i nove cene...

Direktor razbesneo gejmere: "Ne treba da posedujete igre, Ubisoft+ je kao Netflix – moraćete da se naviknete"

"Ako igru nastavite da igrate u drugo vreme, vaš fajl sa snimljenom pozicijom će biti tu. Ne gubite ono što ste postigli ili izgradili u igri. Dakle, nemate problema sa zbog toga što ne posedujete svoju igru"

Izvor: Ubisoft

Jedan komentar direktora kompanije Ubisoft zaduženog za pretplate korisnika – Filipa Tremblaja, izazvao je brojne uzburkane reakcije igrača širom sveta. Njegova sporna izjava odnosi se na vlasništvo svih onih koji video igre kupuju u digitalnom formatu nad onim što su kupili.

A Tremblaj je, za sajt GamesIndustry.biz, rekao da će gejmeri ubuduće morati da prihvate činjenicu da oni "ne poseduju svoje igre", odnosno igre koje su kupili putem servisa za digitalnu distribuciju.

"Potrošačima ne predstavlja problem to što ne poseduju kolekciju (muzičkih) CD-ova ili DVD kolekciju (filmova). To je transformacija koja se u slučaju igara nešto sporije događa", rekao je on osvrćući se na činjenicu da se muzika sve više sluša, i filmovi i serije sve više gledaju putem audio i video striming servisa kakvi su Spotify i Netflix.

"Ako igru koju ste igrali nastavite da igrate u neko drugo vreme, vaš fajl sa snimljenom pozicijom će biti tu. Neće biti izbrisan. Ne gubite ono što ste do tog momenta postigli ili izgradili u igri. Dakle, reč je o tome da nemate problema sa tim zbog toga što ne posedujete svoju igru", konstatovao je on.

A ove konstatacije zvaničnika Ubisofta, iz kojih se naslućuje da bi ta kompanija mogla nešto da promeni u odnosnu sa korisnicima svojih usluga, izgleda, imaju baš takvu nameru, pošto je francuska kompanija već najavila promene svojih pretplatničkih usluga.

Dosadašnja usluga servisa Ubisoft+ deli se na dve nove, logično – jeftiniju i skuplju: Ubisoft+ Classics i Ubisoft+ Premium.

Ubisoft+ Classics korisnicima omogućava pristup katalogu od 50+ igara, među kojima se nužno ne nalaze i najnoviji nastavci popularnih serijala igara. Odnosno, ova pretplate se odnosi na standardna izdanja igara (kao što su Far Cry 6 ili Rainbow Six Extraction), ali bez ekspanzija i DLC-ova. Mesečni iznos ove pretplate je 7,99 evra.

Ubisoft+ Premium u ponudi ima obimniji katalog od 100+ igara, među kojima su i one najnovije, i to od prvog dana objavljivanja. Igre koje ova pretplata obuhvata su premijum izdanja sa svim ekspanzijama i dodatnim sadržajima, dakle najaktuelniji naslovi kao što su Prince of Persia: The Lost Crown ili Assassin’s Creed Mirage. A to, naravno, podrazumeva i veći iznost pretplate, pa je za Ubisoft+ Premium potrebno izdvojiti 17,99 evra mesečno.

I pored ljutnje koju je nova politika Ubisofta izazvala kod igrača, izgleda da prognoza Filipa Tremblaja nije bez osnova. Naime, prema relevantnim izveštajima o prodaji video igara, dok kompletna gejming industrija nastavlja svoj konstantan rast, prodaja igara u fizičkom obliku (DVD, Blu-ray, CD-ROM) nastavlja da opada.

BONUS VIDEO: