Civ is back!

Predstavljen Civilization VII: Najambiciozniji nastavak kultne strategije donosi ogromne promene

Autor Miloš B. Jovanović

Sedma Civilizacija je podeljena u tri ere – antičko doba, doba otkrića i moderno doba, a sve akcije iz prethodne ere i sve istražene tehnologije uticaće na izbor nove civilizacije u sledećoj

Sid Meier’s Civilization VII
Izvor: Firaxis Games

Developer Firaxis Games detaljno je predstavio najnovije izdanje svog najpoznatijeg serijala igara – Civilization, koji će zvanično biti objavljen 11. februara 2025. godine, i prikazao sve njene inovacije.

Civilization VII je najveća i najambicioznije igru serijala, tvrde njeni tvorci, a po prvi put će biti istovremeno objavljena za PC i konzole.

A ključna razlika između nove i prethodnih igara je u tome što igrač više neće kontrolisati samo jednu civilizaciju tokom igre. Umesto toga, kako se ere razvoja društva budu menjale, igrač će birati novu naciju čiji će bonusi i karakteristike biti bolje prilagođeni igri.

Sid Meier’s Civilization VII
Izvor: YouTube / Sid Meier's Civilization

Sedma Civilizacija je podeljena u tri ere: antičko doba, doba otkrića i moderno doba. Sve akcije iz prethodne ere i sve istražene tehnologije uticaće na izbor nove civilizacije u sledećoj. Programeri su na taj način rešili problem koji je u igri postojao dugi niz godina, to što su neke civilizacije bile jake u ranoj fazi igre, dok su druge otkrivene tek u kasnijim epohama.

Spisak lidera civilizacija sada je proširen ne samo na istaknute državnike već i velike filozofe i naučnike svoga vremena. Lideri mogu da se povezuju sa bilo kojom civilizacijom, ali za pristalice istorijskog pristupa tu je i filter koji će im sugerisati poreklo određenog lika.

Sid Meier’s Civilization VII – Narator
Izvor: YouTube / Sid Meier's Civilization

Grafika igre je značajno poboljšanja, a gradovima i modelima jedinica dodato je primetno više detalja. Mehanika borbe je ostala nepromenjena, ali pokreti vojski tokom bitaka na bojnom polju sada deluju dosta življe. Mapama su još dodate i plovne reke.

A kao jednu od glavnih novina Firaxis Games ističe detalj koji će obradovati fanove serije "Igra prestola". Igrače kroz svet Civilizacije VII, u ulozi naratora, vodi britanska glumica Gvendolin Kristi, koja u igra ulogu Brijene od Tarta.

BONUS VIDEO: