Najjači: Slika i zvuk u EKSTREMNOJ rezoluciji! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najjači: Slika i zvuk u EKSTREMNOJ rezoluciji!

Jedan od najiščekivanijih Android uređaja stigao je i kod nas. U nastavku pročitajte šta je to što Xperia Z5 Premium telefon čini toliko posebnim i veoma poželjnim.

  Izvor: Sony Mobile

Svake godine proizvođači Android telefona iznenade korisnike nekim specifičnim modelom. Ove godine je predstavljeno nekoliko takvih, kao na primer Samsung Galaxy S6 Edge sa zakrivljenim ekranom ili BlackBerry Priv sa fizičkom QWERTY tastaturom koja se izvlači. Međutim, od svih specifičnih telefona koji su se pojavili u proteklim mesecima, najviše pažnje definitivno je privukao ovaj - Xperia Z5 Premium. Jasno vam je da je to zbog 4K ekrana.

Ovo je prvi pametni telefon na svetu sa 4K UHD ekranom (3.840 x 2.160) i neverovatnom gustinom piksela po inču (806 ppi)!

Prodajno pakovanje

Pre svega, kutija u kojoj se nalazi telefon je sada izrađena od tvrdog kartona, veoma teško ju je saviti ili pocepati. Znam da ova informacija nije toliko bitna, ali, lepo je videti da je Sony za premium telefon spremio i kvalitetnije, luksuznije pakovanje. U kutiji se pored telefona nalazeUSB kabl i punjač koji su spakovani u manjim kartonskim kutijama. Na svakoj od njih stoji slika onoga šta je unutra. Tu je i treća kutija u kojoj bi trebalo da budu slušalice i uputstva, ali ih u ovoj nisam zatekao. Kao i kod drugih Xperia modela, pretpostavljam da sadržaj zavisi od tržišta. Model punjača je UCH 20 koji se takođe dobija uz Xperia Z5 telefon.

Ekskluzivno: #Sony #XperiaZ5Premium #XperiaZ5 #Z5Premium #IFA15 #MobITIFA15

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Dizajn

Xperia Z5 Premium se, kada je dizajn u pitanju, ne razlikuje mnogo od Xperia Z5 telefona. Izgledaju skoro identično. Međutim, za razliku od manjeg modela, ovaj na zadnjoj strani nema mat staklo već je staklo glatko i sjajno kao kod Xperia Z3+ telefona. Na prednjoj strani nalaze se stereo zvučnici, USB ulaz je takođe otvoren iako telefon poseduje IP65 i IP68 sertifikate (uređaj je otporan na prašinu i vodu), na gornjoj strani je i otvoreni ulaz za slušalice, dok je na levoj bočnoj strani ulaz za microSD/nano SIM kartice (zaštićen poklopcem) kao i ugraviran Xperia logo. Na desnoj bočnoj strani je POWER on/off taster u kom je smešten skener otiska prsta, volume +/- taster i kamera taster.

Telefon je dostupan u crnoj, zlatnoj i hrom boji. Prednja strana kod sve tri verzije je u crnoj boji. Moj favorit je svakako hrome verzija dok je na testu bio telefon u crnoj boji.

Karakterisitke

Bez obzira na to što je Snapdragon 810 čipset mnogo kritikovan, Sony ga je ugradio i u ovaj model. Ipak je reč o flagship 64-bitnom octa-core procesoru poslednje genereacije. Dostupno je 3 GB RAM i 32 GB interne memorije od kojih je oko 22 GB dostupno korisniku na korišćenje. Podržane su U1 microSD kartice kapaciteta do 200 GB. Adreno 430 grafički procesor zadužen je za grafiku.

Ovaj model kao i Xperia Z5 poseduje unapređeni sistem hlađenja. Telefon se zaista ne pregreva. Niti je u određenim trenucima mnogo topliji u odnosu na druge flagship telefone. Dimenzije telefona su 154 x 76 x 7.8 milimetara, a težina 181 gram.

Ekran

Definitivno najzabavniji deo, odnosno ono što ovaj model čini jedinstvenim na svetu - kao što sam napisao na početku, Xperia Z5 Premium je prvi pametni telefon sa ekranom UHD rezolucije, odnosno 4K. Reč je o IPS LCD ekranu dijagonale 5.5 inča, rezolucije 3.840 x 2.160 piksela! U kombinaciji sa Sony-jevim Bravia tehnologijama ekran izgleda fantastično. Osvetljenje, prikaz boja, uglovi vidljivosti, sve je na mestu.

 Xperia Z5 Premium 4K ekran
Xperia Z5 Premium 4K ekran
Izvor: Mondo

Međutim, postoji jedna caka - sve što vidite na telefonu prikazano je u Full HD 1080p rezoluciji (1.920 x 1.080 piksela), osim fotografija i video snimaka. Telefon koristi sve prednosti 4K ekrana samo kada za to ima potrebe, odnosno u svojim Album i Video aplikacijama. Tada je sve prikazano u 4K rezoluciji. Telefon će sav multimedijalni sadržaj obraditi i prikazati u 4K. Naravno, za bolji kvalitet potrebno je da originalne fotografije i snimci ipak budu u 4K rezoluciji.

Osim u Album i Video aplikacijama, telefon koristi 4K rezoluciju i u YouTube aplikaciji tako što sav sadržaj koji je u Full HD 1080p rezoluciji obrađuje i reprodukuje u 4K rezoluciji. Iskreno, meni se ovo nije dopalo. Kvalitet prikaza uopšte ne deluje toliko dobro kao kada se reprodukuje video čija je originalna rezolucija 4K. Još jedna bitna informacija - pomenuta YouTube aplikacija telefon prepoznaje kao 1080p telefon pa vam veća rezolucija od ove u opcijama aplikacije neće biti dostupna.  

Da li postoji razlika u odnosu na Full HD ekran? Zavisi. Ukoliko imate perfektan vid, i pritom se veoma dobro zagledate u ekran, postoji mogućnost da primetite neke detalje koje na Full HD ekranu Xperia-e Z5 nećete primetiti, odnosno neće biti toliko jasno vidljivi. Ovde govorim o video snimcima u 4K rezoluciji. Na video snimcima u nižoj rezoluciji (1080p na primer) koji će biti obrađeni i reprodukovani u 4K, detalji neće biti toliko jasni. Sve zavisi od kvaliteta video snimaka i fotografija. Što bolji kvalitet snimka i što veća rezolucija fotografija, veća verovatnoća da ćete primetiti određene, veoma sitne detalje koje inače ne biste primetili.

Sve u svemu, ovo je jedan od najboljih ekrana koji je ugrađen u neki pametni telefon.

Kamera

Kamera nam je već poznata sa Xperia Z5 telefona. Nova generacija donosi veću rezoluciju, 23 MP, 1/2.3” Exmor RS for mobile senzor i Sony F2.0 G Lens. Takođe, tu je i najbrži autofokus sa brzinom od svega 0.03 sekunde. Prednja pomoćna kamera ima 5.1 MP i može da snima video snimke u Full HD rezoluciji.

Prošlog meseca Sony je ažurirao kamera aplikaciju pa je sada dostupan novi 2.0 interfejs. Nakon prvog pokretanja aplikacije videćete veliku promenu. Superior auto, manuelni i video režimi su odvojeni od Xperia kamera aplikacija. Jednostavnim prevlačenjem prsta odozgo nadole prelazite iz jednog u drugi režim, dok ne dođete do kamera aplikacija. Podešavanja su vrlo lako dostupna što je za svaku pohvalu. Sve kamera aplikacije sa kojima ste se do sada susretali su i dalje dostupne.

Telefon sa 4K ekranom može (i mora) da snima u 4K rezoluciji, i to bez ograničenja, odnosno, moći ćete da snimate onoliko dugo koliko budete imali slobodnog prostora (na internoj memoriji telefona ili memorijskoj kartici). Prilikom snimanja 4K video snimaka nisam primetio da se telefon preterano greje. Međutim, ovo može da zavisi i od dužine snimanja.

Kvalitet uslikanih fotografija je po mom mišljenju odličan, što sam donekle očekivao jer sam bio u prilici da koristim Xperia Z5 telefon pre ovog. Sve što je važilo za kameru na Xperia-i Z5 važi i za ovu jer su identične - u Superior auto režimu možete da koristite rezoluciju veću od 8 MP što na prethodnim modelima nije bilo moguće. Dostupan je i 5x Clear zoom.

Pogledajte kako izgledaju fotografije uslikane telefonom. Originalna 5.984 x 3.366 rezolucija fotografija je smanjena na 940 x 529rezoluciju. Prilikom fotografisanja korišćen jeSuperior auto režim podešen na maksimalnih 20 MP (16:9).

Podsetimo se, poznati i vrlo cenjeni DxOMark sajt koji testira kamere je kameru Xperia Z5 telefona ocenio kao najbolju koju su ikada imali na test, kada su kamere na mobilnim telefonima u pitanju. Ako želite telefon koji poseduje najbolju kameru, pored Xperia-e Z5, Premium model je takođe pravi izbor.

Fotografije uslikane telefonom - Isečak 1:1

Performanse

Kao što sam već napisao, telefon pokreće 64-bitni octa-core Qualcomm Snapdragon 810 čipset u kombinaciji sa3 GB RAM memorije. Telefon je za razliku od Xperia-e Z5 koja koristi isti čipset i ima istu količinu RAM memorije, na benčmark testovima uspeo da ostvari mnogo bolji rezultat.

Pogledajte koje rezultate je telefon ostvario na AnTuTu, Quadrant i Geekbench 3 testovima.

Softver

Skoro svi ovogodišnji Xperia modeli dolaze saAndroid 5.1.1 Lollipop verzijom operativnog sistema pa tako i Xperia Z5 Premium. Sony je vrlo malo menjao izgled, tj. Material dizajn je ostao prisutan u skoro svim aplikacijama, ali sa nekim vrlo korisnim dodacima.

Sony je nedavno najavio i Android 6.0 Marshmallow update za ovaj model koji će prema najnovijim glasinama biti dostupan narednog meseca. No, za tačan datum moraćemo da sačekamo još malo kako ne bismo nagađali. Verujem da ovog puta neće previše odugovlačiti jer je konkurencija za neke svoje modele obezbedila update već ovog meseca.

Sony aplikacije

Album, Music i Video aplikacije Sony uporno forsira, a zašto i ne bi kada su jedne od najboljih. Nedavno su i ažurirane ali nijedna nova opcija nije dodata.

Xperia Z5 Premium ima mogućnost reprodukcije Hi-Resoulution muzičkih fajlova (LPCM, FLAC, ALAC, DSD). Dostupna je i Sony-jeva DSEE HX (tehnologija koristi algoritam za analiziranje muzike i automatsko poboljšavanje kvaliteta zvuka nakon čega kvalitet MP3 fajlova biva jednako dobar kao kvalitet Hi-Resolution audio fajlova). Obradovaće vas i informacija da je Sony “ubacio” LDAC (kodek koji prenosi podatke tri puta efikasnije od kodeka putem Bluetooth-a), Digital Noise Cancelling (Digitalna redukcija buke, umanjuje spoljašnje zvuke do čak 98% uz odgovarajuće DNC slušalice) i Clear Audio+ tehnologije. Ljubitelji kvalitetnog zvuka će svakako znati ovo da cene.

 Slušalice sa Xperia Z5 Premium telefonom
Slušalice sa Xperia Z5 Premium telefonom
Izvor: Mondo

Bili smo u prilici da se uverimo u kvalitet zvuka koji telefon u kombinaciji sa Hi-Resolution slušalicama pruža. Više o tome pročitajte u recenziji h.ear on MDR-100AAP slušalica.

Za slušanje muzike, možete koristiti i stereo zvučnike koje ovaj model poseduje. Dolaze u kombinaciji sa S-Force Front Surround tehnologijom. Zvuče odlično. Mislim da je kvalitet zvuka bolji od stereo zvučnika koji su ugrađeni u Xperia Z5 model. Međutim, ukoliko se uporede sa BoomSound zvučnicima koji se nalaze na nekim HTC telefonima, zvuče prosečno.

Kada je Video aplikacija u pitanju, sav video sadržaj koji imate na telefonu se prikazuje u 4K rezoluciji.

 Sony Xperia Media aplikacije - video
Sony Xperia Media aplikacije - video
Izvor: Mondo

PS4 Remote Play

Ukoliko imate PlayStation 4 konzolu, možete instalirati PlayStation i PS4 Remote Play aplikacije kako biste PlayStation 4 video igre mogli da igrate na telefonu.

Xperia Z5 Premium podržava samo PlayStation DUALSHOCK 4 bežični kontroler, za razliku recimo od Xperia-e Z2 koja podržava i DUALSHOCK 3 kontroler. Nažalost, ovu mogućnost nismo isprobali.

Ostale Xperia aplikacije

Apsolutno sve aplikacije koje ste do sada viđali na Xperia telefonima nalaze se i na Xperia-i Z5 Premium – Xperia Lounge, What’s New, TrackID, Movie Creator, Calculator, Calendar, Clock, Messaging, Xperia Keyboard, Phone, Contacts, Smart Connect, ali i jedna nova. Reč je o Xperia Weather aplikaciji koja prikazuje ništa drugo do vremenske prognoze. Jednostavno izgleda, od opcija skoro da nema ništa. Radi dobro, što je i najbitnije.

VR

Nekoliko nedelja nakon zvaničnog predstavljanja telefona, Sony je na svom blogu objavio vest da za vlasnike Xperia Z5 Premium telefona sprema nešto jako zanimljivo kada je VR (virtuelna realnost) u pitanju. Pretpostavljate, telefon sa 4K ekranom bi trebalo da pruži mnogo kvalitetnije VR iskustvo zbog neverovatno velike rezolucije.

 Xperia Z5 Premium VR aplikacije
Xperia Z5 Premium VR aplikacije
Izvor: Mondo

Međutim, to se još uvek nije desilo. Telefon u svim VR aplikacijama koje sam isprobao prikazuje sliku u Full HD rezoluciji koja se uopšte ne razlikuje od prikaza slike na Xperia Z2 telefonu koji poseduje 5.2 inčni ekran Full HD rezlucije. Nadam se da će Sony Marshmallow 6.0 nadogradnjom konačno doneti i jednistvene VR aplikacije u 4K rezoluciji.

Xperia Backup & Restore opcija

Ova opcija je i ranije bila prisutna na Xperia telefonima s tim što je na Xperia-i Z5 poboljšana, i to dosta. Sada nudi mnogo više mogućnosti nego ranije. Kopije kontakata, konverzacija, poziva, email naloga, aplikacija, podešavanja telefona i podešavanja Xperia Launcher-a možete sačuvati na eksternom uređaju, memorijskoj kartici ili nekom online nalogu. Backup može možete pokrenuti ručno ili se on može aktivirati sam, automatski. Možete odrediti i vremenski period kada će se i koliko puta odabrani podaci backup-ovati.

Trajanje baterije

Ugrađena baterija je kapaciteta 3430 mAh koja se ne može vaditi. Prosečnim korišćenjem može da potraje ceo dan. Zavisi kako i koliko koristite telefon. U toku testiranja bila su aktivna 3 Google naloga, stalna internet konekcija (telefon je u toku dana koristio i 4G LTE mrežu) kao i sinhronizacija sa ostalim nalozima. Osvetljenje ekrana je bilo podešeno na maksimum.

Punjenje baterije od 15 do 90 procenata standardnim UCH 20 punjačem traje 1 sat i 50 minuta. Punjenje od 15 do 100 procenata traje 2 sata i 20 minuta. Telefon podržava Qualcomm Quick Charge 2.0 tehnologiju koja obezbeđuje brzo punjenje. Nažalost, ovog puta nismo imali Sony-jev UCH 10 punjač za brzo punjenje kako bismo testirali i tu opciju.

Skener otiska prsta

Skener otiska prsta radi dobro. Međutim, dešava se da ni iz 5. pokušaja ne prepozna otisak. Zašto je to tako, ne znam. Da li je do softvera ili ne, saznaćemo ukoliko se Sony bude oglasio povodom ovog problema jer je još korisnika na zvaničnom Xperia forumu prijavilo isti problem. Skener otiska prsta je i na Xperia-i Z5 grešio, ali ne u ovolikoj meri.

Ukupno možete snimiti 5 otisaka. Mada, ovo vam ne preporučujem da radite. Čini mi se da što je više snimnjenih otisaka, skener pravi više grešaka.

Svaki put kada budete izabrali otključavanje telefona koje ne obuhvata PIN ili Pattern, otisci će biti izbrisani.

 Xperia Z5 Premium fingerprint sensor
Xperia Z5 Premium fingerprint sensor
Izvor: Sony Mobile

Nedostaci

Pored malog problema sa skenerom otiska prsta, koji nije toliko ozbiljan i za koji verujem da će uskoro biti rešen softverskim ažuriranjem, jedino što mi je zasmetalo jesu malo veće dimenzije telefona. Doduše, mislim da je sve stvar navike. Telefon je na testu bio samo nekoliko dana tako da nije bilo mnogo vremena za navikavanje.

Zaključak

Sony Xperia Z5 Premium je vrhunski Android telefon i najbolji pemetni telefon koji Sony trenutno ima u svojoj ponudi. Zato ćete, ukoliko se budete odlučili za ovaj model, morati da izdvojite malo veću sumu novca.

Kada je ekran u pitanju, ovaj model trenutno nema konkurenciju. Kamera je jedna od najboljih na tržištu. Kvalitet izrade kao i do sada, u rangu sa ostalim Xperia modelima iz Z serije. Kada su boje u pitanju, moj izbor bi definitivno bila verzija telefona u hrom boji zbog ogledala na zadnjoj strani koje ga čini vrlo privlačnim i jedinstvenim.

Da li bih vam preporučio telefon? Svakako. Ne samo zbog ekrana sa fantastičnom rezolucijom i odličnim kvalitetom prikaza slike, već zbog svega ostalog što telefon može da vam ponudi.

Ipak, to sve dolazi po ceni koja nije za svakoga. U slobodnoj prodaji cena Xperia Z5 Premium u ovom trenutku košta skoro 1.000 evra. U ponudi operatera je povoljniji, ali se prodaje samo u najjačim i samim tim i najskupljim paketima. Međutim, ko voli i ima - nema razlog da ga ne uzme.

Čekamo vaše komentare ispod, ali i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Ovo je #Sony #XperiaZ5Premium uživo! #IFA15 #MobITIFA15 #Video #Gold

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA