Prava mera

TESTIRALI SMO REALME 6S: Verovatno najbolji telefon, koji možete kupiti za dinar uz povoljan mesečni paket (FOTO, VIDEO)

Veliko iznenađenje na tržištu ove godine upravo je odluka Realme kompanije da ovako dobar telefon prodaje isključivo u paketu samo jednog operatora.

Kad je o telefonima za dinar reč obično se radi o solidnim, pouzdanim, ali ne baš na mnogo načina atraktivnim uređajima, koji najviše ciljaju široku publiku i korisnike, koji nisu izbirljivi kad je nov ili čak prvi smartfon u pitanju.

Kompanija Realme je to promenila svojom Realme 6S ponudom, koja je u Srbiji dostupna uz Neo 10 tarifu, u kojoj se ovaj odličan telefon dobija po ceni od jednog dinara za gotovinsko plaćanje.

Realme 6S je već poneo titule nove realnosti i briljantnog telefona svoje klase pre, nego što smo mi imali priliku da ga testiramo i moramo da priznamo da se u svako slovo slažemo s ovim zaključcima, koje smo upravo izneli.

Realme 6S je telefon na koji bi konkurencija svakako trebala da se ugleda kad se radi o telefonu do 30.000 dinara (u Vip mobile slobodnoj ponudi cena telefona je svega 29.990 RSD, odnosno oko 240 evra).

Za ovaj novac Realme 6S nudi nekoliko značajno unapređenih i moćnijih karakteristika, koje ga odvajaju od konkurencije, odnosno čine ga mudrijim izborom:

  • Odličan ekran sa osvežavanjem od 90 Hz
  • Autonomija i brzina punjenja od 30 vati
  • Gejming spreman i sposoban čipset
  • Vodoodbojan i odličan dizajn uopšte
  • Bogato prodajno pakovanje.

Ali, krenimo redom i pre svega - ko je Realme, otkad je u Srbiji, servis, podrška i sve ostalo… Kompanija Realme je sestrinska kompanija OPPO proizvođača telefona i u Srbiji je zvanično dostupna od 2019. godine, kad su se pojavila prva četiri zvanično dostupna modela. Svi Realme telefoni su sertifikovani za našu zemlju, imaju unapred učitan srpski jezik i obezbeđen servis uz dvogodišnju garanciju i sva druga zagarantovana prava kupaca, koja važe kod nas.

U poreklo tj. pedigre Realme robne marke ne treba da sumnjate, posebno što je Realme jedan od najbrže rastućih brendova mobilne telefonije ne samo kod nas, nego i u Evropi i globalno.

Nakon što ste saznali sve ovo vreme je da pređemo na test! U narednim poglavljima saznaćete sve relevantne podatke o tome kakav je Realme 6S tokom svakodnevne upotrebe i koje su njegove prednosti i mane. Ovde bismo mogli i da razjasnimo još dve nedoumice - Realme 6S je isti telefon, kao i Realme 6i, koji je namenjen tržištu Indije. Takođe, Realme 6S i Realme 6i se od Realme 6 telefona, koji se prodaje i u Srbiji razlikuju samo pod nižoj ceni i po tome što je primarna kamera rezolucije 48 MPx, umesto 64 MPx, koliko je na Realme 6 telefonu.

realme 6S Unboxing video (MobIT)
Izvor: realme Europe

Sad smo, mislim rešili sve što bi trebalo da znate kako biste mogli da nastavite dalje…

NAPOMENA: Čitaoci, koji test čitaju na kompjuteru neka prate strelice na kraju svakog poglavlja testa, a svi drugi (aplikacija, mobilni internet, tableti…) slobodno neka zanemare ovu napomenu ;)

Realme 6S je dostupan samo u crnoj boji tj. tamnoj boji, koja se preliva pod svetlom na različite načine i izgleda efektno. Uređaj je izrađen od plastike, koja je u sendviču između Gorilla Glass 3 stakla spreda i polikarbonata (plastike) visokog sjaja sa pomenutim efektom prelamanja i prelivanja na sebi.

Telefon je kompaktnih dimenzija, vrlo dobro izbalansirane težine (nemamo zamerku na težinu uopšte) i u ruci stoji prilično mirno tj. ne klizi. Nažalost, kako je nazad plastika lako ćete sakupiti sve otiske prstiju i čestice prašine i Realme 6S će brzo biti musav, a morate paziti i na ogrebotine, koje se na ovu vrstu površine lako “zalepe“. Kad već dobijate silikonsku masku u paketu, koja je pritom tamna i ne žuti s vremenom, savetujemo da je (is)koristite. Ona odlično prijanja uz telefon, ne čini da izgleda jeftino i sakuplja daleko manje otisaka prstiju, a lako se čisti.

Kućište sadrži i skener otiska prsta na desnom boku (to je ujedno i On/Off taster), uobičajene tastere za pojačavanje i utišavanje zvuka, a s donje strane i 3,5 milimetara otvor za slušalice, USB Type-C 2.0 priključak i mono zvučnik, koji jeste glasan, ali vrlo piskutav i to je područje na kojem Realme ima realan prostor za napredak u budućnosti.

Sistem od četiri vezane kamere sa blicom je pozadi, dok je selfi kamera u gornjem, levom uglu ekrana, u svojoj rupici. Realme 6S je kvalitetno izrađen telefon, koji se ne uvija ni prilikom jačeg stiska niti škripi ili pucketa tokom korišćenja. Izuzetno je čvrst i izgleda skuplje, nego što jeste. Zaštićen je od prodiranja vode silikonskim zaptivkama na svim ulazima i iako nema zvaničnu IP oznaku vodootpornosti Realme kaže da je telefon otporan na prskanje vodom - naravno, vi ga, ipak ne testirajte i čuvajte ga od tečnosti, ali se ne bojte slučajnog prskanja ili kiše.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ekran telefona je jedna od najjačih tački Realme-ja 6S. Ima 90 Hz Ultra Smooth ekran dijagonale 6.5 inča (16,5 centimetara), koji pruža osvežavanje ekrana od 90 Hz, što znači da je u stanju da isporuči 90 frejmova u sekundi. Osvežavanje od 90 Hz nudi oko 50 odsto brže osvežavanje slike u poređenju sa tradicionalnim 60 Hz ekranom, a rezultat toga je glatko skrolovanje i prijatnije gledanje u ekran prilikom brzih promena sadržaja. Osvetljenje ekrana je vrlo dobro, oko 480 nita i napolju se dobro vidi, a IPS LCD panel, iako nije Super AMLOED (tražimo li previše sada?!) isporučuje precizne boje, dobar kontrast i solidnu dubinu crne boje.

Displej ima odnos stranica 20:9, 2.400 x 1080 (FHD+) rezoluciju, 90.5 % odnos prema kućištu (iskorišćenost korisne površine) i OSIE vizuelni efekat. Ovo je efekat unapređene jasnoće, koji povećava oštrinu videa i intenzitet boja. Svaki kadar se dodatno izoštrava, kako bi slika bila jasnija, a kontrast se dodatno modifikuje, kako bi se povećao dinamički rapson prikaza. Ne treba zaboraviti ni Eye Protection mod prikaza, koji povećavanjem temperature boja, koje se prikazuju na ekranu sprečava isijavanje plavog svetla i smanjuje pritisak na oči tokom duže (noćne) upotrebe.

Sve u svemu - veoma dobar ekran, odlične brzine osvežavanja, brzog odziva na komande i kvalitetnog prikaza boja, bez zamerki u ovom segmentu.

Android 10 operativni sistem dobio je septembarsko Google ažuriranje i presvučen je novim Realme UI-jem, koji je živahan, ali ne izgleda jeftino. Realme UI v1.0 na 6S modelu je, zapravo ColorOS v7.1, koji ima nove opcije i vrlo je lagan i neopterećen bloatware-om. Recimo, zanimljiva je opcija da dostupne Wi-Fi mreže skenira sa prikazom opcije 2,4 ili 5 GHz, omogućava kloniranje aplikacija za korišćenje više naloga u istoj (Facebook, Instagram, Viber, WhatsApp…) i tu je i Game center, kao poseban odeljak za sve o igrama i dodatna podešavanja u vezi sa njima.

Ekran podržava tzv. 3D touch i prikaz dodatnih opcija dužim pritiskom na ikonicu, a tu je i mogućnost podele ekrana na dva dela (Split Screen) za prikaz više aplikacija istovremeno.

Realme 6S je na spisku za ažuriranje na Android 11 u nekom trenutku, što će doneti ne samo nove opcije, nego će telefon učiniti i "otpornijim" na vreme i dugotrajnijim.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Hardverski, Realme 6S je napravljen da traje godinama. U Srbiji dolazi u varijanti sa 4 GB RAM memorije (LPDDR4x dual-channel), 64 GB interne memorije (UFS 2,1), microSD slotom za kartice do 256 GB i Dual SIM podrškom. Ima MediaTek Helio G90T procesor, posebno prilagođen za igranje igara. Testirali smo ga uz Mortal Kombat Mobile, Fortnite i Game of Thrones: Beyond the Wall igre i nemamo zamerku na rad niti grejanje telefona. Zahvaljujući unapređenju MediaTek tehnologije čipset omogućava najbrži odziv na komande tokom igranja i ima "peglanje" frejmrejta, kako ne bi dolazilo do pada tokom igranja.

Procesor je napravljen korišćenjem 12-nanometarske tehnologije, koja ga čini efikasnim, što se potrošnje energije tiče, a sposobnim za sve radne zadatke. Opremljen je sa dva Cortex-A76 jezgra visokih performansi do 2.05 GHz brzine i šest izuzetno efikasnih Cortex-A55 jezgara do 2.0 GHz, a tu je i 800 MHz Mali-G76 grafika.

Kad je o bateriji reč, kapacitet od 4.300 mAh pokazao se kao adekvatan za do dva dana autonomije bez igranja igara, uz uobičajeno korišćenje - mejlovi, 3G/4G pozivi, poruke u toku dana, brojač koraka, sat-dva slušanje muzike preko Bluetooth slušalica, dopisivanje preko IM aplikacija i korišćenje interneta putem Mozilla Firefox pregledača interneta.

Sa unapređenim 30 vati (W) Flash punjenjem, baterija kapaciteta 4.300 mAh može biti u potpunosti napunjena za oko 65 minuta. S druge strane, za samo 30 minuta punjenja baterija će dostići kapacitet od 65 odsto. Čak i dok igrate zahtevne igre, 30 W Flash punjenje može da dopuni bateriju na 55 odsto kapaciteta za sat vremena punjenja. Realme 6s podržava i 15 vati Power Delivery punjenje drugih uređaja putem USB priključka, što ga čini još svestranijim. Posebno razvijen algoritam za ovaj model uključuje i pet slojeva bezbednosne zaštite i nudi hardversku zaštitu tokom celog procesa punjenja, kako ne bi došlo ni do pregrevanja, a ni oštećenja adaptera, kabla ili telefona.

Ekran je moguće podesiti na automatski izbor osvežavanja (60 ili 90 Hz), što će produžiti autonomiju baterije i omogućiti pametan izbor trenutaka u kojima se koristi jedan ili drugi mod osvežavanja ekrana (igre, video, skrolovanje, listanje i drugi zahtevni sadržaji podižu osvežavanje na 90 Hz, dok se u običnim režimima upotrebe koristi uobičajenih 60 herca).

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Selfi kamera, kao što smo već rekli, nalazi se u kružnom isečku sa gornje, leve strane i rezolucije je 16 megapiksela. Fokus kamere je fiksiran, što znači da ćete morati da se naviknete na razdaljinu, koja je idealna za slikanje selfija, kao i da budete mirni dok se slikate, pa je Realme primenio tzv. Ultra-clear tehnologiju, koja softverski izoštrava i unapređuje kvalitet slike. Optika kamere je f/2,0 sastavljena od pet staklenih delova i ugla slikanja do 80 stepeni. Realme je na prednju kameru stavio snimanje usporenog selfi videa do 120 sličica u sekundi, a podržano je snimanje videa do Full HD rezolucije u 30 fps.

Posebno izdvajamo boke efekat sa zamućivanjem pozadine oko lica i potpuno novi beauty algoritam, koji je razvijen za različite polove, tipove kože i različite oblike lica. Verujemo da će svi biti zadovoljni kvalitetom selfija, a naše pogledajte u galeriji kamere.

Prednju kameru je moguće koristiti i za skeniranje lica, kako bi se otključao telefon, a svaki put kad to učinite i kad se u aplikaciji kamere izabere selfi mod prsten oko kamere spreda zasvetli i prikaže se animacija, koja izgleda vrlo efektno.

Glavnu kameru čini sistem od četiri AI tj. pametne kamere, koje su pomognute veštačkom inteligencijom. Aplikacija kamere je pričino jednostavna, prepoznatljiva i lako se koristi. Sistem kamera radi brzo, fokusiranje je trenutno i Volume tasterima se može dodeliti funkcija okidača, zumiranja ili neka druga. Odvojeni su video, foto i selfi režimi u kojima se pristupa podešavanjima preko prečica na ekranu ili slajderom pored velikog okidača.

Primarna tj. glavna kamera je rezolucije 48 MPx uz (širina ugla do 80 stepeni, optika f/1,8 i sačinjena od šest staklenih delova) i rezoluciju do 8.000 x 6.000 piksela. Kamera podržava Ultra 48MP Mode, Super NightScape koji fotografije nastale noću čini kvalitetnijim i lepšim, Panoramic view, Expert mode za ručno podešavanje svih parametara kamere, Timelapse, Portrait mode, HDR, AI scene recognition za automatsko prepoznavanje režima fotografisanja i podešavanje parametara u skladu s tim, AI Beauty za ulepšavanje lica na fotografija, Filtere za direktno deljenje na društvenim mrežama, Chroma Boost, Slow Motion video efekat i Bokeh Effect Control.

Druga kamera, optočena zlatnim prstenom na vrhu je ultraširoka, s uglom snimanja do 119 stepeni i rezolucijom osam megapiksela. Optika je f/2,3 i sačinjena je od pet staklenih elemenata. I ova kamera podržava Noćni režim i fotografisanje u njemu izoštrava sliku, čini je kvalitetnijom i bolje osvetljenom, bez potrebe za tripodom, ali je neophodno ruku držati što mirnijom tokom nekoliko sekundi.

Preostale dve kamere su pomoćne i rezolucije po dva megapiksela. Prva je, gledana odozgo nadole B&W tj. monohromatska namenjena hvatanju detalja prilikom fotografisanja portreta. Sačinjena je od tri staklena dela, otvora blende f/2,3 i ne može se koristiti posebno, osim kroz filter. Njen zadatak je da dodatni crno-beli sloj sa posebnim informacijama primeni na ostale slojeve slike, koje prave druge tri kamere. Kombinovanjem tj. slepljivanjem slojeva poboljšava se nivo detalja, pronalazi se najbolji kadar i povećava kontrast, što na kraju daje kvalitetniju i oštriju sliku realnijih boja. Poslednja kamera je makro, istih karakteristika kao i B&W osim optike, koja je f/2,4 i omogućava snimanje slika bogatih detaljima iz neposredne blizine objektu, sa razmaka od samo četiri centimetra.

Kvalitet slika svih kamera je vrlo dobar. Selfi kamera je čak iznenađujuće dobra, a Noćni režim je od velike pomoći na svim kamerama - prednjoj, glavnoj i ultraširokoj. Nivo šuma je uglavnom pod kontrolom, boje su bliske originalu, ali kvalitet opada sa smanjivanjem količine prirodnog svetla. Fokusiranje je brzo i pouzdano, mada uvek je moguće klikom na ekran odrediti poziciju fokusa, a slike se dodatno mogu obraditi u moćnom Foto Editor-u, koji je deo Realme galerije. Napolju i na mestima gde je osvetljenje dobro slike će uglavnom biti odlične, dok noću i na mestima s manje svetla ne zaboravite pomoć Noćnog moda i ruku držite što mirnijom. Takođe, ne plašite se da koristite Pro mode, jer će omogućiti uz ručna podešavanja da od kamere izvučete još više kvaliteta.

Video snimanje je podržano do 4K rezolucije, ali u tom režimu ne postoji nikakva stabilizacija, pa je snimak prilično lelujav, ako nemate stativ pri ruci. Savetujemo korišćenje Full HD 60 fps snimanja, koje će najvećem broju korisnika biti sasvim dovoljno, a u tom režimu podržana je i elektronska stabilizacija kadra (UIS).

Sigurni smo da će većina korisnika biti vrlo zadovoljna slikama i videom, koje budu napravili sistemom glavnih kamera, a svi, koji žele da izvuku najviše iz njih trebalo bi da koriste Pro mod u svakoj prilici! U našoj galeriji imate priliku da vidite i selfi i kvalitet preostalih kamera na delu. Posebno smo vodili računa da vam prikažemo slike nastale noću uz malo svetla, kako biste videli koliko je Noćni režim kvalitetan.

Izvor: MONDO / realme

Realme 6S korisnicima nudi gotovo sve opcije povezivanja, osim infrared-a. Mreže idu do 4,5G i VoLTE opcije, uz Dual-band Wi-Fi 5, Bluetooth v5.0 (A2DP, LE), GPS (A-GPS, GLONASS, BDS) i NFC za brzo prebacivanje fajlova i beskontaktno plaćanje (podržane sve domaće bankarske aplikacije, takođe).

Čitač otiska prsta je veoma brz (Realme kaže 0,29 sekundi brz, precizni da budemo), skeniranje lica lepo radi, a u glavnom padajućem meniju naći ćete prečice do video snimanja ekrana, Dark mode i ultra uštedu energije baterije.

U kućište telefona je, za razliku od konkurenata, koji vas primoravaju da birate, moguće odjednom staviti tri kartice - dve nano SIM za Dual SIM opciju i microSD memorijsku karticu. Kao i svi Realme telefoni i ovaj je prošao test od 10.000 bacanja tj. padova na različite površine, više od 100.000 pritiskanja po tasteru na kućištu, kao i 10.000 uključivanja i isključivanja sa USB-a. Svi otvori na telefonu su zaštićeni od prskanja vodom, uključujući i spikerfon zvučnik.

U kutiji sa telefonom dolaze brzi punjač od 30 vati, zaštitna providna (tamna) maska, USB kabl dužine 1,2 metra, uobičajene brošure, garancija i uputstva, ali na ekranu nema zaštite tj. folije, što je šteta, pa savetujemo da uzmete neku čim kupite telefon. To je dodatno ulaganje od 300 ili više dinara, mada se folija za ekran može kupiti i na rate, uz ugovor kod operatora (oko 20 dinara mesečno).

Ponuda Realme 6S telefona u Srbiji je odlična, iako se kupuje isključivo u paketu kod operatora. Cena je 2.499 dinara uz Neo 5, odnosno 2.599 dinara u paketu Neo 10 Vip mobile-a. To je dobra ponuda sa dovoljno interneta za najveći broj korisnika za odličan telefon, koji inače može da se kupi i u celosti na istom mestu za 240 evra, odnosno 29.990 RSD ili nešto povoljnije uz registrovan pripejd broj.

U toj cenovnoj klasi nećete naći mnogo ovako sposobnih uređaja, posebno kad se radi o ekranu, autonomiji baterije i brzom punjenju, ali i čipsetu, dok bismo kameri i količini interne memorije mogli da nađemo jače rivale. Ipak, smatramo da je Realme 6S savršeno izbalansiran uređaj, kojem nije drastično “sečeno“ ni sa jedne strane, a održan je kvalitet iznad očekivanja u cenovnom rangu između 200 i 250 evra.

Ovo je pravi telefon za tinejdžere, za one korisnike čija potreba nije ekstravagantna (zum) kamera i za ljude, koji žele da imaju telefon na duže staze, a da on ostane aktuelan i svežih mogućnosti za ceo period trajanja ugovorne obaveze. Na kraju želimo da pomenemo i to da MediaTek čipset ne bi trebalo da vas brine, jer tokom testa nijednom nije zaštucao, čak ni prilikom dužeg igranja igara.

Realme 6S je skrojen po meri klase, ali značajno poboljšanih najvažnijih mogućnosti i ovo je jedan od telefona godine, kad je u pitanju njegova klasa u svakom pogledu, a posebno u ponudi telefona za dinar!

Realme 6S ZA:

  • Odličan ekran
  • Stabilan i pouzdan rad
  • Spreman za igranje igara
  • Trajanje baterije i brzo punjenje
  • Dizajn i kvalitet izrade i
  • Sveukupno dobar kvalitet kamere.

Realme 6S PROTIV:

  • Spikerfon zvučnik previše piskutav i
  • Konkurencija listom ima 128 GB interne memorije.

Realme 6S konkurenti:

  • Realme 6, oko 250 evra
  • POCO X3 NFC, oko 270 evra
  • Xiaomi Redmi Note 9S, oko 238 evra.

Kako vam se čini Realme 6S ponuda i ono što telefon nudi?