Telefon sa najboljim signalom i odličnom kamerom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon sa najboljim signalom i odličnom kamerom

Testirali smo ga više od tri meseca noseći ga kao primaran telefon i ne samo da je Huawei P8 nadmašio sve dosadašnje telefone po pitanju signala, nego nas je ubedio da je dobar i na drugim poljima!

 Izvor: MONDO portal.

Huawei P8 je predstavljen 15. aprila u Londonu i bili smo prisutni na premijeri, a naše druženje sa telefonom traje od tada. Imali smo sasvim dovoljno vremena da zavirimo u svaki njegov meni i da ga testiramo baš onako kao biste želeli - do najsitnijeg detalja!

Da pišemo o svemu ne možemo, jer bi to trajalo i trajalo, ali ćemo se dotaći svega onoga što Huawei P8 može, što je drugačije od konkurenata i svih njegovih zanimljivih opcija.

Možete da ne volite Huawei, može da vam se ne dopada to što je do juče bio autsajder u premijum smartfon segmentu, ali će vas model P8 razoružati svojim adutima. Huawei i dalje najviše iznenađuje od svih proizvođača na tržištu telefona, jer uspeva da pronađe opcije koje zaista ljudi koriste pri svakodnevnoj upotrebi telefona i koje rade to čemu su namenjene jednostavno i brzo...

Krenućemo baš od „pametne“ dual antene, koja je smeštena u donji i gornji deo telefona i zaista radi posao Huawei P8 je najbolji telefon, što se signala tiče, koji smo ikada imali na testu! Za razliku od konkurenata 3G signal ima - svuda! Jednostavno, Huawei P8 ga nekako izvlači maksimum iz svake bazne stanice na koju se nakači i uspeva da od signala napravi upotrebljivu internet vezu. S ovim uređajem mnogo ređe smo viđali 2G oznaku mreže, kuglice za učitavanje sadržaja, a sajtovi i aplikacije otvarali su se u trenutku. Kako za internet, tako i za razgovor - P8 nema premca i to je najveća prednost u odnosu na konkurente.

Unapređen je sistem kombinovanja Wi-Fi i signala mobilne mreže, pa korisnici koji ne podese ograničenje prenosa podataka i uključe Wi-Fi+ opciju mogu da računaju na najbolji internet signal, jer će se telefon kačiti na Wi-Fi ili mobilnu mrežu u zavisnosti od toga koja mreža ima jači i prohodniji signal. Wi-Fi+, takođe, omogućava da se telefon samostalno poveže na mreže koje je već koristio i na one koje imaju otvoren i automatizovan pristup.

Dakle, što se korišćenja interneta, razgovora i kvaliteta signala tiče - ovo je telefon broj jedan na našem testu do sada!

Huawei P8 se kači i na LTE mreže Cat. 6 (do 300 Mbps), ima Dual-band Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.1 koji često gubi vezu kad je između telefona i povezanog uređaja čvrsta fizička prepreka (to je jedina zamerka na povezivanje), GPS/GLONASS/BeiDou (BDS) prijemnik, FM radio, NFC, microUSB I podršku za USB On-The-Go.

Telefon dolazi sa Androidom Lollipop 5.0.2 i u početku je imao problema u radu, poput nemogućnosti da se koriste samo 2G mreže i samostalno je pravio screenshot-ove kad se prstom brzo prelazi preko displeja, ali je to sa tri uzastopne nadogradnje, koje su zajedno imale preko 500 megabajta, pored mnogih drugih unapređenja, ispravljeno. Screenshotovi se, inače mogu praviti zglobom prsta - savijete prst, napravite povezan krug ili nešto slično zglobom prsta i telefon će ponuditi taj deo ekrana da sačuvate ili ubacite u editor, obradite i pošaljete. Huawei ovo zove Knucle sense tehnologija.

Android Lollipop je presvučen Huawei EMUI 3.1 interfejsom, koji ga menja do neprepoznatljivosti, ali ne na agresivan i "vrišteće obojen" način poput konkukurentskih proizvođača. Glavni meni je izostavljen i aplikacije se nakon instalacije pojavljuju redom, popunjavajući početne ekrane, koji se dodaju kako se ubacuju aplikacije. Omogućeno je grupisanje aplikacija u foldere, izmena tema interfejsa, a posebno nam se dopao dodatni Android taster za pokretanje i ukidanje padajućeg menija, koji se standardno dobija prevlačenjem od gornje ivice ka donjoj. Naime, pored tri standardna Android tastera s leve ili desne strane se pojavi strelica koja spušta padajući meni i vraća ga gore - nema više prevlačenja prstom preko ekrana (pogledajte slike u galeriji interfejsa).

Huawei je i izuzetno elegantno rešio i problem osobama sa manjom šakom - prevucite preko Android tastera ulevo i ceo interfejs će se pomeriti ulevo, smanjiti za 25 odsto i omogućiti da ceo ekran bude pod palcem! Prevusite preko tastera udesno i dobićete isto to, ukoliko se desnoruki. Ista je situacija i sa brojčanikom - prevucite ulevo da se on zalepi s leve ili udesno da odleti u desni bok telefona kako biste lako pozivali brojeve jednom rukom (i ove slike vas čekaju u galeriji interfejsa).

Huawei je ulepšao i zaključan ekran posebnim temama, koje prikazuju slike po izboru korisnika (pogledajte slike interfejsa u galeriji), a sa zaključanog ekrana može se prečicom pokrenuti kamera, audio poruke, kalkulator, baterijska lampa ili neka druga aplikacija. Model P8 omogućava prikaz stanja i brzinu protoka mreže, tako da uvek vidite kojom brzinom surfujete ili koristite aplikacije, a na raspolaganju vam je i podešavanje i dodavanje prečica i njihovog rasporeda u padajućem meniju.

Pored kamere rezolucije osam megapiksela s prednje strane, koja ima mod za ulepšavanje, a može da se koristi i umesto ogledala posebnom aplikacijom, da se udari „vodeni žig“ preko fotke sa informacijama gde je nastala, tokom kakvog vremena i datum, prisutna je i poleđinska kamera rezolucije 13 megapiksela sa optičkom stabilizacijom kadra. To znači da će slike biti oštre i kad vam ruka nije mirna ili slikate objekte u pokretu (OIS do 1.6 stepeni u svim pravcima). Ovo je prva 13-megapikselna kamera sa podrškom za četiri boje (RGBW - Red Green Blue White), umesto tri i donosi unapređenu optiku, koja je formirana od pet staklenih delova, što sve zajedno daje oštrije i jasnije slike čak i u uslovima sa malo svetla. Kamera omogućava snimanje maksimalno Full HD videa ali i nove "vrste" klipova iz četiri ugla sa četiri smartfona istovremeno, koji se povezuju preko bežične veze pomoću Režim režisera aplikacijom. Kamera ima i neke neuobičajene opcije kakve su crtanje svetlošću, ulepšavanje vode, beskonačan tok svetla, ali i neizbežni mod ulepšavanja. Pogledajte naše fotke u galeriji i obratite pažnju na detalje i podeoke mernih instrumenata, ručku torbe na plaži, padobrana iznad vode i konopaca preko košobrana.

Prema tvrdnji Huaweija kamera je kvaliteta DSLR aparata, zahvaljujući posebnom procesoru slike, koji je zadužen za regulaciju ekspozicije i balansa bele, radi na boljem praćenju lica, automatskom odabiru scene fotkanja/snimanja i smanjenju šuma. Sve što je Huawei rekao mi ćemo potvrditi i naglasiti da je kamera odlična, što će vam dokazati naše slike u galeriji! Bez obzira na to da li fotkate i snimate uveče, unutra (uz dvotonski Led blic) ili napolju rezultatom ćete uvek biti zadovoljni! Istina je da bismo više voleli da Huawei P8 ima i hardverski kamera-taster, ali on je ovog puta izostao...

Huawei se dokazao kao premijum brend ne samo integrišući u P8 nove opcije Android interfejsa i kvalitetan hardver, nego i dizajnom. P8 je izrađen iz jednog komada metala, koji je obrađen peskiranom tehnologijom, hrapav je na dodir, teško se grebe i telefon nikad ne klizi iz ruke. Ivice su zasečene, visokog sjaja, a velika pažnja posvećena je i detaljima, pa je On/Off, odnosno Standby taster posebno obrađen, kao i Volume dugme. Donji deo ima dva velika rešetkasta odeljka (ali samo jedan, mono, zvučnik), dok je na vrhu ulaz za sluške i jedan od nekoliko mikrofona zaduženih za poboljšanje kvaliteta razgovora. Kvalitet izrade je besprekoran, ali telefon nije otporan na vodu, niti prskanje. Ono što se nama nekoliko puta desilo - da P8 padne sa stola ili iz torbe - nije ga ubilo. Pad je ostavio tragove na leđima i donjoj ivici, ali ne toliko izražene da bi nas to zabrinulo. Kućište je tanko 6.4 mimimetra, ali P8 nije neprijatno držati, taman je kako treba, a u prodaji su četiri boje, koje su raspoređene po jačini hardvera - crna, bela, šampanjac i siva.

Crn kao noć, a pravi vatrene slike! #HuaweiP8 @huaweisrbija #London #MakeItPossible #Fire #Camera

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Huawei je u paket uključio odlične slušalice koje neodoljivo podsećaju na iPhone sluške, ali smo zbog kvaliteta zvuka koji pružaju spremni da na brzinu zažmurimo na taj „gaf“. Vlasnicima telefona je na raspolaganju i set ekvilajzera, prikaz stihova pesme u plejeru ili na zaključanom ekranu, kao i klasifikovanje muzičke biblioteke prema žanru, emociji ili dužini pesama. Kvalitet zvuka je odličan, lepo izbalansiran, čist preko slušalica, ali i sa izraženim distorzijama na jačem nivou zvuka preko spikerfona. Ovde ćemo još jednom podsetiti i na propust sa slabom Bluetooth vezom, jer ako telefon nosite u torbi dolaziće do isprekidanog prijema zvuka.

Huawei je u kućište spakovao bateriju kapaciteta 2.680 mAh koja će izgurati jedan dan ili nešto jače mešovite upotrebe što i nije najblistaviji rezultat. Očekivali smo više, ali je Huawei obećao da će sa sledećim nadogradnjama poboljšati, odnosno smanjiti potrošnju baterije. Do tada koristite menadžer za regulaciju potrošnje, koji omogućava, između ostalog, i da odredite koje aplikacije smeju da ostanu aktivne u pozadini, a koje ne.

Jedinstven i po ovome!

Telefon dolazi sa vrlo zanimljivim dodacima, poput glasovnog pronalaženja ako ga zaturite - telefon se javi na dozivanje sa "ovde sam", ugrađeno je suzbijanje pozadinske buke u slušalici za kvalitetnije razgovore i telefon samostalno dodaje pozivni prefiks za broj koji pozivate kada ste u romingu (leti je to posebno sjajna usluga)!

Ekran koji je Huawei ugradio u P8 je očekivano Full HD, jer Huawei odbija da koristi ekrane veće rezolucije. Ima 5.2 inča (13.2 cm), NEO-IPS matricu i odlične uglove gledanja. Kontrast i zasićenost boja su odlični, crna je duboka, a sadržaj će biti čitljiv i na otvorenom. Odziv displeja na dodir bez zamerke, a gustina piksela od 424 je među najboljima na tržištu, što omogućava kvalitetan prikaz i složene grafike.

Sintetički benchmark testovipokazali su da je Huawei P8 iznenađujuće ranjiv na polju grafike i da tu zaostaje za konkurencijom, ali u svakodnevnom korišćenju nismo primetili neki problem s tim. Igrajući Mortal Kombat X jesmo iskusili pad frejmrejta kada se na ekranu pojavljuju vatra i magije, ali je to nešto što mnogo ne narušava iskustvo igranja ove zahtevne igre (primetili ste da MKX koristimo na svim testovima i ako telefon ili tablet prođu taj i test Asphalt 8 igre - mi smo zadovoljni). Telefon se vrlo retko greje, a problema u radu s Androidom nismo imali, niti smo primetili nedostatak brzine ili daha ni pri pokrenutom velikom broju aplikacija. Za to je zadužen Huawei HiSillicon Kirin 930 64-bitni oktakor čipset, koji ima 4 x A53 jezgra brzine 2.0 GHz i 4 x A53 jezgra brzine 1.5 GHz. Tu je dva, odnosno tri gigabajta RAM i 16 odnosno 64 GB interne memorije. Za grafiku je zadužen Mali-T628, a na raspolaganju je i microSD slot za kartice kapaciteta do 128 GB. Isto ležište microSD kartice može se iskoristiti za micro SIM karticu, jer Huawei P8 podržava Dual SIM opciju.

Huawei je sa poslednjom nadogradnjom softvera dodao i aplikaciju Zdravlje, koja za sada ima samo jednostavan brojač koraka, ali u aplikaciji stoji da Huawei radi na novim opcijama, koje će se pojaviti sa sledećim nadogradnjama, pa ćemo sačekati na njih pre opisa Zdravlja.

Šta nam se nije dopalo? Recimo, ovako lep i dobar displej mogao je da ima opciju da se probudi dvostrukim kuckanjem, jer je to vrlo zgodna opcija kad se telefon koristi samo jednom rukom. U ovoj cenovnoj klasi 4K video snimanje je već standard, tako da bi Huawei mogao da razmišlja i u tom pravcu. Ponovićemo i zamerke iz teksta - nema fizičkog kamera-tastera, Bluetooth signal je slab, a slušalice previše podsećaju na "onog" konkurenta.

I manje više - to je to. Mi smo uspeli da živimo sa svim ovim manama vrlo lako, jer je sve ostalo što Huawei P8 nudi vrhunsko, a ne košta previše, kada se uporedi sa konkurentima. Cena telefona u našoj zemlji je od jednog dinara uz vrlo atraktivne mts pakete ili oko 560 evra u slobodnoj prodaji.Po toj ceni dobijate sjajan telefon, koji je u segmentu dizajna i karakteristika na nivou konkurencije, ali je maestralnim, a sitnim softverskim funkcijama, ipak, korak ispred svih. A šlag na torti je to što će P8 izvući maksimum iz svake mreže!

Nakon što smo prošle godine Huawei Mate7 proglasili telefonom godine, Huawei P8 je naš najozbiljniji kandidat za tu titulu iz prvog dela ove godine! Videćemo šta drugi deo nosi ;)

I da ne zaboravimo, uz Huawei P8 dobijate TRI GODINE GARANCIJE!

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Ovo je #HuaweiP8 uživo iz #London-a :) @huaweisrbija #MakeItPossible #Huawei

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Huawei P8 specifikacije:

- Dimenzije: 144 x 72 x 6.4 milimetara
- Težina: 144 grama
- Operativni sistem: Android 5.0.2, Lollipop, Emotion UI 3.1
- Procesor: Huawei HiSilicon Kirin 930 Octa-core 4 x A53 2.0 GHz + 4 x A53 1.5 GHz
- Grafika: Mali-T628
- Memorija: RAM 3 GB, Interna oko 16 GB, microSD do 128 GB
- Kamere: poleđinska 13 MPx, Full HD, OIS, RGBW + Image Processor, prednja 8 MPx, Full HD, obe sa do 30 fps snimanjem i svetlosnim i drugim efektima, Dual tone LED blic
- Ekran: IPS NEO, 5.2 inča, 1.920 x 1.080 px, 424 ppi, Gorilla Glass 3
- Veze: HSPA+, Wi-Fi i Wi-Fi+, BT 4.0, DLNA, LTE, NFC, USB + OTG
- Dodatno: GPS Glonass, FM radio, Dual SIM obe 4G LTE, Dolby Digital Plus, metalno telo
- Baterija: 2.680 mAh, do dva dana autonomije.

Huawei P8
Izvor: Huawei Device

Knucle sense tehnologija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi