Telekom Srbija prepolovio dug | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekom Srbija prepolovio dug

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kaže da je dug smanjen sa 700 miliona na 300 miliona evra. O digitalizaciji, optičkoj mreži, o IoT mreži - prvoj u regionu...

  Izvor: MONDO/Goran Sivački
 Generalni direktor kompanije Telekom Srbija, Predrag Ćulibrk.
Generalni direktor kompanije Telekom Srbija, Predrag Ćulibrk.
Izvor: MONDO/Goran Sivački

Telekom Srbija je u pregovorima sa određenim brojem kablovskih operatera i planira akvizicije nekoliko kompanija u ovoj oblasti, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk u intervjuu "Večernjim novostima".

On nije želeo da otkriva o kojim je kompanijama reč, ali je naglasio da su pregovori otvoreni i da će javnost, kao i uvek do sada, biti obaveštena kada dogovor bude postignut.

Ćulibrk ističe da uima finansijskog potencijala za ovakvo ulaganje, zahvalivši se većinskom akcionaru - Republici Srbiji - na razumevanju.

"Uz veliko razumevanje našeg većinskog akcionara, Republike Srbije, mislim da možemo još značajnije da investiramo i to ne samo kroz sopstvena ulaganja u infrastrukturu, već i kroz akvizicije u periodu koji je pred nama. Mi smo u prethodnom periodu smanjili dug kompanije sa 700 miliona evra na nešto manje od 300 miliona evra. Tokom proteklih pet godina na ime dividendi, uključujući i aktuelnu isplatu, isplatili smo više od 450 miliona evra, a investirali više od 600 miliona evra u infrastrukturu, IT sisteme... Sada smo spremni za novi period. Sve je to dovelo do ogromnog poverenja u grupaciju Telekoma Srbija finansijskih institucija i zaista smo optimistični da u narednom periodu možemo da napravimo veće iskorake i popravimo tržišnu poziciju prvenstveno u oblasti TV usluga", rekao je generalni direktor Telekoma Srbija.

Prema njegovoj proceni, s obzirom na trenutno stanje, za očekivati je da se u narednom periodu tržište komunikacijskih usliga ozbiljnije konsoliduje, da se broj operatera svede na razumniju meru, koja može da obezbedi rast tržišta i nove investicije i samim tim implementiranje novih usluga koje se očekuju.

"Telekom Srbija neće biti po strani, te stoga i pomenuti planovi o akvizicijama", dodaje Ćulibrk.

 generalni direktor Telekoma SRbija Predrag Ćulibrk
generalni direktor Telekoma SRbija Predrag Ćulibrk
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

 Što se tiče nezvaničnih informacija o tome da je austrijski A1 zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbija, Ćulibrk odgovara da nema takva saznanja.

"Nemam takvih informacija, opet bih rekao da po iznosu od jedne milijarde evra sigurno nisu spremni za kupovinu Telekoma Srbija, jer smatram da naša kompanija vredi više. Tu poruku poslatu iz Beča razumeo sam kao raspoloženje te kompanije da u regiji investira određena sredstva, kako bi popravila tržišne pozicije postojećih operacija u zemljama bivše Jugoslavije. Generalno sve tržišne inicijative ozbiljno shvatamo i svoju strategiju prilagođavamo kretanjima na tržištu", kaže generalni direktor Telekoma Srbija.

Ćulibrk nagklašava i da izgradnja optičke mreže Telekoma Srbija ide po planu, u saradnji sa kompanijm Huawei.

"Izgradnja mreže trenutno teče u više od 15 gradova, uključujući Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Smederevo, Suboticu, Čačak, Jagodinu... Uveliko smo u tom projektu i on ide dobro. Postoji solidan broj korisnika kojima je omogućeno da dobiju najsavremeniji kvalitet servisa, internet brzine do jednog gigabita u sekundi. U narednom periodu sledi intenzivniji pristup nuđenja tih najboljih i najkvalitetnijih usluga 'od vrata do vrata'. Strateško opredeljenje Telekoma Srbija je da unapredi infrastrukturu koja će moći da u narednih 20, 30 godina isporučuje korisnicima sve servise".

O značaju optičke mreže, kaže:

"Danas, prosečno domaćinstvo konzumira internet i sve servise i sadržaj preko interneta na nekoliko uređaja istovremeno. To upravo omogućava optička mreža. Veliki broj korisnika istovremeno će moći da koristi TV, gejming... Bez optičke mreže teško će se realizovati i 5G tehnologija u punom smislu".

Telekom Srbija je i jedan od zamajaca digitalne transformacije i ulaska Srbije u digitalni svet, što je nužnost i realnost. Za to je neophodna odgovarajuća infrastruktura.

"Postoje tri stuba koja su preduslov za uspešnu digitalizaciju: prvi je klaud tehnologija, drugi 'big data' centri - sakupljanje i obrada informacija, i treće takozvane IoT mreže - 'internet stvari'. Bez IoT mreže nema digitalne transformacije u punom smislu. Telekom Srbija krajem ovog meseca zvanično pušta u rad prvu IoT mrežu u Srbiji, baziranu na LoRa tehnologiji".

Šta je IoT mreža?

"Biće to prva IoT mreža u Srbiji, ali i u regionu. 'Internet stvari' je mreža koja povezuje sve vrste senzora sa posebnim baznim stanicama i dalje do klaud i big data platformi, koje će omogućiti upravljanje stvarima na daljinu. Tako će u zdravstvu, na primer, lekaru u ordinaciji biti omogućeno da na daljinu očitava vitalne funkcije svog pacijenta putem narukvice sa senzorom koju on kod kuće nosi na ruci... Velika je primena i u poljoprivredi, transportu, logistici...".

O poslovanju Telekoma Srbije, kaže: 

"U 2017. godini Telekom Srbija je imao pad prihoda od jedan odsto. Godinama nam padaju prihodi od fiksne telefonije, što je trend svuda u svetu. Drugi razlog je da je deo prihoda koji se pripisivao Telekomu Srbije poticao sa Kosova i Metohije, što je od prošle godine prihod zavisnog društva MTS Kosovska Mitrovica, koje je takođe poslovalo pozitivno. Ali smo u ostalim segmentima beležili rast: u mobilnoj telefoniji, oko jedan odsto, u segmentu interneta oko pet odsto, multimedije od 14 odsto. U segmentu ICT usluga takođe beležimo značajan rast. Pokazatelji za prvih šest meseci ove godine su pozitivni - rast prihoda je blizu jedan odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Rast operativne dobiti i neto profita od 10 odsto, ukazuje da smo na dobrom putu. Ćerke kompanije, a ima ih 15, gotovo sve su pokazale zavidne rezultate".

Zadovoljan je radom zavisnih preduzeća i mts bankom, za koju od septembra najavljuje talas promovisanja novih usluga, koje će "pomeriti granice ne samo mobilnog, već bankarstva uopšte". 

"Zavisna preduzeća Telekoma Srbija i u ovoj godini ostvaruju dobre rezultate. TV "Arena sport ima dvocifren rast prihoda za prvih šest meseci ove godine. Takođe i MTS banka. mtel Podgorica beleži značajan rast prihoda i na korak je da postane apsolutni lider na tržištu. Posle dve, tri godine uspeli smo da stabilizujemo i povratimo pozitivan trend u mtel Banjaluka sa rastom prihoda u ovoj godini. Sve to zaokruženo govori da je grupacija na dobrom putu", kaže generalni direktor Telekoma Srbija.  

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi