BIRAMO NAJBOLJI "MALI" TELEFON: iPhone 13 mini vs Asus Zenfone 9 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIRAMO NAJBOLJI "MALI" TELEFON: iPhone 13 mini vs Asus Zenfone 9

Autor Ilija Baošić

Ko kaže da su kompaktni telefoni stvar prošlosti? Upoređujemo dva najbolja "mala" telefona na tržištu i biramo pobednika.

 Koji mali telefon je bolji iPhone 13 mini ili Asus Zenfone 9 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prošlo je vreme kada su pametni telefoni dolazili u svim veličinama. Tržište danas jednostavno traži veće ekrane, pa nikoga ne treba da čudi da je upravo to ono čemu mnogi proizvođači teže, a čini se da je ekran dijagonale 6,67 inča neka zlatna sredina koju najčešće i viđamo.

Ipak, još uvek postoje oni koji se rado sećaju vremena kada su mogli da koriste svoj uređaj jednom rukom i palcem dotaknu svaki deo ekrana bez veće gimnastike - nema ih puno, ali su izuzetno glasna manjina. Ovu lekciju je najbolje naučio Apple, koji je baš za tu publiku predstavio iPhone 12 mini. Ne samo da je ovaj uređaj podsetio na stare dobre dane, već je bio i najpristupačniji iPhone koji su potrošači mogli da kupe. Nažalost, glasna manjina se pokazala kao upravo to - manjina - pa smo čak i pre lansiranja naslednika znali da će zbog slabe prodaje to biti poslednji mini uređaj koji će Apple predstaviti.

Apple je unapredio svoj iPhone 13 mini telefon, koji je došao sa boljom baterijom i boljim kamerama u odnosu na prethodnika, i skoro godinu dana suvereno vladao tržištem - sve dok se nije pojavio Asus Zenfone 9, koji se nametnuo kao ozbiljan konkurent. Da li je u tome i uspeo? Saznajte u nastavku:

Kompaktnost - iPhone 13 mini

Iako je Asus Zenfone 9 najkompaktniji Android telefon na tržištu, jednostavno nije dorastao svom Apple konkurentu. Sa dimenzijama od 146,5 x 68,1 x 9,1 mm, Zenfone je ne samo širi i viši, već i deblji uređaj. Kako bi bolje shvatili gde se pozicionira - recimo da je Asus neka sredina između iPhone 13 mini (131,5 x 64,2 x 7,7 mm) i iPhone 14 (146,7 x 71,5 x 7,8 mm) modela.

Jasniju sliku nam daje poređenje dijagonale ova dva uređaja, gde iPhone (5,4 inča) ima 0,5 inča manji ekran, što u paru sa 28 grama manjom težinom znači da će biti neprimetniji u džepu, kao i da će biti jednostavniji za korišćenje jednom rukom.

Ekran - Asus Zenfone 9

Uprkos tome što prostom matematikom dolazimo do toga da je gustina piksela veća na ekranu iPhone telefona (476 ppi u odnosu na 445 ppi), ovo je jedina prednost koju Apple ima u odnosu na Asus.

Zenfone 9 poseduje displej jednako preciznih boja i jednake vidljivosti na suncu, ali ono po čemu se Android konkurent ističe jeste brzina osvežavanja od 120 Hz. Apple se na ovom polju zaglavio u prošlosti, jer 60 Hz jednostavno nije dovoljno u 2022. godini - pogotovo ako uzmemo u obzir da duplo veće brzine viđamo i na daleko jeftinijim uređajima.

Kamera - iPhone 13 mini

Nauka o bojama kojom se Apple bavi daje veoma prepoznatljive rezultate i veoma je lako na prvu loptu uočiti koju fotografiju je uslikao iPhone. Ipak, korisnici imaju mogućnost da u aplikaciji kamere podese na koji način će fotografije biti procesuirane, što omogućava veću slobodu u odnosu na Asus.

U našem testiranju, iPhone 13 mini je danju u 90% slučajeva uspevao da uslika bolju fotografiju u odnosu na svog Android konkurenta - nebitno da li je u pitanju dinamički raspon, boje ili detalji. S druge strane, kada padne mrak, Zenfone je uspevao da proizvede fotografije prijatnijih boja, ali nikada bolje oštrine.

Ono u čemu iPhone apsolutno dominira - ne samo nad Asus telefonom, već i nad svim drugim Android-ima - jeste video. Tu konkurencije nema, a čak i kada se na Zenfone uređaju uključi 6-axis gymbal stabilizacija pomognuta elektronskom stabilizacijom, iPhone je uspevao da bude stabilniji, kao i da prikaže mnogo širi kadar.

Pogledajte

00:17
Asus vs iPhone
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Performanse - Asus Zenfone 9

Apple je lansiranjem iPhone 14 serije ukinuo mini uređaje, ali kako su ne-Pro modeli ostali na A15 Bionic čipsetu, iPhone 13 mini se i dalje može smatrati njihovim flagship uređajem za 2022. i veći deo 2023. godine. Ukoliko govorimo o brojkama, A15 Bionic je i dalje bolji čipset u odnosu na Snapdragon 8+ Gen 1, koji koristi Asus Zenfone 9. Ipak, nije sve u brojkama.

Iako smo već pominjali brzinu osvežavanja od 120 Hz, ona je vrlo bitna za prikazivanje snage čipseta u svakodnevnom radu, koji upravo na Asus telefonu deluje glađe. Takođe, Asus se za razliku od kompanije Apple mnogo ozbiljnije pozabavio hlađenjem svog čipseta, pa smo u našem testu ovog telefona bili veoma impresionirani manjim padom performansi tokom vremena.

Kada je gejming u pitanju, iako Apple poseduje svoju Apple Arcade gaming platformu, ona od korisnika zahteva da plate pretplatu. Ono što Apple po samoj prirodi svog operativnog sistema ne poseduje jeste mogućnost instalacije aplikacija treće strane, pa je Asus zbog postojanja emulatora - u kojima se pokazao fantastično - daleko sposobniji uređaj za gejming.

Baterija - Asus Zenfone 9

Imati kompaktan telefon znači i žrtvovanje kapaciteta baterije, odnosno autonomije samog uređaja. Nezahvalno je upoređivati kapacitet, jer je Apple često uspevao da pospe svoju magiju i nadmaši uređaje sa znatno više mAh. Ipak, ove godine je Asus izašao spreman na megdan, pa je Zenfone 9 nesumnjivi pobednik u ovoj kategoriji.

Bilo da je u pitanju gejming, gledanje videa ili surfovanje internetom, Asus vas neće naterati da se osećate kao da žrtvujete sate zarad kompaktnosti. Jedino u čemu iPhone na ovom polju uspeva da bude bolji jeste standby, odnosno vreme tokom kojeg se ne koristi telefon.

Ažuriranja - iPhone 13 mini

Još mnogo vode mora proteći Dunavom pre nego što Android proizvođači uspeju da svoje uređaje ažuriraju toliko dugo kao što to čini Apple. Čini se da situacija poslednjih godina ide na bolje za Android vlasnike, a predvodnik ovih promena je svakako Samsung. Nažalost, Asus još uvek nije dobio poziv na ustanak, pa svojim kupcima nudi samo dve godine podrške, što zaista nije dovoljno, pogotovo ako uzmemo u obzir cenu uređaja.

Vlasnici iPhone 13 mini telefona će mnogo duže dobijati novu verziju operativnog sistema, te zaista smatramo da nema prostora diskusiji da li je iPhone zasluženo pobednik ove kategorije.

Brza runda

  • Asus Zenfone 9 poseduje glasnije i bolje zvučnike. Vrlo impresivno za uređaj ove veličine.
  • iPhone 13 mini je izrađen od kvalitetnijih materijala.
  • iPhone 13 mini nudi eSIM, Zenfone ne.
  • Asus Zenfone 9 koristi USB-C standard, iPhone još uvek ne.
  • Asus Zenfone 9 se puni brže, ali iPhone 13 mini ima mogućnost bežičnog punjenja.
  • Oba uređaja poseduju IP68 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu.

Zaključak

Daleko od toga da je pobeda ubedljiva, ali Asus Zenfone 9 je uspeo da u ukupnom rezultatu nadigra iPhone 13 mini. Da li smatramo da potrošači treba da pročitaju zaključak ovog uporednog testa i odaberu pobednika za svoj sledeći telefon? Ne, daleko od toga. Svesni smo da su prednosti koje ova dva uređaja imaju u odnosu na drugog takve da u velikoj meri zavise od potreba korisnika. Neko jednostavno ne voli Android i šta god da kažemo, uvek će izabrati iPhone, što je tačno i u suprotnom slučaju.

Jedno je sigurno - koji god od ova dva uređaja da izaberete, nećete pogrešiti, jer je kompromisa zaista malo i ravnopravno mogu da uđu u koštac sa daleko većim uređajima. Ovi modeli su pravo osveženje na tržištu i nema sumnje da će ponuda pametnih telefona biti daleko siromašnija ako Apple više nikada ne izbaci "mali" telefon kada jednog dana iPhone 13 mini više ne bude aktuelan.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

njoka

Nije dobro poređenje. Mini u tim dimenzijama nema konkurenciju, a ovaj Asus je recimo u rangu 14 Pro sa dimenzijama i pored njega nema šta da traži realno.

beogradska seljačina

Ako menjaš oba na 7 dana, e to je znak da imaš bipolarni poremećaj.

Mutluk

Nema sta tu krsdroid da trazi, Ajfon je mama