Robokap

Policijski robot uspeo da savlada kriminalca u nesvakidašnjoj akciji hapšenja

Autor Ilija Baošić

Muškarac koji se zabarikadirao u hotelskoj sobi je uhapšen nakon što je policija uspela da ga savlada pomoću robota.

Izvor: KBCD

U nesvakidašnjoj akciji hapšenja u Laboku, Teksasu, uhapšen je muškarac koji se zabarikadirao u hotelskoj sobi i otvorio vatru na policiju, koja je uspela da ga savlada pomoću robota za uklanjanje bombi.

Uhapšeni muškarac je 39-godišnji Feliks Delarosa, koji je 2017. osuđen na 20 godina zatvora zbog proizvodnje i distribucije kontrolisane supstance, a uslovno pušten na slobodu u aprilu 2022. Za njim je izdat nalog za hapšenje nakon što skinuo elektronski uređaj za praćenje, a policija ga je pronašla u obližnjem hotelu.

Kada su pokušali da stupe u kontakt sa njim, Delarosa se zaključao u hotelskoj sobi, nakon čega su policajci čuli pucanj i pozvali SWAT tim.

Delarosa maše Biblijom kroz slomljen prozor
Izvor: KBCD

Delarosa je ispalio još nekoliko hitaca tokom pregovora o mirnoj predaji, a kako je jedan od njih bio usmeren u pravcu službenih lica, snajperski tim je otvorio vatru i ranio ga. Optuženi je zatim počeo da dobacuje policajcima kroz slomljen prozor i da maše Biblijom.

Kako bi bezbedno ubacili suzavac kroz prozor i naterali optuženog da napusti sobu, policajci su zatim aktivirali robota za uklanjanje bombi. Kada je primetio robota, Delarosa je izašao iz hotelske sobe i prebacio čaršav preko njega. Ipak, to nije sprečilo robota da se približi prozoru, a iako je Delarosa pokušao da ga odgurne, pa čak i da puca na njega, operater je uspeo da ubaci suzavac.

Robot gazi Delarosu
Izvor: YouTube / HFU

Optuženi je nekoliko minuta kasnije iskočio kroz slomljen prozor, a operater ga je prikovao za zemlju tako što ga je pregazio robotom. Ovo je dozvolilo SWAT timu da bezbedno priđe i uhapsi Feliksa Delarosu.

POGLEDAJTE AKCIJU HAPŠENJA:

Policijski robot akcija hapšenja
Izvor: HFU