KAKO IZMERITI BRZINU INTERNETA: Već imate sve što vam treba - i za kompjuter i za mobilni telefon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO IZMERITI BRZINU INTERNETA: Već imate sve što vam treba - i za kompjuter i za mobilni telefon

Ako vam je iz bilo kog razloga potrebno da izmerite brzinu interneta slobodno se poslužite ovim aplikacijama!

  Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Merenje brzine interneta najčešće nam zatreba kad shvatimo da nam je konekcija spora ili sumnjamo da ne dobijamo brzinu adekvatnu paketu koji plaćamo svom provajderu.

Kao jedan od argumenata u razgovoru sa domaćim operatorima na temu brzine interneta ne bi trebalo da iznosimo subjektivne procene, nego baš naprotiv - egzaktne i izmerene od strane kompanije sa kredibilitetom!

Možda će vas zanimati

Ako vam je potrebno da brzo izmerite brzinu svoje konekcije na računaru jednostavno posetite sajt SpeedTest.net!

Da, mnogima je ovaj sajt vrlo poznat, ali veliki broj pretraga na Google platformi svakog meseca i pitanja koja naša redakcija dobija govori u prilog tome da postoje korisnici koji ga još uvek nisu koristili. Dakle, kucajte u svoj browser speedtest.net i merenje može da počne!

Sačekajte da se učita interfejs, proverite da li je odabrana naša zemlja i počnite merenje, pritisnite TEST dugme. Budite strpljivi da se izvrši merenje brzine interneta ka vama (Download) i od vas (Upload) i dobićete realnu brzinu interneta u tom trenutku.

Da biste bolje stekli uvid u raspon kretanja brzine interneta izvršite merenja u različitim delovima dana tokom nekoliko dana. Saberite rezultate, podelite ih sa brojem merenja i imaćete prosečnu brzinu vašeg kućnog, radnog ili mobilnog interneta.

Što se mobilnog interneta tiče možete se poslužiti istom internet vezom ili preuzeti SppedTest.net aplikaciju za iOS, Android i Huawei Mobile Services uređaje. Isključite Wi-Fi, uključite prenos podataka, pokrenite aplikaciju i izmerite brzinu svoje mobilne mreže na mestu na kojem se nalazite. Naravno, mobilni internet je mnogo osetljiviji i na njega utiče dosta faktora - udaljenost od bazne stanice, okolina, vreme itd. - i mobilni internet je potrebno ispitivati češće, kako bi se stekao realan utisak o brzini veze.

Korišćenjem aplikacije svakog meseca učestvujete, ako se tako izjasnite, i u kreiranju mapa merenja internet brzine za svoju zemlju, pomažući tako da SpeedTest.Net napravi listu zemalja na kojoj su one rangirane po brzini interneta. Isto to možete da učinite i na Windows 10 računarima, ne samo na telefonima, preuzimanjem aplikacije ovog servisa iz Windows Store-a.

I na kraju, ako se pitate koja brzina interneta je dobra - to zavisi isključivo od toga koliko brz internet je vama potreban. Takođe, brzina interneta nikako ne bi trebalo značajno da odstupa nakon merenja od brzine interneta paketa koju plaćate, i ne u velikom broju slučajeva. Ako je tako - tražite da vam provajder proveri vezu i otkloni smetnje ili zameni opremu.

Internet brzine variraju i normalno je da je mreža nekad preopterećena, ali to ne sme da bude slučaj stalno.

Svakako, kad već proveravate brzinu interneta, možda nije do operatora ili zagušenja - možda vam se neko "samo" nakačio na vaš Wi-Fi? Proverite!

Izmerite brzinu interneta i javite nam u komentarima!
Našu vidite na slikama.

Speedtest Custom: Your Customized VIDEO
Izvor: Ookla

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

deda

Ratel ima aplikaciju za merenje brzine neta i ne samo brzine vec i prijema u db i sve ostale parametre kvaliteta signala, probao sad koristim samo tu aplikaciju..

Admin

Nije toliko problem brzina koju dobijamo od provajdera, koliko je problem što većina koristi isključivo jeftine rutere koje su dobili od provajdera. Obično ti ruteri imaju samo 100Mbs na WiFi a danas u svakoj kući se kači po 3-4 telefona, barem jedan tablet i laptop na taj isti WiFi. Još kad dođu gosti, eto 10ak uređaja na 100Mb WiFi. Pored toga, desi se da ne "dobacuje" ni do svakog dela stana. Ako ruter provajdera ima 1Gb (ili više) LAN portove, onda treba kupiti jedan kvalitetan WiFi ruter. Ako ruter provajdera nema 1Gb LAN portove, onda im skakati poglavi dok ne obezbede. :) Desktopove i laptopove (kad se ne šetaju) na LAN kabl, a telefonima i tabletima obezbediti pristojan WiFi dobrim ruterom.

Bravo admine

@Admin Sve je tako 100%, zato sam kupio archer c6, najviše pruža za najmanje para, na wifi telefon pokazuje 866 mbs, u startu je pc imao 500 mbs a sada pokazuje 100, možda ja ne umem da podesim

Najnovije

Uređaji

Testovi