AI za ex-YU

Veštačka inteligencija progovorila srpski: YugoGPT – prvi regionalni jezički AI model bolji je i od Zakerbergovog

Autor Miloš B. Jovanović

Verzija YugoGPT jezičkog modela koja je puštena u rad, samo je prva iteracija koje će u narednim mesecima svakako biti usavršavana, ističe njen autor Aleksa Gordić

Izvor: Aleksa Gordić

Prvi jezički model veštačke inteligencije za govorno područje bivše Jugoslavije – YugoGPT, koji se služi srpskim, hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom, pušten je u rad 25. decembra.

Njegov autor Aleksa Gordić, softverski inženjer sa diplomom beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, u postovima na društvenim mrežama LinkedIn i X je objavio da je YugoGPT u prvih 24 sata od lansiranja platforme, dobio 1.250 registrovanih korisnika. Novi ex-YU chatbot se nalazi na OVOM LINKU, gde se možete registrovati za njegovo korišćenje.

"Nedavno sam objavio da je model po performansama nadmašio Mistral i LLaMA 2 (delo laboratorije Meta AI, koju je osnovao Mark Zakerbreg) za srpski, bosanski, hrvatski i crnogorski jezik i da sada možete da se igrate s njim u našoj aplikaciji", istakao je on.

Verzija koja je puštena u rad je samo prva iteracija ovog AI jezičkog modela, a Gordić navodi da će ona u narednim mesecima svakako biti usavršavana.

Gordić veruje da veštačka inteligencija treba da se služi svakim jezikom i navodi da je njegov sledeći korak rad na višejezičnim AI modelima za kompanije. On je pre nekoliko dana na LinkedIn-u objavio i da je sa kolegom Tobijem Farmerom iz Kalifornije pokrenuo novi startup – Runa AI.

"Naš sledeći korak će biti podizanje nivoa početnih ulaganja kako bismo ubrzali naš rad, nabavili GPU klaster i stvorili preduzetničku LLM platformu", najavio je on i pozvao sve zainteresovane kompanije koje žele da koriste YugoGPT sa se jave.

Aleksa Gordić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2017. godine. Kao softverski i inženjer mašinskog učenja radio je u Microsoft-ovom razvojnom centaru Srbija (Microsoft Development Center Serbia), a potom i u Google-ovoj laboratoriji za istraživanje veštačke inteligencije DeepMind.

BONUS VIDEO:

Kako veštačka inteligencija transformiše naš rad na kompjuterima i softver koji koristimo
Izvor: YouTube / Google DeepMind