Korisno

Tajmer spavanja i novi mini-plejer: YouTube predstavio funkcije koje nećete želeti da propustite

Autor Ilija Baošić

YouTube aplikacije dobila nove, korisne funkcije. Evo šta treba da znate o njima.

Izvor: Shutterstock / 19 STUDIO

Bilo da vam je potrebno video uputstvo, želite da gledate dokumentarce ili samo želite da "ubijete" vreme, gotovo je sigurno da ćete na YouTube-u pronaći ono što tražite. Iako platforma na sve načine pokušava da nam naplati dostupnost nekoliko milijardi video klipova, i u tome često ume da pretera, takođe ume da u svoju aplikaciju implementira korisne nove funkcije, a upravo to je sada slučaj.

YouTube je na svom blogu predstavio čitav set novih funkcija koje će se uskoro naći u aplikaciji, među kojima i neke koje nećete želeti da propustite. Pa, hajde da vidimo šta je novo.

Fino podesiva brzina reprodukcije

Izvor: YouTube / Creator Insider

Bilo da želite da usporite snimak kako vam neki detalj ne bi promakao ili želite da ubrzate govornika, podešavanje brzine reprodukcije je funkcija koja je godinama dostupna u YouTube aplikaciji - i upravo je postala bolja.

Ukoliko smatrate da su predefinisane vrednosti brzine reprodukcije prespore ili prebrze, platforma će vam sada omogućiti da ih fino podešavate, u 0,05 inkrementima.

Unapređen mini-plejer

Izvor: Youtube

Kako bismo mogli da na platformi pretražujemo druge teme, a da ne prekidamo video koji gledamo, YouTube uvodi novi, poboljšani mini-plejer.

Umesto aktuelne pozicije na dnu aplikacije, novi mini-plejer moći će da se postavi gde god to nama odgovara na ekranu, ali i dozvoliti da menjamo njegovu veličinu - slično eksternom mini-plejeru koji je dostupan samo Premium pretplatnicima kada napuste YouTube aplikaciju.

Tajmer spavanja

Izvor: Youtube

Ukoliko vam se dešava da utonete u san dok u krevetu gledate nešto na YouTube-u, "Sleep timer" je funkcija koju ćete posebno znati da cenite.

Umesto da nastavi sa reprodukcijom, aplikacija će pomoću tajmera spavanja nakon određenog vremena pauzirati video koji gledamo, odnosno ne gledamo. Na raspolaganju je nekoliko opcija, od 10 do 60 minuta, kao i zaustavljanje automatske reporukcije kada se odabrani video završi.

Društvene plejliste i bedževi

Izvor: Youtube

YouTube dodaje društvenu komponentu plejlistama, pa će korisnici sada moći da pomoću linka ili QR koda pozovu druge da se pridruže, a u budućnosti i glasaju za najbolje videe. Oni koji imaju pristup će takođe moći da listama za reprodukciju dodeljuju sliku po želi, bilo iz svoje galerije ili generisane od strane veštačke inteligencije.

Izvor: Youtube

Kako bi interakcija sa omiljenim kreatorima bila bolje prepoznata, YouTube takođe uvodi bedževe koji će korisnicima biti dodeljeni na osnovu različitih kriterijuma, poput komentara koje je vlasnik popularnog YouTube kanala lajkovao ili popunjenih anketa.