Bar za sada

BUDUĆNOST GEJMINGA NEDOSTUPNA U SRBIJI: Zaboravite na diskove i skidanje, tržište video igara očekuju promene

Predsednik kompanije Electronic Arts je govorio o budućnosti video igara, a njegov fokus je bio na igračke platforme.

Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Mélanie THESE

Videli smo da sve više kompanija želi da se uključi u veoma profitabilno tržište video igara.

Video igre su zabeležile veliki porast popularnosti tokom pandemije koronavirusa, a upravo ova branša je jedna od retkih koja je profitirala tokom globalnog zatvaranja u 2020. godini.

Kompanije kao što su Microsoft, Amazon, Google i mnoge druge su već plasirale striming gejming servise, koji mogu da se okarakterišu kao Netflix za video igre, a i sam Netflix želi da proširi svoju ponudu sa video igrama.

Govoreći za Fortune, CEO kompanije Electronic Arts, Endrju Vilson je govorio o budućnosti video igara. On je istakao da će cloud striming poremetiti gejming industriju, te da će potrošači preći sa toga da fizički poseduju igre, do toga da će istim pristupiti uz pomoć ovih servisa.

Vilson ističe da će cloud tehnologiji biti potrebno još nekoliko novih inovacija kako bi zamenila tradicionalni doživljaj, ali smatra da će ova industrija doći do te tačke. Upitan da prokomentariše Google Stadia-uon kaže da je doživljaj "poprilično dobar", ali je ukazao na veliki problem te platforme, a to je podrška za multiplayer (više igrača).

"Problem sa ovom platformom su igre za više igrača, veoma je teško naći druge ljude. Igre su nove društvene mreže, one više nisu solo doživljaj kroz koje prolazimo u našim podrumima ili na krevetima. Mi njih igramo sa drugim ljudima, spajamo se sa celim svetom. Biće potrebno samo malo vremena, ono što sam video obećava, zato što postoji mnogo dobrih stvari u gejmpleju, a stvari će biti samo bolje" - smatra CEO EA

Google Stadia je izašla 2019. godine, a ovog striming servisa još uvek nema u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, tek krajem prošle godine je postao dostupan u Mađarskoj i Rumuniji. Ipak, treba istaći da i drugi slični striming servisi kao što su Xbox Game Pass i Amazon Luna nisu dostupni u našem regionu, te da nema nikakvih naznaka kada bi ove usluge mogle da se pojave.

Šta vi mislite o Cloud gejmingu?

Tagovi