Francuski šarmer

TESTIRALI SMO WIKO VIEW5: Šta sve nudi francuski telefon za 160 evra i zašto biste ga kupili (FOTO, VIDEO)

Pristupačan telefon, koji ima nekoliko zanimljivih aduta i malo kompromisa, koji ga ne ugrožavaju ni u kojem smislu.

Wiko View5 video (MobIT)
Izvor: Wiko

Wiko je francuska robna marka pametnih telefona, koja ima svoja proizvodna postrojenja i svoje centre za istraživanje i razvoj.

Ponosni su na svoje francusko poreklo i na čuveni modni dizajn, koji ih svakako izdvaja od svih pametnih telefona na tržištu i to u klasi do 250 evra, koja je uglavnom jednolična i dosadna.

Wiko View5 je sve samo nije jednoličan, dosadan i izdiže se iznad svoje konkurencije izgledom i pokojom neobičnom opcijom. Wiko telefone smo već nekoliko puta testirali i uvek nas je iznenadio svojim posebnim pristupom toliko uobičajenim stvarima. I to je slučaj i sada. Wiko novim uređajem View5 nije napravio ništa epohalno, ali je oprobanom receptu dodao nekoliko zrnaca francuskog šarma i što se dizajna i što se funkcionalnosti tiče.

Wiko View 5 je deo istoimene serije Wiko telefona, koja ima i moćniji model - Wiko View5 Plus - namenjen zahtevnijim korisnicima i još zanimljivijeg dizajna.

Ovi telefoni dostupni su u Evropi kao jedini predstavnici mobilnih uređaja sa sertifikovanim trajanjem baterije od tri i po dana. U Srbiji je cena View5 18.990 RSD, odnosno oko 161 evra, dok je View5 Plus 24.990 RSD, odnosno 211 evra i to je njihova druga najvažnija karakteristika.

Wiko je među prvima u ovako jeftinu seriju uveo i kameru rezolucije 48 MPx sa unapređenim Noćnim režimom, a o drugim pojedinostima imate priliku da čitate na sledećim stranicama-poglavljima, ukoliko ovaj test pratite na desktopu. Tada koristite opciju sledeće stranica u donjem, desnom uglu, a ako ovaj tekst čitate na aplikaciji ili preko telefona - zanemarite ovu poslednju rečenicu!

Pa, da krenemo - hajde da detaljno upoznamo Wiko View5 mobilni telefon i otkrijemo šta sve on može da vam ponudi ove sezone!

Wiko View5 dostupan je u tri boje - zelenoj, plavoj i roze - sa posebnim efektom presijavanja. Telefon je u potpunosti izrađen od plastike (ram i zadnji deo, iako otpozadi materijal liči da je stakleni), ali je spreda upotrebljeno 2,5D zaobljeno staklo, koje omogućava veću zaštitu i lakše korišćenje telefona. Na kvalitet izrade nemamo zamerke, telefon ne škripi, ne uvija se pri jačem stisku ili pritisku i nema labavo pričvršćenih delova ili tastera. Držati ovaj telefon uliva poverenje, ali plastika, bez obzira na premaz, koji daje visoki sjaj sakuplja uredno sve otiske prstiju i vrlo brzo je skroz musav.

Na gornjem delu nalazi se 3,5 mm ulaz za slušalice (koje se isporučuju uz telefon i služe kao antena za FM radio), sa donje strane je USB Type-C priključak, na levom boku je samo ulaz za SIM karticu i microSD karticu ili dve SIM kartice, a na desnom boku su klasični tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje/isključivanje uređaja (zaključavanje ekrana), ali Google Assistant taster! Ovo je verovatno najgore pozicioniran taster na telefonu i sigurni smo da ćete i u početku i kasnije u brzini korišćenja umesto On/Off tastera češće pritisnuti Google Assistant taster.

Da, Google Assistant je vrlo korisna opcija, ne sporimo to i, takođe znamo da Google primorava sve više proizvođača telefona da ga imaju, ali je Wiko ili trebalo da ga stavi s leve strane ili da mu dodeli neki drugi vid dužeg pritiska (na Volume Down ili Volume Up taster, recimo), koji ga aktivira. Ovako ćete, isto kao mi greškom aktivirati Google Assistant-a čak i kad to ne želite.

Drugih ergonomskih zamerki ili grešaka View5 nema. Telefon nema veliku izbočinu na mestu kamere, lagan je i težina je lepo izbalansirana, zaobljen je, pa se lako drži i ima mod za korišćenje jednom rukom, što omogućava da se lako dohvati svaki meni čak i u žurbi.

Pored USB priključka za punjač i razmenu podataka smešten je spikerfon zvučnik. Piskutav je i nije naročito kvalitetan (visoki tonovi su naglašeni, a basa gotovo i da nema), pa ga nemojte pojačavati više od 70 procenata, ali je zaista glasan i nećete propustiti nijedan poziv niti ćete imati problema da čujete nešto tokom video konferencija ili poziva preko spikerfona. Naravno, podržana je i vibracija, koja se može podešavati iz glavnog ili Volume menija.

Skener otiska prsta smešten je na poleđini i osim otključavanja telefona na taj način Wiko View5 podržava i otključavanje sistema selfi kamerom, koja se nalazi u kružiću s leve, gornje strane u ekranu, koji proizvođač zove O Display.

Ekran je dijagonale je 6,55 inča (16,6 centimetara), HD+ rezolucije, odnosno gustine piksela oko 270 ppi (1.600 x 720 piksela). Izrađen je u IPS LCD matrici, koja je živahna i brzo odgovara na komande, što je najbolje vidljivo u brzom i preciznom odzivu tokom igranja igara, ali ono što nam se manje dopada jeste osvetljenost tj. jačina osvetljenja. Deklarisana je na 450 nita, ali bismo voleli da je jačina osvetljenja u praksi veća. Kontrast i boje su dobri, a korisnik ima mogućnost korišćenja automatskog nivoa osvetljenja, kao i kalibraciju boja. Displej ima i Noćno svetlo, režim smanjenog prikaza plave boje, tamnu temu i druge uobičajene funkcije.

Telefon ima MediaTek Helio A25 čipset, 3 GB RAM i 64 GB memorije, koja je proširiva microSD karticama do 256 GB kapaciteta (imate na raspolaganju jednu SIM i jednu microSD karticu ili dve SIM kartice, pa šta vam više odgovara). Čipset dolazi sa IMG PowerVR GE8320 GPU procesorom, što prevedeno na srpski znači da možete da igrate većinu igara sasvim uobičajeno. Da bismo isprobali sve u praksi instalirali smo igre Super Mario Run, Super Mario Kart, Minion Rush, Brawl Stars, Subway Surfers, HITMAN Sniper, Angry Birds 2 i još neke igre i nijedna nije pravila nikakav problem. Od pomoći je i Mod za igru, koji aktivira tj. preraspoređuje resurse procesora i grafike isključivo na igranje igara, smanjuje pozadinske procese maksimalno i utišava dolazne komunikacije, ali i produžava trajanje baterije.

Ipak, da se ne lažemo, Wiko View5 nije telefon na kojem ćete igrati Asphalt 9 Legends, PUBG Mobile ili Call of Duty: Mobile, jer tome i nije namenjen!

Budućim korisnici ovog telefona na raspolaganju je i turbo režim rada tzv. Dura Speed, koji omogućava da se hardver telefona koncentriše na određenu aplikaciju, koja je korisniku najvažnija, odnosno koju koristi u tom trenutku. U meniju Dura Speed u Podešavanjima, moguće je aktivirati dodatne resurse za svaku instaliranu aplikaciju, posebno za igre. Na ovaj način ubrzava se rad u tačno odabranim aplikacijama i igrama, kako ne bi dolazilo do trzavica i pada performansi.

Svakodnevni rad i život s ovim telefonom prolaze bez previše usporavanja, mada su povremena zagušenja moguća. U tom slučaju važno je da zatvorite višak prozora u Chrome aplikaciji i isključite iz Multitasking menija one, koje ne koristite aktivno i telefon će biti ponovo dovoljno brz. Za ovu klasu telefona ovakav način rada je očekivan i ne bi ni trebalo očekivati čuda na ovom polju, a MediaTek Helio A25 čipset jeste se pokazao adekvatnim i na visini zadatka.

Wiko View5 ima Android 10 sa septembarskim ažuriranjem bezbednosti i pretpostavljamo da će ih Wiko isporučivati na svaka tri meseca za aktuelni mesec (sledeće je u decembru), a umesto teškog i opterećenog nepotrebnim opcijama tu je prozračan Wiko Launcer, koji praktično ne menja osnovni, fabrički Android.

Wiko je ubacio samo neke dodatne opcije, koje zaista unapređuju kvalitet rada telefona. Recimo, tu je spomenuti jednoručni režim, upravljanje gestovima tj. pokretima, pametna optimizacija viška fajlova koje aplikacije prave i čišćenje RAM memorije, ali i mnoge druge opcije. Dopala nam se mogućnost lakog pravljenja slika ekrana prevlačenjem preko ekrana, dvostruki tap za buđenje displeja i njegovo zaključavanje, kao i brzo aktiviranje kamere dvostrukim stiskom On/Off tastera. U Wiko funkcije meniju pronaći ćete još zgodnih i korisnih opcija, koje će vam olakšati svakodnevno korišćenje telefona.

Francuz, k’o Francuz, pomislićete - morali su da daju neki svoj dodatni šmek softveru, pa je to pored Wiko funkcije i novi kružni O indikator trajanja baterije. Ova atraktivna, a korisna opcija upozorava vas na snagu baterije i krug postaje zelen prilikom punjenja, pobeli kad je kapacitet iznad 15% i pocrveni za manje od 15% snage. Na taj način jednim pogledom imate uvid u to koliko još baterije imate na raspolaganju.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ono o čemu je Wiko morao da vodi više računa jeste bloatware. Wiko ima nekoliko svojih aplikacija - Podrška, Smart Folio, Smart Assistant, Wiko Zdravlje… - i srećom, svaku je moguće izbrisati. Nažalost, Google ima rekordan broj aplikacija, od kojih neke čak i nisu dostupne kod nas, Google One, recimo, a neke neki korisnici jednostavno nemaju naviku da koriste. Uglavnom, tu su Google Keep, YouTube Music, Play Igre, Google Vesti, čak i Google Podcasts ili samostalna aplikacija Nađi telefon, koja je svakako tu kroz Google nalog, a koje nijedna ne mogu da se obrišu i samo troše i prostor i RAM memoriju. Zbog ovoga savetujemo da neke od Google aplikacija tj. sve koje ne koristite odmah prinudno zaustavite i isključite iz glavnog menija, pa ih aktivirate jednom kad vam zatrebaju.

Na kraju imamo i savet za vas. S obzirom na to da je telefon, ipak namenjen manje zahtevnim korisnicima i da to znači da je i hardver ograničeno sposoban, potrebno je da omogućite uređaju sve što je neophodno da bi što bolje i duže radio, a to znači i da ukinete reklame svuda u svim aplikacijama! Da biste to uradili potrebno je samo da podesite DNS servere u Podešavanjima i isključićete reklame na nivou svih aplikacija, uključujući Facebook, Viber itd. i u igrama, što će svakako ubrzati i te aplikacije i smanjiti opterećenje hardvera za prikaz reklama! Pratite našu priču o blokiranju reklama svuda na telefonu i zahvalite nam posle ;)

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Osim dizajna i velike memorije od 64 GB Wiko je za ovaj model spremio još jednu karakteristiku, koja ga izdvaja od konkurenata, a to je baterija kapaciteta 5.000 mAh, koja nije tu sama po sebi, da garantuje značajno bolju autonomiju. Wiko je radio na integraciji softvera i hardvera u domenu potrošnje energije i optimizacije potrošnje. Upravo iz ovoga, proistekla je saradnja između kompanija Wiko i SmartViser - iz želje da brend neprestano poboljšava autonomiju svojih pametnih telefona.

SmartViser je nezavisna laboratorija za testiranje proizvoda, a pomenuta saradnja izgleda ovako: nezavisna strana testira Wiko telefon simulirajući stvarnu upotrebu potrošača u stvarnim mrežnim uslovima, sa ciljem da oceni performanse zasnovane na prosečnom korišćenju. ViserMark je složen test protokola autonomije, koji ne oponaša samo osnovnu upotrebu, već je puno više od ovoga.

Na temelju rezultata u pogledu trajanja baterije, SmartViser primećuje "impresivne performanse" Wiko View5, pa čak ga naziva i "maratoncem" i na kraju i potvrđuje TRI I PO DANA intenzivnog korišćenja s jednim punjenjem. View5 model je dobio ViSerMark ocenu 385, što je najbolja SmartViser ocena ikad. Wiko kaže da ćemo ovaj telefon puniti samo dvaput nedeljno i zaista je tako - baterija lagano izdržava tri dana upotrebe, posebno ukoliko niste ljubitelj igara.

Nažalost, baterija se puni standardnom brzinom i nije podržano brzo punjenje,

Evo nas i kod kamere. Ovog puta četiri kamere u lepo dizajniranom sistemu, čija je glavna kamera rezolucije 48 MPx sjajno istaknuta i oivičena srebrnim prstenom. Osim rezolucije, koja je impresivna kao takva za ovu klasu, pažnju privlači i optika f/1,8 sa autofokusom i noćnim režimom. Glavna kamera koristi Noćni režim i nudi Quad Bayer tehnologiju, koja omogućava da se četiri piksela spakuju u jedan, kako bi se dobila kvalitetnija i svetlija fotografija.

U praksi glavna kamera je dobra za ovu cenovnu klasu, a Noćni režim zaista postiže dobre rezultate, ali se ruka mora držati potpuno mirnom, a scene, koje se slikaju moraju biti statične. Napolju, kad je dan slike su, takođe dobre i korisnici će uglavnom biti zadovoljni. Autofokus je relativno brz i ne promašuje često, a automatski algoritmi za podešavanje slike se brinu da svaka detektovana scena rezultira pravom slikom. Boje na slikama su verodostojne, finih detalja ima dovoljno, ali je šum vidljiv u mnogim slučajevima, što za društvene mreže i slanje slika kroz Viber, WhatsApp i druge aplikacije neće biti toliki problem.

Druga kamera je ultraširoka, rezolucije 8 MPx, optike f/2,2, solidnog kvaliteta, ali ne na nivou glavne, a su još i odlična makro kamera rezolucije 5 MPx, optike f/2,4 i pomenuta četvrta kamera za proračunavanje kadra i boke tj. portret efekte rezolucije 2 MPx i optike f/2,4.

Video je moguće snimati u Full HD @ 30 fps kvalitetu, ali i 720p rezoluciji istog broja sličica u sekundi. Što se selfi kamere tiče, rezolucija joj je osam megapiksela, nema autofokus, a optika je f/2,2. U praksi rezultati su solidni, ali ne očekujte najbistrije selfije, mada ćete to moći da izmenite bilo kojim filterom u omiljenoj aplikaciji. Selfi kamera, takođe snima video istog kvaliteta kao i pozadinski sistem kamera - Full HD i HD rezolucije. Prednja kamera brzo otključava uređaj skeniranjem lica, ali je i adekvatna za Google Duo, ZOOM ili neku drugu aplikaciju i video pozive.

Ukupan utisak je da će korisnici biti zadovoljni i glavnom kamerom, tako i selfijima, posebno u slučajevima kad planiraju slike dodatno da obrade pre slanja dalje.

Kompanija Wiko je iznenadila pozitivno i u domenu povezivanja. Podržano je Dual Wi-Fi povezivanje, što znači svi aktuelni standardi - 2,4 i 5 GHz 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4,2 sa LE i Hi-Res stereo prenosom audio signala. Tu su i FM radio, 3,5 mm audio priključak, GPS sa A-GPS podrškom, Wi-Fi pozivanje uz VoLTE i 4G podršku, zajedno sa svim GSM vezama.

Na kraju nam je ostalo i da zaključimo Wiko View5 test.

Ovo je odlično dizajniran, jednako dobro konstruisan entry-level tj. budžetski mobilni telefon, koji se mora posmatrati u skladu s njegovom cenom. Ne treba očekivati čuda od njega, jer čudima ova klasa nije ni namenjena, ali treba očekivati pristojan, postojan rad, sjajnu autonomiju i veliki broj sitnih, ali korisnih funkcija.

Wiko View5 ima dosta konkurenata u cenovnoj klasi kojoj pripada, ali je lepši od svih i nudi više opcija za povezivanje od većine, a tu pre svega mislimo na Wi-Fi, koji sa dual sistemom nudi mnogo više slobode tokom korišćenja. Ono što je protiv Wiko View5 telefona jeste velika verovatnoća da neće dobiti novi Android, ali i činjenica da se u istom cenovnom rangu nalaze telefoni s jačim procesorom i grafikom.

Ovo je telefon namenjen nezahtevnim korisnicima, koji žele da imaju model da im služi više godina, koji će biti u stanju da im omogući da odigraju pokoju igru, imaju dobre kamere i ne moraju često da ga pune. Sve preko toga je bonus, a Wiko View5 ih nudi dosta, posebno u domenu prilagođavanja rada i softvera.

Wiko View5 je dostupan u slobodnoj prodaji po ceni od 18.990 RSD tj. 161 evro i moguće je da će se u nekom trenutku pojaviti i u ponudi operatora, što bi ga učinilo jednom od najboljih kupovina.

Wiko View5 konkurenti:

  • Motorola Moto E7
  • Nokia 2.4 / Nokia 3.4
  • POCO M3.

Wiko View5 ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Sjajna autonomija
  • Kvalitetna glavna kamera i Noćni režim
  • 64 GB memorije + microSD do 256 GB
  • Dual Wi-Fi, VoLTE, FM radio
  • Wiko funkcije i dodatne opcije softvera
  • Ne greje se uopšte ni tokom jače upotrebe.

Wiko View5 PROTIV:

  • Loša pozicija Google Assistant dugmeta
  • Neki konkurenti slične cene imaju jači čipset
  • Osvetljenje ekrana je trebalo da bude jače
  • Previše Google aplikacija, koje se ne mogu izbrisati
  • Verovatno će ostati zauvek na Android 10 sistemu.

Kako se vama sviđa Wiko View5?

Wiko View5 video (MobIT)
Izvor: Wiko

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)