Savitljivi 5G

TESTIRALI SMO MOTOROLA RAZR 5G: Najlepši preklopni telefon savitljivog ekrana budi nostalgiju i uzbuđuje, ALI… (VIDEO)

Unapređen, moderan RAZR telefon dobio je 5G vezu, podršku za klasičnu SIM karticu i još neka vrlo važna poboljšanja uz ono najbitnije - nižu početnu cenu!

Povratak RAZR telefona je krajem 2019. godine napravio pravu pometnju pre svega zbog svega što je RAZR ime nekad značilo, a u modernom obliku je došao sa savitljivim ekranom što je samo pojačalo stepen oduševljenja.

Telefon je osmišljen kao savremen gedžet namenjen tzv. “casual“ upotrebi, koja na znači nužno najmoćniji hardver, ali se oslanja na besprekoran dizajn, izuzetnu mobilnost, isključivo premijum kvalitet izrade i RAZR 5G je tako i napravljen - da bude ikona stila.

Kad se prvi RAZR pojavio prošle godine (2019), pojedini mediji i korisnici ovaj opis gore nisu baš blagonaklono gledali, odnosno nekima je bilo jako važno samo to što je u tom trenutku na tržištu postojao hardverski jači model - Samsung Galaxy Z Flip. Ovaj uređaj zaista je imao osetno bolji hardver, ali je isto tako potpuno drugačije dizajniran tj. deblji je i imao je i još uvek ima manji spoljašnji ekran. Ovog puta, Motorola je ponudila 5G opciju zajedno sa Snapdragon 765G čipsetom u svim varijantama, nov način završne obrade u više boja, vodootpornost kao opciju, više mogućnosti na spoljašnjem ekranu i čak nižu početnu cenu u odnosu na povratnički RAZR model iz prošle godine.

Preporučena cena Motorola RAZR 5G telefona u Srbiji je 179.990 RSD što je oko 1.380 evra i to je za oko 50 evra jeftinije i od Samsung Galaxy Z Flip u ovom trenutku.

Naravno, glavni adut ovog telefona jeste njegov savitljiv ekran i uz to kompaktnost, kakvu nema nijedan drugi na tržištu još uvek. RAZR 5G jednostavno privlači pažnju i ne možete da ne gledate u njega kad je u blizini, posebno kad se rasklapa i sklapa - apsolutno je tako, ne lažemo!

Ostanite s nama do kraja, jer smo ovde dali tek uvodne naznake o ovom uređaju, a o drugim pojedinostima imate priliku da čitate na sledećim stranicama-poglavljima. Ukoliko ovaj test pratite na desktopu koristite opciju NASTAVI DALJE u donjem, desnom uglu, a ako ovaj tekst čitate na aplikaciji ili preko telefona - zanemarite ovu poslednju rečenicu!

Pa, da krenemo - hajde da detaljno upoznamo Motorola RAZR 5G mobilni telefon i otkrijemo šta je sve novo u odnosu na prethodnu RAZR generaciju, kao i koje su glavne odlike ovog neverovatno lepog telefona.

Motorola RAZR 5G je drugačije dizajniran u odnosu na povratnički model iz 2019. Deblji je jedan milimetar, kraći za tri, a čak je lakši od prethodnika za 15 grama. Ovog puta imamo više zaobljenih linija, koje razbijaju konvencionalan izgled RAZR 2019 modela. Promenjen je i način izrade - sa obe strane je Gorilla staklo 5. generacije, skener otiska prsta je u Motorola logotipu pozadi, a ne prednjica tj. brada, ramovi i telo telefona izrađeni su od aluminijuma serije 7000.

Čelična šarka je zadržana, ali je dodatno unapređena. To se vidi po drugačijem načinu držanja ekrana, kao i po dva velika šrafa, koja se nalaze sa obe strane šarke. I dalje se mehanizam preklopa otvara ručno i dalje ga nije moguće otvoriti baš lako jednom rukom, ali zato zatvaranje ide bez problema! Šarka deluje robusnije, čvršće i ekran pri sredini mnogo bolje “leži“ na svom mestu. Kad je uključen mnogo teže ćete primetiti “talase“ po kojima se savija, a linije savijanja nema čak ni kad je isključen, jer se ekran, zapravo nikad ne presavija u potpunosti u tački prevoja, iako se kućište telefona uvek sklapa u potunosti kad je zatvoreno i nema lufta između gornjeg i donjeg dela.

Očigledno je da je i Motorola unapredila svoj sistem preklopa savitljivog ekrana, baš kao i konkurenti, pa se ovog puta radi o još kvalitetnijem i verujemo izdržljivijem telefonu. Kompanija nas uverava da ekran izdržava najmanje 200.000 otvaranja i zatvaranja, što će, ako ekran svaki dan otvorimo više stotina puta trajati makar pet godina.

Motorola razr 5G video (MobIT)
Izvor: Motorola

Legendarna brada donjeg dela je zadržana, a u njoj je ovog puta bilo mesta i za klasičnu SIM karticu i jednu dodatnu eSIM karticu za Dual SIM podršku. Tu je USB Type-C ulaz za punjač i dva vrlo tanka tastera sa leve i desne strane, oko eksternog ekrana, koji zahvata veći deo prednje površine iznad kamere i blica. S leve strane je On/Off Google Assistant taster, a sa desne klackalica za utišavanje i pojačavanje zvuka. Oba tastera se lako pritiskaju, iako su vrlo sitna.

Ono što se ne koristi tako lako jeste skener otiska prsta. Lokacija je potpuno promašena i smaknuta nadole za nekoliko centimetara i teško ga je “ubosti“, a da se pri tom pokretu ne drži telefon samo za bočne ivice, što nije najsrećnije rešenje zbog bezbednosti. Takođe, otisak prsta nema nikakvu funkciju upravljanja menijima telefona, što imaju mnogi raniji Motorola telefoni.

Osim skenera otiska prsta na ergonomiju, izgled ili držanje tj. korišćenje telefona nemamo nikakvih zamerki!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Naravno, moramo da pohvalimo i prodajni paket Motorola RAZR 5G telefona, koji je napravljen kao futuristička kutija sa unutrašnjom platnenom futrolom u koju su smešteni dokumentacija, punjač i slušalice sa dodatnim navlakama za uši. Motorola je i na ovaj način uspela da se istakne na tržištu i napravi nešto sasvim drugačije.

Najvažniji “detalj“ ovog telefona svakako je njegov savitljiv ekran, koji je praktično preuzet sa prošlogodišnjeg modela. Radi se o P-OLED ekranu dijagonale 6,2 inča, rezolucije 876 x 2.142 piksela (oko 375 ppi), izuzetno jakog i ravnomernog osvetljenja i vrlo kvalitetnog prikaza. Iskreno, nemamo šta da zamerimo ovom ekranu, koji odlično radi posao, ali moramo da upozorimo sve buduće vlasnike da ga ne pritiskaju noktima, da ga ne ostavljaju blizu bilo kakvih predmeta i slično, jer folija, koja se nalazi preko njega i koja je jedan od razloga savitljivosti pamti deformacije. To znači da će svako ubadanje noktom ostaviti trag na ekranu, pa bi svi, koji budu koristili RAZR 5G o tome trebalo da vode računa. Naravno, nije da baš noktima pritiskamo ekrane i drugih telefona, ali na nama je da “izdamo“ i ovo upozorenje.

Ekran unutra ima notch, u kojem se nalaze selfi kamera i kamera za video konferencije kad je telefon rasklopljen. Ovde dolazimo do još jednog neophodnog unapređenja, koje očekujemo u narednoj generaciji - Motorola bi trebalo da razmisli o šarki, koja može da se zaustavi u nekoliko međupoložaja, kako bi ekran mogao da se podesi upravo za video pozive dok stoji na stolu samostalno.

Spolja se nalazi još jedan odličan i veoma upotrebljiv ekran. Za razliku od Samsung Galaxy Z Flip telefona, čiji je ekran spolja vrlo mali, Motorola RAZR 5G ima G-OLED eksterni ekran dijagonale 2,7 inča, čija je rezolucija čak 800 x 600 piksela (370 ppi). Osvetljenje ekrana je odlično i lako se koristi i napolju i unutra, a njegova funkcionalnost je dignuta na potpuno nov nivo. Ovde ćemo stati i o ekranu spreda telefona čitajte na sledećoj stranici testa, a sad je odličan momenat da napomenemo da Motorola RAZR otvorena i sklopljena nije otporna na vodu u smislu da se sme uroniti u tečnost, ali slučajno i trenutno pljuskanje vodom, kiša, znoj ili slični momenti ne bi trebalo da joj naude, jer telefon ima tzv. vodoodbojan dizajn.

Spoljašnji ekran se može koristiti nezavisno od glavnog i to donosi uštedu energije baterije. Sa malog ekrana se rasklapanjem prelazi na veliki, unutrašnji i obrnuto - s unutrašnjeg se prelazi na spoljašnji, ako je aplikacija, koja se u tom trenutku koristi na velikom ekranu podržana na malom (stvarno se nadamo da su ovo svi razumeli ;) a ako nisu - komentari su tu, objasnićemo dodatno). Podešavanja aplikacija omogućavaju korišćenje na manjem ekranu i svaku aplikaciju je potrebno proveriti da li ima podršku za prečicu i korišćenje na njemu.

Na malom ekranu je moguće koristiti Google Maps navigaciju, slušati muziku preko plejera, gledati video na YouTube mreži, pisati poruke, vršiti Google ili neku drugu pretragu, računati u kalkulatoru, koristiti kameru u potpunosti sa svim njenim opcijama za selfi (glavna kamera tad radi kao selfi kamera), čitati Google News, čitati i pisati mejlove, pozivati, prihvatati pozive, koristiti Facebook, da čak i čitati i MONDO vesti u našoj aplikaciji!

Korišćenjem eksternog ekrana smanjuje se potreba za otvaranjem telefona i povećava praktičnost korišćenja, jer na SMS, mejl i druge brze stvari uvek možete da odgovorite lako i instant. Takođe, korišćenje malog ekrana omogućava značajnu uštedu baterije i autonomija telefona se povećava.

Motorola ovaj ekran zove Quick View (brzi pregled), ali je on svakako mnogo više od toga. Gotovo svaka aplikacija može da se koristi na njemu i pravo je osveženje za jedan ovakav telefon. Sve pohvale za spoljašnji ekran RAZR modela su potpuno zaslužene!

Performanse RAZR 5G telefona nisu u vrhu tabele sintetičkih benchmark testova. Ipak, da li je to toliko važno? Nije, jer nakon desetak dana provedenih s ovim telefonom jasno je da nema prepreke za Snapdragon 765G čipset i njegov grafički Adreno 620 čip. Može i Mortal Kombat 11 Mobile da se zakuva, kao i Asphalt 9 i ako vam je to namera - i igre će raditi sjajno! Telefon se, naravno tokom igranja više greje i bez obzira na to što je to uobičajena stvar zbog stakla sa obe strane, RAZR 5G postaje neprijatno držati.

Telefon dolazi samo u verziji od 8 GB RAM i 256 GB memorije za korisnike i njegov lagan softver Android 10 operativnog sistema, koji je obogaćen samo pojedinim izmenama Motorola My UX korisničkog okruženja zaista čini da se svaki zadatak i akcija izvršavaju brzo i bez trzavica. U odnosu na konkurenciju je dobro i to što ovaj uređaj uvek dolazi sa istim čipsetom, ali i uvek sa 5G podrškom - jedan za sve i molim lepo, bez razlike!

Kao što rekosmo, interfejs telefona je prilično bazičan Android, ali Motorola je primenila par trikova, pa je tu tzv. Moto Actions meni, koji omogućava podešavanje telefona i kreiranje prečica za korišćenje, koje će vam omogućiti lakše i prijatnije svakodnevno upotrebljavate telefon. Samostalno je moguće promeniti izgled ikonica, boje menija, font, izgled ekrana, kao i mnoge druge parametre, ali i primeniti retro izgled ekrana da podseća na stari RAZR iz 2003. godine.

Što se baterije tiče značajno je povećan njen kapacitet u odnosu na prošlogodišnji uređaj, sa 2.510 na 2.800 mAh i ako češće koristite spoljašnji ekran zaista ćete izgurati ceo dan sa jednim punjenjem. Punjenje nije baš brzo tj. jeste primenjena TurboCharge tehnologija, ali do 15 vati, što je odavno prevaziđeno u ovoj klasi i trebalo bi da Motorola primeni brže punjenje na sledećem modelu. Takođe, bežično punjenje je apsolutni “must have“ za sledeće modele, jer ovako lep i stilizovan telefon prosto je kao stvoren da ga spustite na tablu za punjenje, da se puni bez kabla!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

I došli smo do kamere.

Nema filozofije. Motorola ima SAMO JEDNU KAMERU u eri trostrukih, četvorostrukih i petostrukih kamera tj. sistema kamere. Jedno, ali vredno sočivo, rekli bismo sposobno da napravi ozbiljne fotografije. Problem kamere jeste to što, pored činjenice da jednostavno postoje bolje kamere bez obzira na to koliko je ova kamera dobra, jeste i to što morate da se vratite nakon okidanja fotke da se uverite da je slika skroz OK, da biste nastavili dalje. Rad kamere nije konzistentan, ali to je moguće promeniti nekom narednom zakrpom, pa se nadamo da Motorola radi na tome već sad, jer je istu opasku imalo mnogo medija, pored nas. Ipak, i pored ovoga RAZR kamera je sve ono što bi kamera i trebalo da bude na mobilnom telefonu - sasvim dovoljna za svaki scenario.

Rezolucija kamere je 48 megapiksela, optika je f/1,7i podržana je veštačka inteligencija, koja je uglavnom sposobna da prepozna kadar ispred sebe i brzo primeni potrebna podešavanja parametara kako bi slika ispala kvalitetna i dobra. Kamera ima optičku stabilizaciju slike, ali i EIS (elektronsku) stabilizaciju video snimanja i pomognuta je time-of-flight senzorom, koji zajedno omogućavaju brzo fokusiranje, oštre fotografije i generalno bolji kvalitet snimaka. Kamera koristi tehnologiju združivanja četiri susedna piksela u jedan, pa se rezolucija od 48 MPx smanjuje na 12 MPx, ali su slike u tom slučaju drastično boljeg kvaliteta.

Kad padne mrak i unutra, kad ima manje prirodnog ili bilo kakvog svetla slike su i dalje vrlo kvalitetne, ali je njihov kvalitet nešto slabiji od kamera u klasi zbog “razvodnjavanja“ boja usled peglanja šuma, koji jeste primetan u mnogim slučajevima. Ipak, Night Vision mode u mnogim situacijama sjajno izvlači situaciju u korist kamere i korisnici će biti veoma zadovoljni slikama nastalim noću. Mi smo fotkali po tmurnom vremenu i unutra pri veštačkom svetlu i nemamo posebnih zamerki na rad kamere sa aktiviranim Noćnim režimom. Zumiranje do 2X (digitalno, naravno) daje dobre rezultate, kao i makro fotke tj. približavanje objektu fotografisanja na nekoliko centimetara, ali ne bi trebalo preterivati ni u jednom od ta dva scenarija i izazivati kameru ekstremnim uslovima, jer se neće snaći najbolje.

Ova kamera jeste drugačija i po svojoj građi i po hardveru od kamera, koje se ugrađuju u druge telefone, jer je stavljena u ekstremno tanko kućište i da bi se dobio veći kvalitet Motorola bi morala da ima neku vrstu ili izbočine ili debljeg kućišta, što znači da bi dizajn bio potpuno ukaljan, a to nikako ne želimo ni mi, a ni proizvođač. Verujemo da će za narednu generaciju kompanija raditi na još značajnijim unapređenjima kamere, kao što je to slučaj sa kamerom RAZR 5G, koja je spektakularno unapređenje u odnosu na prvi novi model iz moderne RAZR familije. Ako želite još tehničkih detalja evo - u pitanju je Samsung ISOCELL GM1 senzor, podržani su režimi slikanja Spot Color, Night Vision i Pro mode, koji nudi maksimalnu brzinu okidanja do 32 sekunde i maksimalnu ISO vrednost 3200.

Ova kamera je sjajna i zbog toga što pravi izuzetno oštre i kvalitetne selfije, zbog pomenutih tehnologija, koje obične selfi kamere na drugim telefonima nisu u stanju da naprave. Da, glavna kamera je i selfi kamera, pored unutrašnje - selfi kamere takođe ;) Još jedan plus je to što kamera u potpunosti može da se kontroliše sa spoljašnjeg ekrana, a pokreće se jednostavnim prevlačenjem po spoljašnjem displeju sleva nadesno. Tu su svi njeni meniji, podmeniji i dodatne opcije, uključujući podešavanje rezolucije, pomoćnih mreža i slično, pa i svi modovi fotografisanja.

Kamera snima 4K video zapis (i niže rezolucije), koji je dobrog kvaliteta i solidne stabilizacije, ali vi, ipak držite ruku što mirnijom za stabilnije i manje lelujave snimke. Imate priliku da izaberete 30 ili 60 fps u zavisnosti od odabrane rezolucije video snimka.

Unutrašnja kamera je zasnovana na još jednom Samsung ISOCELL senzoru, čija je apertura f/2,2 i nudi rezoluciju od 20 megapiksela. Video se snima u Full HD rezoluciji pri 60 fps i odlična je za ZOOM, Microsoft Teams i druge video konferencije, posebno što je unutrašnji ekran duguljast i nudi dosta dodatnog sadržaja tj. omogućava gledanje više sagovornika odjednom.

Kamere RAZR 5G telefona su u odnosu na RAZR iz 2019. godine nekoliko koraka unapred i ne bismo smeli da kažemo ništa loše protiv njih kad u obzir uzmemo sve što je Motorola morala da uskladi kako bi našla mesta uopšte za kameru ovakvog kalibra u ovako divnom (i tananom) kućištu.

Motorola razr 5G video (MobIT)
Izvor: Motorola

Ostao nam je još zaključak, koji ovog puta nije nimalo lako izvesti. Motorola RAZR 5G u Srbiji košta oko 1.380€ i u tom cenovnom rangu ima baš ozbiljne konkurente. To je tako, ako gledamo isključivo cenu. Međutim, ovo nije običan telefon i ima samo jednog pravog konkurenta - Samsung Galaxy Z Flip, koji je još uvek nešto skuplji i nema 5G u Srbiji i regionu. Deblji je, teži i nema raskošan spoljni ekran kao RAZR 5G. Ipak, većina ostalog što se hardvera tiče je na strani Samsung kompanije i na kraju će se kupac jednog od ova dva modela odlučivati na osnovu apsolutne subjektivne ocene - treba li mu to ili ne.

Sigurni smo da muškarci i žene, trendseteri i influenseri kao takvi, koji kupuju ovakav telefon ne traže najmoćniji postojeći hardver, jer je u ovoj klasi dizajn primaran. Ovaj telefon kupuje tek mali deo situiranih korisnika, koji žele da budu viđeni, kojima je izgled uređaja apsolutni prioritet i Motorola RAZR 5G to radi nepogrešivo, bez premca! Takođe, zaista verujemo u to da svi, koji se odluče da kupe Motorola RAZR 5G, neće biti razočarani ni ekranom ni kamerom, a ni hardverom smartfona. Ipak, da li će ih kao trendsetere i influensere “mučiti problem“ da postoji jači i brži model u ponudi za tek nešto više novca - to će morati sami da odluče, pa zbog toga ono “ALI…“ u našem naslovu teksta.

Na kraju moramo da podvučemo crtu i kažemo da je Motorola napravila veliki skok unapred između dve RAZR generacije za manje od godinu dana i ne sumnjamo da će svaki sledeći RAZR biti bolji i jeftiniji, jer savitljivi ekrani već “prete“ da postanu trend u najvišoj i premijum klasi, a to znači više telefona i više ljudi, koji ih žele.

Motorola RAZR 5G ZA:

  • Neverovatan dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Velik, svetao i kvalitetan glavni ekran
  • Izuzetno sposoban spoljašnji ekran
  • 5G i Snapdragon u svim varijantama
  • Pouzdana baterija i vodoodbojan dizajn

Motorola RAZR PROTIV:

  • Čudan položaj skenera otiska prsta
  • Konkurencija ima jači čipset i
  • Punjenje do 15 vati i nema bežičnog punjenja.

Motorola RAZR 5G konkurenti:

Kako vam se sviđa Motorola RAZR 5G? Šta mislite o ovakvim telefonima?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)