Bez vazduha

Novim revolucionarnim "gumama svemirskog doba" uopšte ne treba vazduh, niti ikada mogu biti probušene

Nastale su sa ciljem da se prevaziđe problem klasičnih guma sa sporim isticanjem vazduha i deformacijama do kojih zbog toga dolazi

Izvor: The SMART Tire Company


Pre dve godine, SMART Tire Company iz Ohaja predstavila je svoj projekat potpuno bezvazdušnih guma, inspirisanih NASA-inim projektom "never-go-flat" pneumatika.

Ta komapnija je sada objavila da su njene gume konačno dostupne za kupovinu, ali koja će se obavljati putem Kickstarter kampanje.

Nove gume, koje nesumnjivo predstavljaju pravu revoluciju u načinu na koji ćemo ubuduće gledati na gume za bicikle, inspirisane su NASA-nim titanijumskim gumama koje su konstruisane za upotrebu na roveru Perseverance.

Nastale su sa ciljem da se prevaziđe problem klasičnih guma sa sporim isticanjem vazduha i deformacijama do kojih zbog toga dolazi.

Nove gume su nazvane – Metl. Konstruisane su od opruga formiranih u obliku normalne gume, napravljenih nikl-titanijumske legure nazvane NiTinol.

Izvor: The SMART Tire Company

SMART Tire Company naziva Metl "gumama svemirskom doba" i tvrdi da njima nikada neće biti potreban vazdušni pritisak da bi mogle da se kotrljaju po podlozi isti kao i tradicionalne gume punjene vazduhom.

Ove gume takođe omogućavaju nizak otpor kotrljanja, što će bicikilistima olakšati okretanje pedala.

A o tome koliko su interesovanje ove revolucionarne gume privukle, govori i brojka od 10.000 biciklista koji se do sada prijavili za njihovu kupovinu.