STOP

Od danas možete stati na put nasrtljivim trgovcima: Evo kako da se upišete u Registar "NE ZOVI"

Autor Ilija Baošić

Registar "NE ZOVI" je pušten rad. Upišite se u njega ako ne želite da vas trgovci zovu ili šalju promotivne poruke.

Izvor: Shutterstock

RATEL je danas, 5. januara, pustio u rad Registar "NE ZOVI". U pitanju je jedinstvena baza podataka koja trgovcima stavlja do znanja koji korisnici ne žele da primaju pozive ili poruke u promotivne svrhe.

Pre pozivanja ili slanja promotivnih poruka, trgovci su u obavezi da provere da li je određeni telefonski broj upisan u Registar, odnosno da li se nalazi na spisku brojeva koje ne treba zvati. Ukoliko trgovac pozove ili pošalje poruku na takav broj, u prekršio je, a zakonom je određena i visina kazni - 50.000 dinara za pravno lice, 30.000 dinara za preduzetnike i 8.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Kako se upisati u Registar "NE ZOVI"

Izvor: Shutterstock

Ukoliko želite da se upišete u Registar "NE ZOVI", potrebno je da podnesete zahtev svom operatoru, a to možete učiniti za broj fiksnog i mobilnog telefona. Zahtev se može podneti lično, u poslovnicama operatora (obrazac pronađite OVDE), a ukoliko je to omogućeno - i putem sajta ili aplikacije operatora.

Pravo na podnošenje zahteva za upis u Registar "NE ZOVI" imaju isključivo vlasnici brojeva telefona, a u slučaju da ste korisnik pripejd usluge, neophodno je da prethodno budete registrovani.

Kako proveriti da li je broj upisan u Registar "NE ZOVI"

Izvor: NE ZOVI

Nakon podnetog zahteva, promene koje operator unese u Registar su vidljive prvog narednog dana, a to možete proveriti putem www.nezovi.rs sajta.

Ukoliko je vaš broj upisan u Registar, a vi primite neželjeni poziv ili poruku, prigovor možete podneti Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

Pravilnik o registru potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promocije i/ili prodaje telefonom možete pročitati na OVOM LINKU.

IZVOR: RATEL