Dramatičan pad prodaje računara, najveći za 9 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dramatičan pad prodaje računara, najveći za 9 godina

Autor Marko Čavić

Najoštriji pad tržišta računara u poslednjoj deceniji izazvan je geopolitičkim, ekonomskim i izazovima u lancu snabdevanja.

 Pad prodaje računara Izvor: Unsplash

Pad od 15% isporuka računara u svetu. Kako vam to zvuči? Ne baš dobro, zar ne?!

Drugo tromesečje 2022. donelo je velike poremećaje na tržištu personalnih računara, jer su blokade zbog COVID-a u Kini zaustavile proizvodnju.

Možda će vas zanimati

Prekid rada fabrika i luka u Šangaju, Kunšanu i Đijangsuu doveo je do značajnih kašnjenja u narudžbama za sve glavne dobavljače računara.

Iako su se proizvodnja i koordinacija polako oporavljale u poslednjih nekoliko meseci ove godine, proizvodnja je bila ispod uobičajenog nivoa za upravo završeno tromesečje - april do jun.

Osim toga, ograničenja kretanja ljudi i robe, kao i smanjenje poslovnih aktivnosti uzrokovali su oštar pad domaće kupovine u Kini, na drugom najvećem svetskom tržištu personalnih računara. Iako su se pokazatelji potrošačke i komercijalne potrošnje poboljšali u junu, ukupna ekonomska situacija ostaje neizvesna budući da je vladina politika Zero-COVID i dalje na snazi, objavio je Canalys.

Najnoviji podaci ove analitičke kompanije pokazuju da su ukupne isporuke desktop i laptop računara pale za 15% godišnje, na 70,1 milion jedinica (sa 82,5 prošle godine), što je najniža stopa isporuke otkako se sličan poremećaj dogodio u prvom tromesečju 2020. godine.

Isporuke laptop računara pale su 18,6% u drugom tromesečju, na 54,5 miliona jedinica, što je treći uzastopni kvartal pada budući da je nabavka posebno u domenu obrazovanja ostala niska u poređenju s istim kvartalom pre godinu dana, čemu je doprinela korona i učenje od kuće.

Desktop računari su prošli kudikamo bolje, beležeći skroman rast od 0,6% i isporuke na 15,6 miliona komada, jer je, kako to Canalys kaže “snaga komercijalne potražnje usred daljnjeg otvaranja ekonomije pomogla u podsticanju ulaganja u osvežavanje i nadogradnju ovog tipa računara“. Prevedeno na srpski - firme su počele da kupuju desktop radne stanice više tokom ovog kvartala, s čim bi veze mogao da ima i novi Office i Windows 11 OS.

Premijum komercijalni segment ostaće i dalje svetla tačka za sveukupno tržište računara ove godine, uprkos sve većim izazovima u globalnoj makroekonomskoj perspektivi.

Lenovo je zadržao prvo mesto na svetskom tržištu s udelom od 25 posto, iako su njegove isporuke pale za 12,4% na 17,5 miliona. HP je zabeležio i najveći pad od pet vodećih dobavljača. HP-ove ukupne isporuke pale su 27,5% na 13,5 miliona jedinica (sa 18,6 u isto vreme lane). Udeo HP kompanije pao je s prošlogodišnjih 22,5 posto na 19,2 posto.

Dell je bio blizu HP-a na trećem mestu, beležeći relativno skroman pad od 5% na 13,2 miliona isporuka, povećavajući svoj tržišni udeo za dva procenta. Acer i Asus završili su s padom od 19% odnosno 5%. Ostale kompanije imale su ukupno pad od 15 posto, godišnje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA