Lepši od svih

TESTIRALI SMO HUAWEI P SMART 2021: Otkrivamo šta nudi za 240 €, koliko je svestran i zašto biste ga kupili (FOTO, VIDEO)

Otkrijte uz nas da li Huawei P Smart za 2021. godinu staje uz svoje odlične prethodnike.

Kompanija Huawei u Srbiji je predstavila Huawei P Smart 2021 mobilni telefon, koji se u nekim regionima zove i Huawei Y7a, i jedina razlika je u tome što Huawei Y7a dolazi u memorijskoj konfiguraciji od 64 i 128 GB, dok Huawei P Smart 2021 dolazi samo u ovoj boljoj verziji.

Kompanija je svojom P Smart serijom napravila odlične rezultate prethodnih godina, pa ćemo videti da li je Huawei P Smart 2021 nastavio tamo gde su modeli Huawei P Smart Z i Huawei P Smart 2019 stali.

Za početak, Huawei ide na nižu cenu, pa je ovaj model jeftiniji od poslednjeg P Smart Z uređaja kod nas (240 evra u odnosu na 280). Osim toga, dizajnu telefona posvećeno je mnogo više pažnje. Telefon je izrađen besprekorno - napravljen je od polikarbonatnog rama i plastičnih leđa sa posebnim premazom visokog sjaja, koja se presijavaju u različitim  nijansama boje, koju odaberete. Da bismo vam to pokazali pogledajte našu galeriju slika, koja sledi kasnije.

Telefon niti izgleda niti se u ruci oseća jeftinim. Zahvaljujući kvalitetu izrade i težini od 209 grama Huawei P Smart 2021 ostavlja daleko više premijum osećaj tokom držanja, nego što bi cena to sugerisala. Takođe, telefon je spreda, preko ekrana, zaštićen folijom, koja je već nalepljena na displej i štit od grebanja i oštećenja. Skener otiska prsta je sa desne bočne strane, a dole su veliki monofoni zvučnik, ulaz za slušalice s kablom od 3,5 milimetara i USB Type-C priključak. Na levom boku nema ničeg, osim ulaza za SIM kartice i microSD, a na vrhu je tek jedan sićušan otvor za mikrofon. Sekundarna, selfi kamera smeštena je u centralno postavljen kružni otvor, dok su ivice ekrana razumljivo - vrlo male sa sve četiri strane.

Telefon je prilično velk i težak, ali se lako drži u ruci zbog odnosa strana ekrana od 20:9, pa je tanak gledajući mu širinu, ali i debljinu (165 x 76 x 9,3 milimetra). Poleđinska kamera jeste istisnuta iz kućišta, ali ne previše, tako da se na stolu ne klacka i moguće ga je koristiti i kada je tako položen.

Huawei P Smart 2021 je u Srbiji dostupan po ceni od 27.999 RSD, odnosno oko 240 evra u crnoj i zelenoj boji i već je istaknut i u ponudi sva tri srpska operatora po ceni od jednog dinara nadalje, u zavisnosti od odabranog paketa.

Na sledećim stranicama bavićemo se ekranom, hardverom i baterijom, kamerama, softverom i Huawei Mobile Services ekosistemom. Na kraju ćete pronaći i naše ZA i PROTIV argumente, kao i detaljne specifikacije telefona uz njegove aktuelne konkurente na domaćem i regionalnom tržištu.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ekran novog P Smart uređaja je neobično velik - čak 6,67 inča, što je oko 17 centimetara i ima rezoluciju tzv. Full HD+, odnosno 2.400 x 1.080 piksela. Ova rezolucija formira matricu od odličnih skoro 400 ppi (piksela po inču), na IPS LCD ekranu sjajnih karakteristika. Boje su izuzetne, jačina osvetljenja odlična (oko 445 nita uz kontrast 1200:1) i sistemski je podržan Dark Mode, koji odlično stoji ovako kvalitetnom ekranu. Naravno, Huawei je mogao da se odluči i za AMOLED ekran, koji je sve češći izbor i u ovoj klasi, ali ćemo na to morati da sačekamo makar do sledeće generacije.

Huawei je za ovaj model upotrebio prilično vremešan čipset - Kirin 710A, koji znamo neko vreme putem Kirin 710 čipseta, koji je predstavljen tokom leta 2018. Ovaj čipset je specifičan po tome što ga ne proizvodi tajvanski TSMC, nego kineski SMIC i to u 14 nanometara proizvodnom procesu. Iako je Kirin 710A generalno dobar i omogućava kvalitetno igranje igara i multitasking, u ovom cenovnom rangu već se nalaze značajno moćniji čipsetovi. Iskreno, Kirin 810 ili čak Kirin 820, koje smo videli u nekim Huawei telefonima ove godine bi bio daleko bolji izbor, posebno za korisnike, koji telefon ne menjaju često. Ipak, Kirin 710A ne gubi dah gotovo nikad, jer ima 4 x Cortex-A73 2,0 GHz jezgra uparena sa još 4 x Cortex-A53 1,7 GHz jezgra i sa Mali G51-MP4 grafičkim čipom. Kad su igre u pitanju dobrim performansama doprinosi i GPU Turbo tehnologija, koja je na ovom modelu u v3.0 i omogućava unapređen rad preko 30 igara iz Huawei AppGallery i Petal Search ponude.

S druge strane telefon ima respektabilnih 4 GB RAM memorije i raskošnih 128 GB memorije za korisnika, uz Dual SIM podršku i poseban slot za microSD kartice kapaciteta do dva terabajta.

Ono što izdvaja ovaj telefon jeste njegova baterija kapaciteta 5.000 mAh, koja ima Super brzo punjenje od 22,5 vati. To znači da se za samo pola sata punjenja dobija do 45 posto kapaciteta baterije, a baterija je puna do vrha za oko jedan sat i 40 minuta. Što se tiče sintetičkih brojki, Huawei tvrdi da P Smart 2021 baterija omogućava 38,2 sata 4G poziva, 16,6 sati reprodukcije video zapisa na internetu i 12 sati 4G surfovanja internetom. Prevedeno na svakodnevni jezik - baterija će trajati oko dan i po do dva bez problema uz nekoliko sati slušanja muzike putem Bluetooth slušalica, pregledanja interneta, 20 minuta poziva i razmenjenih poruka, uz svakodnevno proveravanje mejla i društvenih mreža i bez igranja igara.

Ovo je segment u kojem Huawei P Smart 2021 nema posebno jaku konkurenciju, osim Realme modela dostupnog samo kod jednog operatora - ni što se autonomije, a ni što se brzine punjenja tiče.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei P Smart 2021 je prvi telefon ove serije dostupan se četiri poleđinske kamere. Sve četiri su prožete veštačkom inteligencijom, koja jednu od kamera (za dubinu polja i boke portret efekte) koristi za unapređenje kvaliteta slike. Algoritmi automatski biraju najbolja podešavanja opcija slikanja i primenjuju ih na dati kadar, koji korisnik fotografiše.

Glavna kamera je rezolucije 48 MPx i ima optiku f/1,8 uz Quad Bayer tehnologiju. Kvalitet fotografija je dobar u svim uslovima osvetljenja, jer kamera poseduje i Super Noćni mod, koji omogućava združivanje piksela po principu četiri u jedan, kako bi se dobile kvalitetnije, oštrije i detaljnije slike. I u praksi to zaista i radi tako - slike nastale kod kuće, gde je osvetljenje daleko od idealnog, korišćenjem Super Noćnog moda pegla se najveći broj nedostataka - nema artefakta tj. neprirodno sjedinjenih piksela, nema previše šuma, ali je izoštravanje primetno - ne toliko da bi to pokvarilo sliku svakako. Kamera je brza i u najvećem broju slučajeva reprodukcija boja je verodostojna, a dinamički opseg i kontrast su dobri.

Druga kamera, na kojoj Huawei nije toliko radio kao na glavnoj, pa su slike nešto lošijeg kvaliteta (videćete to jasno u našoj galeriji) jeste širokougaona rezolucije osam megapiksela. Apertura kamere je f/2,4 i slike su kvalitetne danju, uz očuvanje nivoa detalja, ali značajno slabije u poređenju s kvalitetom glavne kamere u svakom režimu. Ovo je posebno vidljivo noću, slike su nižeg kvaliteta, jer Super Noćni mod na ovom režimu kamere nije moguće primeniti - što je prava šteta!

Treću depth mode kameru već smo opisali i ostalo je još da vam kažemo da je tu i makro kamera, istih f/2,4 karakteristika, kao i ultraširoka kamera. Makro kamera radi najpouzdanije sa udaljenosti od četiri centimetra i ima fiksiran fokus, pa je najbolje koristiti je tokom dana i napolju, sa dosta prirodne svetlosti. Ova kamera može da se koristi za pravljenje umetničkih i drugačijih pogleda na svakodnevnicu i često su rezultati veoma dobri i vredni deljenja na društvenim mrežama.

Nažalost, nijedna kamera ne poseduje stabilizaciju kadra, EIS ili AIS, a video se snima u Full HD rezoluciji sa 30 ili 60 fps u zavisnosti od odabranog kvaliteta.

Selfi kamera je vrlo dobra i korisnici će biti zadovoljni. Postavljen je portretni mod sa AI ulepšavanjem i kontrolom svetla, a na raspolaganju su dodaci poput nalepnica, filtera i drugih danas popularnih stvari. Rezolucija kamere je 8 MPx uz f/2,0 optiku što na papiru zvuči sasvim uobičajeno, ali u teoriji daje odlične rezultate. Koža ne izgleda kao od voska, boje su prirodne, ali je slika kvalitetnija što je više prirodne svetlosti oko nje.

HUAWEI P smart 2021 video (MobIT)
Izvor: Upcoming Phone

Ova kamera može da se koristi i za otključavanje telefona.

U nastavku pročitajte o softveru i aplikacijama za Huawei P Smart 2021.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei P Smart 2021 dolazi sa Huawei Mobile Services ekosistemom i AppGallery prodavnicom aplikacija. Android je verzije 10, sa EMUI 10.1.1 verzijom korisničkog okruženja, koje omogućava sinhronizaciju svih Huawei uređaja u isti sistem i donosi lakše upravljanje telefonom. Ovo znači da na telefon možete da povežete pametnu vagu, Huawei Watch GT 2 satove, Huawei FreeBuds slušalice i kontrolišete druge uređaje uvek sa jednog od tih uređaja.

Izbor Android aplikacija u Srbiji je izuzetno napredovao u poslednjih nekoliko meseci i na prste ruke možemo da izbrojimo da neke aplikacije fale, ali Huawei kaže - stići će sve, samo malo strpljenja! S obzirom na to da je najveći broj popularnih domaćih aplikacija već u AppGallery prodavnici - nemamo razlog da sumnjamo da će i preostale stići, posebno sad kad je Huawei aktivirao Huawei Maps, što je otvorilo vrata i svim taxi i aplikacijama za prevoz i na HMS telefonima.

Za Android aplikacije generalno, pa i neke Google aplikacije (Google Maps, GBoard, Google Chrome, Google Autentificator…), za Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter i ostale koristite Petal Search, koji smo detaljno objasnili u našem videu, pa vas podsećamo da ga još jednom pogledate.

Kako instalirati Google i sve druge Android aplikacije na Huawei P40 telefone bez Google Play prodavnice video (MobIT)
Izvor: MONDO

Za nabavku aplikacija možete da koristite i Phone Clone, kao i More Apps aplikacije, koje omogućavaju da se sadržaj prethodnog telefona (Android i iOS) prekopira na Huawei P Smart 2021.

Zanimljivo je i to da Huawei P Smart 2021 dolazi sa FM radio prijemnikom, kojem slušalice nisu potrebne da bi radio, jer se zvuk čuje preko spikerfona, a prijemnik ne zahteva slušalice sa žicom. U gradskoj sredini stanice su manje-više sve tu i vrlo kvalitetno se čuju, dok se u međugradskoj sredini hvataju stanice nacionalne frekvencije, što je opet dovoljno da se prekrati vreme, a ne utiče značajno na autonomiju baterije.

Telefon iz nekog razloga ima samo 2,4 GHz Wi-Fi mrežu ( nije Dual-Band Wi-Fi), Bluetooth v5,1 i USB Type-C priključak što za slušalice, što za punjenje i prenos podataka. Huawei P Smart 2021 ne dolazi sa slušalicama u kutiji, ali u paketu se nalazi brzi 22,5 vati punjač. Ono što ne razumemo jeste i odluka kompanije da onemogući NFC, jer je mobilno plaćanje izuzetno popularna opcija čak i kod nas, ali ona korisnicima ovog telefona neće biti dostupna.

Na kraju ostalo je da saberemo i oduzmemo sve što smo otkrili o Huawei P Smart 2021 telefonu, kao i uvek što radimo.

Huawei P Smart 2021 izgleda odlično i još bolje je izrađen. Ima odličnan ekran, moćnu bateriju, koja se brzo puni i dovoljno memorije za sve korisničke potrebe. Glavna kamera je veoma dobra, posebno kad se koristi noćni režim fotografisanja, a na raspolaganju su i odličan FM radio, najnoviji Bluetooth i klasičan ulaz za slušalice.

Huawei P Smart 2021 nažalost podržava samo 2,4 GHz Wi-Fi, nema sluške u paketu ili NFC.

Ovo je izuzetno pretrpan segment tržišta i Huawei P Smart 2021 ima jaku konkurenciju, ali verujemo da će dobre ponude sva tri domaća operatora učiniti da ovaj model stigne do velikog broja ljudi i da će većina biti izuzetno zadovoljna, posebno dizajnom, autonomijom tj. baterijom, ekranom i kamerom.

To što Huawei P Smart 2021 ne podržava Google Mobile Services nismo uzeli kao manu, jer Huawei na to i ne može više da utiče, a Huawei Mobile Services ekosistem se dokazao da može da radi i funkcioniše bez Google kompanije, samo je pitanje da li je to za određenog korisnika ili nije i to je možda jedan od najvažnijih zaključaka o ovom uređaju.

Huawei P Smart 2021 ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Svetao, kvalitetan i precizan ekran
  • Dobre kamere, odličan Super Noćni režim
  • Brzo punjenje i autonomija do dva dana
  • FM radio bez slušalica, 3,5 mm ulaz za slušalice i
  • Radi bez zagušenja, dosta memorije.

Huawei P Smart 2021 PROTIV:

  • Konkurencija nudi jače čipsetove u istom cenovnom rangu
  • Nema 5 GHz Wi-Fi i NFC
  • Ultraširokoj kameri je potrebno doterivanje i
  • Nijedna kamera nema stabilizaciju i to se u videu oseti.

Huawei P Smart 2021 konkurenti:

  • Realme 7 (Global)
  • Xiaomi Poco X3 NFC
  • Samsung Galaxy A31
  • Motorola Moto G8 Power i
  • Motorola Moto G9 Power.
Izvor: MONDO / Huawei

Huawei P Smart 2021 specifikacije i cena:

  • Ekran: 6.67 inča (16.95 cm), IPS LCD, 2.400 x 1.080 piksela, 395 ppi, 20:9, sloj zaštite
  • Čipset: Huawei HiSilicon Kirin 710A 14 nanometara
  • RAM: 4 GB
  • Interna memorija: 128 GB + microSD
  • Kamera: 48 MPx, f/1.8, blic, HDR, PDAF, Full HD video, usporen, AI pomoć, 8 MPx ultraširoka, 2 MPx f/2,4 boke/depth, 2 MPx makro f/2,4
  • Selfi kamera: 8 MPx, f/2.0, Auto HDR, 3D portreti, ulepšavanje, fiksiran fokus
  • Baterija: 5.000 mAh, 22,5 W brzo punjenje
  • Operativni sistem: Android 10 sa EMUI 10.1.1 UI-jem
  • Veze: Dual + AI GPS, GPS-A, Glonass, LTE, 3G, GSM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v5.1, USB Type-C, 3,5 mm audio
  • Ostalo: Mono zvučnk, Dual SIM, zaštita od grebanja, skener otiska prsta na boku, skener lica prednjom kamerom
  • Cena: 27.999 RSD, oko 240 evra.

Kako se vama sviđa Huawei P Smart 2021?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Huawei P Smart 2021 video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile Srbija