UKOLIKO POSEDUJETE ISTI TELEFON VIŠE OD TRI MESECA vreme je da uradite ove stavke, dobro znate koje, ali ih izbegavate! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKOLIKO POSEDUJETE ISTI TELEFON VIŠE OD TRI MESECA vreme je da uradite ove stavke, dobro znate koje, ali ih izbegavate!

Nemojte da vas mrzi, već očistite vaš telefon!

 Izvor: MONDO / Wiko

Jedna od najboljih stvari kada kupite novi telefon je taj osećaj novog, zar ne?

Ekran nema nikakvu ogrebotinu, interna memorija je prazna, a telefon ne usporava.

Možda će vas zanimati:

Ali ubrzo vaš telefon gubi taj sjaj od učestalog stavljanja na prljave površine ili kad sa njim idete u toalet. Baš zbog toga je dobra ideja da ga detaljno očistite, kako spolja, tako i u unutra! Posle izvesnog vremena, vaš telefon se „prejede“ kolačića, informacija, podataka što dovodi do zasićenja, ali i potencijalnih rizika. One mogu predstavljati rizik za privatnost i bezbednost uređaja.

Zato hajde zajedno da krenemo u sređivanje, počećemo od spoljašnjosti telefona!

Osnovne stvari

Održavanje spoljašnjosti vašeg telefona nije prevelik zadatak. Sve što vam je potrebno su pravi sastojci. Najpre ugasite telefon!

Počnite od ekrana i uklonite zaštitnu masku kako biste očistili sve površine, kao i otvore. Maramicama za čišćenje ekrana (mogu se naći u prodavnicama za računare/tehniku i koštaju oko 290 dinara) očistite vaš uređaj od prašine, otisaka prstiju, šminke, masti (većina ekrana na telefonima premazana je oleofobnom supstancom koja odbija masnoću sa ruku i prstiju), ma šta god sve imali na svom telefonu. Te maramice vam neće ogrebati ekran i ne ostavljaju tragove kao što bi to obične maramice/krpe uradile.

Ne zaboravite ulaze pošto se u njima skuplja prašina i prljavština, ukoliko nemate pribor za čišćenje, možete upotrebiti čačkalicu ili štapiće za uši, ali morate biti veoma oprezni kako ih koristite.

Potrebno je očistiti i zaštitne maske, odnosno futrole, a jednom kada to uradite dobro ih osušite pre nego što ih vratite na telefon. U zavisnosti od toga da li je plastična, silikonska ili kožna, zavisi i kako ćete je oprati. Silikonska se najlakše pere, možete koristiti deterdžent za sudove ali i alkohol. Kod kožne je potrebno da koristite namenski sapun za kožu, kao i ostala sredstva koje čiste kožu.

Nemojte na vašim uređajima da koristite rastvarače, izbeljivače, proizvode za čišćenje prozora, itd…

Čišćenje softvera

Sada kada ste očistili vaš uređaj, vreme je da izbacite ono što vam ne treba više! Kolačići, usluge i reklame na internetu mogu biti jedan od razloga što vam je telefon sve sporiji. Dobra vest je da vam ne treba puno vremena da očistite svoj telefon kako bi imali najbolji mogući performans.

Da li znate da aplikacije crpe energiju iz vašeg telefona čak i kada ih ne koristite? Odlučite koje su vam zaista potrebne, a sve ostale izbrišite iz vašeg uređaja.

iPhone

Otvorite podešavanja (Settings), kliknite na General > iPhone Storage. Potom izaberite sve aplikacije koje želite da izbrišete, kliknite na Delete App, pa ponovo isto kako biste potvrdili komandu.

Android

Otvorite podešavanja (Settings), nađite opciju Apps pojaviće vam se lista aplikacija i izaberite one koje želite da izbrišete, potom kliknite na Uninstall. Postarajte se da ste izbrisali i widget koji je verovatno ostao na početnom ekranu. Što više aplikacija ostavite da rade u pozadini, to više rizikujete da vaši podaci postanu javni. Jednom kada izbrišete aplikacije sa telefona, upalite računar i postarajte se da su vaši profili na tim aplikacijama isto izbrisani.

Pogledajte kome ste dali dozvolu

Kako smo nebrojano puta pisali o ovome, ovaj korak pogledajte u našim drugim vestima u kojima smo detaljno pisali kako obezbediti sigurnost vašeg uređaja, kao i kako oduzeti dozvolu aplikacijama.

Očistite cache memoriju

Kada vaš telefon ima veoma malo interne memorije on može žestoko da uspori. Brz način kako da očistite prostor u vašem telefonu je da izbrišete keš memoriju.

iPhone

Da biste izbrisali keš memoriju iz Safari internet pregledača pratite ova upustva.

 1. Otvorite podešavanja i nađite Safari
 2. Kod opcije Privacy and Security kliknite na Clear History and Data. Ta opcija će vam izbrisati istoriju pretrage, cookies (kolačiće) i podatke sa internet stranica.

Da biste izbrisali keš memoriju od ostalih aplikacija, kliknite na Settings > General > iPhone Storage. Aplikacije su tu sortirane po tome koja zauzima najviše memorije. Ukoliko koristi dosta prostora, na primer više od 500 megabajta, dobra ideja je da je izbrišete, pa potom reinstalirate. Treba napomenuti da nećete izgubiti lične podatke.

Facebook aplikacija je poznata po tome da zauzima dosta prostora, čak i do nekoliko gigabajta (GB). Sve vaše objave i prijatelji će ostati na njoj jednom kada izbrišete aplikaciju, te se ponovo prijavite.

Android

Da izbrišete keš memoriju iz Chrome internet pregledača pratite ove korake:

 1. Otvorite Chrome
 2. U gornjem desnom uglu se nalaze tri tačke
 3. Kliknite na History, pa potom Clear browsing data
 4. Možete da izaberete i vremenski period, da biste izbrisali sve kliknite na All Time
 5. Potom izaberite Cookies and site data i Cached images and files, štiklirajte te kutije.
 6. Kliknite na Clear data

Brisanje keš memorije vaših aplikacije doprinosi boljem performansu vašeg telefona, uz to vam dozvoljava da u svoj uređaj ubacite više slika, videa, i novih aplikacija.

 1. Otvorite Settings
 2. Kliknite na Storage. Ukoliko imate stariju verziju Android operativnog sistema, verovatno se onda zove ta opcija App Manager
 3. Kliknite Other Apps da dobijete spisak instaliranih aplikacija
 4. Nađite aplikaciju gde želite da izbrišete keš memoriju i kliknite na nju.
 5. Pritisnite Clear Cache.

Android dozvoljava svojim korisnicima da izbrišu podatke i aplikacije koje nisu korišćene veoma dugo, ali upozoravamo da možete ostati bez slike, video zapisa ili nečeg drugog ukoliko ovu opciju iskoristite.

 1. Uđite u podešavanja pa potom u Storage
 2. Tu se nalazi opcija Free up space, dok se na Huawei i Honor uređajima ona zove Clean up
 3. Izaberite koje ćete podatke izbrisati (Junk files, Cached videos, App data, su samo neke od opcija)
 4. Kliknite na Free up/Clean up

Baterija telefona

Jedna od najvažnijih stavki kod telefona je i njena baterija. Ukoliko su vam uključene nepotrebne funkcije one će vam trošiti bateriju, te je potrebno proveriti šta je uključeno, odnosno isključeno.

Ukoliko ste redovni posetilac našeg portala, onda znate i sami da smo već pisali o ovoj temi, ako kojim slučajem niste ispratili, klikom na crveni deo ove rečenice ćete stići do našeg detaljnog vodiča kako produžiti životni vek baterije vašeg mobilnog telefona.

Da li su vam ovi saveti pomogli, možda i vi imate neki koji smo mi propustili? Napišite nam u komentarima!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Komando)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA