Fitnes narukvica za sve - Sony SmartBand 2 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes narukvica za sve - Sony SmartBand 2

Stigao je još jedan uređaj iz fantastične Sony-jeve SmartWear kolekcije.

  Izvor: Mondo

Kada su nosivi uređaji u pitanju, Sony Mobile je jedan od retkih proizvođača koji ima čitavu kolekciju - SmartBand, SmartBand Talk, SmartWatch 3 i najnoviji SmartBand 2 o kojem možete više pročitati u nastavku.

Pre nekoliko nekoliko nedelja predstavljen je nosivi uređaj SmartBand 2 (SWR12), naslednik prvog SmartBand (SWR10) uređaja. Radi se o silikonskoj narukvici sa vodootpornim pametnim jezgrom koje u kombinaciji sa aplikacijama SmartBand 2 i LifeLog beleži skoro sve vaše aktivnosti. Sada je dostupan i sensor koji meri otkucaje srca kao i nivo stresa.

Uređaj možete povezati sa Android ili iOS telefonom.

U prodajnom pakovanju se pored uređaja (pametnog jezgra) i silikonske narukvice nalazi USB kabl i uputstvo za upotrebu. Silikonska narukvica dostupna je samo u jednoj veličini, za razliku od prethodnog modela u čijem pakovanju se nalazila i narukvica u manjoj S veličini.

Standardane boje narukvica koje se isporučuju uz jezgro su crna i bela, dok ćete narukvice u drugim bojama morati da kupite naknadno. Prodaju se u plavoj i roze boji. Ako ste ipak za neke druge boje, ne brinite, moći ćete da koristite narukvice koje su prvenstveno namenjene prethodnom SmartBand modelu jer su kompatibilne i sa ovim. Ima ih ukupno 9.

Hardver

Kućište vodootpornog (IP68) pametnog jezgra kao i kod prethodnog modela izrađeno je od plastike. Dimenzije iznose 40,7 x 15,3 x 9,5 mm dok je težina svega 6 grama bez silikonske narukvice, odnosno 25 grama sa narukvicom.

SWR12 ima power dugme i tri RGB LED diode. USB ulaz za punjenje nalazi se sa leve strane. Uređaj koristi ARM Cortex-M0 32-bitni procesor. Poseduje 256KB interne memorije i 32KB RAM memorije. Za povezivanje sa telefonom koristi NFC/Bluetooth 4.0 (low energy) konekciju.

Kapacitet baterije nije poznat ali proizvođač tvrdi da može da potraje do 2 dana normalnim korišćenjem, odnosno do 5 ukoliko uključite STAMINA režim. Ako pak uključite konstantno merenje oktucaja scra uz pomoć ugrađenog senzora, baterija će potrajati maksimum 10 sati.

Softver

Da biste koristili sve funkcije SmartBand 2 narukvice (sa pametnim jezgrom) potreban vam je Android telefon sa minimum Android 4.4 KitKat verzijom ili iOS uređaj sa minimum 8.2 verzijom. Naravno, i već pomenute SmartBand 2 i LifeLog aplikacije. Za potrebe ove recenzije koristili smo Android telefone sa Lollipop 5.1.1 verzijom operativnog sistema – Xperia-u Z5 i Xperia-u Z2.

Kako se koristi?

Da biste uključili uređaj jednostavno ga dodirnite telefonom (na kom je prethodno uključena NFC opcija). Uređaj će se nakon toga sam uključiti i povezati sa telefonom. Nakon toga potrebno je podesiti SWR12 pametno jezgro. Sve opcije podešavanja nalaze se u meniju SmartBand 2 aplikacije.

Kada završite sa osnovnim podešavanjima narukvice i prateće aplikacije, treba podesiti LifeLog aplikaciju. Napravite nalog, ulogujte se i ubacite sve podatke koje vam aplikacija bude tražila (datum rođenja, pol, visinu, težinu, itd.). Kada ubacite sve podatke ne zaboravite da uključite Logger kako bi sve vaše aktivnosti bile zabeležene. Kada završite sa ovim osnovnim podešavanjima preostaje vam da u dashboard-u aktivirate one aktivnosti koje želite da aplikacija beleži.

Sve vaše dnevne aktivnosti biće prikazane u gornjem delu, dok se u donjem nalazi dashboard sa šarenim pločicama tj. aktivnostima. Klikom na neku od pločica moći ćete da pogledate detaljan izveštaj za tu aktivnost. Možete postaviti i dnevni cilj, npr. koliko koraka želite dnevno da napravite. Ako budete ostvarili zadati cilj aplikacija će vas obavestiti o tome. Kratki pregled aktivnosti možete pogledati i u okviru SmartBand 2 aplikacije. Za više detalja, ipak ćete biti preusmereni na LifeLog aplikaciju.

Od pre nekoliko dana LifeLog aplikacija je dobila i donekle novi izgled, sa menijem koji se sada nalazi na levoj strani, odnosno koji se izvlači prevlačenjem prsta s leva na desno.

Za razliku od SmartBand (SWR10) narukvice, novi model (SWR12) nema mogućnost ručnog prebacivanja iz dnevnog u noćni režim već to sama narukvica radi umesto vas. Kada je u stanju mirovanja, SmartBand 2 će to u LifeLog aplikaciji ubeležiti kao vreme spavanja. Pomalo čudna odluka, rekao bih. Pretpostavljam da je Sony zamislio da narukvicu nosite 24/7.

Najbitnija novina koja dolazi sa novim modelom je sensor za merenje otkucaja srca i nivoa stresa. Vrlo lako se koristi. Možete podestiti narukvicu da to radi automatski, nekoliko puta na dan, a možete uključiti i STAMINA režim koji štedi bateriju i koji isključuje pomenuti sensor. Naravno, možete meriti otkucaje srca i u ovom režimu – dva puta brzo pritisnite Power dugme kako biste započeli proces. Narukvica mora biti zategnuta na minimum 2 cm od zgloba kako bi rezultati bili precizniji. Takođe, morate bar jednu noć prespavati sa narukvicom da bi ubeležila i podatke u vezi sa vašim snom. Dobićete preciznije informacije kada sledeći put budete merili otkucaje srca i nivo stresa.

Još jedna mogućnost koja nije bila dostupna na prethodnom modelu je opcija povezivanja narukvice sa Google Fit aplikacijom. Vrlo korisno za one koji su već navikli na pomenutu aplikaciju.

Pozitivne / negativne stvari

Kao veliki plus bih naveo senzor za merenje otkucaja srca, modernu SmartBand 2 aplikaciju i odlično trajanje baterije. Uređaj ne morate puniti nekoliko dana (ako koristite STAMINA režim). Realno, prosečan korisnik nema potrebu za konstantnim merenjem pulsa, nivoa stresa i otkucaja srca. Još jedan veliki plus je mogućnost korišćenja silikonskih narukvica (SWR110) koje su prvenstveno namenjene SmartBand (SWR10) uređaju jer su kompatibilne i sa novim SmartBand 2 (SWR12) uređajem.

 SmartBand & SmartBand 2
SmartBand & SmartBand 2
Izvor: Mondo

Kao manu bih naveo dizajn novog modela silikonske narukvice koja izgleda lepo ali nije baš praktična kada je kopčanje u pitanju. Prethodni model je mnogo bolji po ovom pitanju. Jedini plus nove silikonske narukvice u odnosu na staru je što deluje sigurnije zbog komplikovanije metalne kopče.

Kao što sam već napisao, na novom modelu je nemoguće ručno promeniti režim iz dnevnog u noćni, što je donekle još jedan minus, ali gotovo neprimetan.

Ostalim opcijama i funkcijama novog modela sam zadovoljan, vrlo. Kao manu ne mogu da navedem nedostatak ekrana, jer ako vam treba jedan takav uređaj možete nabaviti SmartBand Talk model. No, o tome ću nekom drugom prilikom.

Zaključak

Sony je napravio veoma zanimljiv i koristan uređaj. Lično koristim stariji SmartBand SWR10 model, ali ne toliko za praćenje aktivnosti koliko zbog notifikacija. Jednostavno nećete propustiti nijedno obaveštenje.

Ukoliko sebe svrstavate u kategoriju naprednih korisnika i bavite se nekim sportom, verujem da će vam i ostale funkcije i mogućnosti ove pametne narukvice biti od velike koristi.

Ako planirate kupovinu fitnes uređaja kako biste vodili dnevnik određenih aktivnosti, svakako imajte u vidu i ovaj. Nećete pogrešiti sigurno.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA