obe strane, aluminijumski ram; IP68 vodootpornost
  • Ekran: 6.8“ Dynamic AMOLED 2X, jedan do 120 Hz, HDR10+, 1.750 nita, 1.440 x 3.080 piksela, 19.25:9 odnos stranica, 500 ppi; Always-on Display
  • Čipset: Exynos 2200 (4 nm) u Srbiji, regionu i Evropi
  • Memorija: 256 GB i 12 GB RAM, 512 GB i 12 GB RAM; UFS 3.1
  • Softver: Android 12, One UI 4.1 korisničko okruženje
  • Kamere pozadi: Širokougaona (glavna): 108 MP, f/1.8, 24 mm, 1/1.33", 0.8 µm, Dual Pixel PDAF, Laser AF, OIS; Ultraširokougaona: 12 MP, f/2.2, 13 mm, 120˚, 1/2.55", 1.4 µm, Dual Pixel PDAF, Super Steady video; Telefoto: 10 MP, f/2.4, 70 mm, 1/3.52", 1.12 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3x optički zum; Telefoto #2: 10 MP, f/4.9, 230 mm, 1/3.52", 1.12 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 10x optički zum
  • Selfi kamera: 40 MP, f/2.2, 26 mm (širokougaona), 1/2.8", 0.7 µm, PDAF
  • Video snimanje: Glavna kamera do 8K @ 24 fps, 4K @ 30/60 fps, 1080p @ 30/60/240 fps, 720p @ 960 fps, HDR10+, stereo zvuk, žiroskop i EIS stabilizacija; Selfi kamera: 4K @ 30/60 fps, 1080p @ 30 fps
  • Baterija: 5.000 mAh; brzo punjenje 45 W, USB Power Delivery 3.0, Qi / PMA wireless punjenje do 15 W, punjenje bežično drugih uređaja brzinom do 4.5 W
  • S Pen: 2,8 ms kašnjenje, Bluetooth integracija, akcelerometar, žiroskop, komande u vazduhu…
  • Dodatno: Skener otiska prsta u ekranu (ultrasonični); NFC; Samsung DeX, Samsung Wireless DeX, Bixby, Ultra Wideband (UWB) support, Dual SIM, eSIM, stereo zvučnici, korišćenje bežičnih Galaxy Buds slušalica za snimanje videa…
  • Cena u Srbiji: Od 164.990 RSD (oko 1.402 evra).
Samsung I Liebe kennt keine Grenzen VIDEO
Izvor: Samsung Deutschland.