Analitičari predviđaju pad u prihodima kompanije Apple | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari predviđaju pad u prihodima kompanije Apple

Kompanija Apple u trećem kvartalu imaće pad prihoda kakav nije iskusila od 2016. godine, ocenjuju analitičari.

 iPhone 14 i 14 Plus nova žuta boja 3.jpg Izvor: Apple

Apple se suočava sa najvećim padom prihoda u trećem kvartalu zbog slabije prodaje iPhone modela, prenosi Rojters. Pad će biti najveći još od 2016. godine za period od aprila do juna.

Izveštaj o poslovanju će kompanija Apple predstaviti krajem ove nedelje, i očekuje se da će prijaviti pad od 1,6% ukupnog kvartalnog prihoda. Prodaja iPhone uređaja je verovatno pala za više od 2% u tom periodu, prema analitičarima, u poređenju sa skoro 3% povećanja godinu dana ranije i porastom od 1,5% u kvartalu koji je završio mart.

Kvartalni izveštaj mogao bi da označi pauzu od optimistične sezone zarada za Meta platforme, Alphabet i Microsoft koje su pokazale otpornost u svojim poslovima vezanim za cloud tehnologiju i porast digitalnog prodaja oglasa.

"Apple nije imun na opšte makroekonomske trendove i nastaviće da postavlja tempo za industriju pametnih telefona još neko vreme", rekao je Bob O'Donel iz "TECHnalisis Research".

Detalji o novom iPhone 15 modelu izlaze stalno, i očekuje se da će sa njegovim dolaskom na tržište prodaja mogla da ima pomak u tromesečju jul-septembar, navode analitičari.

 iphone 15 Izvor: Twitter / @jonjuhan

Apple tradicionalno ne daje kvartalne prognoze, ali analitičari očekuju da bi kompanija mogla da elaborira kako koristi AI da poboljša svoje nadolazeće proizvode. Kompanija je do sada izbegavala reči poput veštačke inteligencije na svojim događajima, za razliku od tehnoloških giganata, uključujući Alphabet i Microsoft. Prošlog meseca, "Blumberg" je izvestio da je Apple "tiho" razvio sopstveni okvir za kreiranje velikih jezičkih modela poznatih kao "Ajax".

"Očekujemo da Apple fokus u komentarima dati svojim AI aspiracija," navode analitičari za "Vels Fargo" i dodaju da bi svako adresiranje veštačke inteligencije moglo da ima pozitivan rezultat na poslovanje i cenu akcija.

Apple akcije su do sada ove godine porasle za više od 50%, u poređenju sa skoro 37% povećanjem tehnološki teškog Nasdak Composite.

Kada je u pitanju kupovina iPhone uređaja na različitim tržištima, očekuje se da će na američkom prihod pasti za oko šest odsto, dok će prodaja u Kini ostati stabilna. Ukupna isporuka pametnih telefona u Kinu opala je za 2,1% u drugom kvartalu, prema kompaniji za istraživanje tržišta "International Data Corp".

"Većina investitora smatra da bi Kina mogla predstavljati rizik za brojke i dalje komentare, ali Apple-ova pozicija u Kini je na solidnim osnovama i kompanija će verovatno videti samo mali, ako uopšte bude, pad u prodaji iPhone uređaja. Eventualni pad prodaje u Kini lako će se nadomestiti zamahom na tržištu Inidije.", rekli su analitičari.

Očekuje se da će prodaja Mac i iPad uređaja pasti za 10,6% i 11,2%, prema podacima Refinitiva.

Svetla tačka mogao bi da bude posao sa uslugama - AppStore, audio i video striming, zbog porasta tržišta oglasa.

Očekuje se da će taj deo posla, koji čini otprilike četvrtinu ukupnog prihoda Apple-a, porasti za 5,7% jer takođe ima koristi od povećanja cena za iCloud pretplate, iako je tempo uglavnom sličan onom u prethodna tri kvartala.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
iPhone Back Tap
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA