Photoshop sada zahteva posebnu pretplatu za prikaz Pantone boja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Photoshop sada zahteva posebnu pretplatu za prikaz Pantone boja

Autor Ilija Baošić

Da, platili ste jednu pretplatu, ali šta je sa drugom pretplatom?

 Adobe Photoshop InDesign Illustrator pretplata Pantone boje Izvor: Pexels

Pretplata kao poslovni model je sve zastupljenija u današnje vreme, a ovo je posebno izraženo među profesionalnim aplikacijama. Ipak, ono što do sada nismo videli jeste dodatna pretplata za funkcije za koje smo do juče smatrali da su podrazumevane.

Kompanija Adobe je prošle nedelje uklonila podršku za besplatne Pantone boje u programima Photoshop, InDesign i Illustrator, a otvaranje PSD fajlova koji sadrže ove boje sada umesto njih prikazuje crnu boju - primoravajući dizajnere i umetnike, kojima je potreban industrijski standard, da plate pretplatu.

"Pantone je odlučio da promeni svoj biznis model. Neke skale boja, koje su se nalazile unutar programa Photoshop, Illustrator i InDesign su uklonjene iz ažuriranih verzija nakon avgusta 2022", kaže Erin Di Leva, portparolka kompanije Adobe. "Kako bi pristupili kompletnoj skali Pantone boja, Pantone zahteva od korisnika da kupe licencu putem Pantone Connect i instaliraju dodatak koristeći Adobe Exchange".

Pantone je u prošlosti tvrdio da njihova zbirka boja unutar Adobe proizvoda nije održavana na pravi način, što je dovelo do toga da njihove boje ne budu tačne, kao i da stotine nijansi nedostaje. "Pantone i Adobe su zajedno odlučili da uklone zastarele zbirke i zajednički se fokusiraju na unapređenje iskustva unutar aplikacija", piše u FAQ sekciji na Pantone sajtu.

Od dizajnera i umetnika, koji razumljivo žele da nastave da koriste industrijski standard boja, se sada očekuje da plaćaju 15 dolara mesečno (90 dolara godišnje) za Pantone licencu.

Pogledajte kako izgleda Photoshop za web:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

I onda se bune zbog pireterije? Zasluzili su.