digli ruke

Ništa od jeftinog Tesle, Mask tvrdi: "Običan mali model je besmislen, budućnost je autonomna"

Autor Miloš B. Jovanović

Potvrda da od "malog Tesle" neće biti ništa stigla je do samof Ilona Maska, koji je u obraćanju deoničarima najavio da se kompanija okreće potpuno autonomnim vozilima

Tesla Redwood – mogući dizajn pristupačnog modela
Izvor: Tesla

Informacije o radu na novom modelu koji bi kompaniju Tesla trebalo da uvede u potpuno novi segment tržišta pristupačnih električnih automobila sa cenom do 25.000 dolara, stizale su u više navrata tokom proteklih godina.

Renderi mogućeg izgleda novog modela takođe su se pojavljvali na društvenim mrežama i onlajn medijima, a pre samo godinu dana, na godišnjoj skupštini deoničara kompanije, prikazana "tizer" slika malog automobila sa radnim nazivom "Model 2".

Sada, međutim, stiže i zvanična potvrda da od "malog Tesle" neće biti ništa. Sve nade da će se tako nešto zaista desiti pale su u vodu nakon poslednjeg obraćanja izvršnog direktora kompanije Ilona Maska deoničarima Tesle.

Mask je, prvi put od nedavnog predstavljanja projekta autonomnog Tesla Cybercab taksija, istakao da se kompanija sada kreće ka potpuno autonomnim vozilima, a "običan" pristupačan električni model jeftiniji od 25.000 dolara nazvao – "besmislenim".

"Mislim da smo vrlo jasno stavili do znanja da je budućnost autonomna. Mislim da je besmisleno imati običan model od 25.000 dolara. Bilo bi glupo! Bilo bi u suprotnosti sa onim u što verujemo", istakao je prvi čovek Tesle.

Iako se već godinama nalazi u razvojnim planovima, budućnost kompaktnog modela već je nekoliko puta bila dovođena u pitanje. Jedan od poslednjih bila je vest agencije Reuters, objavljena ranije ove godine, prema kojoj Tesla ukida projekat pristupačnog elektromobla u korist potpuno autonomnog Robotaxi-ja.

Informaciju, koju je britanska agencija dobila od insajdera iz same kompanije, Mask je brzo odbacio u objavi na platformi X naglasivši da "Reuters laže", ali nije naveo ništa što je vesti bilo posebno netačno. Sada je, međutim, od njega samog stigla njena potvrda.

Tesla će sada sve svoje napore, očigledno, uložiti u razvoj autonomnog robotaksija, za koga se predviđa da će, kada dospe do proizvodnje imati cenu od oko 30.000 dolara.

BONUS VIDEO: