EKSKLUZIVA: Honor View 20 nudi najviše za manje para | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSKLUZIVA: Honor View 20 nudi najviše za manje para

Da telefon opremljen najnovijim opcijama ne mora da košta 1.000 evra dokaz je Honor View 20, koji lagano dobija "best buy" preporuku u premijum klasi.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

MONDO i MobIT vam još jednom donose evropsku i svetsku ekskluzivu - prvi test i prve utiske o najnovijem Honor View 20 telefonu, koji je predstavljen u Parizu.

U narednim redovima, ali i kroz naše galerije i video, saznaćete ono što vas najviše zanima o ovom telefonu: cenu, kako radi kamera, kakve su slike i video, kakav je ekran, šta novo nudi, kakve su mu nove opcije, koliko ga je lako koristiti, ali i opis inovativnih funkcija i tehnologija, koje do sada nismo imali priliku da vidimo na telefonu.

Kao i uvek zadržali smo se na tome kako Honor View 20 radi to što nudi, ne na pukim specifikacijama, koje možete da pročitate svuda, a ne znače vam ništa bez prakse.

Honor View 20 prvi utisci: Hardver, dizajn, softver

Malo proizvođača hrabro menja dizajn u samo dve generacije uređaja, a Honor je uradio upravo to - od vrlo jednostavnog, ravnog i metalnog jednobojnog telefona napravio je moderan, zaobljen i vanserijski dizajniran mobilni uređaj, koji će sigurno svima privući pažnju!

Honor View 20 ili Honor V20, u zavisnosti u kojem regionu ga sretnete, uživo izgleda spektakularno, a crvena i plava boja maksimalno ističu nanolitografski dizajn, o kojem ćemo kasnije više govoriti.

Ali, nije samo dizajn ono što izdvaja ovaj telefon od svih drugih trenutno na tržištu. Honor je prvi put upotrebio i ekran sa kamerom, koja je smeštena ne u “notch“, nego u isečak-rupu sa leve strane, prvi put je tu kamera rezolucije 48 MPx sa pomoćnom 3D TOF kamerom i AI opcijama, a jedan je od retkih proizvođača, koji je ostavio klasičan 3,5 mm audio ulaz, kao i infrared za korišćenje uređaja kao daljinskog upravljača.

Telefon, koji smo imali priliku da koristimo pre same evropske premijere je imao 8 GB RAM i 256 GB memorije, koja nije proširiva microSD karticama, a telefon pokreće Kirin 980 čipset, uz novo korisničko okruženje, koje je nazvano Magic, u aktuelnoj verziji 2.0.1 (januarski Google “patch“). Sigurno pretpostavljate i sami, telefon je munjevito brz, a AI implementacija obećava da će tako biti dok ga god budete koristili, jer će se AI potruditi da se ne gomilaju nepotrebni fajlovi, aplikacije pri brisanju obrišu do kraja, a snaga preusmerava uvek na onu aplikaciju, koja se trenutno koristi.

Veštačka inteligencija, koja pomaže da telefon ostane uvek brz zasnovana je na mašinskom učenju i radi tako što softver vremenom uči o tome kako korisnik koristi telefon i na osnovu toga predviđa modele ponašanja, kako bi usmerio resurse na potrebnu aplikaciju, igru ili proces. AI, takođe, vodi računa o “kondiciji“ telefona i preporučuje njegovo čišćenje u domenu Galerije, Memorije, a i savetuje korisnike kako bi mogli da poboljšaju upotrebu telefona.

Magic v2.0.1 je, naravno zasnovan na EMUI 9.0 softveru, ispod kojeg je Android 9.0 Pie, pa se telefonom može upravljati i pomoću pokreta, umesto ekranskim Android tasterima. To znači komforniju upotrebu, brže upravljanje i više prostora za gledanje na ekranu.

Umesto tastera "Back", "Home Screen" i "Active apps" na raspolaganju su vam "svajp" pokreti, koji omogućavaju da prevlačenjem prsta preko ekrana koristite Android tastere - kratak horizontalni prelaz po levoj ili desnoj ivici vraća vas korak unazad, prevlačenje od donje ivice ka centru ekrana vraća vas na početni ekran i prevlačenjem od donje ivice ka centru ekrana uz zadržavanje prsta na displeju aktivira prikaz aplikacija, koje su otvorene.

Novi tip ekrana, nove kamere i nov noćni mod

Ekran je IPS LCD FullView 3.0 (odnosno od ivice do ivice kućišta) sa Full HD+ rezolucijom i odnosnom stranica 19.25:9, uz čak 6.4 inča dijagonalu. Ovo znači da ekran neće ostaviti nimalo crnog prostora ni na jednoj stranici prilikom gledanja aktuelne Netflix, Amazon Prime, HBO Go ili neke druge striming filmske ponude. Ekran ima 400 ppi i kristalno je jasan, odlično osvetljen i možete mu sakriti rupu u kojoj je selfi kamera u podešavanjima, ako tako želite. Na taj načim pratićete video sadržaj u 16:9 prikazu, uz crne trake s leve i desne strane. Ekran dolazi sa zaštitnom folijom odmah iz kutije, pa o tome ne treba da brinete, a Honor u ponudi ima i posebne folije, koje su tanje, a prilagođene gejmingu, jer su pokreti tad precizniji i ekran brže reaguje na komande.

Prednja kamera je i dalje fiksiranog fokusa, ali ima pomoć AI algoritma, koji će se potruditi da izgledate lepše i kao da vas je slikao profesionalac. Tu je nekoliko modova selfi kamere, uz različita osvetljenja, mogućnost korišćenja proširene realnosti, pretvaranja korisnika u AR stikere i snimanje videa sa korišćenjem opcije za ulepšavanje čak i tad.

Glavna kamera je još jedan veliki iskorak, koji ovaj telefon pravi. Iskorišćen je Soni IMX586 48 MPx senzor, koji je prvi put uparen sa AI i HDR softverom nazvanim AI Ultra Clarity i AI HDR, što omogućava daleko bolje fotografije od prethodnika, ali i od mnogih konkurenata.

Softver kamere automatski prepoznaje više od 1.500 scenarija slikanja i snimanja, u preko 60 kategorija, pa automatski prilagođava parametre, čineći da svaki put dobijete kvalitetne slike, odnosno video. AI algoritam (Master AI) uzima originalnu sliku i preko nje “lepi“ svoj proračun idealne slike, kako bi se dobile kvalitetnije boje, veća oštrina i manje šuma.

Novost je i Quad Bayer kolorni filter, koji omogućava visoku osetljivost i rezoluciju CMOS senzora na svetlo u noćnim uslovima i u zatvorenom prostoru. Ova tehnologija spaja dva puta dva piksela slične ili iste boje u jedan i na taj način u rezoluciji od 12 megapiksela isporučuje slike bolje osvetljenosti, ali nižeg šuma. Prednost Noćnog moda, koji koristi Quad Bayer tehnologiju jeste to što ne morate imati mirne ruke ili stativ, kako biste napravili dobru noćnu fotku. Dovoljno je da držite telefon šest sekundi u približno istom položaju, date telefonu vremena da napravi dovoljno slika, da ih AI analizira, odabere najbolju i slepi slojeve, i nakon sekundu, dve, dobićete noćne fotke, koje su bogate detaljima i nisu mutne. 

Ako ne verujete - pogledajte galeriju Honor View 20 fotki:

U galeriji imate priliku da pregledate slike nastale korišćenje automatskog moda fotografisanja bez korišćenja Noćnog moda. Sve slike su puštene na MONDO bez obrade, uz original, koji je umanjen i sledeću fotku, koja je isečak originalne u punoj rezoluciji.

Kamera podržava još i video snimanje brzinama 120 fps (4x), 240 fps (8x) i 960 fps (32x), panorama mod, automatski Ili ručni HDR, mod fotkanja novina ili teksta, mod fotkanja hrane, mod za slikanje svetlošću, utiskivanje “žigova“ na fotke, umetnički mod i PRO mod, u kojem samostalno možete da podesite svaki od parametara.

Ne smemo nikako da zaboravimo ni prvi put primenjenu 3D kameru, zasnovanu na infrared tehnologiji. Infrared emituje zrake, koji putuju do objekta fotografisanja, mere razdaljinu do njega od kamere i projektuju njegov oblik, šalju te informacije kameri i na taj način obezbeđuju kvalitetnije fotografije, ali i omogućavaju više zabave. Recimo, možete da igrate igre tako što sliku ekrana projektujete na TV, pomoću Honor uređaja za povezivanje ili bežične projekcije, a igrom upravljate pokretima tela. Kamera detektuje pokretanje levo-desno, gore-dole, skok i okret, pa će vam igranje igara biti zanimljivije i direktnije iskustvo, sigurni smo! Kako to sve izgleda pogledajte pri kraju teksta, pre specifikacija.

Pogledajte sad i kakve video snimke pravi Honor View 20:

3D kamera može da se koristi i da se “stešete“ na slikama i video snimcima i to uživo, bez deformacije pozadine, korišćenjem opcije za istanjivanje ili podebljavanje oblika (tela) ili da odvojite svoje telo iz pozadine i na njega primenite neki od filtera.

Honor View 20 je opremljen baterijom kapaciteta 4.000 mAh, koja se brzo puni i moguće ju je napuniti za oko pola sata do 55 odsto kapaciteta. Sa telefonom se isporučuje USB kabl za brzo punjenje, Huawei SuperCharge punjač, ali tu su i iglica za SIM karticu i silikoska futrola, koja je tako dobrodošla, jer vas lišava briga oko nošenja telefona, a ne skriva njegovu lepotu. 

Nanolitografski proces izrade je sjajan

Korišćenjem četvrete generacije nano-vakuumske tehnologije, ovog puta nazvane nanolitografski proces slaganja, Honor je u prilici da kreira jedinstvenu pozadinu telefona, koja reflektuje svetlost u V-obilkovanom prelivu duž celog zadnjeg dela, koji je zakrivljen i omogućava dobar hvat. Prednji deo telefona je ravan, a ekran je prekriven zaštitom od grebanja, ako odulučite da skinete foliju. 

Telefon prilikom presijavanja ističe zelenu, crvenu i plavu boju, a u ponudi su crvena boja kućišta, dve vrste plave i crna, koja je najodmerenija što se presijavanja tiče.

Još neke zanimljive mogućnosti telefona su:

- Korišćenje kamere za kupovinu, tako što se uslika predmet i potom sličan pretraži u bazi neke od onlajn prodavnica
- AI softver je u stanju da prepozna objekat sa slike, bananu ili kolač, recimo, virtuelno im odredi težinu i na osnovu toga proračuna broj kalorija
- Honor View 20 je moguće povezati na ekran ili TV samo HDMI kablom, a Bluetooth koristiti kao vezu za miša i tastaturu, kad se telefon pretvara u računar
- Honor View 20 je optimizovan kroz GPU Turbo 2.0 za Fortnite i PUBG igre, između ostalih, koje imaju konstantno visok fps nivo (59.13 tačnije), a ne troše bateriju brzo, kao na drugim telefonima i uz to telefon ostaje hladan i nakon višesatnog igranja zbog tečnog hlađenja, kroz cev u zadnjem delu telefona, koja ide preko kamere, procesora i do baterije
- GPS ima dvostruku antenu i AI podršku, pa se nećete izgubiti ni na mestima, na kojima nema jakog GPS signala (tad AI sa proračunom putanje unapred i praćenjem kretanja omogućava da ostanete na pravom putu i kad nema GPS signala).

Cena Honor View 20 u Srbiji biće 79.999 RSD, što je oko 675 evra, za model od 128 GB memorije i 6 GB RAM. To je drastično povoljnije u odnosu na konkurenciju, koja više ne nudi ništa spektakularnije opcije, a cena je 30 ili "plus" odsto viša.

Sigurni smo da će ovaj model privući mnoge nove korisnike u Srbiji i regionu, ali moramo da iznesemo i neke od mana, koje je prvi test pokazao:

- Zvučnik je monohromatski tj. jedan je, nema stereo efekta, kao na Mate 20 Pro
- Nepostojanje microSD slota donekle ograničava upotrebu telefona
- Nema slušalica u paketu, ali je to učinjeno zarad niže cene
- Kamera nema OIS, odnosno otpičku stabilizaciju kadra
- Cena je u Srbiji 20-ak odsto viša nego u EU zbog poreza i carine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Honor View 20 specifikacije i cena:

- Ekran: 6.4 inča (16.25 cm), IPS LCD, All-View ekran, 2.310 x 1.080 piksela, 400 ppi, 19:5.9, Corning Gorilla Glass zaštita
- Čipset: Kirin 980 sa Neuronskom jedinicom x 2
- RAM: 6 GB ili 8 GB
- Interna memorija: 128 GB ili 256 GB
- Kamera: 48 MPx, otvor blende f/1.8, EIS i AIS opcija, dodatna infrared TOF 3D kamera, LED blic dvotonski, HDR, hibridni fokus + PDAF, 4K video, usporen snimak do 960 fps, AI unapređenja sa Emoji-jima, brojačem kalorija i AI šopingom
- Selfi kamera: 25 MPx, f/2.0, Auto HDR, portreti, ulepšavanje, fiksiran fokus
- Baterija: 4.000 mAh
- Operativni sistem: Android 9.0 Pie sa Magic 2.0 UI-jem
- Veze: NFC, Dual + AI GPS, GPS-A, Glonass, 4.5G i LTE 4G, 3G, GSM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v5.0, A2DP, LE, aptX, USB Type-C, USB Host, 3.5 mm audio
- Ostalo: Mono donji zvučnk, Dual SIM, Corning Gorilla Glass zaštita od grebanja i oštećenja, skener otiska prsta na poleđini, skener lica, Infra red + daljinski...
- Cena: od 675 evra (dostupan u prvom tromesečju 2019).

#HONORView20 Global Launch Event #SeeTheUnseen #48MP #AllViewDisplay
Izvor: Honor

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA