samo licenca

Džaba ste kupovali, kad nisu vaše: Steam potvrdio – niste vlasnici igara koje ste platili

Autor Miloš B. Jovanović

Valve dugo obećava da će, ukoliko Steam prestane sa radom, korisnicima omogućiti preuzimanje kupljenih igara, ali tek tu se javlja problem

Izvor: Steam

Ni jedna igra koju ste do sada kupili na Steam platformi od njenog nastanka 2003. godine nije vaša. Njen vlasnik, kompanija Valve, nedavno je to i zvanično objavila tako što je pored formulara za plaćanje u malom okviru postavila tekst u kome se to navodi.

Tamo piše da korisnik plaćanjem za neku igru dobija samo licencu za njeno igranje putem Steam-a, a ne i vlasništvo nad kopijom igre. Iako je ovo bilo poznato i ranije, platforma je to sada prvi put postavila tako da bude jasno vidljivo svaki put kada treba da platite novu igru.

A kako je Steam, kao platforma koja je praktično pokrenula prelazak sa CD-ova i DVD-ova na digitalnu distribuciju, prva povukla ovakav potez, može se očekivati da će i druge onlajn prodavnice slediti ovaj primer.

Valve dugo obećava da će, ukoliko Steam prestane sa radom, korisnicima omogućiti preuzimanje kupljenih igara. Međutim, tu se tek javlja problem sa vlasništvom i prenosom vlasništva nad igrama.

Iz Steam-ove korisničke podrške ranije su navodili se Steam biblioteke mogu preneti potomcima ili članovima porodice posle vlasnikove smrti. Međutim, kako vlasnik naloga ne poseduje videoigre, nalozi posle smrti ne mogu spajati, niti se igre ne mogu preneti nasledniku testamentom, piše Gizmodo.

Prema pretplatničkom ugovoru korisnici Steam-a ne smeju otkrivati, deliti ili na neki drugi način drugima dozvoljavati da koriste njihov nalog ili lozinke, osim ako to odobri Valve. Korisnik ne sme da prodaje, da naplaćuje drugima pravo na korišćenje svog naloga, niti da na bilo koji drugi način prenosi svoj nalog.

Kako ranije nije bilo pomena o specifičnom scenariju prema kome bi to moglo da bude urađeno, najverovatnije će Valve biti taj koji će poslednji odlučivati o tome da li će i kako igare moći da budu prebačene na novog vlasnika.

BONUS VIDEO: