Private Cloud Compute

1.000.000$ svakome ko uspe da ga provali: Apple siguran u svoj novi AI, pa odrešio kesu

Autor Miloš B. Jovanović

Nove funkcije veštačke inteligencije iOS-a 18.1 donose brojna poboljšanja korisnicima iPhone telefona, ali i ozbiljan izazov koji zainteresovanim "softverašima" može da obezbedu sumu koja menja život

Apple znak na zgradi
Izvor: YouTube/ Printscreen/ Tech Vision

Bez obzira na to da li smatrate da je sve u novcu ili ste među onima koji na novac ne gledaju na takav način, sasvim sigurno ne biste odbili sumu koja može potpuno da vam promeni život.

A upravo takav iznos – okruglo 1.000.000 dolara, svima zainteresovanima upravo je ponudila kompanija Apple.

Poslednjih meseci bilo je dosta reči o novoj Apple Intelligence veštačkoj inteligenciji, koja bi zvanično trebalo da bude objavljena sledeće nedelje sa novom iOS 18.1 verzijom Apple-ovog operativnog sistema.

iOS 18.1 će korisnicima iPhone telefona "otvoriti svet novih mogućnosti", poručuje tehnološki gigant, čiji izvršni direktor Tim Kuk obećava da će nova verzija operativnog sistema "podići lestvicu onoga što iPhone može da uradi".

Nove funkcije veštačke inteligencije donose poboljšanja za imejlove, poruke, notifikacije i fotografije, uvode nove AI alate za pisanje i glasovnu transkripciju, i donose redizjanirane emodžije.

Izvor: Apple

A da bi dokazao koliko su sva unapređenja zaista dobra, Apple je pozvao stručnjake za sajber bezbednost ili "bilo koga ko ima dovoljno interesovanja i tehničke znatiželje", da testira novu AI tehnologiju tako što će izvesti sopstvenu proveru Apple-ovih tvrdnji. Poziv se odnosi na "Private Cloud Compute" (PCC), infrastrukturu namenjenu rešavanju složenih zadataka veštačke inteligencije izvan samog uređaja.

Sistem, projektovan sa "end-to-end" enkripcijom, zadužen je za brisanje korisničkih zahteva i upita odmah nakon njihovog izvršenja, čime se čuva privatnost korisnika. PCC do sada nije bi dostupan "softverašima" treće strane, pa je ovo prvi put da Apple otvara ovaj softver za takvu vrstu provere.

A kako je Apple apsolutno siguran svoj bezbednosni sistem i Private Cloud Compute tehnologiju, upravo je takvim programerima i sajber "bezbednjacima" ponudio 1.000.000 dolara ukoliko uspeju da je "razbiju".

Izvor: Shutterstock / Elizaveta Galitckaia

Oni koji se odluče da prihvate ovaj hakerski izazov dobiće pristup bezbednosnom vodiču i virtualnom okruženju za testiranje u macOS Sequoia 15.1. operativnom sistemu (verziji za programere), koji zahteva Mac računar sa čipom M-serije i najmanje 16GB RAM-a.

Visine nagrada koje će biti dodeljene u skladu su sa ozbiljnošću otkrivenih ranjivosti. Apple, tako, nudi 100.000 dolara onome ko uspe da "zloupotrebi" zahtev za neprovereni kod, dok svako ko uspe neovlašćeno da pristupi osetljivim korisničkim podacima izvan "granice poverenja" PCC-a može da zaradi 250.000 dolara.

Glavna nagrada od 1.000.000 dolara čeka svakoga ko uspe da pokrene neotkriveni kod unutar bezbednosnog okruženja Private Cloud Compute sistema.

BONUS VIDEO: