Kraj spamu

WhatsApp će nam konačno omogućiti da se odbranimo od neželjenih poruka

Autor Ilija Baošić

Na WhatsApp stiže funkcija koju su mnogi priželjkivali, ali neće raditi baš onako kako mislite.

Izvor: Shutterstock / lesyeuxde.er

Spam i druge neželjene poruke postale su redovna pojava na WhatsApp-u, a korisnici do sada nisu imali način da se od istih odbrane, ne zaista. Međutim, to će se, čini se, uskoro promeniti.

Kako otkriva WABetaInfo, WhatsApp je implementirao funkciju blokiranja poruka od strane nepoznatih naloga, a trenutno mogu da je isprobaju neki korisnici 2.24.20.16 beta verzije aplikacije.

Nova funkcija nalazi se naprednim podešavanjima privatnosti (Settings > Privacy > Advanced), u formi jednostavnog prekidača koji korisnicima dozvoljava da je uključe ili isključe kada god to požele.

Izvor: WaBetaInfo

Iako je mogućnost blokiranja poruka koje dolaze od nepoznatih naloga nešto što će nesumnjivo smanjiti spam na minimum, način na koji je WhatsApp implementirao novu funkciju nije onakav kakav mislite. Umesto da blokira sve poruke nepoznatih naloga, pa samim tim i ljude koji zaista žele da vas kontaktiraju, a nisu u vašem imeniku, platforma će to činiti samo za naloge koji pređu određen limit.

Interesantna je i odluka da će WhatsApp tim nalozima ukloniti blokadu kada se broj poslatih poruka vrati u normalu, verovatno kako bi sprečio da nedužni korisnici ostanu zauvek blokirani.

Još uvek nije poznato kada će nova funkcija postati dostupna, odnosno kada će naći svoj put u stabilnu verziju aplikacije.