Platforme

POSLEDNJE UPOZORENJE EVROPSKE KOMISIJE: Najpopularnije društvene mreže pod udarom kritika, MORAJU PREUZETI ODGOVORNOST!

Potpredsednica komisije za vrednosti i transparentnost, Vera Jurova, zahteva više akcija zarad sprečavanja novih rizika!

Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Dve godine nakon sporazuma o samoregulaciji pravila i sprečavanja širenja dezinformacija, Facebook, Google, Twitter i ostale društvene mreže moraju da budu efektivnije!

Evropska komisija je urigirala ovim kompanijama da se pozabave veoma bitnim pitanjem.

Tokom globalne pandemije, društvene mreže nisu uspele da spreče širenje lažnih vesti o koronavirusu, pogotovo se ističe slabija proaktivnost u borbi sa ovim problemom. Te kompanije su potpisale sporazum da će zajednički da spreče strože propise, naknadno su im se pridružili Microsoft i TikTok.

Ipak, postoje nekoliko nedostataka u zakonu nakon procenjivanja prve godine rada, rekla je komisija, a prenosi Reuters.

"Ove grupe mogu da se svrstaju u četiri kategorije: Nedoslednost i nepotpuna primena koda na više platformi i država članica, nedostatak jedinstvenih definicija, postojanje nekoliko praznina u pokrivanju kodeksa, kao i ograničenja koja su svojstvena samoregulativnoj prirodi kodeksa!" - stoji u saopštenju.

Potpredsednica komisije za vrednosti i transparentnost, Vera Jurova, zahteva više akcija zarad sprečavanja novih rizika!

Upravo ona radi na evropskom demokratskom akcionom planu kako bi demokratija bila otpornija na digitalne pretnje.
Ova komisija će predložiti i nova pravila koja će se zvati "Zakon o digitalnim uslugama", do kraja godine, koji bi trebalo da poveća odgovornost i obavezu kontrolisanja sadržaj na njihovom platformama!

Da li i vi mislite da društvene mreže ne kontrolišu dezinformacije i lažne vesti?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.