Testirali smo najbezbedniji telefon u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo najbezbedniji telefon u Srbiji

BlackBerry PRIV, jedinstven u svakom smislu. Upoznajte prvi telefon ove kompanije koji koristi Android operativni sistem.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

BlackBerry, kanadska kompanija nekima poznatija kao Research In Motion Limited, tj. RIM, od pre nekoliko godina preimenovana u istoimeni brend, krajem prošle godine predstavila je svoj prvi Android pametni telefon – PRIV. Ime telefona je skraćenica od engleskih reči Privacy i Privilege, što je ujedno i ono na šta se ovaj uređaj fokusira u najvećoj meri, a to su privilegija i privatnost.

Zašto je BlackBerry čekao ovoliko dugo kada je Android operativni sistem u pitanju, nije nam poznato, ali, lepo je videti da još uvek nisu odustali od pametnih telefona i da žele da pokažu da i te kako znaju i mogu da naprave odličan pametni telefon i to sa najpopularnijim operativnim sistemom za mobilne uređaje.

Ispod zakrivljenog ekrana krije se nešto što, između ostalog,  ovaj telefon čini jedinstvenim na tržištu. Ali, o tome malo kasnije. Idemo redom…

Prodajno pakovanje

Uređaj dolazi u malo većoj, luksuznoj crnoj kutiji, što je donekle i očekivano od telefona u cenovnoj klasi u kojoj se PRIV nalazi. Osim telefona, tu su i stereo slušalice sa dodatnim silikonskim delovima, USB kabl, punjač, uputstva za upotrebu i metalna igla za otvaranje nano SIM i microSD slotova.

Svidelo mi se što je sve u kutiji lepo uklopljeno – telefon je u posebnoj manjoj kutiji a ispod njega se nalazi kratko uputstvo. U drugom delu kutije su poređani ostali dodaci, dok su slušalice takođe upakovanje u posebnu kutiju. Čak i detaljno uputstvo ima svoju kutiju! Proizvođač se baš potrudio oko sitnih detalja, što je za pohvalu.

Dizajn & upotrebljeni materijali za izradu kućišta telefona

Kada prvi put pogledate PRIV videćete da se radi o zaista jedinstvenom uređaju, prvenstveno zbog dizajna, koji je veoma zanimljiv. Ništa slično od uređaja trenutno nije dostupno kada su pametni telefoni u pitanju.

Veliki zakrivljeni ekran, veliki zvučnik, fizička tastatura koja se krije iza ekrana, specifičan materijal na zadnjoj strani, itd.

Sve ovo ćete primetiti nakon što prvi put uzmete telefon u ruke. Zadnja strana deluje kao da je izrađena od Kevlara koji je presvučen gumom. Neće se desiti da vam uređaj isklizne iz ruke. Takođe, veoma lepo i izgleda.

Mehanizam koji se nalazi u telefonu deluje veoma kvalitetno. Pretpostavljam da i nakon nekoliko meseci svakodnevnog izvlačenja fizičke tastature (više puta na dan), neće doći do određenih problema.

Gornji deo telefona, na kome se nalazi ekran je izrađen od metala. Kao i slajder mehanizam, i ovaj deo deluje kvalitetno.

Na desnoj bočnoj strani uređaja između volume+/- tastera nalazi se mute taster koji isključuje zvuk u potpunosti. Na levoj bočnoj strani nalazi se Power taster.

Međutim, materijal od kog je izrađen zadnji deo kućišta nije savršen, određeni problemi su prisutni, ako se uopšte tako mogu nazvati, ali, o tome nešto kasnije.

Što se dizajna tiče, mislim da je definitivno pun pogodak. Nijedna osoba koja je videla telefon dok sam ga testirao nije rekla da joj se izgled ne dopada. Apsolutno nijedna! Podjednako se dopada kako muškarcima, tako i ženama. Doduše, muškarcima malo više, jer, ipak se radi o telefonu nešto većih dimenzija koji je sa fizičkom tastaturom još veći.

Karakteristike

BlackBerry PRIV koristi Qualcomm Snapdragon 808 64-bitni hexa-core čipset sa šest CPU jezgara, od kojih su dva radnog takta 1.8GHz Cortex A57, a ostala četiri radnog takta 1.44GHz Cortex A53. Tu je i grafički procesor Adreno 418, 3 GB RAM i 32 GB interne memorije koja se može proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 200 GB. Sa karticom kapaciteta 64 GB nije bilo nikakvih problema.

Možda će vam delovati čudno to što BlackBerry u ovaj model nije ugradio malo jači Snapdragon 810 čipset, ali, to ne bi trebalo da vas brin, jer ovaj model čipseta svakako nije ništa lošiji. Apsolutno sve aplikacije i video igre, pa čak i one najzahtevnije (kao što je Mortal Kombat X) pokreće bez ikakvih problema. Za skoro dve nedelje koliko sam testirao telefon nijednom se nije usporio ili je bilo nekih sličnih problema.

Dimenzije uređaja su 147 x 77.2 x 9.4 mm, dok težina iznosi 192 grama.

Ukoliko vas zanimaju rezultati benčmark testova, pogledajte galeriju ispod. Možda ne deluju dobro, ali oni nisu ni toliko bitni. U pitanju su AnTuTu, Geekbench 3 i Quadrant Standard testovi.

Ekran

PRIV dolazi sa zakrivljenim AMOLED ekranom rezolucije 2.560 x 1.440 piksela (QHD), dijagonale 5.4 inča (540 ppi). Leva i desna strana ekrana su blago zakrivljene što doprinosi još lepšem i modernijem izgledu. Dosta je sličan ekranu Samsung Galaxy S6 Edge telefona, ali je po mom mišljenu, za nijansu bolji.

Bolji zato što su ivice manje zakrivljene nego što je to slučaj na pomenutom telefonu konkurentske kompanije, pa prst klizi nekako lakše i prirodnije.

Jedino što bih kao zamerku naveo kada je ekran u pitanju, jeste to što je na zakrivljenim ivicama primetna svetlo plava boja na beloj pozadini, ali samo kada u ekran gledate iz određenog ugla. Sa ostalim bojama ovo nije slučaj.

Još jedan bitan detalj – prikaz boja je odličan. Nisu preterano jarke kao kod drugih AMOLED ekrana. Sve u svemu, meni se dopao bez obzira na to što nisam ljubitelj AMOLED tehnologije.

Ekran je prekriven Corning Gorlla Glass staklom četvrte generacije tako da vam zaštitna folija neće biti potrebna. Za skoro dve nedelje koliko sam testirao telefon, nosio ga bez ikakve zaštite u džepovima farmerica, jakni i torbi, nije se pojavila nijedna ogrebotina. Nijedno oštećenje zapravo. Čak se i otisci prstiju i druge prljavštine ne zadržavaju dugo na ekranu.

Zvučnik

Za razliku od nekih drugih trenutno aktuelnih flagship telefona, PRIV nema stereo zvučnike već samo jedan, i to poprilično veliki.

Iako se pisalo da nije toliko kvalitetan i u rangu sa ostalim telefonima, smatram da to nije tačno. Bez obzira na to što se radi samo o jednom zvučniku, kvalitet zvuka koji on proizvodi je vrlo dobar. Čak je i veoma glasan. Prijatno sam se iznenadio jer od ovog zvučnika nisam očekivao mnogo. Verovatno zato što poslednjih nekoliko godina koristim telefone koji imaju stereo zvučnike.

Siguran sam da će se i vama dopasti zvuk koji ovaj telefon može da pruži. Jedini problem mogu da predstavljaju sitne rupice koje se vrlo lako mogu napuniti prašinom.

Kamera

Kompanija BlackBerry ranije, koliko sam upoznat, nije toliko obraćala pažnju na kamere koje je ugrađivala u svoje pametne telefone. Ovo je donekle bilo i logično jer su BlackBerry telefon bili namenjeni poslovnim korisnicima kojima kvalitet uslikanih fotografija nije bio toliko bitan. Međutim, vremenom se i to promenilo, pa sada korisnici od vrhunskog pametnog telefona očekuju i vrhunsku kameru.

BlackBerry nije imao drugog izbora pa je u ovaj telefon ugradio Schneider-Kreuznach kameru rezolucije 18MP sa optičkom stabilizacijom slike (OIS), dual-LED (dual tone) blicem i phase detection autofokusom. Prednja kamera je rezolucije 2MP.

Kamera aplikacija vam omogućava da fotografiju uslikate na tri načina, i to: klikom na kamera ikonu u okviru aplikacije, volume+/- tasterima ili klikom na spacebar taster na fizikoj tastaturi.

Korisniku su na vrhu ekrana ili na levoj strani (u zavisnosti od toga da li se telefon drži vertikalno ili horizontalno) dostupne dodatne opcije – HDR, tajmer, razmera stranica, blic kao i opcije podešavanja.

Maksimalna rezolucija video snimka koja je dostupna korsniku je 4K i to u 30 frejma u sekundi. Naravno, dostupne su i niže rezolucije – Full HD/60fps, Full HD/30fps, 720p/60fps i 720p/30fps.

Prilikom fotografisanja možete podešavati ekspoziciju, ali možete primenjivati i filtere u realnom vremenu. Ovi filteri su jako slični filterima koje nudi Instagram aplikacija. Kamera aplikacija nudi i mogućnost kreiranja Panorama fotografija.

Što se kvaliteta uslikanih fotografija tiče, meni se dopadaju. Izgledaju dobro. Pogotovo one fotografije koje su uslikane po dnevnom svetlu.

Fotografije koje se nalaze u galeriji ispod su smanjene sa 18MP na rezoluciju 940x529 piksela.

Takođe, pogledajte kako izgledaju i 1:1 isečci.

Fizička QWERTY tastatura + softverska BlackBerry tastatura

Pretpostavljate, ovo je ono što telefon čini jedinstvenim. PRIV je trenutno jedini Android uređaj nove generacijekoji nudi fizičku QWERTY tastaturu. Jednostavnim pomeranjem ekrana na gore otkriva se tastatura.

Telefon nudi mogućnost kucanja teksta pomoću softverske i fizičke tastature.

Klikom na prazno polje u određenoj aplikaciji (Gmail, Messaging, itd.) pojaviće se softverska BlackBerry tastatura ukoliko je slajder zatvoren. Ukoliko želite da uklonite tastaturu sa ekrana možete pritisnuti trougao u navigacionoj traci ili jednostavno možete “izvući” fizičku tastaturu.

Veliko slovo ćete otkucati tako što ćete duže zadržati prst na željeno slovo ili pritiskom na shift taster pa na željeno slovo nakon toga. Ovo funkcioniše kako na softverskoj tako i na fizičkoj tastaturi.

Do brojeva dolazite pokretom prsta preko tastature odozgo na dole. Do sledećeg panela sa simbolima dolazite još jednim istim pokretom. Na fizičkoj tastaturi do simbola možete doći tako što ćete prvo pritisnuti Alt taster.

Reč koju ste otkucali možete obrisati prevlačenjem prsta preko tastature sa desna na levo.

Softverska tastatura je dizajnirana tako da pamti, odnosno uči ono što kucate pa će vam u toku kucanja nuditi određene reči kako biste što brže otkucali ono što želite. Kada se na ekranu pojave reči koje biste otkucali, pokretom prsta odozdo na gore ispod željene reči, tu reč ćete i odabrati. Ukoliko je aktivna fizička tastatura, ponuđene reči će biti ispisane u traci koja se nalazi odmah iznad navigacione trake. Pokretom prsta odozdo na gore preko fizičke tastature ispod ispisane reči na ekranu, ukucaćete željenu reč.

Ispravljanje grešaka pri kucanju je automatski uključeno. Kada neku reč ukucate pogrešno, ispod nje će se pojaviti crvena linija. Treba da kliknete na podvučenu reč kako biste dobili ponuđene reči među kojima se nalazi i ona pravilno napisana.

Fizička tastatura nudi i jednu vlo zanimljivu funkciju – ona je takođe i jedan veliki Trackpad osetljiv na dodir.

Dovoljno je da dva puta tapnete prstom po tastaturi kako bi se pojavio kursor na ekranu. Kontrolišete ga jednostavnim pomeranjem prsta po tastaturi (gore, dole, levo, desno).

Fizičku tastaturu kao Trackpad možete koristiti I u drugim aplikacijama kao što su Facebook, Instagram, Google+, BlackBerry Launcher (ili neki drugi Launcher), itd. Međutim, ne radi u svim nabrojanim aplikacijama kako bi trebalo da radi. U nekim aplikacijama telefon sve radi suprotno.  Pa tako, ukoliko koristite Nova launcher na primer, i želite da sa početnog panela pređete na prvi desni panel, prevlačenjem prsta sa desna na levo prikazaće vam se prvi levi panel umesto desnog. Isti slučaj je i sa vertikalnim prikazom u Facebook aplikaciji. Ukoliko prelazite prstom odozgo na dole preko fizičke tastature, sadržaj će se listati u suprotom smeru (odozdo na gore). Ovo pak nije slučaj sa svim aplikacijama trećih strana. Recimo, listanje sadržaja u Google+ aplikaciji funkcioniše bez problema, odnosno onako kako bi trebalo.

 BlackBerry PRIV Keyboard
BlackBerry PRIV Keyboard
Izvor: Mondo

Tastaturu možete koristiti i prilikom dolaznih poziva – izvlačenjem fizičke tastature možete se javiti, odbiti poziv ili poslati unapred predefinisanu poruku pozivaocu. Meni se ovo jako dopalo. Nekako vas vraća u prošlost kada su slajder telefoni bili veoma popularni - zvoni vam telefon, jednostavno prstom odgurnete ekran i javite se.

Logično pitanje koje će vam sigurno neko postaviti kada bude video telefon je: Da li je fizička tastatura praktičnija i lakša za korišćenje u odnosu na softversku? Bojim se da nije. Niti je praktična, jer su tasteri veoma mali. Takođe, kucanje po ovoj tastaturi uopšte nije brže od kucanja po softverskoj tastaturi na ekranu. Mada, verujem da svakodnevnim korišćenjem nakon određenog vremena možete postići bolje rezultate i kucati breže na fizičkoj tastaturi.

Ono što mi se nije dopalao kada je softverska tastatura u pitanju jeste nedostatak gesture input opcije, odnosno pisanja teksta jednostavnim prevlačenjem prsta po tastaturi.

BlackBerry usluge

Iako je ovo BlackBerry uređaj, on za razliku od starijih modela ove kompanije ne zahteva aktiviranje određenih BlackBerry usluga i servisa. Ali, pošto je PRIV prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima, mt:s u okviru svoje biznis ponude korisnicima nudi i sledeće BlackBerry usluge:

BlackBerry Internet Bundle: rešenje namenjeno porodičnim i srednjim preduzećima koja za razmenu e-mail poruka koriste e-mail servise kao što su Hotmail, Yahoo Mail i Google Mail. Možete kontrolisati do deset poslovnih i ličnih e-mail naloga sa jednog BlackBerry uređaja.
BlackBerry Enterprise Server: rešenje namenjeno kompanijama sa sopstvenim e-mail serverom koje žele siguran pristup elektronskoj pošti, kontaktima i drugim korporativnim podacima. Ovo rešenje omogućava kontrolu do deset poslovnih i ličnih e-mail naloga, takođe sa jednog BlackBerry telefona.
BlackBerry BES 12: usluga vam omogućava da preko nove BES 12 platforme na siguran način upravljate BlackBerry OS7, BlackBerry 10, iOS, Andorid i Windows Phone 8 telefonima sa jedinstvene BES 12 konzole i koriste usluge kao što su bežično primanje i slanje e-mail poruka, bežični pristup internetu, sve funkcije mobilnog telefonskog aparata, sinhronizacija i upotreba oraganizer-a sa računara, pristup poslovnim podacima i kontaktima sa računara kao i razdvajanje dva radna okruženja (poslovno i privatno).

Softver

Softver je još jedna stvar koja ovaj telefon čini jedinstvenim – kao što sam napisao na početku, ovo je prvi BlackBerry telefon koji umesto BlackBerry operativnog sistema koristi Android!

U pitanju je Android 5.1.1 Lollipop verzija. Kompanija je odlučila da zadrži stock izgled operativnog sistema i doda one servise i aplikacije po kojima je poznata.

BlackBerry uveliko sprema Marshmallow 6.0 ažuriranje koje bi trebalo da bude dostupno za nekoliko nedelja. Kompanija poziva sve zainteresovane PRIV vlasnike da se prijave kako bi postali beta testeri i kako bi zajedno sa programerima radili na najnovijoj Android verziji koja bi trebalo da donese sledeće:

-Now On Tap
-Doze i App Standby
-Uprošćena podešavanja za lakše upravljanje aplikacijama
-Auto backup opciju za instalirane aplikacije kao i System settings backup opciju

Naravno, i sve ostalo što Android Marshmallow 6.0 verzija donosi. Nažalost, PRIV korisnici u našoj zemlji nemaju mogućnost da se prijave i postanu beta testeri. Beta testiranje trajaće od 4 do 8 nedelja.

 BlackBerry - Android
BlackBerry - Android
Izvor: Promo/Inside BlackBerry

Takođe, iako ovaj proizvođač nije među prvima obezbedio najnoviju Androd verziju, prvi je kada su mesečne bezbednosne nadogradnje u pitanju (security patch). BlackBerry je na ovom polju ubedljivo prvi, tako da ćete kao vlasnik uređaja biti dodatno obezbeđeni, a kao što već znate, ovoj kompaniji je bezbednost uvek na prvom mestu. Ovo je i te kako bitno biznis korisnicima.

Android 5.1.1 Lollipop + BlackBerry dodaci

Verujem da ste ste do sada saznali apsolutno sve u vezi sa Lollipop verzijom Android operativnog sistema, tako da ovom prilikom neću dodatno objašnjavati koje su promene u odnosu na prethodne verzije. Ono što je bitno, jeste da je BlackBerry uspeo da dodatno unapredi već odličan Android dodavanjem nekoliko korisnih funkcija.

Evo i nekoliko zanimljivih ali i korisnih dodataka koje nećete naći na drugim Android telefonima koji takođe koriste stock 5.1.1 Lollipop verziju:

 BlackBerry - Android dodatne opcije
BlackBerry - Android dodatne opcije
Izvor: Mondo

Productivity tab i Battery edge opcije u okviru podešavanja ekrana - Productivity tab je prisutan, pretpostavljate, zbog zakrivljenog ekrana, kako bi se upotrebio na najbolji mogući način. U svakom trenutku vam omogućava pristup kalendaru, BlackBerry Hub-u, Tasks i Contacts by BlackBerry aplikacijama. Možete pogledati samo delić informacija ili otvoriti aplikaciju za više detalja. Tab možete postaviti na levu ili desnu stranu ekrana, podesiti njegovu veličinu kao i vidljivost. Može biti skoro nevidljiv kako vam ne bi odvlačio pažnju.

Kada je aktivirana Battery edge opcija, svaki put kada budete punili bateriju, na desnoj ivici ekrana će se pojaviti tanka linija koja prikazuje koliko je baterija napunjena. Lepo izgleda, ali, ukoliko je prostorija u kojoj se uređaj nalazi u toku punjenja slabo osvetljena, linija na ekranu neće biti prikazana.

Advanced interactions opcije (Flip to mute, Flip to save power i Hold to stay awake) - Ukoliko su ove opcije aktivirane uređaj će koristiti ugrađene senzore - zvuk prilikom dolaznog poziva možete utišati postavljanjem telefona na ravnu površinu eranom na dole, produžiti trajanje baterije takođe na isti način (pod uslovom da telefon ostane u stanju mirovanja), i onemogućite isključivanje pozadinskog osvetljenja dok držite uređaj u ruci.

Lift to wake opcija koja se takođe nalazi u okviru podešavanja ekrana. Ekran će se uključiti kada budete uzeli telefon u ruke.

Double tap opcija - dodirnite ekran dva puta kako bi se uključio.

Dodatna enkripcija telefona koja zahteva PIN kod svaki put kada se uređaj uključi - Ova opcija će vam biti ponuđena kada kao lockscreen zaštitu budete izabrali PIN kod.

Swipe prečice pored Google Now prečice koje se “kriju” iza home tastera. Predefinisane su BlackBerry Device Search i BlackBerry Hub. Ali, možete ih zameniti nekim drugim. Ja sam ih zamenio AirDroid i SuperBeam aplikacijama kako bi mi opcije bežičnog prebacivanja fajlova bile dostupne u svakom trenutku.

Nekoliko različitih prikaza nedavno otvorenih aplikacija (Rolodex, Tiles, Masonry) - Možete izabrati onaj prikaz koji vam se najviše dopada.

Mogućnost da odgovorite na SMS poruku direktno iz notifikacionog panela (Ovo smo do sada mogli da vidimo na nedavno predstavljenoj Android N Developer Preview verziji). Sigurno će se svideti onim korisnicima koji stalno šalju SMS poruke jer neće morati da otvaraju aplikaciju.

BlackBerry aplikacije

BlackBerry Launcher – Kao i svi drugi proizvođači Android telefona, i BlackBerry je rešio da napravi svoj launcher koji će zameniti stock Android launcher. Ovaj, doduše, veoma podeseća na Google Now launcher, ali sa nekoliko bitnih izmena, tj. dodataka.

Po mom mišljenju, najzanimljiviji detalj jeste mogućnost prikaza vidžeta jednostavnim pokretom prsta na gore preko ikone određene aplikacije. Pored ikone aplikacija koje podržavaju ovo, kao što je kalendar na primer, biće prikazane tri tačke. Pokretom prsta preko ikone, pojaviće se vidžet. Ukoliko aplikacija nudi više različitih vidžeta, prvi put kada budete koristili ovu mogućnost, moraćete da odaberete vidžet koji vam se najviše dopada. Svaki naredni put će upravo taj vidžet biti prikazan.

Od ostalih opcija koje nudi, koje su mi se dopale, jeste mogućnost korišćenja ikona trećih strana. Instalirajte bilo koje pakovanje ikona sa Google Play prodavnice i izaberite ih kao podrazumevane ikone u launcher-u.

Takođe, pošto telefon nudi i fizičku tastaturu, moći ćete da pokrećete aplikacije dužim pritiskom na određeni taster. Na primer, slovo F na tastaturi možete podesiti kao prečicu do Facebook aplikacije. Dužim pritiskom na F taster pokrenućete Facebook, logično. Omiljenim aplikacijama možete dodeliti po jedno slovo, tj. taster.

Međutim, ukoliko koristite neki drugi launcher, pritiskom na bilo koji taster, pokrenućete Google pretragu.

BBM (BlackBerry Messenger) – Svima dobro poznata aplikacija za dopisivanje. Nudi korisne opcije, ali i dodatnu bezbednost, što će poslovnim korisnicima sigurno biti od velikog značaja. Pre nekoliko dana je i ažurirana pa su neke opcije koje su se do nedavno plaćale sada dostupne svim korisnicima besplatno.Više o ovom ažuriranju možete porčitati na zvaničnom BlackBerry blogu.

DTEK by BlackBerry – Aplikacija na koju je kompanija veoma ponosna. Još jedna prednost BlackBerry PRIV telefona u odnosu na druge flagship Android telefone. Bezbednost na prvom mestu. Aplikacija vas obaveštava da li je i kada vaša privatnost ugrožena. Kada prvi put uključite telefon, DTEK će vas obavestiti koliko je vaš uređaj bezbedan.

Sve bezbednosne opcije na telefonu će vam u ovoj aplikaciji biti na raspolaganju – zaključavanje ekrana, factory reset zaštita, itd. U svakom trenutku ćete znati koliko dobro su telefon ali i vaši podaci zaštićeni. Na osnovu toga, DTEK će vam predložiti šta bi trebalo da uradite i koje korake da preduzmete.

DTEK aplikacijom ostalim instaliranim aplikacijama možete onemogućiti određene dozvole koje ste im dali prilikom instaliranja, tako da ne mogu pristupiti onim informacijama za koje smatrate da im nisu potrebne. Nešto slično nudi i Marshmallow 6.0 verzija Android operativnog sistema.

Sve u svemu, veoma korisna aplikacija koja će vam pomoći da na najbolji mogući način zaštite svoj telefon i ono najbitnije – poverljive informacije.

BlackBerry Hub – Još jedna aplikacija na koju je BlackBerry veoma ponosan. Ukoliko ste koristili neki BlackBerry telefon sa BlackBerry 10 operativnim sistemom, znate o kojoj aplikaciji je reč.

Kako iz kompanije kažu, ovo je najbolja aplikacija kada je komunikacija u pitanju. Sve vaše e-mail poruke, notifikacije sa društvenih mreža, SMS poruke, kalendar informacije i pozive smešta u jedan univerzalan inbox.

Kao i BlackBerry launcher, i ova aplikacija radi savršeno u kombinaciji sa fizičkom tastaturom. Pa ćete recimo, ukoliko pritisnete slovo T doći na početak liste u aplikaciji, pritiskom na slovo B na dno liste. Pisanje nove poruke možete započeti pritiskom na taster C.

Tu su i druge napredne opcije koje možete koristiti. Veoma moćna aplikacija koja će biti od velike koristi poslovnim korisnicima, ali sa druge strane, donekle konfuzna prosečnim korisnicima.

BlackBerry Calendar – Kao i druge Android kalendar aplikacija, i ova nudi napredne opcije. Možete povezati svoje Google naloge, kao i BlackBerry Hub nalog. Pošto vam je fizička tastatura na raspolaganju, logično, moći ćete da koristite tastere kao prečice.

BlackBerry Device Search – Uz pomoć ove aplikacije vrlo lako i jednostavno možete pronaći bilo šta na telefonu. Instaliranu aplikaciju, dokument ili bilo šta drugo što vam je potrebno u određenom trenutku.

Tastks by BlackBerry & Notes by BlackBerry – BlackBerry je korisnicima PRIV telefona obezbedio i ove dve aplikacije. Svi vaši zadaci i beleške biće sinhronizovani sa Microsoft Exchange Serverom pomoću Microsoft Exchange ActiveSync opcije. Ne razlikuju se mnogo od drugih sličnih aplikacija.

Pored nabrojanih, tu su i aplikacije kao što su BlackBerry Help, BlackBerry Password Keeper i Contacts by BlackBerry koje će vam pomoći da bolje upoznate telefon, sačuvate sve bitne lozinke i organizujete svoje kontakte na najbolji mogući način.

Sve nabrojane BlackBerry aplikacije možete deaktivirati i koristiti PRIV kao i svaki drugi flagship Android telefon. Mada, ne vidim razlog zašto bi iko to učinio.

Multimedijalne aplikacije

Telefon ne dolazi ni sa jednom multimedijalnom aplikacijom. Da, dobro ste pročitali, nakon prvog uključivanja telefona nećete naći Galeriju, Video plejer kao ni muzički plejer. Sve ovo ćete morati da instalirate naknadno.

Jednostavno izaberete one aplikacije koje vam najviše odgovaraju. Ja sam instalirao QuickPic za fotografije, Phonograph Music Player i Google Play Music za muziku i VLC for Android za video snimke. Sve četiri aplikacije su besplatne.

Baterija

Kapacitet ugrađene baterije je 3.410 mAh. U toku testiranja bila su aktivna 3 Google naloga, stalna internet konekcija (4G, 3G+) kao i sinhronizacija sa ostalim nalozima. Osvetljenje ekrana je bilo podešeno na maksimum sa uključenom Adaptive brightness opcijom.

 BlackBerry Battery Edge
BlackBerry Battery Edge
Izvor: Mondo

Punjenje baterije od 10 do 90 procenata punjačem koji se isporučuje uz telefon traje 1 sat i 50 minuta. Punjenje od 10 do 100 procenata traje 2 sata i 25 minuta. Telefon podržava Qualcomm Quick Charge 2.0 tehnologiju ali će vam biti potreban kompatibilan punjač. PRIV podržava i bežično punjenje ali samo verzija telefona namenjena američkom tržištu (STV100-1). Oznaka evropske verzije koja se prodaje u našoj zemlji je STV100-4.

Što se trajanja tiče, nemam nikakvih zamerki. Baterija može da potraje ceo dan bez problema.

Mane i nedostaci

Pre svega, zadnji deo telefona se pod malo jačim pritiskom pomera i pucketa. Kod Power tastera je ovo najprimetnije. Svaki put kada na tom delu budete malo jače pritisnuli prstom, osetićete kako se plastika blago pomera i čućete pucketanje. Mada, ovo nije toliko strašno i ne bi trebalo da vas brine.

Druga, možda i bitnija stvar je nedostatak skenera otiska prsta. Kompanija kojoj je bezbednost na prvom mestu ovo nikako sebi nije smela da dozvoli. Najbezbedniji Android telefon na tržištu bez skenera otiska prsta? Ne zvuči baš uverljivo. Pogotovo ako znamo da novi, mnogo jeftiniji Android telefoni drugih proizvođača nude i skener otiska prsta.

Cena

mt:s vam pruža mogućnost kupovine uređaja za samo jedan dinar. Naravno, cena zavisi i od odabrane biznis tarife. Više detalja u vezi sa ponudom BlackBerry PRIV uređaja, možete pogledati na zvaničnom sajtu mobilne telefonije Srbije.

Zaključak

BlackBerry PRIV je, kao što sam nekoliko puta u ovom tekstu napisao, jedan specifičan, jedinstven i zanimljiv  telefon namenjen prvenstveno poslovnim korisnicima, i kao takav, odličan izbor. Izuzetan dizajn, hardver poslednje generacije i po prvi put, Android softver na BlackBerry uređaju unapređen naprednim poslovnim aplikacijama – Ovakvom uređaju ni najzahtevniji korisnici neće moći da odole.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Review of PRIV Key Features
Izvor: BlackBerry

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA