OPREZ: Samo ovako telefonirajte za volanom (TEST) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ: Samo ovako telefonirajte za volanom (TEST)

Jedno imajte na pameti – telefon treba da vam je što manje u ruci dok ste za volanom

 Izvor: promo/Jabra

Telefoniranje za volanom je nešto sa čim se susrećemo svaki dan. Nažalost, i dalje je veliki procenat onih koji to rade sa sve telefonom u ruci. Na taj način, oni ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost, a rizikuju da budu olakšani za pet, a uskoro i za deset hiljada dinara.

Stižu nove kazne!

Rešenje ovog problema je relativno jednostavno – ne dirajte telefon dok vozite.

Ako ipak imate potrebu da razgovarate telefonom za vreme vožnje, onda je potrebno da su vam obe ruke slobodne.

Spikerfon

telefon, automobil Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Postoji nekoliko opcije za "legalno" telefoniranje dok vozite. Jedna je korišćenje spikerfona telefona. Ova opcija je jednostavna, ali postoji velika šansa da nećete dobro čuti sagovornika zbog buke u saobraćaju.

U slučaju da ovako želite da komunicirate, predlažemo vam da koristite neki auto-držač koji se obično montira na prednje staklo. Na taj način će vam i mikrofon i zvučnik biti bliži, pa će i razgovor biti jasniji. Još jedna mana je privatnost, jer će vaš razgovor čuti i ostali putnici.

I da – u ponudi je zaista veliki broj ovakvih držača. Kupite model koji je izrađen od kvalitetnije plastike sa opcijom rotacije ekrana, jer ćete telefon, najverovatnije, koristiti i u horizontalnom položaju kao navigaciju, na primer.

Žične slušalice

telefon, automobil, razgovor Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Druga opcija je razgovor preko žičnih slušalica. Par koji dobijate uz telefon možda nije superiornog kvaliteta za slušanje muzike, ali je za razgovor garantovano dobar. Ovde dolazimo do logičnog problema koji se zove "šta raditi sa žicama".

Pored kabla koji vodi od telefona do račvanja na desnu i levu slušalicu, sad smeta još jedan kabl. Naime, za telefoniranje na ovaj način sme se ubaciti samo jedna slušalica u uvo kako se ne bi blokirali zvuci iz okoline za vreme vožnje. Dakle, dobijate kabl viška i jasno vam je kako može izgledati takav razgovor.

Dolazimo do najelegantnijeg rešenja, a to je povezivanje telefona putem bežične Bluetooth veze sa nekim od uređaja koji omogućavaju razgovor slobodnih ruku.

Konekcija sa automobilom

volkswagen polo, polo, automobil, automobili,
Ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mnogi moderni automobili imaju ugrađen Bluetooth modul u svom info-zabavnom sistemu. Na taj način je moguće ne samo povezati telefon sa mikrofonom i zvučnicima u kolima, već i pozivati preko pomenutog sistema. Jedanput povezan, telefon se povezuje čim startujete automobil. I ovde je mana privatnost, a i dosta odvlači pažnju s puta.

Bluetooth slušalica

bluetooth, slušalica, jabra Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Ako ne želite žice, a da razgovor ostane maksimalno privatan i to na najkvalitetnijem mogućem nivou, onda je zgodna mala slušalica najbolje rešenje.

Na tržištu postoji veliki broj modela različitih dimenzija i cena, a mi smo ovog puta probali model "stelt" (Stealth) poznate danske kompanije "Džabra" (Jabra).

Kao što možete videti na slikama, u pitanju je slušalica modernog dizajna i veoma malih gabarita. Jedna je od najlakših na tržištu (samo 7,9 grama), što garantuje da vam ni u jednom trenutku neće predstavljati opterećenje. Ovo je bitno jer neki modeli umeju svojom težinom da smetaju korisnicima naročito nakon višečasovnog korišćenja.

"Stelt" se veoma lako postavlja u uvo zahvaljujući udobnoj silikonskoj kapici (u atraktivnoj narandžastoj boji), koja stiže u tri varijante – za levo i desno uvo i obostrana (nema dodatni "zarez" za bolje ležanje u uhu). Treba probati sve tri da biste odredili koja vam najviše prija.

bluetooth, slušalica, Jabra Izvor: MONDO/Marko Tanasković

U prodajnom paketu stižu i dva (manji i veći) plastična dodatka koji služe za dodatnu sigurnost prilikom nošenja slušalice. Kako i bez njih "stelt" stoji sigurno u ušnoj školjci, oni nisu preterano potrebni.

Samo korišćenje slušalice je veoma jednostavno. Pored klasičnog uparivanja sa telefonom dužim držanjem centralnog testera za pozivanje i prekid razgovora, postoji i jednostavniji način – putem NFC-a.

Pored pomenutog tastera, tu i je mali on/off prekidač, kao i dugme koje kratkim pritiskom aktivira Google ili Siri mobilnog asistenta, a dužim mogućnost zadavanja glasovnih komandi. Mesta nije bilo za tastere za kontrolu jačine zvuka, ali proizvođač tvrdi da se nivo zvuka automatski prilagođava okolini.

Jedno punjenje ugrađene mikro-baterije je dovoljno za oko šest sati razgovora, odnosno deset dana u stanju mirovanja, što je odličan rezultat s obzirom na gabarite slušalice.

Bitno je napomenuti da "stelt" omogućava povezivanje sa dva telefona istovremeno, što je prilično zgodna opcija svima onima koji uvek nose dva uređaja sa sobom.

Isključujte Bluetooth!

Kvalitet razgovora je odličan, čemu doprinosi i par ugrađenih mikrofona, koji osim osnovne funkcije, služe i za eliminaciju buke iz okoline. Upravo je ova opcija zaslužna zašto tokom testiranja ni nakon izlaska iz kola nismo vadili ovi minijaturnu slušalicu iz uveta. Pokazala se izuzetno korisnom za razgovore mobilnim telefonom na ulici kada duvaju košava ili severac. Takođe, tada lepo možete držati ruke u toplim džepovima jakne ili kaputa.

Slušalica nema mnogo mana, osim cene, koja iznosi oko 100 evra. Cena nije mala ali ako želite minijaturnu slušalicu vrhunskih karakteristika, onda se spremite i da malo odrešite kesu.

telefoniranje u kolima

Kako god telefonirali dok ste za volanom, trudite se da telefon koristite što manje, jer su nekad dovoljne i dve sekunde da skrenete pogled s puta pa da se nešto nepredviđeno desi.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi