Play at Home

SONY PRODAO 10 MILIONA PS5 KONZOLA: Čak 41.700 jedinica dnevno!

Uprkos pandemiji i globalnoj nestašici čipova, Sony PS5 je najbrže prodavana konzola svih vremena, sa 10 miliona jedinica za samo osam meseci.

Izvor: MONDO / PlayStation

10 miliona konzola

Nešto malo više od osam meseci nakon zvaničnog predstavljanja (12. novembra), Sony je obeležio 18. jul kao prekretnicu – datum kada je ova kompanije prodala 10 miliona PS5 konzola. Ni pandemija ni nestašica čipova nisu osujetile prodaju nove konzole, koja je sada zvanično najbrže prodavanija konzola u istoriji. Poređenja radi, Sony PS4 je najbliža, sa 10 miliona primeraka prodatih za 9 meseci.

Očekivano, najbolja prodaja bila je nakon premijere, pa je za manje od dva meseca Sony prodao 4,5 miliona konzola, da bi u prva tri meseca prodao "samo" 3,3 miliona jedinica, i još 2,2 miliona u narednih četiri meseci. Iako je obeležena velika prekretnica Sony i dalje očekuje ozbiljan skok u prodaji krajem godine kada krene novogodišnja/božićna sezona. 

DualSense PlayStation 5 kontroler
Izvor: MONDO / PlayStation

PlayStation direktor, Džim Rajan je izjavio u nedavnom intervjuu da je još rano da se kaže na kojim tržištima je završilo najviše konzola, ali je rekao da je Kina bila najprijatnije iznenađenje. Sony je ekstremno brzo prodao sve modele koji su bili spremni na predstavljanju početkom novembra, uprkos činjenici da je tržište više bilo fokusirano na mobilne igre i igre koje su besplatne i ne zahtevaju konzolu.

Možda će vas zanimati

Ono što je malo usporilo prodaju PS5 konzole je nedostatak ekskluziva, kojih se očekivalo u većem broju, a ne samo Returnal i Ratchet & Clank: Rift Apart. Umesto toga Sony će predstaviti remasterovane verzije igara kao što je Spider Man: Miles Morales i Horizon Forbidden West, koje će takođe debitovati na staroj, PS4 konzoli.

Iako pomama za novim konzolama ne jenjava, što dokazuje 10 miliona prodatih primeraka, dobar deo korisnika se zaželeo ekskluziva, koje bi mogle da stignu sa Grand Turismo 7 trkom i drugim naslovima koji bi morali malo da razdrmaju PS5 tržište.

Gran Turismo 7
Izvor: YouTube / PlayStation