po 18 odsto

Apple i Samsung izjednačeni na vrhu, tržišna bitka postaje još žešća

Autor Miloš B. Jovanović

U novom izveštaju agencije Canalys navodi se da je tržište pametnih telefona "živahno", dok su globalne isporuke u trećem kvartalu 2024. porasle za pet procenata

Izvor: Shutterstock

Apple i Samsung trenutno su izjednačeni na prvom mestu tržišne rang liste prodaje pametnih telefona u svetu.

Rezultati istraživanja tržišta u trećem kvartalu 2024. godine, koje je sprovela analitička agencija Canalys, pokazuje da se obe kompanije nalaze na prvom mestu. Canalys je nominalno Samsung postavio na vrh tabele, ali su oba tehnološka giganta ostvarila tržišno učešće od 18 odsto.

Kako se navodi u izveštaju, Apple "nikada nije bio bliže liderstvu na globalnom tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu nego sada". Čini se da je stalna potražnja za telefonim iPhone 15 serije bila posebno jaka, zajedno sa prodajom koja se pomera ka premijum modelima. Međutim, još uvek je prerano računati i na prodaju iPhone 16 serije.

U izvešaju se navodi da je tržište pametnih telefona trenutno "živahno", dok su globalne isporuke u trećem kvartalu 2024. porasle za pet procenata na godišnjem nivou.

Izvor: Shutterstock

Treće mesto zauzeo je kineski Xiaomi sa 14 odsto tržišnog udela, što je pozicija koju je taj proizvođač već držao.

Oppo je sa devet odsto tržišnog udela ostvario prilično dobre rezultate i imao dovoljno jak kvartal koji ga je po prvi put ove godine postavio na četvrtu poziciju. Iza tog rasta očigledno stoji snažna prodaja u Indiji i Latinskoj Americi, prenosi Trusted Reviews.

Listu top pet najprodavanijih popunjava Vivo, koji se po procentima, sa 9 odsto tržišta našao tik iza Oppo-a. Vivo je, prema Canalys-u, imao sjajan kvartal u kome je ostvario dvocifreni rast isporuka.

Jaz između ovih pet najboljih proizvođača pametnih telefona se smanjio, ističe se u izveštaju, a to znači da bi konkurencija u narednim mesecima trebalo da postsne još žešća.

BONUS VIDEO: