Powered by Mondo

Galerija automobila Srbije: Hyundai Ioniq 5 – futuristički elektromobil prepun inovativnih rešenja

Posetioci Galerije automobila Srbije će do 22. oktobra moći da vide više od 50 prvoklasnih modela automobila poslednje generacije

Izvor: Mondo

Jedinstvena izložba najlkusuznijih automobila na tržištu – Galerija automobila Srbije - Powered by Mondo, održava se pod svodovima najvećeg šoping centra u regionu, TC Galerija u Beogradu.

Svoje modele, sa klasičnim, hibridnim ili električnim pogonom, na ovoj jedinstvenoj manifestaciji predstavljaju globalno poznati brendovi: Mercedes, Tojota, Kia, Volvo, Džili, Hjundai, Ford, MG, Nisan, Čeri, Pežo, Opel, Reno, Dačia, Suzuki, Škoda, Fiat, Jeep i Alfa Romeo.

Izloženi modeli, osim razgledanja, mogu da se isprobaju u test vožnji i, naravno, kupe. A među više od 50 različitih modela, svoje mesto našao je i jedan od najzanimljivijih električnih automobila, koji od svog pojavljivanja 2021. godine, privlači dosta pažnje širom sveta – Hyundai Ioniq 5.

Prvi model Ioniq familije električnih automobila je hečbek dužine 4.635, širine 1.890 i visnine 1.605 milimetara, koji svojim proporcijama zalazi i u kategoriju krosovera. Nastao je na Hyundaievoj E-GMP platformi (Electric Global Modular Platform), namenjenoj električnim vozilima, na koju je postavljena i veća limuzina Ioniq 6.

Ioniq 5 se proizvodi u dve verzije: sa jednim elektromotorom koji pokreće zadnje točkove i sa dva elektromotora i 4X4 pogonom. Moguće je izabrati dva paketa baterija: 58 kWh i od 72,6 kWh sa "produženim dometom".

Ioniq 5 sa jednim elektromotorom razvija 125kW (170KS) snage, odnosno 160 kW (217KS) u slučaju većih baterija. Obrtni momenat kod obe verzije iznosi 350 Nm, a ubrzanje od 0 do 100 km/h – 8,5 odnosno 7,4 sekundi. 

Snažnija verzija sa dva elektromotora ima 173kW (235KS), odnosno 225kW (305KS) i obrtni momenat od 605Nm kod obe verzije. Sprint od 0 do 100km/h obavlja za svega 6,1 odnosno 5,2 sekunde. Maksimalna brzina je ograničena na 185km/h.

Ono što kod ovoga automobila posebno privlači pažnju je njegov futuristički dizajn oštih ivica, dok se u unutrašnjosti ističu dva displeja od po 12 inča svaki, jedan instrument table i drugi infotejnment sistema. Pametno osmišljen enterijer vozaču i putnicima daje brojne mogućnosti podešavanja, dok sam automobil nudi brojna inovativna rešenja i može da se koristi kao izvor za napajanje različitih uređaja.

U zavisnosti od verzije, Hyundai Ioniq 5 ima autonomiju koja iznosi između 350 i 480 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Vreme punjenja baterije, od 10 do 80 odsto kapaciteta, punjačem snage 220kW, iznosi samo 18 minuta.

BONUS VIDEO: