Pametne kuće

"LA CASA DE PAPEL": Cena kuće od papira 299.000 dolara, da li biste je vi kupili?

Prvi korak je uvek najteži!

Izvor: Mondo / SQ4D

Upotreba 3D štampača je sve popularnija, kako radi zabave, tako i za proizvodnju zaista interesantnih stvari.

Ceo ovaj proces je komplikovan, te iza njega stoje projekti koji moraju da se isplaniraju i urade kako bi neki proizvod od papira stvarno zaživeo.

Sada je kompanija SQ4D napravila 3D štampač koji može da ištampa kuće od papira. Iako njihov uređaj neće moći da se kupi, oni nameravaju da svoje proizvode prodaju, te su se tako pojavile i prve 3D ištampane kuće za prodaju. Oni su dobili dozvolu za građenje iste od lokalne opštine.

Najveći uspeh do sada će im biti Occupancy sertifikat uz pomoću koga će dobiti dozvolu nakon što prođu sve potrebne inspekcije za izradu ovih kuća. Postoje par kompanija koje se takmiče u dobijanju ovog sertifikata, te ćemo videti u budućnosit koja će dobiti istu.

Pre nešto više od godinu dana, jutjuber Džaret Gros je posetio lokaciju na kojoj je napravljena prva ovakva 3D ištampana kuća. Za izgradnju zdanja od 1.900 kvadratnih metara, tu kompaniju je koštalo 6.000 dolara da kupi potrebne materijale, što je više nego priuštivo. Doduše, sasvim je moguće da su napravili i par izmena u skicama koje su povećale cenu materijala.

Sve u svemu, 41% konstrukcije je napravljeno uz pomoć ARCS 3D štampača koji je sačuvao oko 30% budžeta. Najduži deo posla u izgradnji ovakve kuće su ručni poslovi (prozor, vrata, krov, oluk). Pojedini zidovi ove kuće su prenamazani betonom kako se ne bi stekao utisak da je u pitanju "kuća od papira".

Njihov najnoviji projekat će biti kuća od 1.500 kvadratnih metara, sa tri spavaće sobe i dva kupatila. Kompanija SQ4D nudi i garanciju od 50 godina, što dodaje na značaju prve ištampane 3D kuće koja će biti prodata. Ovakva garancija želi da smanji skepticizam oko nove tehnologije, te jasno ukazuje da su iz te kompanije spremni da preuzmu odgovornost kako bi potencijalni kupci bili sigurniji u kupovinu.

Ta kuća će posedovati i 3D ištampanu garažu od 750 kvadratnih metara, a cena kuće će iznositi 299.000 dolara. Kako prenosi Automate Construction, cena prosečne kuće u tom kraju iznosi 394.000 dolara, što će omogućiti istoj da se najverovatnije proda jer je u poslednjem periodu tržište kuća u tom kraju značajno podiglo cene nekretnina.

Nama predstoji da ispratimo ovaj projekat, pošto je prvi korak najteži u industriji koja tek nastaje. Nema sumnje da će ovako nešto smanjiti troškove proizvodnje, videćemo kako će ekonomija i tržište odreagovati na istu, pogotovo kada se uzme u obzir da je u izgradnji uključen hardver, softver i materijal.

Čovek koji najbrže složi Rubikovu kocku
Izvor: Mats Valk