win rođiš

Dan kada je PC postao ono što danas jeste: Pre 38 godina Microsoft je predstavio prvi Windows

Windows 1.0 predstavio je 20. novembra 1985. suosnivač Microsofta Bil Gejtes, i time označio početak novog pristupa korisničkom softveru i njegovo približavanje dosta većem broju ljudi

Izvor: YouTube / Computer Clan

Dvadesetog novembra 1985. godine kompanija Microsoft je svetu predstavila prvu verziju svog operativnog sistema Windows, najpoznatijeg i najpopularnijeg operativnog sistema na svetu.

Windows 1.0 je, na današnji dan pre 38 godina, predstavio suosnivač američkog tehnološkog giganta Bil Gejtes. Taj momenat označio je početak novog pristupa korisničkom softveru i njegovo približavanje dosta širem krugu korisnika.

Za razliku od do tada korišćenih softvera, Windows 1.0 je prvi put svetu doneo grafički korisnički interfejs (engl. Graphical User Interface – GUI), sa "radnim okruženjem prilagođenim korisniku". To je bio veliki korak napred u poređenju da tekstualnim interfejsom tadašnjih softvera, koju značajno olakšao njihovo korišćenje.

U odnosu na tada dominantni operativni sistem MS-DOS, novi Windowsa 1.0 je korisnicima doneo novo iskustvo koje je po prvi put do tada omogućilo multitasking. Pojavile su se i ikonice, meniji i kursor, onakvi kakve ih znamo danas.

Kako je izgledao Windows 1.0
Izvor: YouTube / Computer Clan

 Sledeću "softversku revoluciju" doneo je Windows 95, prvi Microsoftov OS koji je dobio Start meni. Bitna olakšanja u radu i pojednostavljenja pojedinih funkcija, kao i vizuelne promene sa više boja u menijima, stigla su sa čuvenim Windows XP operativnim sistemo.

Windows 7, čijoj se zameni mnogi korisnici opiru u posle više od decenije od njegovog "odlaska sa scene", kao i Windows 10 u još većoj meri su unapredili korisničko iskustvo i uveli brojne nove funkcije, u skladu sa opštim razvojem tehnologije i sve rasprostranjenijom upotrebom interneta.

Poslednja verzija – Windows 11, donela je nove vizuelne promene i elegantniji dizajn menija, kao i poboljšane performanse i nove funkcije, kako bi njegova upotreba, kao i kod prethodnih izdanja, bila što više prilagođena potrebama korisnika.

BONUS VIDEO:

How to use the New Windows 11 File Explorer
Izvor: Smart Life/ @Tech Based