Alcatel Idol 4S: (Virtuelna) Realnost za malo para | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alcatel Idol 4S: (Virtuelna) Realnost za malo para

Osim što je dobar Android telefon, Alcatel Idol 4S je i zanimljiv uređaj da se naviknete na virtuelnu realnost.

  Izvor: MONDO portal

/autor teksta: Nikola Naumović - MONDO/

Ako tražite najpovoljniju ulaznicu u svet virtuelne realnosti, a da to, ipak nije bazični Google Cardboard, koji osim gledanja slika i videa ne nudi praktično ništa više, onda je Alcatel Idol 4S telefon koji tražite.

U ovom trenutku bavićemo se isključivo virtuelnom realnošću, dok ćete sve specifikacije i video test naći na Alcatel Idol 4S linku koji smo objavili ranije.

Postoji i Windows VR verzija Alcatel Idol 4S >>>

Alcatel Idol 4S se razlikuje od većine ostalih telefona zbog interesantnog dodatka - naočara ili kacige (nazovite to kako želite) za VR (virtuelnu realnost). Način na koji se povezuje sa VR kacigom je vrlo sličan Samsung Gear VR uređaju - telefon se "montira" na prednji deo kacige nakon što se aktivira VR aplikacija i ceo sistem se stavlja na glavu.

Hoće li mi biti muka u VR-u?

E, to je kategorija koja koju ne možemo da definišemo do kraja. Jednostavno - morate da isprobate Alcatel ili bilo koji drugi VR headset da biste znali da li će vam u virtuelnoj realnosti biti muka. Uglavnom, svakoj drugoj osobi u našoj redakciji nije bilo prijatno dok je bio u drugoj realnosti, čak iako im se svidelo da budu deo nje. Takođe, nekima je bilo lakše ako su seli dok su bili u virtuelnoj realnosti.

Nikola Naumović, MobIT

Takav sistem generalno pruža slabije iskustvo, u kojem su interakcija korisnika i igranje video igara ograničeni, često i nepostojeći. Ono što možete uraditi vrlo lako i bez problema jeste gledanje filmova i istraživanje slika ili sadržaja u 360 stepeni.

Alcatel: 5 novih telefona zasijaće 27. februara

Igre su ograničene na sistem upravljanja, u kojem korisnik kontroliše igru tako što gleda u određenom pravcu i njegov lik ide tamo, i to je to, mada se mora izdvojiti aplikacija simulacije Solarnog sistema, gde se može videti odnos veličina i podaci o nebeskim telima u svemiru oko nas, što je, recimo, dobro za obrazovne svrhe. Osim toga nema baš mnogo da pruži zanimljivih i posebnih sadržaja u ovom trenutku. Nakon početnog oduševljena samim konceptom VR-a, zabavno je još neko vreme, ali ceo koncept izgubi draž dosta brzo.

Sam prikaz je ponekad mutan zbog nepostojanja opcije da se podesi fokus, i stabilizacija slike je problematična. Dva dugmeta za navigaciju na dnu kacige su često preosetljiva, a dešava se i da ne reaguju kada bi trebalo. Ovo možemo pripisati načinu izrade, jer su tasteri na dnu kacige samo „spona“ do magnetima povezanih tastera, koji se nalaze u samom telefonu, bez postojanja fizičkih tastera, koji bi omogućili bilju kontrolu ili osetljivost. Sama kaciga je kvalitetno napravljena i prilično je udobna. Trik koji je Alcatel primenio je vrlo zanimljiv - virtuelne naočare su, zapravo i paket tj. kutija telefona, pa neće zauzimati previše prostora na stolu ili bilo gde drugo.

Može li se „uživeti“ u Alcatel-ovu virtuelnu realnost?

Još kako! Naočare dobro izoluju od spoljašnje svetlosti i vrlo brzo ćete „izgubiti dodir“ sa realnim prostorom. Mozak će registrovati sve ono što vide vaše oči, bez kontakta sa prostorom u kojem se nalazite. Rezolucija prikaza (ekran telefona) je dovoljna da jasno vidite sve detalje kad su video snimci u pitanju, što doprinosi pojačanom VR utisku, ali nećete osećati kontakt sa okolinom ni prilikom pregleda statičnih 360 slika, recimo. Ukoliko stavite slušalice potpuno ćete se isključiti iz spoljnog sveta i samim tim će utisak paralelne realnosti biti mnogo jači. Iako sadržaja nema previše, ovaj koji je dostupan je odličan primer kako će virtuelna realnost izgledati u budunosti.

Na našem testu, nažalost, nismo imali držač za glavu, koji je standardan deo paketa i slušalice, pa smo morali da držimo headset u ruci što je bilo prilično nezgodno. Ipak, kupci će sa kacigom dobiti svu prateću opremu i JBL slušalice, koje će omogućiti kvalitetnije uživanje u VR sadržajima. Kao što vidite na našim slikama, Alcatel omogućava korišćenje klasičnih 3.5 mm aluški uz telefon, pa umesto isporučenih možete da odaberete svoje omiljene slušalice.

U Srbiju stiže jedan od najlepših i najjačih telefona

Telefon bez plastike (FOTO, VIDEO)

Alcatel Idol 4S sa VR kompletom košta oko 40.000 dinara i može se kupiti u svim IT prodavnicama koje prodaju pametne telefone, uz dvogodišnju garanciju.

MONDO MobIT

Alcatel je Idol 4S uređaj "opremio" svojom VR prodavnicom, koja nudi mnoštvo dodatnog sadržaja, koji je, istina, na sličnu „foru“, ali se ne može reći da sadržaja nema. Iako je sve to „pusti i gledaj“ princip zabave, korisnici će naći nešto što je u skladu s njihovim interesovanjima.

Alcatel se uglavnom odlučuje za besplatan sadržaj, pa pretpostavljamo da će kvalitetnije igre i aplikacije stići sa premijum sadržajima, koji su svakako planirani za Idol 4S.

Finalna ocena je da je Alcatel-ov VR interesantna stvar da se isproba uz telefon, ali nije ništa revolucionarno, niti zahteva neku dublju analizu. Ono za šta je sjajna su 3D koncerti, 360 video snimci, gledanje slika u „punom krugu“ i praćenje 3D animacija uz muziku. Slaba je za igre, što je Alcatel-ov sledeći korak u razvoju njegove VR platforme, a najavljeno je i mnogo više licenciranog sadržaja kad će ovaj dodatak biti mnogo upotrebljiviji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi