Gaming model

TESTIRALI SMO ZTE NUBIA REDMAGIC 5S: Najjača gejming zverka ne može da se kupi kod nas, ali je BRUTALNO MOĆNA I BRZA!

Ekskluzivno na MONDO portalu imate priliku da čitate detaljan test ZTE Nubia gejming telefona, koji nas je oborio s nogu - bukvalno!

Kad je o gejming telefonima reč situacija u našem regionu nije sjajna.

Ipak, MobIT je zahvaljujući lokalnoj ZTE kancelariji dobio jedinstvenu priliku i pravu ekskluzivu tj. mogućnost da testira upravo jedan takav telefon - gejming uređaj poslednje generacije.

ZTE Nubia RedMagic 5S je poslednji uređaj kineske kompanije, koji već svojim dizajnom nagoveštava da se radi o gejming mašini, a i letimičan pogled na specifikacije otkriva da se pod šarenom haubom nalazi neverovatan hardver. Ono što ovaj gejming telefon izdvaja od svih drugih, osim izgleda i specifikacija, naravno, jesu i podrška za 5G, ali i početna cena od svega 579 evra u EU regionu tj. u zemljama u kojima se prodaje. Naravno, kod nas bi situacija bila drugačija, koliko - teško je predvideti, ali za sada se o ceni ne zna ništa, ali su isto tako za sada šanse male da se ovaj uređaj pojavi u prodaji.

Međutim, to nas ne sprečava da vam prenesemo impresije o ovom uređaju, koji je poseban po svemu i opišemo naš doživljaj s njim tokom igranja i korišćenja u periodu od 10-ak dana.

ZTE Nubia RedMagic 5S ima jedan od najmoćnijih čipsetova trenutno, kojem je obezbeđen nov sistem hlađenja, dodaci, koji se za igrače kupuju odvojeno (imamo ih sve u galeriji slika iznad), a verovali ili ne - ima i ventilatore za izbacivanje toplote iz telefona, koji se čuju tj. proizvode efekat hlađenja kao i na gejming računarima.

Ostanite s nama do kraja, jer smo ovde dali tek uvodne naznake o ovom telefonu, a o drugim pojedinostima imate priliku da čitate na sledećim stranicama-poglavljima. Ukoliko ovaj test pratite na desktopu koristite opciju sledeće stranice u donjem, desnom uglu, a ako ovaj tekst čitate na aplikaciji ili preko telefona - zanemarite ovu poslednju rečenicu!

Pa, da krenemo - hajde da detaljno upoznamo ZTE Nubia RedMagic 5S mobilni telefon i otkrijemo šta sve on može i šta sve ima, a da drugi nemaju…

ZTE Nubia RedMagic 5S dolazi u zanimljivo dizajniranoj kutiji u formi stripa, ali se u njoj ne nalazi 55 vati (W) brzi punjač, nego onaj od 18. Ovo je korak unazad u odnosu na ZTE Nubia RedMagic 5G telefon, koji je prethodnik ovog uređaja, pa nije baš najjasnije zašto se ZTE odlučio na ovu praksu.

Osim toga, u kutiji se nalaze i providna silikonska maska, na ekranu je već zalepljena zaštitna folija, a telefon je dizajniran u skladu sa gejming kulturom i obojen bleštavom nijansom srebrne, plave i crvene boje i nekoliko šara, koje su različite na različitim delovima leđa. Nazad su tri kamere, spreda je jedna, a na bokovima se nalaze i komore za izbacivanje vazduha, dok je stereo sistem zvučnika postavljen na dnu i vrhu telefona. Skener otiska prsta je ugrađen u ekran, a na desnom boku su dva posebna tastera, koja su namenjena igranju igara.

Telefon je izrađen od metala, koji je toniran crvenom i plavom bojom i uživo izgleda spektakularno, a i spreda i pozadi je Gorilla Glass nove generacije, koje štiti od grebanja i svakodnevnih prepreka tokom korišćenja. Tu je 3,5 mm priključak za slušalice, uobičajen USB Type-C port, ali i dva posebna dodatka na levom boku - sedmopinski konektor za dodatnu opremu (hladnjak, džojstik itd) i taster za uključivanje gejming moda i aktivaciju hardvera i hlađenja isključivo za igranje igara.

ZTE Nubia RedMagic 5S uživa izgleda vrlo efektno, izrađen je besprekorno, pravi moćni mobilni telefon i tu nema, prosto, više šta da se doda.

Zanimljivije je ono pod haubom, a to je pravi ventilator, koji je težak tek jedan gram, ali je dovoljno moćan da ohladi procesor na svega 18 stepeni. Ventilator je vrlo tih, ali se čuje i deluje baš “vau“ kad se tako čuje kao gejming računar. Vrti se do 15.000 obrtaja u minutu i za 45% bolje izlazi na kraj sa odvodom toplote u odnosu na ranija rešenja. Ventilator je izrađen od aluminijuma i moguće ga je isključiti tokom sesija, koje nisu toliko zahtevne i uključiti ručno, kad se pojavi potreba za njim.

Tu je i parna komora sa srebrom radi poboljšane provodljivosti. Koliko je ovo važno govori i podatak da je ZTE Ag oznaku stavio i na samo kućište, a ovakav sistem hlađenja nazvan je Trinity.

U praksi hlađenje zaista pravi razliku u odnosu na konkurentske telefone, koji nemaju ventilator, a u prodaji je i ICE DOCK, koji se dodaje na telefon i omogućava da se uređaj hladi non-stop i dizajniran je tako da uopšte ne smeta tokom igranja igara. Vrteći se do 8.000 obrtaja u minutu ovaj ICE DOCK snižava temperaturu na površini uređaja u svim pravcima za do 25 stepeni, što je izuzetno pogodna stvar za višesatno igranje, kako se ruke i prsti ne bi znojili.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ergonomija telefona je za gejming uređaj iznenađujuće dobra, ali je i pored dobrog hvata i tankog, a ka sredini zaobljenog kućišta površina klizava, pa savetujemo nošenje u zaštitnoj maski ili ulaganje u neku fensi, dodatnu futrolu, koje se mogu pronaći na sajtu proizvođača i drugim prodavnicama.

Sve ukupno - ZTE Nubia RedMagic 5S je odlično dizajniran i izrađen telefon, koji definitivno ostavlja utisak i skreće poglede na sebe!

Znate onu užasnu floskulu: “Ekran je pravi praznik za oči“! E, pa moramo da kažemo da je u ovom slučaju to pravi opis Super AMOLED ekrana ZTE Nubia RedMagic 5S telefona!

Ekran dijagonale 6,65 inča (oko 17 centimetara) nema isečke i potpuno podržavamo ZTE izbor da zarad celovitog displeja poveća ivicu gore za selfi kameru rezolucije osam megapiksela. Ekran nudi FHD+ rezoluciju (1.080 x 2.340 piksela, oko 390 ppi) sa odnosom stranica od 19.5:9 i osvežavanjem sadržaja do raskošna 144 Hz. Za igranje igara važno je pomenuti da je podržano osvežavanje od čak 240 Hz na mestu dodira, što omogućava instant odziv na komande. Ekran izgleda fantastično, lepršavo zahvaljujući osvetljenju do 685 nita (iako se reklamira do 600 nita) i prikazu 100% DCI-P3 standarda boja. Pametno automatsko osvetljenje podržava jačinu osvetljenja u 4.096 nivoa, a kontrast ide do 100.000:1!

Zarad uštede baterije podržano je ručno menjanje osvežavanja sadržaja u koracima od 60, 90 i 120 Hz, a ZTE je ranije objavio da će s nekom od narednih zakrpa za sistem stići i automatsko prilagođavanje brzine osvežavanja, koje sad nedostaje. Takođe, čudno je da ZTE nije primenio HDR tehnologiju na ekran, jer bi to učinilo gledanje Netflix ili YouTube i drugih video sadržaja nenadmašnim doživljajem!

Vidljivost na ekranu na otvorenom je odlična, kao i kvalitet prikaza uopšte, a čak i činjenica da mnoge igre ne podržavaju osvežavanje ekrana od 120 ili 144 herca, mada ih ima sve više, ne menja uživanje u korišćenju ovog telefona svakodnevno, jer sve i bukvalno leti pod prstima bez seckanja, kočenja i zapinjanja.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ekran, naravno utiče na bateriju, pa sa uključenim osvežavanjem od 144 herca ona teoretski traje oko 83 sata, dok se pri osvežavanju od 90 Hz autonomija penje na oko 105 sati. U praksi, dobićete dan, do dan i po autonomije bez igranja igara u zavisnosti od odabrane brzine osvežavanja, a pri igranju igara baterija se prazni za pet do 10 sati, u zavisnosti od toga koju igru igrate, da li je unutrašnji ventilator uključen ili nije i koje je osvežavanje ekrana podešeno.

Kapacitet baterije je 4.500 mAh i puni se brzinom od 18 vati, što je ispod proseka u ovoj klasi. Istina, ZTE Nubia RedMagic 5S podržava brzinu do 55 vati, ali taj punjač ne dolazi u kutiji s telefonom. Poređenja radi, punjenje punjačem od 18 vati za pola sata puni bateriju do 35 odsto, dok brži punjač od 55 vati to čini do gotovo 90 procenata!

Ovde je zgodno spomenuti i odlične stereo zvučnike. Desni je na donjem delu, a levi u delu telefona gde je slušalica. Kako se telefon uvek drži desnim bokom nagore, zbog dodatnih gejming tastera, znaćete uvek i koji je zvučnik levi i koji desni, a jačina zvuka će vas svakako oduvati! Čućete svaki ton, svaki povik ili pokret u igri.

ZTE Nubia RedMagic dolazi sa Android 10 operativnim sistemom i septembarskom Google zakrpom, koja je u trenutku testiranja nadograđena na najnoviju dostupnu verziju. Preko stock Android OS-a je Redmagic 3.0 UI, koji ne sadrži bloatware i bez obzira na to što primenjuje drugačiji dizajn interfejsa i posebno ikonica menija to je u suštini najprostiji Android, koji nije menjan gotovo ništa.

ZTE će definitivno morati ponovo za pisaći što se prevoda tiče, jer su neki prevodi na engleski čudni (srpski nismo koristili, ali je dostupan), a neki delovi menija nisu čak ni prevedeni na engleski, nego su ostali na kineskom. Ovo su sitni propusti, koji će verujemo biti ispravljeni u budućnosti.

Kineska kompanija je posebno radila na Always-on display funkciji, koja omogućava veliki broj podešavanja i postavljanje čak i GIF-ova na pozadinu, a osim toga tu je i neo AI funkcija veštačke inteligencije. Ova opcija uči vremenom, posebno u domenu gejminga i omogućava da korisnik telefon koristi brže i da u svakoj igri dobije maksimalno dobar doživljaj - automatski se podešava najbolja brzina osvežavanja sadržaja, osvetljenja itd. i što više korisnik igra, to neo AI bolje uči i primenjuje naučeno.

Telefon automatski aktivira gejming mod pritiskom na prekidač crvene boje na levom boku, gore. Pokreće se Game space 2.1, prikaz ekrana se okreće u horizontalan položaj i otvara se potpuno gejmingu okrenut meni. Pre svega - videćete igre, koje su vam dostupne za igranje, čiji prikaz može biti podešen na nekoliko načina i uz 3D efekte. Omogućeno je podešavanje apsolutno svakog mogućeg gejming aspekta telefona - od bočnih dugmadi, preko grafike, ventilatora i baterije do osvežavanja ekrana, temperature GPU-a i CPU-a i snimanja ekrana u foto i video režimu. Naravno, podržano je i blokiranje poziva, poruka, čak i obaveštenja.

Ako igra podržava programiranje tastera na raspolaganju su i bočni tasteri, kojima se može dodeliti funkcija po želji. Odlična opcija je kombo funkcija, koja snima zadatu komandu ili više njih povezanih i primenjuje ih samo jednim dodirom. Svi oni, koji igraju Mortal Kombat Mobile ili Injustice igru na telefonu znaju o čemu pričamo i sad je moguće povezane pokrete/udarce izvesti jednim jedinim pritiskom na bočni taster!

Logično, tu je i Game Enhancements meni, koji “overklokuje“ GPU i CPU na njihove maksimalne domete i omogućava da se igre igraju bolje i lepše. Naravno, ovo utiče na bateriju i čini da ventilator telefona bude bučniji, ali verujte nam na reč - ovaj meni je prava stvar, a zvrndanje ventilatora iz telefona je tako, nekako strava ;)

Još jedna izuzetna opcija mora biti spomenuta na ovom mestu, a to je Touch Choreographer. Ona stručno rečeno interpolira osvežavanje ekrana tj. prilagođava osvežavanje igre zadatom podešavanju osvežavanja ekrana. Dakle, ako je ekran podešen na 144 herca, a igra ide na 135 ZTE Nubia RedMagic 5S će dodati nedostajuće frejmove, kako bi doživljaj igranja bio perfektan. Takođe, Touch Choreographer omogućava automatsko podešavanje osvežavanja ekrana učestalosti prikaza same igre, što je još jedan recept da igrači uživaju maksimalno tokom igranja.

Dobro, šta smo mi to zanimljivo igrali - evo: Mortal Kombat Mobile, Call of Duty: Mobile, PUBG, Lara Croft and the Temple of the Osiris, Injustice i Injustice 2, Asphalt 9, Game of Thrones: Beyond the Wall i još neke igre, od kojih su za 120 i 144 Hz ekran prilagođene sve podebljane, koje smo spomenuli. Naravno, ovo je naš izbor, a u Google Play prodavnici nalazi se još na desetine odličnih igara, koje će ovaj telefon staviti na test.

Sintetički benchmark rezultati ovakvog telefona apsolutno su irelevantni, jer je telefon zver, koja je tokom igranja igara i svakodnevnog korišćenja to i dokazala. Hardver ZTE Nubia RedMagic 5S je nedvosmisleno odlično optimizovan, što se ogleda i u dobroj autonomiji i kvalitetnom radu. Naravno, hardver sam po sebi je prava preporuka ovog telefona.

ZTE Nubia RedMagic 5S ima Snapdragon 865 čipset, 12 GB LPDDR5 RAM memorije, microSD slot za kartice, Dual SIM podršku i 256 GB UFS 3.1 korisničke memorije. Podržan je HDMI izlaz, ima 3,5 mm ulaz za slušalice, FM radio, Bluetooth v5.1 sa Hi-Res tehnologijom zvuka, sve Wi-Fi standarde, uključujući Wi-Fi 6, (2 x 2 MIMO), GPS i NFC za lako slanje fajlova i mobilno plaćanje. Podržane su i sve mobilne mreže, uključujući i 5G, pa je ovaj telefon "otporan" na budućnost, jer već ima sve najnovije tehnologije za povezivanje.

Nekako, konstruišući ovaj telefon ZTE je najmanje računa vodio o kameri, rekli bismo, i to je odeljak, koji nije na nivou ostatka - besprekoran. Kamere su OK, većina korisnika kojima je ovaj uređaj namenjen verovatno i ne obraća toliko pažnju na kameru, pa je to moguć razlog zašto je stanje takvo, kako smo ga opisali.

Da neko ne shvati pogrešno - kamere nisu loše, ali jednostavno nisu u korak sa ostatkom hardvera i performansi telefona.

Ukupno su povezane tri kamere sa zadnje strane. Glavna je rezolucije 64 MPx sa Sony IMX686 senzorom, ultraširoka je rezolucije 8 MPx i Sony HI846 senzorom, a tu je i makro kamera rezolucije 2 MPx sa Sony OV02A10 senzorom. Apertura sve tri kamere je f/2,0 dok je veličina piksela za svaku 0,8 μm + 1,12 μm + 1.75 μm, a ugao slikanja 78,3° + 120° + 78°. Kao što vidite hardver kamere nije za upoređivanje sa kamerama flagship telefona i to je tradicionalno odluka svih proizvođača gejming telefona - da se ne ulaže maksimalno u kameru, kako bi se ostatak hardvera dodatno pojačao, a cena zadržala što nižom.

Slike nastale na dnevnom i kad ima dosta svetla su dobrog kvaliteta, detaljne, mada zumiranje otkriva dosta šuma. Kako se količina svetla smanjuje tako progresivno opada i kvalitet slika, koji noću donekle spašava unapređen Night mode. Držite ruku čvrsto i slike mogu da ispadnu prilično “kul“ i noću.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Zanimljivo je da ZTE Nubia RedMagic 5S snima 8K video, ali samo pri 15 fps, a podržani su još i 4K u 60 fps / 30 fps, 1080p u 60 fps / 30 fps i 720p pri 30 fps. Prednja tj. selfi kamera snima video u 1080p / 720p samo u 30 fps. Ova kamera je rezolucije 8 MPx, može da služi i kao skener lica za otključavanje uređaja, a hardver joj je f/2,0 i veličina piksela 1,12 mikrona.

Pogledajte u našoj galeriji slike da sami ocenite kvalitet kamera. Prva slika je umanjena cela fotografija, dok je slika koja sledi isečak rezolucije 1:1. Videćete i sami da je kvalitet slika prilično dobar, ali da ZTE ima još na čemu da radi da ga poboljša.

Kompanija ZTE je dovođenjem modela Nubia RedMagic 5S u Evropu uradila pravu stvar! Telefon je kvalitetan, pouzdan, dokazani “gejmer“ i ostalo je još samo da se dokaže u Android nadogradnjama, za koje se u ovom trenutku ništa ne zna, a i mi imamo malo iskustva s ovim telefonima, pa ne smemo ništa da prognoziramo u tom domenu.

Ipak, po ceni od 579 evra, koja je preporučena maloprodajna na ZTE sajtu, ovaj uređaj nema konkurenciju, jer su svi telefoni, koji koštaju toliko drastično lošijeg hardvera, a gejming konkurenti su takođe više stotina evra skuplji.

Ukoliko se ovaj model, ipak pojavi kod nas - imate našu preporuku, jer je tokom 10-ak dana u redakciji ostavio više, nego pozitivan utisak na nas! ZTE bi mogao da napravi bum sa ovim modelom, videćemo kako će tržište da odreaguje na Nubia RedMagic 5S uređaj!

ZTE Nubia RedMagic 5S ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Jedan od najboljih ekrana na mobilnom telefonu dosad
  • Odlične gejming karakteristike
  • Ostaje hladan najvećim delom vremena
  • Brza memorija, dovoljno prostora za korisnike
  • Dobra autonomija baterije
  • Rasterećen softver i odlične dodatne opcije i
  • Jeftiniji u odnosu na konkurenciju,

ZTE Nubia RedMagic 5S PROTIV:

  • Izvan Kine stiže sa 18 W punjačem
  • Ekranu nedostaje još HDR tehnologija
  • Kamera je trebalo da bude bolja i
  • 8K video u samo 15 fps.

ZTE Nubia RedMagic 5S KONKURENTI:

Kako se vama sviđa ZTE Nubia RedMagic 5S?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)