Kraj

Nintendo ubio Switch emulaciju: Nakon Yuzu, ugašen i Ryujinx emulator!

Autor Ilija Baošić

Ryujinx je ugašen nakon što je Nintendo kontaktirao tvorca popularnog emulatora.

Izvor: YouTube / Illumination

Loša godina za emulaciju upravo je postala košmarna. Nakon što je u martu pravnim sredstvima oborio Yuzu, Nintendo je sada uspeo da ugasi i Ryujinx emulator. Japanska kompanija je ovim potezom, može se reći, ubila aktivan razvoj softvera za emulaciju Nintendo Switch konzole i dala primer drugima da ne pokušavaju isto.

Kako je tačno Nintendo uspeo da ugasi Ryujinx - možda nikad nećemo saznati. Međutim, ono što znamo jeste da je kompanija kontaktirala gdkchan-a, tvorca ovog emulator, nakon čega je preuzimanje softvera postalo nedostupno na zvaničnoj sajtu, a ugašena je i Github stranica. Objašnjenje je dao jedan od developera, riperiperi, na Discord-u.

Izvor: Smartlife

"Juče je gdkchan bio kontaktiran od strane Nintendo-a i ponuđen mu je dogovor o prestanku rada na projektu, uklanjanju organizacije i svih povezanih resursa koje kontroliše. Dok smo čekali potvrdu da li će prihvatiti ovaj dogovor, organizacija je uklonjena, pa mislim da možemo zaključiti kakav je ishod", napisao je riperiperi, koji se u istoj poruci zahvalio svima koji su radili na projektu, kao i onima koji su pratili njegov razvoj.

Developer je podelio i neke interesantne informacije o projektima na kojima je tim radio, a koji nikada neće biti realizovani. Između ostalog, to su iOS i Android Ryujinx aplikacije, koje bi omogućile igranje Nintendo Switch igara na pametnim telefonima. Koliko je njihov razvoj odmakao daleko najbolje pokazuju snimci koje je riperiperi podelio, u kojima se može videti uspešna emulacija Mario Kart 8 Deluxe igre na oba operativna sistema.

Nakon gašenja Yuzu emulatora u martu 2024. godine, Ryujinx nije imao ozbiljnog konkurenta, pa se može reći da je Nintendo ovim potezom uspeo da ugasi aktivan razvoj Switch emulatora. Kako su i jedan i drugi softver bili otvorenog koda, svako može da nastavi tamo gde su originalni developeri stali. Međutim, iako su postojali pokušaji, realizacija je izostala, pa ostaje da se vidi da li će primer koji je Nintendo postavio odvratiti buduće pokušaje.

Kao i Yuzu, poslednje verzije Ryujinx emulatora su već dostupne za preuzimanje iz nezvaničnih izvora, pa oni koji to žele i dalje mogu da emuliranju Switch igre na svojim računarima. Ukoliko ste i vi među njima, savetujemo vas da budete oprezni, jer su ovakve situacije plodno tlo za delovanje zlonamernih aktera.