Da vam ne presedne CRNI PETAK: Saveti, koje bi trebalo da sledite (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da vam ne presedne CRNI PETAK: Saveti, koje bi trebalo da sledite (FOTO)

Sajber prevaranti jedva čekaju vaš nesmotren korak tokom najveće onlajn rasprodaje na svetu, ali ga vi nemojte napraviti - evo i kako da se zaštitite od prevara!

  Izvor: MONDO / Kaspersky

U svetlu nadolazećeg perioda popusta za Black Friday, sajber kriminalci ciljaju kupce koji posećuju sajtove koji se uglavnom odnose na modu, odeću, obuću, poklone, tehniku, igračke i nakit.

Potrošači, koji traže dobre ponude na ovakvim sajtovima u narednim nedeljama bi trebalo da budu oprezni kad obavljaju onlajn kupovinu.

Možda će vas zanimati:

Ovo su neki od najvažnijih nalaza izveštaja Black Friday Alert 2019: Net Shopping Bag of Threats, koji su pripremili stručnjaci kompanije Kaspersky u cilju procene rizika sa kojima se potrošači mogu suočiti tokom sezone praznične prodaje.

Black Friday je jedan od perioda prodaje širom sveta, koji se najviše iščekuje, kad robne marke potrošačima nude najveće popuste i promotivne ponude. Situacija je ista i sa prvim ponedeljkom, koji sledi iza Black Friday-a, a na Zapadu se on naziva Cyber Monday i zaživeo je i kod nas, a služi da se po nižim cenama i dalje kupe zaostale zalihe od pre tri dana.

Istovremeno, za sajber prevarante ovaj period je, takođe veoma unosan, jer ga koriste kako bi namamili ljude u prevarantske šeme i ukrali njihov novac.

Kako bi razumeli obim prevarantskih aktivnosti, istraživači kompanije Kaspersky su analizirali pretnje sa kojima se susrećemo za vreme Black Friday popusta, uključujući aktivnosti bot mreža, koje distribuiraju bankarske Trojance - malver usmeren na krađu korisničkih informacija i finansijskih podataka.

Bot mreže su mreže računara inficirane malverom.

U zavisnosti od volje vlasnika bot mreže, malver može da preuzima dodatne maliciozne module za druge svrhe. Koristeći vrhunsku tehnologiju, kompanija Kaspersky prati aktivnosti više bot mreža i može da primeti kad se jedna konkretna mreža menja i kad joj se dodaju nove sposobnosti. Nedavno su istraživači ove ruske kompanije posmatrali bot mreže napravljene od računara inficiranih malverom, koji je usmeren na presretanje korisničkih imena i lozinki, kako bi dobio pristup vodećim veb-sajtovima e-trgovine i zatim (u nekim slučajevima) podacima kreditnih kartica povezanih sa korisničkim nalozima na sajtovima e-trgovine i mobilnim aplikacijama širom sveta.

 Kaspersky Black Friday saveti za bezbednu onlajn kupovinu Izvor: MONDO / Kaspersky

Među navedenim kategorijama, potrošačka dobra - poput prodavnica odeće, nakita i igračaka - bili su glavni fokus operatora finansijskih bot mreža ove sezone, sa 28 veb-sajtova iz ove kategorije koji su deo gorepomenutih porodica malvera. Ovaj segment zatim prati i sektor zabave, uključujući filmove, muziku i igre (20 sajtova). Brendovi e-trgovine, koji se odnose na industriju putovanja, poput sajtova za transport, taksi usluge i hotele, takođe su na listi najviše ciljanih sajtova, sa 15 popularnih sajtova.

Prošle godine situacija je bila drugačija: ukupan broj ciljanih brendova je bio samo 67, dok su najtraženije brendove predvodili veb-sajtovi za odeću, zabavu i potrošačku elektroniku. Ove godine, samo dva veb-sajta iz poslednje kategorije su identifikovana kao ciljana od strane jedne od 15 malicioznih porodica.

Saveti za bezbednu Black Friday kupovinu

Kako bi ostali bezbedni tokom Black Friday perioda, stručnjaci kompanije Kaspersky kupcima preporučuju sledeće korake:

  • Izbegavajte kupovinu na veb-sajtovima koji deluju sumnjivo ili neispravno, bez obzira koliko dobro deluju njihove ponude
  • Nemojte da klikćete na nepoznate linkove, koje dobijate putem mejla ili poruka na društvenim mrežama, čak i od ljudi koje poznajete, osim ukoliko očekujete poruku
  • Proverite dva puta i-mejl adresu pošiljaoca i ukoliko to nije domen veb-sajta zvaničnog brenda, ne ulazite na link
  • Izaberite usluge obrade plaćanja koje koriste višestepenu tj. autorizaciju kupovine u više koraka (SMS i mejl), ukoliko je ona dostupna
  • Koristite namensko bezbednosno rešenje na vašem uređaju, sa ugrađenim funkcijama za kreiranje bezbednog okruženja za sve finansijske transakcije i sprečavanje prevara, kao što su rešenja Kaspersky Security Cloud i Kaspersky Internet Security.

Kako biste saznali nešto više o trikovima i prevarama za Black Friday, posetite securelist.com.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi